• Άρθρα

    ALPHA BANK – MYTILINEOS – ΦΟΥΡΛΗΣ: Αυτά είναι τα 3 χρυσά top pick για το 2022

    ΦΟΥΡΛΗΣ


    Φίλοι αναγνώστες, κάθε αρχή του χρόνου είθισται επενδυτικές τράπεζες, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων να δίνουν τις προβλέψεις τους για τον χρόνο που έρχεται. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ίσως από τα πιο υποτιμημένα χρηματιστήρια στον κόσμο και με το τεράστιο πλεονέκτημα ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε ευρώ και όχι πχ σε τούρκικη λίρα. 

    Φυσικά φίλοι αναγνώστες, θέλει τεράστια προσοχή γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε το αμερικάνικο χρηματιστήριο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Goldman Sachs παίζει με ένα P/E 2021 = 22, πολύ υψηλό όπως αντιλαμβάνεστε. 

    Πολύ εύκολα λοιπόν μπορεί να διορθώσει και να συμπαρασύρει μαζί του στην πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

    Όμως, με την παραδοχή ότι το αμερικάνικο χρηματιστήριο, ο S&P δηλαδή, θα πάει στις 5100 μονάδες στο τέλος του 2022 που προβλέπει η Goldman Sachs που κι εκεί θα παίζει με ένα P/E 2022e = 21.6. 

    Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει όλες τις προδιαγραφές να υπεραποδόσει. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι φέτος δεν θα εισβάλλει η Κίνα στην Ταιβάν που φοβούνται πάρα πολύ οι αναλυτές. 

    Όμως αργότερα, στα επόμενα 5-6 χρόνια, το θεωρεί αρκετά πιθανό. 

    Εφόσον φύγει αυτό το ρίσκο από την μέση, ο δρόμος για άνοδο είναι ανοικτός. 

    Οι ελληνικές μετοχές μπορούν να υπεραποδώσουν

    Συγκεκριμένα, επειδή αυτή την στιγμή η πραγματική μερισματική απόδοση του ευρωπαϊκού MSCI με βάση την Morgan Stanley είναι στο 3%, και επειδή είναι 500 μονάδες βάσης παραπάνω από την πραγματική απόδοση των γερμανικών ομολόγων που είναι στο -2%, αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι τσάμπα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά ομόλογα και ειδικότερα οι ελληνικές μετοχές ακόμα πιο τσάμπα. 

    Ενώ η Morgan Stanley είναι αρκούδα για τον S&P, είναι φουλ θετική για την Ευρώπη. 

    Ένα άλλο ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας όταν αγοράζουμε μετοχές είναι η σχέση συνολικής κεφαλαιοποίησης σε σχέση με το ΑΕΠ. 

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε και παρόλο τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2021 (4 δις ευρώ), η σχέση (κεφαλ./ΑΕΠ) αυτή βρίσκεται μόλις στο 38.5%. Ενώ, η σχέση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους βρίσκεται στο 98.5%. 

    Δηλαδή το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η πεμπτουσία του τσάμπα. 

    Παρόλα αυτά, επειδή από το 2008 και μετά βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση, εάν χρησιμοποιήσουμε τον μέσο όρο των τελευταίων 22 ετών, θα δούμε ότι η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με το ΑΕΠ είναι στο 48.7%. 

    Στις 1.240 ο ΓΔ; 

    Ο The Value Investor πιστεύει ακράδαντα ότι τα επόμενα χρόνια ο Γενικός Δείκτης Τιμών μπορεί να πιάσει τον μέσο όρο των τελευταίων 22 ετών και με την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα βρίσκεται στα 180 δις ευρώ στο τέλος του 2022, αυτό μας δίνει μια τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1240 μονάδες. 

    Δηλαδή, μια άνοδο της τάξης του 38.8% από το κλείσιμο των 893.34 μονάδων που έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Φυσικά, θέλει πάντα τεράστια προσοχή γιατί μπορεί κάτι να γίνει εν μια νυκτί και όλα να ανατραπούν. 

    Εδώ είναι Ελλάδα, μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. 

    Για να γίνει η άνοδος του Γενικού Δείκτη προς τις 1240 μονάδες, αυτό αναγκαστικά θα γίνει μέσω των τραπεζών. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι πίσω για τις ελληνικές τράπεζες και από εδώ και πέρα θα έχουν το πιο εντυπωσιακό story αύξησης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE). 

    Επειδή του The Value Investor του αρέσουν τα δύσκολα, θα μπορούσε να σας αραδιάσει ένα σκασμό μετοχές οι οποίες είναι υποτιμημένες. 

    Δεν θα το κάνει. 

    Θα σας δώσει μόνο τρεις που φυσικά θα έχουν πάρα πολλή καλή εμπορευσιμότητα. 

    Θα είναι δηλαδή πραγματικό χρηματιστήριο και όχι εικονικό. 

    Γιατί μας αρέσει η Alpha bank 

    Πρώτο χρυσό top pick του The Value Investor είναι η μετοχή της ALPHA BANK. 

    Η μετοχή της ALPHA BANK ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 μας αρέσει πάρα πολύ διότι τους τελευταίους 7 μήνες συσσωρεύει περί του 1.10€. 

    Όσοι επενδυτές είναι κουρασμένοι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, φεύγουν εύκολα με ένα πολύ καλό κέρδος της τάξης του 7-8%. 

    Κατά την ταπεινή γνώμη του The Value Investor, το χαρτί συσσωρεύει για να ξεκινήσει μακροπρόθεσμη άνοδο πηγαίνοντας να βρει την τιμή στόχο που έχει δώσει η Wood, τα 1.70€. 

    Ενώ τώρα όλοι οι αναλυτές είναι πολύ hot για την ΕΘΝΙΚΗ, ο The Value Investor προτιμάει την ALPHA BANK και την προτιμάει γιατί θέλει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια και όχι ανήσυχος. 

    Για να ξέρετε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) της ΕΘΝΙΚΗΣ είναι στο 90% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ενώ της ALPHA BANK είναι στο χαμηλότερο από όλες τις ελληνικές τράπεζες και βρίσκεται στο 58%. 

    Φυσικά, η ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα είναι το πιο μαζεμένο χαρτί από όλα τα τραπεζικά χαρτιά γιατί το ΤΧΣ, όπως ήδη γνωρίσετε, έχει το 40% και έτσι με πολύ λίγα λεφτά μπορεί εύκολα να γίνει η άνοδος της μετοχής. 

    Προσέξτε όμως τώρα. 

    Με βάση το κλείσιμο της ΕΘΝΙΚΗΣ την 31η Δεκεμβρίου στα 2.9320€, η προσδοκώμενη απόδοση για να φτάσει στην τιμή στόχο (TP 4.10€) που έχει δώσει η Wood είναι 39.83%. 

    Ενώ η προσδοκώμενη απόδοση, πάλι χρησιμοποιώντας την Wood με την οποία συμφωνεί απόλυτα ο The Value Investor, στην περίπτωση της ALPHA (TP 1.70€) είναι 57.84%. 

    Θεωρούμε ότι μέσα στο 2022 θα κλείσει αυτή η ψαλίδα. 

    Το 2021, ήταν η χρονιά των μαζεμένων χαρτιών. 

    Τα μαζεμένα χαρτιά

    Τρανό παράδειγμα η EPSILON NET και η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ειδικά η QUEST  ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ πήγε εξαιρετικά στα τερματικά. 

    Έκλεισε την χρονιά στα 18.74€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 670 εκ ευρώ. 

    Συγχρόνως πέτυχε και την είσοδό της στον FTSE-25. 

    Μεγάλη επιτυχία. 

    Αυτό επετεύχθη διότι είναι πάρα πολύ μαζεμένη. 

    Για να καταλάβετε, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια ΜΟΝΟ 6144 μετοχές. 

    Η QUEST Συμμετοχών

    Με βάση το report που έβγαλε η Eurobank χρηματιστηριακή στις 14 Δεκεμβρίου η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 θα έχει καθαρό ταμείο στο τέλος του 2021 99.6 εκ ευρώ μετρητά.

    Τεράστιο επίτευγμα. 

    Με τις εκτιμήσεις της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 ότι θα βγάλει προσαρμοσμένα EBITDA 59.4 εκ ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 9.6. 

    Η Eurobank εκτιμά ότι φέτος η QUEST θα εμφανίσει προσαρμοσμένα κέρδη 36.3 εκ ευρώ, δηλαδή η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ παίζει με ένα P/E 2021e = 18.45 και με ένα P/BV 2021e = 3.815. 

    Όπως πολύ εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, δεν θα την λέγαμε υποτιμημένη την μετοχή της, με τίποτα. 

    Ίσα-ίσα κατά την ταπεινή γνώμη του The Value Investor είναι πλούσια αποτιμημένη. 

    Όμως, ο κ. Φέσσας έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύ δυνατό track record πολύ πετυχημένων εξαγορών δημιουργώντας αξία για τους μετόχους του. 

    Τελευταίο τρανό παράδειγμα η Cardlink. 

    Όπως είδατε και παραπάνω, παρόλο την μιζέρια του ελληνικού χρηματιστηρίου η INFOQUEST πέτυχε να τιμολογείται αυτή την στιγμή με βάση τις εκτιμήσεις της Eurobank με ένα EV/EBITDA 2022e = 9.5 και με ένα P/E 2022e = 17. 

     

    ΦΟΥΡΛΗΣ : Το success story της 5ετίας; 

    Με βάση αυτό το success story, θεωρούμε ότι τα επόμενα 5 χρόνια η μετοχή της  ΦΟΥΡΛΗΣ ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story. 

    Όμως, θεωρούμε ότι το 2022 θα είναι η χρονιά της και για αυτό είναι το δεύτερο χρυσό top pick του The Value Investor. 

    Για να ξέρετε, τα φετινά αποτελέσματα της ΦΟΥΡΛΗΣ θα είναι τα ίδια με αυτά που είχε 15 χρόνια πριν. Η μετοχή συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα τιμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

    Δεν έχει καταφέρει καν να φτάσει τα 6.00€ που είχε προ COVID. 

    Θεωρούμε όμως με βασικό καταλύτη την είσοδο της ΦΟΥΡΛΗΣ Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 να ξεκλειδώσει την αξία του ομίλου. 

    Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα τα αποτελέσματα της ΦΟΥΡΛΗΣ θα είναι από το καλό στο καλύτερο. 

    Ο The Value Investor θα συμφωνήσει απόλυτα με τον αναλυτή της Eurobank που δίνει τιμή στόχο για την ΦΟΥΡΛΗΣ τα 6.20€. 

    Όμως να θυμάστε, ο The Value Investor βλέπει λίγο μακρύτερα. 

    Η κεφαλαιοποίηση της ΦΟΥΡΛΗΣ τώρα είναι αστεία. Κοστίζει στο ταμπλό μόνο όσο τα ακίνητά του. 

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι το 2021 η COSMOSPORTS πουλήθηκε με ένα EV/EBITDA = 12 στον κολοσσό JD SPORTS. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι το 2023 η ΦΟΥΡΛΗΣ θα έχει EBITDA (μετά από leasing) της τάξης των 54.5 εκ ευρώ, κέρδη 23.3 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 91.2 εκ ευρώ. 

    Με βάση ότι η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 9.5, θεωρούμε ότι εφόσον πετύχει αυτά τα νούμερα η ΦΟΥΡΛΗΣ θα δικαιολογεί το 2023 το αντίστοιχο EV/EBITDA. 

    Δηλαδή η τιμή να πάει στα 8.18€ από 3.85€ που είναι τώρα. 

    Όπως και ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έτσι και ο ΦΟΥΡΛΗΣ αποτελεί δυνητικό στόχο εξαγοράς. 

    Ειδικότερα ο ΦΟΥΡΛΗΣ αποτελεί στόχο επιθετικής εξαγοράς εάν σκεφτεί κανείς ότι η μεγαλομέτοχος Δάφνη Φουρλή έχει το 17.50% μόνο. 

    ΦΟΥΡΛΗΣ

    Mytilineos: Υπερκέρδη για το 2022

    Τέλος, το τρίτο χρυσό top pick του The Value Investor είναι η μετοχή της MYTILINEOS. 

    Μάλιστα, αν ήταν μια μετοχή από όλο το χρηματιστήριο να πρέπει διαλέξουμε, θα διαλέγαμε την μετοχή της MYTILINEOS. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 όχι μόνο θα βγάλει τα 260 εκ ευρώ κέρδη που είπε ο κ. Μυτιληναίος ότι θα βγάλει το 2022 αλλά θα βγάλει 300 εκ ευρώ. 

    Θα λιώσουν τα αλουμίνια. 

    Δεν θα πιστεύουν τα μάτια τους οι αναλυτές. 

    Ξέρετε, σαν κι αυτούς που λέγανε πουλήστε στα 3.80€ την AUTOHELLAS γιατί θα κλείσει και βγαίνουν τώρα οι ίδιοι στα 9.00€ και λένε τώρα αγοράστε. 

    Το ίδιο έλεγαν οι ίδιο αναλυτές και στην περίπτωση της ΤΕΝΕΡΓΑ, χαιρέκακα μάλιστα. 

    Πουλήστε στα 5.00€ γιατί είναι πανάκριβη. 

    Και βγαίνουν τώρα οι ίδιοι στα 13.50€ και λένε αγοράστε, είναι φθηνή. 

    Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του χρηματιστηρίου κυρίες και κύριοι. 

    Πάμε τώρα όμως στο απόλυτο χρυσό top pick για την στήλη. 

    Στο τελευταίο report που έβγαλε η Edison για την MYTILINEOS στις 14 Δεκεμβρίου, ο αναλυτής δίνει τιμή στόχο για την MYTILINEOS τα 24.00€ με την παραδοχή ότι το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) είναι στο 7% και το terminal growth rate είναι στο 1%. 

    Εάν πέσει όμως το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 6%, η τιμή στόχος πάει στα 30.30€ από 15.13€ που έκλεισε την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. 

    Για να ξέρετε, ο αναλυτής για να βγάλει αυτή την τιμή στόχο έχει υπολογίσει την μέση τιμή του αλουμινίου από το 2025 και μετά στα 2200 $/t και μέση τιμή του ευρωδόλαρου από φέτος και μετά το 1.20. 

    Ο αναλυτής της Edison υπολογίζει ότι φέτος η MYTILINEOS θα βγάλει 163 εκ ευρώ κέρδη από 129 εκ ευρώ πέρσι, το 2022 θα βγάλει 261 εκ ευρώ και το 2023 305 εκ ευρώ. 

    Ο The Value Investor βλέπει όμως να βγάζει η MYTILINEOS τα κέρδη του 2023 το 2022. 

    Αυτό και αν δεν θα είναι έκπληξη μεγατόνων. 

    Αν είναι λοιπόν να παίξει η MYTILINEOS με το ίδιο P/E 2022 = 17 που παίζει η INFOQUEST τώρα, αυτό σημαίνει ότι με βάση τα 261 εκ ευρώ κέρδη που υπολογίζει η Wood ότι θα βγάλει η MYTILINEOS το 2022, θα πρέπει να έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 4.437 δις ευρώ. 

    Με αριθμό μετοχών 135.3 εκ μετοχές (ακυρώνοντας το buyback) αυτό σημαίνει μια τιμή στόχος 32.79€. 

    Ζαλιστήκατε; 

    Είναι όμως σχεδόν ίδια με τα 30.30€ που δίνει ο αναλυτής της Wood αλλά με WACC = 6%. 

    Η MYTILINEOS, κατά την ταπεινή γνώμη του The Value Investor, είναι το μέλλον. 

    Το αλουμίνιο είναι το απόλυτο “πράσινο” μέταλλο. 

    Τα λεφτά που θα βγάλει από εκεί η MYTILINEOS θα τα διοχετεύσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδία χρήση. 

    Συγχρόνως, εκτός από το αλουμίνιο θα έχει και μια ακόμα μονάδα παραγωγής μετρητών, αυτή από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο τον κόσμο. 

    Όπου εκεί η αγορά ακόμα είναι στα σπάργανα. 

    Συγχρόνως, θα γίνει και η απόλυτη ελληνική εταιρεία στην ενεργειακή μετάβαση. 

    Η MYTILINEOS αυτή την στιγμή, κατά την ταπεινή γνώμη του The Value Investor, έχει την καλύτερη σχέση ρίσκου/απόδοσης μαζί με την καλύτερη εμπορευσιμότητα από όλες τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

    Γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρείες με το ίδιο σχεδόν ρίσκο/απόδοση αλλά απέχουν μίλια στο θέμα της εμπορευσιμότητας κάτι το οποίο είναι ύψιστο απαιτούμενο για τον The Value Investor. 

    Κυρίες και κύριοι, τα τρία χρυσά top pick για το 2022 για τον The Value Investor είναι: 1) ALPHA BANK 2) FOURLIS 3) MYTILINEOS.

    Φίλοι αναγνώστες σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

     

    The Value Investor: O ειδικός Συνεργάτης του www.mononews.gr

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
    • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και στις αγορές.
    • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.
    • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
    • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ