• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Γιατί δύο κορυφαίοι ξενοδόχοι «κατηγορούν» τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για πλήρη απραξία

    Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού


    Ο υπουργός δεν αντιλαμβάνεται τα θέματα… Στο υπουργείο επικρατεί χάβρα, οι μισοί δεν μιλάνε με τους άλλους μισούς…

    Οι ξενοδόχοι, γνωστά ονόματα του τουριστικού κλάδου παρακολουθούν άφωνοι τις εξελίξεις, σε ένα από τα πλέον κομβικά για τα έσοδα υπουργεία, με τον υπουργό να μην έχει γνώση των θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί….

    Μεταξύ τους λένε πως είναι «ο υπουργός που έβλεπε τους τουρίστες να περνούν».

    Και βέβαια είναι ενήμερη η κυβέρνηση για την αδυναμία του κ. Θεοχάρη να αντιληφθεί τα προβλήματα του τουρισμού….

    Αυτήκοος μάρτυρας μου μετέφερε την συζήτηση ανάμεσα σε γνωστό ξενοδόχο και κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης.

    Ξενοδόχος: Έχετε αφήσει τον τουρισμό τον αυτόματο πιλότο. Είναι κλάδος που χρειάζεται δυναμική ηγεσία, δεν είναι για παρκάρισμα στελεχών….

    Υπουργός: Εκτιμήσαμε ότι ο τουρισμός χρειαζόταν έναν τεχνοκράτη. Και ότι ο ΣΕΤΕ ως  κοινωνικός εταίρος θα είχε επαφή με το υπουργείο και θα μπορούσε να προλάβει τυχόν «αστοχίες»….

    Ξενοδόχος: Δεν λάβατε σωστά υπόψη σας το impact του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας….

    Τουρισμός με τον κ. Θεοχάρη στο τιμόνι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένο project μου λέει άλλος ξενοδόχος….

    Και έτσι αρχίζω τα τηλέφωνα.

    Οι περισσότεροι όταν ακούνε την ερώτηση μειδιούν σκωπτικά….

    -Έλα, πόσο καιρό το λέμε…. Πιστέψαμε πως ένας τεχνοκράτης υπουργός θα μας πήγαινε ένα βήμα μπροστά….Ο κ. Θεοχάρης γνωρίζει οικονομικά, ξέρει από αριθμούς, από τουρισμό δεν ξέρει. Και αυτό είναι πρόβλημα.

    -Όταν ο τουρισμός είναι σε φάση ανόδου λειτουργεί σαν τραμπολίνο. Και απογειώνεται ο υπουργός. Όταν όμως είναι σε φάση καθόδου, τότε χρειάζονται λεπτοί και γρήγοροι χειρισμοί για να χάσεις όσο το δυνατόν λιγότερα.

    -Ο τουρισμός είναι ένας πολύπλοκος και ταυτόχρονα εξαιρετικά «ευαίσθητος» τομέας με μεγάλη επίπτωση στο ΑΕΠ. Το πόσο πολλά μπορείς να χάσεις ως χώρα, το καταλαβαίνεις όταν δεν πάει καλά ο τουρισμός…, μου λέει γνωστή ξενοδόχος.

    -Το υπουργείο χρειάζεται έναν άνθρωπο της αγοράς. Που να καταλαβαίνει το πρόβλημα. Που να μπορεί να πάρει αποφάσεις. Που να μην σε κρεμάει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν 12 ώρες πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων…..

    -Μέχρι να έρθει ο covid δεν φαινόταν η ανυπαρξία του υπουργού. Ήρθε όμως η πανδημία και όλοι μας καταλάβαμε ότι ο κ. Θεοχάρης δεν είχε γνώση των θεμάτων που έπρεπε να διαχειριστεί….

    Δεν είναι μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι και η λίστα με τις χώρες που δημοσιοποίησε το υπουργείο προκαλώντας αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο (την Ιταλία), είναι τα θέματα με τους tour operators, είναι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος….

    -Ο υπουργός δεν ακούει… Είναι άσχημο να μην ακούς αυτό που σου λένε οι άνθρωποι του χώρου… Όταν ακούς κάτι κερδίζεις…

    Μίλησα με αρκετούς επιχειρηματίες του τουρισμού. Το πιο ανώδυνο σχόλιο που έκαναν ήταν: Εσύ βλέπεις να κάνει κάτι;

    Ένας, μάλιστα, μου θυμίζει και τους χειρισμούς του κ. Θεοχάρη  με το κανόνι της Thomas Cook πέρυσι το φθινόπωρο και τα εκατομμύρια που φέσωσε τους Έλληνες ξενοδόχους….

    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μου λέει ο ξενοδόχος, τότε είπαμε, εντάξει με το που ανέλαβε, έσκασε η Thomas Cook ας περιμένουμε να δούμε…. Και τι είδαμε; Τίποτα. Σκοτάδι.

    Και φυσικά «φωτογραφίζουν» τον υπουργό για όλα όσα ειπώθηκαν γύρω από την καμπάνια «Greek summer is a state of mind» της Marketing Greece.

    Το πρόβλημα το γνωρίζει πολύ καλά ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για αυτό έχει πάρει την υπόθεση τουρισμός πάνω του. “Ευτυχώς ο Κυριάκος αντιλαμβάνεται πλήρως το business  του τουρισμού και τρέχει την υπόθεση 100%” λένε οι ιδιες πηγές.

    Βέβαια οι επιχειρηματίες του τουρισμού λένε και κάτι  ακόμα. Ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει τον κλάδο λες και αποτελείται μόνο από τα 10.000 ξενοδοχεία, αγνοώντας την τεράστια επίδραση και επίπτωση στις τοπικές οικονομίες και στο ΑΕΠ της χώρας.

    «Δεν έχουμε ανάγκη από support, από pr και παρουσία σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, λένε οι ξενοδόχοι.

    “Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα υπουργείο που να έχει λόγο και πολιτικό προϊστάμενο που θα αντιλαμβάνεται τα θέματα και θα  δίνει λύσεις την ώρα που χρειάζεται….”.



    ΣΧΟΛΙΑ