• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Γιατί παντού μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ


    Βρέθηκα το μεσημέρι της Τετάρτης σε ένα τραπέζι, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Στα «πηγαδάκια» το θέμα συζήτησης, για το οποίο όλοι έδειχναν ενδιαφέρον ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους, ήταν «τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ».

    Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν οι παριστάμενοι στο συγκεκριμένο τραπέζι προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ήταν ή παραμένουν ψηφοφόροι του κόμματος. Γιατί αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται συνεχώς τις τελευταίες μέρες, σε γραφεία, εκδηλώσεις ακόμη και σε προσωπικές κουβέντες.

    Και παντού φυσικά, η αναφορά γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, έστω και αν επίσημα μιλάμε για εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις δε, από την πρόθεση αρχικά μέχρι και την ανακοίνωση τελικά του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, φαίνεται ότι «φούντωσαν» ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα «γεννά» αντιδράσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

    Το αξιοσημείωτο σε αυτές τις συζητήσεις είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι όσοι είναι παρόντες, εκφράζουν άποψη. Κάτι που δύσκολα συναντάς σε κουβέντες για πολιτικά ζητήματα, ιδίως όταν αυτές δεν γίνονται σε κλειστό κύκλο.

    Όλοι κάτι έχουν να πουν. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που συνέχισαν να το ψηφίζουν κι όταν έγινε ΚΙΝΑΛ, εκείνοι που μετακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε άλλα κόμματα, ακόμη και όσοι δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ, εκφέρουν γνώμη για τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Γιατί παντού μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ και ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του; Πρόκειται άραγε για εν δυνάμει ψηφοφόρους του κόμματος ή οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενδιαφέροντος για πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Ή πρόκειται απλώς για κουβέντες πολιτικού καφενείου;

    Κεντρίζουν το ενδιαφέρον οι εξελίξεις

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), αυτή τη στιγμή κεντρίζουν το ενδιαφέρον τουλάχιστον όσων, έστω και στοιχειωδώς, ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα.

    Πρόκειται από τη μία πλευρά για την ανάγκη να εκφραστούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς. Εκείνοι που απογοητεύτηκαν από την μετακίνησή τους τα προηγούμενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν στην παρούσα φάση μία ισχυρή αντιπολίτευση που να τους εκφράζει.

    Από την άλλη πλευρά, είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος που εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή και με την ανανέωση στην ηγεσία που επιχειρείται, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δυναμική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.

    Είναι επίσης και εκείνοι που «ψάχνονται» να εκφραστούν πολιτικά και οι λεγόμενοι μετακινούμενοι ψηφοφόροι που αναζητούν μία εναλλακτική στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

    Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι η περίοδος της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση ορισμένων ψηφοφόρων έχει αποτυπωθεί ως μία εποχή οικονομικής ευημερίας και ενδεχομένως θεωρούν ότι θα μπορούσε να επανέλθει. Έστω και ως προσδοκία.

    Το γεγονός είναι ότι έπειτα από αρκετά χρόνια το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην επικαιρότητα και τις πολιτικές συζητήσεις της κοινωνίας. Κατά πόσον όλο αυτό θα αποτυπωθεί και στα ποσοστά του, μένει να το δείξει ο χρόνος.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπανδρέου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – Χρειαζόμαστε νέα αλλαγή, για μια προοδευτική διακυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ