• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Ένας εισαγγελέας για το Elikonos fund των κ. Σολωμού και Παπαγεωργίου  

    Αριστερά πάνω: Ο Τάκης Σολωμός – Αριστερά κάτω: Φίλιπ Μπρίνκμαν – Δεξιά: Παντελής Παπαγεωργίου


     «Mε το Equifund αλλάζουμε ριζικά το τοπίο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

    Με αυτήν τη φράση στις 16 Απριλίου 2018, κατά τη διάρκεια μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης στην Αθήνα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Χαρίτσης, είχε παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα «καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο, στο πλαίσιο, όπως συμπλήρωσε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, «μιας ολιστικής κυβερνητικής προσέγγισης για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αυτού της οικονομίας της γνώσης».

    Το εργαλείο αυτό δεν ήταν άλλο από το λεγόμενο «υπερταμείο» ή «Fund of Funds»: το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών –Equi(ty)Fund–, το οποίο συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), για να στηρίξει ερευνητές, φοιτητές όλων των βαθμίδων, υφιστάμενους και νέους επιχειρηματίες, καθώς και καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.

    Εκείνη την εποχή για πρώτη φορά στη χώρα, έπειτα από πολυετείς μελέτες και διαβουλεύσεις, η επενδυτική πλατφόρμα του EquiFund ανέλαβε το έργο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με έναν πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τρόπο, δηλαδή τη διάθεση πόρων μέσα από εννέα funds-υποταμεία, τα οποία συνεπενδύουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρικών σχημάτων (equity funding) σε τρία «παράθυρα» δυναμικότητας: στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας (Innovation Window), τον τομέα γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια (Early Stage Window) και τον τομέα γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης (Growth Window).

    Μάλιστα, με το σύστημα του equity financing που εφαρμόζει το EquiFund, τα funds δεν επενδύουν μόνο χρηματικά ποσά, αλλά και τεχνογνωσία, δικτύωση και επιχειρηματικές συμβουλές, δηλαδή «έξυπνο χρήμα» («smart money»), σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

    Τα «υποταµεία» του EquiFund είναι τα εξής: τέσσερα funds στο «παράθυρο» της καινοτοµίας (BigPi Ventures, Metavallon fund, Uni.Fund, Velocity.Partners), δύο στο «παράθυρο» της πρώιµης φάσης (Marathon VC, Venture Friends 400W) και τρία στο «παράθυρο» της ανάπτυξης (Elikonos 2 S.C.A. Sicar PE, EOS Capital Partners, Synergia Hellenic Fund IV).

    Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια ένα από τα fund εξασφάλισε τα κεφάλαια από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών –Equi(ty)Fund.

    Το Elikonos 2 SICAR

    Πρόκειται για το Elikonos 2 SICAR οι διαχειριστές του οποίου έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να επενδύουν σε εταιρίες οι οποίες «καίνε» λεφτά.

    Πρόκειται για τους κ. Τάκη Σολωμό και Παντελή Παπαγεωργίου.

    Οι δυο τους τα τελευταία χρόνια με ένα άλλο Fund το Elikonos Jeremie φέρονται να προχώρησαν σε επενδύσεις με χρήματα που δόθηκαν (μεταξύ άλλων) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

    Για την ακρίβεια έως τώρα έχουν γίνει γνωστές δυο περιπτώσεις:

    Περίπτωση 1η

    Τον Μάιο του 2014  με επενδυτικό βραχίονα το «όμορο» του Elikonos 2 SICAR το Elikonos Jeremie και σε σύμπραξη με το Odyssey Jeremie των Σπύρου Τραχάνη και Αθανάσιου Καλέκου, χρηματοδότησε με 3,5 εκατ. ευρώ την εταιρεία traverplanet 24 του ομίλου Tripsta, που είχε δραστηριότητα στις on line κρατήσεις εισιτηρίων.

    Τότε, η κίνηση αυτή  είχε αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίου που έχει γίνει στην Ελλάδα με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) μέσω του επενδυτικού προγράμματος Jeremie…

    «Πιστεύουμε σε μια ελληνική εταιρεία με δυναμική στρατηγική και διαρκή εξέλιξη στο εξωτερικό και είδαμε στην Travelplanet24 σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτυακού τουρισμού» είχε δηλώσει  ο Τάκης Σολωμός, Partner του Elikonos Jeremie.

    Προφανώς τις ίδιες αντιλήψεις θα είχε και ο Παντελής Παπαγεωργίου, αλλά και οι άλλοι εταίροι του Odyssey Jeremie.

    Όλοι τους δε φαίνεται να διάβασαν σωστά τις εξελίξεις, ούτε να πήραν τοις μετρητοίς τις «καυτές» επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή που είχε στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα. Κάνοντας λόγο  για «ουσιώδη αβεβαιότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της»…

    Πράγμα που συνέβη  τον Ιούνιο του 2018 όταν και ο όμιλος Tripsta κατέρρευσε.

    Αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα για το πώς επιλέχτηκε η χρηματοδότηση, καθώς και τι ευθύνες μπορεί να υπάρχουν για τα κεφάλαια που κάηκαν…

    Περίπτωση 2η

    Στην δεύτερη περίπτωση το Elikonos Jeremie απέκτησε έναντι εισφοράς 592.350 ευρώ μετοχές της MLS. Πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, στις αρχές Μαΐου με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αξία του κεφαλαίου αυτού ήταν κατά 86% χαμηλότερη.  Σήμερα η μετοχή της εταιρείας εξακολουθεί να είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αξία της είναι μηδέν καθώς δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα.

    Μάλιστα ο Παπαγεωργίου ήταν μέλος του ΔΣ της MLS και παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών.

    Πάρα τα δυο αυτά μείζονα  γεγονότα οι δυο fund managers έως τώρα τηρούν σιγή ιχθύος.

    Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχασαν πολλά λεφτά στην Tripsta εν τούτοις το 2018 δημιούργησαν ένα δεύτερο fund το Elikonos 2 SICAR και τους εμπιστεύτηκαν επιπλέον 71 εκατ. ευρώ από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

    Ούτε στην πρώτη περίπτωση μίλησαν οι δυο τους ούτε τώρα.

    Όπως έλεγε παλαιός πολιτικός «συνήθως όταν κάποιος δεν μιλάει, περιμένει να περάσει η μπόρα γιατί κάτι κρύβει».

    Τα ερωτήματα σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές είναι πολλά.

    Μήπως ήλθε η ώρα να ανοίξει φάκελος στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την συγκεκριμένη εταιρεία δηλαδή την Elikonos για να μάθουμε που επενδύονται τα λεφτά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων;

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ