array(0) {
}
        
    
Menu
-0.47%
Τζίρος: 129.57 εκατ.

Μητσοτάκης από την 89η ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με το βλέμμα στο 2030

Αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Comments

Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θέλησαν να μετατρέψουν την μεταξύ τους σύγκρουση σε παρωδία θεσμών, δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.

Αντίθετα, με την προτροπή του διαιτητή Γιάννη Βρούτση τα έκτροπα ξεχάστηκαν, τα ήθη καταργήθηκαν, η κοινή λογική εξαφανίστηκε. Και όλα είναι καλά, εφόσον …έδωσαν τα χέρια και το θέαμα στην αρένα θα συνεχιστεί. Άρτος και θεάματα. Για τον άρτο δεν ξέρω, αλλά από θέαμα καλά βαστιόμαστε. Παιδαριώδεις βεντέτες, δήθεν αποχωρήσεις, ξεπερασμένα αντριλίκια, ανούσιες δημόσιες ανακοινώσεις, άκρατος ναρκισσισμός.

1

Κάποτε το μπάσκετ θεωρείτο «ευγενές» άθλημα. Στην Ελλάδα όπου τα πάντα έχουν ιδεολογική χροιά, οι  αριστεροί το «χρέωναν» μάλιστα στους δεξιούς αστούς. Τώρα, ανήκει στην κατηγορία της λαϊκής φαρσοκωμωδίας – ή της κακοπαιγμένης  αρχαίας τραγωδίας.  Η βιασύνη να κλείσει το θέαμα της σύγκρουσης σε τραγωδία παραπέμπει. Διότι, τα προβλήματα που υφέρπουν δεν λύθηκαν —  και σε τραγωδία θα καταλήξουν κάποια στιγμή. Το παράδειγμα είναι, πλέον, απτό και με επίσημη νομιμοποίηση.

Και με την ευκαιρία: Η ΕΟΚ που βρίσκεται;

Κάποτε το μπάσκετ είχε την ικανότητα να εμπνέει. Βλέπαμε σ’ αυτό την δυνατότητα της Ελλάδας να διαπρέψει, ελπίζαμε στα φυτώρια, προσδοκούσαμε στα μεγαλεία.  Τώρα έχει αποκτήσει την διάσταση του εξευτελισμού. Διότι αυτά που συνέβησαν στο πλαίσιο μίας προσωπικής  διαμάχης – και όχι ενός αθλητικού ανταγωνισμού—λειτουργούν πλέον ως υποβολέας  της βίας, του αναθεματισμού, της ά-λογης , της ά-κριτης σύγκρουσης.

Τα ΜΜΕ είχαν άφθονο υλικό για την τέρψη των απανταχού τηλεθεατών. Το θέατρο του παραλόγου ζωντανό, ένα νέο ριάλιτι σόου.

Στις ΗΠΑ, που τόσο μισούμε σήμερα λόγω Τραμπ, το μπάσκετ προσφέρει  θέαμα και χρήματα. Η εμπορευματοποίηση του  μπορεί να ήταν αναπόφευκτη στην συναλλακτική Αμερική, αλλά κατάφερε να το πετύχει με κοινά αποδεκτούς τεχνικούς κανόνες και αρχές συμπεριφοράς. Κανένας ιδιοκτήτης όχι δεν τόλμησε, απλά δεν σκέφτηκε καν να κατέβει στο γήπεδο και να τινάξει στον αέρα κάθε ψήγμα ανθρώπινης ευγένειας και φιλαθλητισμού.

Ο δρακόντειος νόμος του Γιάννη Βρούτση για την οπαδική βία και την ασφάλεια αποδείχθηκε αποτελεσματικός Μήπως ήρθε η στιγμή να επεκταθεί και στους «ιδιοκτήτες»; Λέμε τώρα.

Από την άλλη μεριά, δίκαια ίσως θα ρωτήσετε: Νομοθετείται η κουλτούρα; Διότι το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς: η κουλτούρα.

Διαβάστε επίσης

Όποιος πιστεύει πως η κρίση πέρασε ας το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και Οδική Ασφάλεια
Όλη η αλήθεια για το μπάσκετ και το ΜΜ, τι συμβαίνει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR, o γιαπωνέζος (wanna be) πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού, τα 4 νέα πλοία του Πολέμη, και ένα quiz με την άφιξη του Τράμπ στην Ελλάδα
Η αποτυχία Βρούτση με το μπάσκετ, το Helikon (πιο) δυνατά στην Alpha, το νέο deal του Ψάλτη, το παλτό του Λύκου, τα 6 πλοία της Λούλου Ζειν, η ΑΜΚ του Λάμπρου, και η συγκίνηση της Κεραμέως

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιόλεκτος Τσίπρα
Έχει έργο ο Χάρης Δούκας;
In memoriam Σπύρος Κοκοτός
Μία ΔΕΘ που να δώσει ανάσα στην αγορά
Ο Καμμένος με τα ωραία δόντια του
Δίδακτρα από το νηπιαγωγείο μέχρι το ντοκτορά
Αναδιάταξη του σκηνικού στην παγκόσμια οικονομία
Οι Τρεις Σωματοφύλακες της Μεταρρύθμισης: Δουλευταράδες και αμφιλεγόμενοι
Τριπλή απειλή φούσκας: ρευστότητα, κρύπτο, ΤΝ
Διεθνές Περιβάλλον και Νέες Αναπτυξιακές Προκλήσεις – Είμαστε προετοιμασμένοι;