• Business

    Έργα και ημέρες του Παντελή Παπαγεωργίου: Από τη Velti μέχρι το Elikonos Fund κι από την κατάρρευση του ομίλου Tripsta μέχρι την ΜLS

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Elikonos 2 S.C.A. SICAR: Επένδυση, ύψους 7 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Select Fish

    Παντελής Παπαγεωργίου. Elikonos


    Ορισμένοι από εκείνους που για διάφορους λόγους έχει τύχει να  βρεθούν «απέναντι» σε συμβούλους επιχειρήσεων και fund managers συνηθίζουν να λένε γι’ αυτούς, πικρόχολα και σκωπτικά συνάμα: Είναι σαν κάποιος να σου ζητάει το ρολόι για να σου πει την ώρα και φεύγοντας να το παίρνει μαζί του…

    Αναμφίβολα ο ταλαντούχος Παντελής-Στυλιανός Παπαγεωργίου είναι ένας από τους πολλούς επαγγελματίες της αγοράς που, τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα, δεν έχει κάνει συλλογή ρολογιών. Κάθε άλλο μάλιστα. Αφού όπως όλα δείχνουν, έχει συμβεί σε κάποιες από τις δουλειές του να χάσει και το δικό του… Χωρίς αυτό να σταθεί εμπόδιο στην εν γένει δραστηριότητα που αναπτύσσει. Από την οποία δεν λείπουν τα ερωτηματικά και τα «μυστήρια». Τόσο στην περίπτωση των επενδυτικών κεφαλαίων που έγιναν καπνός μετά από την κατάρρευση του ομίλου  Tripsta (airtickets traverplanet 24) όσο και στην εμπλοκή του με την ΜLS του Γιάννη Καματάκη.

    Γεννημένος στη Βοστώνη πριν από 49 χρόνια, ο Παντελής Παπαγεωργίου έχει κάνει οικονομικές σπουδές (Λογιστική και Χρηματοοικονομικά) ενώ έχει λάβει και master στη Διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της αμερικανικής πολιτείας της Μασαχουσέτης.

    Στην αρχή της δεκαετίας του 2000 ο Παπαγεωργίου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα ως… χρηματιστηριακός αναλυτής. Στη συνέχεια διατέλεσε διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Allianz Finance, ενώ εργάστηκε και στην Arthur Andersen στη Βοστώνη και την Αθήνα.  Την περίοδο 2006-2009  βρέθηκε να κατέχει το νευραλγικό πόστο του CFO στην Velti, η οποία αρχικά μπήκε στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και μετέπειτα στον Nasdaq. Για την ελληνική εταιρεία mobile marketing αυτά τα χρόνια είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη εκπεμπόμενη ευμάρεια «γαρνιρισμένη» με μια φανταχτερή επικοινωνιακή επίδειξη. Αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα ( τον Οκτώβριο του 2013) οδηγήθηκε σε πτώχευση, αφού ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές. Τα λούσα και τα μεγαλεία έλαβαν άδοξο τέλος.

    Σχετικά πρόσφατα, στο νέο report-φωτιά του αμερικανικού QCM που έκαψε την Akazoo, αναφερόταν ότι ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού, έχει προηγουμένως απασχοληθεί είτε στη Velti  είτε στη Globo που «έσκασε» με τη σειρά της το 2015.

    Ο Παντελής Παπαγεωργίου είχε προλάβει να φύγει νωρίς από τη Velti, χωρίς να τον πιάσει η μπόρα των δυσμενών εξελίξεων. Εμφανώς τουλάχιστον, καθότι μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει αν του άφησε κάποια παράπλευρη αμυχή, αυτή του η ενασχόληση.

    Όπως και να ’χει η έξοδός του από τη Velti τον βρίσκει αμέσως μετά ως συνιδρυτή και μέτοχο της χρηματοδοτικής εταιρείας Ferst Athens, η οποία μεταξύ των άλλων είχε αποκτήσει το περίπου 10% της «Σουρωτή» το οποίο και εκχωρήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη.

    Τα κεφάλαια που «κάηκαν»  στον όμιλο Tripsta

    Το 2012 στήνεται το Fund Elikonos , που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο δρόμο του Ψυχικού όπου  και έχει τα γραφεία. Με τη «μητρική» του, να εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Μαζί με τον Παντελή Παπαγεωργίου είναι εκεί και ο Τάκης Σολωμός, στέλεχος παλαιότερα της εκδοτικής εταιρείας ΙΜΑΚΟ η οποία και χρεοκόπησε στα χέρια του Πέτρου Κωστόπουλου.

    Τον Μάιο του 2014  με επενδυτικό βραχίονα το «όμορο» Elikonos Jeremie και σε σύμπραξη με το Odyssey Jeremie των Σπύρου Τραχάνη και Αθανάσιου Καλέκου, χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκατ. ευρώ η εταιρεία traverplanet 24 του ομίλου Tripsta, που είχε δραστηριότητα στις on line κρατήσεις εισιτηρίων.  Τότε, η κίνηση αυτή  είχε αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίου που έχει γίνει στην Ελλάδα με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) μέσω του επενδυτικού προγράμματος Jeremie…

    «Πιστεύουμε σε μια ελληνική εταιρεία με δυναμική στρατηγική και διαρκή εξέλιξη στο εξωτερικό και είδαμε στην Travelplanet24 σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον ανταγωνιστικό χώρο του διαδικτυακού τουρισμού» είχε δηλώσει  ο Τάκης Σολωμός, Partner του Elikonos Jeremie.

    Προφανώς τις ίδιες αντιλήψεις θα είχε και ο Παντελής Παπαγεωργίου, αλλά και οι άλλοι εταίροι του δεύτερου Fund. Όλοι τους δε φαίνεται να διάβασαν σωστά τις εξελίξεις, ούτε να πήραν τοις μετρητοίς τις «καυτές» επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή που είχε στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα. Κάνοντας λόγο  για «ουσιώδη αβεβαιότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της»… Πράγμα που συνέβη  τον Ιούνιο του 2018 όταν και ο όμιλος Tripsta κατέρρευσε. Αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα για το πώς επιλέχτηκε η χρηματοδότηση, καθώς και τι ευθύνες μπορεί να υπάρχουν για τα κεφάλαια που κάηκαν…

    Έτσι άνοιξαν οι παρτίδες με την MLS

    Στις 30 Αυγούστου του 2016 το Elikonos Jeremie ξαναχτυπά. Ανοίγοντας παρτίδες αυτήν τη φορά με την MLS.

    Το πρώτο βήμα έγινε με την αγορά 86.200 μετοχών της εταιρείας, στην τιμή των 3,75 ευρώ τη μία. Το σύνολο των καταβολών στα ταμεία της τεχνολογικής εταιρείας( αφού επρόκειτο για παραχώρηση ιδίων μετοχών της) ήταν 323.250 ευρώ. Η MLS ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της ότι: «Η χρηματοδότηση αυτή θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελληνική αγορά. H Elikonos Jeremie SCA Sicar αντλεί τους πόρους της από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στα πλαίσια του προγράμματος Jeremie, καθώς και από ιδιώτες επενδυτές για τη χρηματοδότηση εταιρειών που ειδικεύονται στις καινοτόμες τεχνολογίες, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες δύναται να αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς τόσο στη χώρα που ήδη δραστηριοποιούνται όσο και σε αγορές του εξωτερικού. Η Elikonos φαίνεται, επίσης, να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις προοπτικές κλιμακωτής αλλά σταθερής ανάπτυξης ως παράγοντα επιλογής της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης».

    Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο Παντελής Παπαγεωργίου μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της MLS στις 24 Νοεμβρίου του 2016. Στις 30 Ιουνίου του 2017 το Elikonos ξαναψώνισε μετοχές της εταιρείας. Συνολικά 59.800 «κομμάτια» (4,5 ευρώ  ανά μετοχή) για τα οποία εισφέρθηκαν 269.000 ευρώ. Επρόκειτο και πάλι για ίδιες μετοχές που είχαν αποκτηθεί από την MLS, με κόστος περίπου 50.000 ευρώ μικρότερο από εκείνο της πώλησής τους.

    Επί  χρόνια η αγορά ιδίων μετοχών έχει γίνει σχεδόν καθημερινό ψωμοτύρι για την εταιρεία. Ενισχύοντας έτσι την εμπορευσιμότητα του «χαρτιού». Εξ ίσου πυκνές είναι και οι κινήσεις που γίνονται από τον Γιάννη Καματάκη. Ο οποίος προχωρά σε αγοραπωλησίες μετοχών, με την ίδια συχνότητα που μπαίνει στην κουζίνα του σπιτιού του, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης…

    Το αφήγημα που «ξεθώριασε» για τον…Βοστωνέζο

    Όπως δείχνουν τα πράγματα ο Παντελής Παπαγεωργίου πίστεψε πολύ στο μέλλον της MLS, σε αντίθεση με άλλους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που φαίνεται να κράταγαν μικρό καλάθι. Μάλιστα ο… Βοστωνέζος αγόρασε και ο ίδιος 1.500 μετοχές αξίας 6.730,6 ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς. Τρείς μέρες αργότερα η εταιρεία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2019, τα οποία και πυροδότησαν ομοβροντία πωλήσεων που γονάτισαν τη μετοχή. Πωλήσεις οι οποίες βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δημοσιοποιηθεί κάτι το επιλήψιμο.

    Πλέον, από τις 13 Μαΐου η ΜLS βρίσκεται σε αναστολή σε διαπραγμάτευσης. Δύο μέρες μετά από την επιβολή της συναλλακτικής της καραντίνας, ο Παντελής- Στυλιανός Παπαγεωργίου την έκανε από την εταιρεία. Παραιτούμενος από την θέση του ανεξάρτητου μέλους που είχε στο Δ.Σ. Την ίδια μέρα έφυγε μαζί του και ο Νίκος Κούλης του Deca Investments. Προφανώς και οι δύο άρχισαν να μην πιστεύουν και τόσο πολύ στο αφήγημα της MLS.

    Όσον αφορά τις μετοχές που αποκτήθηκαν από το Elikonos Jeremie έναντι εισφοράς 592.350 ευρώ, είχαν αξία 86% χαμηλότερη, την ημέρα που «πάγωσε» η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση…



    ΣΧΟΛΙΑ