• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, και δεν πρέπει να την χάσουμε


    Στην πρεμιέρα του στην πολιτική ζωή του τόπου ο Στέφανος Κασσελάκης μας συστήθηκε ως αυτός που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Διότι ξέρει καλύτερα αγγλικά, γνωρίζει καλύτερα χρηματοοικονομικά, ως πετυχημένος επιχειρηματίας.

    Είχε πλασάρει τον εαυτό του απέναντι στον «κληρονόμο Μητσοτάκη» ως «έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, ένα άτομο «που μιλάει καλύτερα αγγλικά από αυτούς, που τους έχει κερδίσει σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και πτυχία», που «ξέρει καλύτερα χρηματοοικονομικά και επιχειρείν από εκείνον, επειδή έχει δουλέψει και επιχειρήσει».

    Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε με αφορμή την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –από τη Νέα Υόρκη και πάλι- που αναφέρεται στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

    Γράφει λοιπόν ο κ. Κασσελάκης ότι: «Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η Standard & Poor’s θα διαφημιστεί ως «πολυπόθητη» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Πολυπόθητη για ποιον όμως, όταν πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών;».

    Επομένως τι λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι δεν έπρεπε να μας αναβαθμίσουν; Ότι έπρεπε να μείνουμε για μερικά ακόμη χρόνια στον πάτο; Ότι τα ελληνικά ομόλογα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και κανείς να μην επενδύει στην Ελλάδα;

    Ασφαλώς κι έχει προβλήματα η χώρα μας. Και φτώχεια μεγάλη υπάρχει, και η Παιδεία και η Υγεία θέλουν κατεδάφιση και φτιάξιμο από την αρχή, και οι δημόσιες υποδομές πρέπει να ανανεωθούν. Κανείς δεν λέει όχι σε αυτά.

    Όμως, πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο; Πώς θα αλλάξει η Ελλάδα χωρίς μια ισχυρή οικονομία, με μεγάλες ξένες επενδύσεις, με μεγάλα έργα και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας;

    Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών; Και πώς θα φτιαχτούν νέες δημόσιες υποδομές χωρίς έσοδα του κράτους; Με δανεικά; Με νέο χρέος στις πλάτες του ελληνικού λαού;

    Ο κ. Κασσελάκης που γνωρίζει καλά το επιχειρείν και τα χρηματοοικονομικά, που ανέλυσε μια χαρά στον ΣΕΒ τη δύναμη του κεφαλαίου για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, γιατί πρέπει να εμφανίζεται με τέτοια μεμψιμοιρία; Απλά και μόνο για να ασκήσει αντιπολίτευση;

    Από την άλλη, δεν έχει καμία σημασία τι λέει ο κ. Κασσελάκης, σημασία έχει να δούμε με ψυχραιμία τι σημαίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου ο κόσμος συνταράσσεται από γεωπολιτικές σεισμικές δονήσεις που κλονίζουν και τις αγορές.

    Κίνδυνοι και ευκαιρίες

    Με δύο πολέμους στην αυλή της Ελλάδας. Με σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, με τις αγορές εξαιρετικά ευμετάβλητες δεν είναι καλύτερα η οικονομία μας να υπολογίζεται από τους ξένους ως μια σταθερή και με προοπτικές οικονομία;

    Δεν πρέπει οι ξένοι, μετά μάλιστα από μια 12ετία κρίσεων, μνημονίων, χρεοκοπιών, πλήρους απαξίωσης της χώρας, να μας βλέπουν ως μια σοβαρή χώρα που δεν παλινωδεί και δεν μπορεί να αντέξει ούτε το… φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην άλλη άκρη του πλανήτη;

    Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, κι αυτό πιστώνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ με τη μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, με μια προσεκτική οικονομική πολιτική, έπειτα από τις καταστροφικές εμμονές του 2015.

    Η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί συνετά κι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη, δισεκατομμύρια επενδύσεων από ξένους «παίκτες», βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς και το κυριότερο: Να δανείζονται φθηνότερα τράπεζες και επιχειρήσεις ώστε να παραχθεί περισσότερος πλούτος που θα φέρει και μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία.

    Η αναβάθμιση της S&P και αυτές που θα ακολουθήσουν πιθανότατα τους επόμενους μήνες είναι η σφραγίδα ότι κάτι καλό μπορεί να χτιστεί. Και αυτό δεν είναι επιτυχία καμιάς κυβέρνησης και κανενός πολιτικού.

    Είναι συλλογική προσπάθεια μιας μικρής χώρας, με ασθενική ακόμη οικονομία και με μείζονα κοινωνικά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Και δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία που μας δίνεται, το παράθυρο που ανοίγεται, η ανάσα που παίρνουμε ως χώρα.

    Η απάντηση σε όλα αυτά είναι τρεις λέξεις: Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Tι σημαίνει η αναβάθμιση της S&P για οικονομία – αγορές – Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα

    Μητσοτάκης: Η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας

    Κασσελάκης από Νέα Υόρκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά – Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια



    ΣΧΟΛΙΑ