• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Πώς ο Βασίλης Ψάλτης πέτυχε το ακατόρθωτο με την Alpha Bank και την UniCredit

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Πριν από μερικούς μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, και αργότερα, οι πληροφορίες που έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας για την Alpha Bank και την διαδικασία αποεπένδυσης ήταν ότι έρχεται μεγάλος θεσμικός επενδυτής.

    Οι παραπολιτικές στήλες είχαν πάρει «φωτιά» με τις φήμες ότι κάποιο μεγάλο όνομα θα έμπαινε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, με αφορμή την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank.

    Όμως, επειδή στην Ελλάδα όλοι είναι δύσπιστοι με όλους, κανείς δεν περίμενε ότι τελικά θα έρθει ένας μεγάλος «παίκτης» για να επενδύσει στη χώρα μας. Αλλωστε, στο παρελθόν η επένδυση ξένων τραπεζιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

    Ετσι, λοιπόν, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άρχισαν να μην πιστεύουν ότι οι φήμες ήταν αληθινές. Υπήρχαν και κάποιοι, μάλιστα, που γύριζαν την πλάτη ή ακόμη και χλεύαζαν τη διοίκηση της Alpha Bank, εκτιμώντας ότι τελικά όλα ήταν ένα παιχνίδι.

    Όμως, καλός manager είναι αυτός που καταφέρνει να κλείσει δύσκολες και περίπλοκες συμφωνίες χωρίς κανείς να αντιληφθεί οτιδήποτε.

    Και ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κατάφερε αυτό που λίγοι θα μπορούσαν να κάνουν στην Ελλάδα όπου… και οι τοίχοι έχουν αυτιά.

    Δηλαδή να βρει την UniCredit, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, να την πείσει για μια στρατηγική συνεργασία στη Ρουμανία και ταυτόχρονα να επενδύσει και στην Ελλάδα αγοράζοντας το 9% των μετοχών που είχε το ΤΧΣ. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμιά διαρροή που θα προκαλούσε ζημιά στο deal.

    Κι όταν ο κ. Ψάλτης έφερε στην Ελλάδα τον επικεφαλής της UniCredit, Andrea Orcel, οι μόνοι που το γνώριζαν ήταν ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

    Ούτε καν το ΤΧΣ που μέχρι πρότινος δεν πίστευε ότι μπορεί να έρθει στρατηγικός επενδυτής για την Alpha Bank. Το Ταμείο που έμαθε τελευταίο για τη συμφωνία αλλά και που… τελευταίο χθες το απόγευμα έβγαλε ανακοίνωση για να θυμίσει την αποστολή του ΤΧΣ.

    Κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία στο χώρο των τραπεζών αφού μετά από 17 χρόνια έρχεται στην Ελλάδα ένας ισχυρός παίκτης από το εξωτερικό.

    Μια τράπεζα που έχει παρουσία σε 13 χώρες, που εξυπηρετεί περισσότερους από 15 εκατ. πελάτες, η 34η μεγαλύτερη στον κόσμο σε ενεργητικό, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 40 δις ευρώ.

    Και μια συμφωνία με την Alpha Bank η οποία δεν αφορά μόνο την απόκτηση του 9% των μετοχών με ένα ποσό λίγο κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Αλλά και τη δημιουργία από κοινού της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία.

     

    Β. Ψάλτης και A. Orcel
    Β. Ψάλτης και A. Orcel

     

    Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται δεξιότητες, καθαρό μυαλό, διαπραγματευτικές ικανότητες και κυρίως όραμα για το μέλλον.

    Η διοίκηση της Alpha Bank, σε δύσκολες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες μπόρεσε να πείσει τους Ιταλούς να συνεργαστούν και να κλείσουν ένα deal το οποίο συνολικά είναι της τάξης του 1 δις ευρώ.

    Ισως σε άλλες χώρες του εξωτερικού τέτοιες κινήσεις και τέτοια ποσά να μην προκαλούν αίσθηση. Στην Ελλάδα, όμως, που πέρασε υπερδεκαετή κρίση, που η δημοσιονομική χρεοκοπία μεταφέρθηκε στις τράπεζες οι οποίες κατέρρευσαν και που στάθηκαν στα πόδια τους χάρη και στις θυσίες του ελληνικού λαού, τέτοια deals είναι ελπίδα για το μέλλον.

    Πολλά μπορούν να γραφτούν για την τιμή στην οποία έκλεισε η συμφωνία πώλησης του 9%. Όμως, η ουσία είναι αλλού και αφορά στην αξία η οποία είναι άυλη. Κι αυτή ονομάζεται «εμπιστοσύνη των ξένων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών».

    Η χώρα δεν είναι πια φτωχός συγγενής και μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, κι αυτή η μετάλλαξη της Ελλάδας έχει πολλαπλά οφέλη.

    Με την πώληση του 9% που κατείχε το ΤΧΣ η Alpha Bank μπαίνει σε νέους δρόμους, καθίσταται κατά 100% ιδιωτική, έχοντας δίπλα της έναν ισχυρό σύμμαχο από την Ιταλία.

    Και τα περισσότερα εύσημα πηγαίνουν στον CEO, Β. Ψάλτη, που ήταν ο μόνος που πίστεψε ότι μπορεί να φέρει στρατηγικό επενδυτή, ο μόνος που τον βρήκε και τον έπεισε να έρθει με απόλυτη μυστικότητα και ο μόνος που πίστευε μέχρι τέλους ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία και η ιστορική τράπεζα να γίνει και πάλι 100% ιδιωτική.

    Αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό για την Alpha Bank και για μια ιστορική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Και σίγουρα μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης και στο management του κ. Ψάλτη από την μεγάλη UniCredit.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Tα 23 εκατ. μετοχές στην Alpha Bank μετά το πακέτο που δείχνουν Unicredit

    ΤΧΣ: Στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή η πώληση του 9% της Alpha Bank στη Unicredit
     



    ΣΧΟΛΙΑ