Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή νέο νόμο που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα και στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία του αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Μόσχας μετά την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία. Ο νόμος φέρει το όνομα του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, βασικού εισηγητή του μέτρου και ένθερμου υποστηρικτή της Ουκρανίας, ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο.

1

Το νέο πλαίσιο κυρώσεων βάζει στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, καθώς και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να επιβάλει δασμούς έως και 100% στις πέντε μεγαλύτερες χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία. Η υπογραφή του νόμου έγινε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας τις νέες κυρώσεις ισχυρό μέσο πίεσης προς τη Μόσχα για την επίτευξη ειρήνης. Την ίδια ώρα, η Ινδία ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της προμηθειών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενέκριναν πιθανή πώληση στην Ουκρανία συστημάτων και εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας συνολικής αξίας περίπου 2,68 δισ. δολαρίων. Το πακέτο περιλαμβάνει πυραύλους, εκτοξευτήρες, ραντάρ αντιμετώπισης drones και άλλον σχετικό εξοπλισμό, με τη χρηματοδότηση να προβλέπεται να καλυφθεί από ευρωπαϊκές συνεισφορές και αμερικανικούς πόρους.

Διαβάστε επίσης

Σαουδική Αραβία: Αναφορές για φλόγες και σύννεφα καπνού κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Μεντβέντεφ: «Η Ευρώπη καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος» – Στο στόχαστρο Auchan, Nestlé και Leroy Merlin

Έλληνες εφοπλιστές: Τάνκερ στα $200 εκατ. και ναύλοι στα $600.000 την ημέρα – Το μεγάλο πάρτι στα VLCC