• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Έλληνες προσγειωθείτε – Όταν τα deals «ζαλίζουν» τους μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες

    Άρθρο παρέμβαση: Έλληνες προσγειωθείτε - Όταν τα deals «ζαλίζουν» τους μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες

    Σωκράτης Κόκκαλης – Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Νίκος Σταθόπουλος


    Πώς η “τρέλα” των διεθνών funds που ρίχνουν απίστευτα ποσά για εξαγορές και στην Ελλάδα, έχουν τρελάνει μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, που ξαφνικά νομίζουν ότι έχουν φτιάξει την ελληνική Apple!!!

    Όνειρα θερινής νυκτός για Έλληνες επιχειρηματίες που διοχετεύουν εντέχνως στην αγορά ότι είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τις εταιρείες τους και μάλιστα σε αποτιμήσεις που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Ήδη, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ακούγονται διάφορα περί placements σε μια σειρά από εισηγμένες, ειδικά από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αγνοώντας ότι οι εταιρείες που άλλαξαν χέρια, όπως η Chipita που πουλήθηκε 20 φορές τα EBITDA της στην Mondelez ή η πώληση της Intrasoft International στη Netcompany προς 235 εκατ. ευρώ, είναι μοναδικές στο είδος τους.

    Η προσθήκη των προϊόντων της Chipita στο χαρτοφυλάκιο της πολυεθνικής Modelez θα προσδώσει, σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις, σημαντική βελτίωση στα περιθώρια κέρδους της, αφού διαπραγματεύεται σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται brands όπως τα μπισκότα Oreo, belVita και LU, οι σοκολάτες Cadbury Dairy Milk, Milka και Toblerone και οι τσίχλες Trident.

    Αρα τα προϊόντα της Chipita θα πωλούνται σε 150 χώρες που η Modelez έχει παρουσία.

    Αρα η MODELEZ θα αποσβέσει πολύ νωρίτερα το deal με την Chipita.

    Το ίδιο ισχύει και για την Netcompany που αποτελεί μία διεθνή εταιρεία με περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους και δραστηριοποίηση σε τουλάχιστον 6 χώρες και περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της την ελληνική Intrasoft International με αντικείμενο απόλυτα εξειδικευμένο με δουλειές που εκτείνονται εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προφανώς, οι επιχειρηματίες που διατείνονται δεξιά κι αριστερά ότι προτίθενται να πουλήσουν σε υψηλά επίπεδα απ’ όσο αξίζουν είτε είναι εισηγμένες είτε όχι , θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι ούτε οι ξένοι αλλά ούτε και τα ελληνικά funds είναι… «Αμερικανάκια».

    Και ότι για να ρίξουν χρήματα σε μία εξαγορά περιμένουν να τα πάρουν πίσω.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να προσγειώσουν τις απαιτήσεις τους.

    Δεν είναι ολοι Θεοδωρόπουλοι και δεν έχουν όλοι την VIVARTIA.

    Εκτός και εάν κάποιος πιστεύει ότι το προϊόν του είναι μοναδικό.

    Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες συμφωνίες που συζητώνται για ολοκλήρους μήνες φαίνεται να παγώνουν, καθώς οι απαιτήσεις όσων πωλούν, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη!!!

    Ξαφνικά τα 50 η τα 100 εκατ. ευρώ που μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι λίγα για τους επίδοξους πωλητές.

    Η υπομονή του  WATSA

    Χαρακτηριστική είναι η υπομονή του Πρεμ Γουάτσα στην Eurobank που μετά από 8 χρόνια στην Eurobank, μετά από δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, ένα φλερτ της προηγούμενης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το… άλμα στο κενό, η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ, το 2022 θα είναι η πρώτη φορά που ο επενδυτής αυτός θα πάρει μέρισμα!

    Ήδη στην αγορά ακούστηκαν το περασμένο διάστημα πολλά για πωλήσεις ναυτιλιακών εταιρειών, που όμως, τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν περάσει στις τράπεζες.

    Επίσης, έγινε λόγος για placement σε εισηγμένες που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια (σ.σ. μόνο από τα αποτελέσματα ά 6μήνου τουλάχιστον 15 εισηγμένες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 750 εκατ. ευρώ), θεωρώντας, οι ιδιοκτήτες τους, πως για να κλείσει το deal του ΔΕΣΦΑ με την Macquarie (2,1 δις. Ευρώ), αξίζουν κάτι… παρόμοιο οι εταιρείες τους!

    Το 2021 η Ελλάδα μπήκε στον χάρτη των διεθνούς φήμης επιχειρηματικών deals.

    Αυτό και μόνο αποπνέει εμπιστοσύνη προς την χώρα της επόμενης μέρας, μετά τον κορονοϊό. Κυρίως της Ελλάδας, που η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέστησε ανοιχτή σε επενδύσεις και στην εισροή ξένου κεφαλαίου.

    Η εξαγορά της Vivartia από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 600 εκατ., καθώς και η εξαγορά της Wind Hellas από την BC Partners, σε μια συμφωνία που αποτιμήθηκε στα 970 εκατ., αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

    Δεν χρειάζεται καμία άλλη επιβεβαίωση εμπιστοσύνης, αφού οι ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι το διεθνές κεφάλαιο πιστεύει στο come back της χώρας.

    Το ίδιο fund, η BC Partners, έχει εξαγοράσει και τη Forthnet/Nova, οικοδομώντας ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση στην εν λόγω αγορά. Στο μεσοδιάστημα η BC Partners υπέγραψε συμφωνία πώλησης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από την οποία πέτυχε σημαντικότατες υπεραξίες σε σχέση με το τίμημα εξαγοράς που κατέβαλε προ ετών.

    Ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα η CVC Capital, που εκτός από τη Vivartia εξαγόρασε και την Εθνική Ασφαλιστική και προηγουμένως σειρά ελληνικών νοσοκομείων αλλά και συμμετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις.

    Η CVC έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διαθέτοντας 6 νοσοκομεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας σε επιχειρήσεις (Y-Logimed, Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής Αλφα LAB και Business Care), μία καινοτόμο ψηφιακή υπηρεσία απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης, την Digital Clinic, και τα προηγμένα διαγνωστικά κέντρα Health Spot.

    Έχει επίσης συμμετοχή στο Skroutz.gr, στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά) και πρόσφατα υπέγραψε με την ΕΤΑΔ 15ετή παράταση της εκμίσθωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σημαντική επένδυση αναβάθμισης στη μαρίνα Γουβιών.

    Κοντά στα 2 δισεκατομμύρια αποτιμήθηκε η αξία της συμφωνίας εξαγοράς της ελληνικής Chipita από την πολυεθνική Mondelez, ενώ σταχυολογώντας και από άλλους κλάδους δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την απόφαση της Microsoft να προχωρήσει στην ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα καθώς και την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty.

    H Microsoft θα κατασκευάσει τρία διαφορετικά data centers στην Αττική, με το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αυτής –πάνω από 300 εκατομμύρια– να αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να στηθεί όλο το σύστημα, συν τα ακίνητα που θα τον φιλοξενήσουν.

    Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης, το συνολικό όφελος για τη χώρα δηλαδή, αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    Ταυτοχρόνως, η Pfizer με γοργούς ρυθμούς προχωρεί στην επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής άλλωστε του Άλμπερτ Μπουλά.

    Διαβάστε ακόμα:

    Χρηματιστήριο: Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Coca Cola παρέσυραν στο κόκκινο τον δείκτη και μάλιστα χωρίς τζίρο

    Χρηματιστήριο: Κόπωση σε τράπεζες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ενδιαφέρον σε Ιντρακόμ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ

     



    ΣΧΟΛΙΑ