• Πολιτική

    Αθανασίου στην Προανακριτική: Ο Παπαγγελόπουλος πίεζε για τις υποθέσεις Αλαφούζου και Βγενόπουλου – Όλοι οι διάλογοι

    • NewsRoom


    Απειλές και παρεμβάσεις από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατήγγειλε ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

    Ο κ. Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση με ένα περιστατικό από μια συνάντησή του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε μια επίσκεψη μου είπε (ο κ. Παπαγγελόπουλος) “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου”», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

    Οι πρώτες παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και η υπόθεση Μιωνή – Παπασταύρου

    Ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως γνωρίζει τον πρώην υπουργό από τη  δεκαετία του 1980. «Εκτός από συνάδελφοι, ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργος Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 .διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

    » Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρίαΤουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό.

    » Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

    Ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής περιέγραψε παρεμβάσεις του μηχανισμού Παπαγγελόπουλου και στις συγκεκριμένες υποθέσεις που «έσκασαν» το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Θ. Πλεύρης: Για Παπασταύρου υπήρχε κατεύθυνση επειδή ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού Σαμαρά; Ήταν και προεκλογική περίοδος τότε.

    Π. Αθανασίου: Ήταν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

    Θ Πλεύρης: Υπήρξε και μια σειρά δημοσιευμάτων.

    Δ. Μαρκόπουλος: Σας δείχνουμε μια σειρά δημοσιευμάτων μια εβδομάδα ή πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 . Με Μιονη, Παπασταύρου Μεταξα κ.α.

    Π.Αθανασίου: Έτσι ήταν. Ακριβώς πριν της εκλογές

    Ο κ. Πλεύρης ρώτησε τον κ. Αθανασίου και για την επιστολή Φιλιππάκη.

    Θ.Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;

    Π.Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κα Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.

    Θ.Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;

    Π.Αθανασίου: Η δημοσιογράφος η κα Γιάννα Παπαδάκου. Τί δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;

    Θ.Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα οτι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;

    Π.Αθανασίου: Ναι.Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Σπεύσαν να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.

    Θ.Πλεύρης: Αναφερθήκατε και σε μία σουίτα στο Υγεία και την κυρία Τουλουπάκη

    Π.Αθανασίου: Την επισκέφτηκα επειδή νοσηλευόταν στο Υγεία και την ρώτησα για τη σουίτα με την έννοια ότι αυτά κοστίζουν. «Ο Παπ μεσολάβησε» μου απάντησε.

    Το ενδιαφέρον Παπαγγελόπουλου για Αλαφούζο και Βγενόπουλο

    Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον που έδειχνε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός για τις υποθέσεις που είχαν σχέση με τα ΜΜΕ. «Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακά και τους καναλάρχες. Ήθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανένα φυσικό πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

    Αναφορικά με την υπόθεση Αλαφούζου, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΙ εμφανίσθηκε την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. «Θα επηρεαζόταν αν του δεσμεύαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην πίεση που ασκούσε στους ελεγκτές για την υπόθεση του Βγενόπουλου. «Για τον Βγενοπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως  αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος ΄θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο΄.  Τον ρώτησα: ‘Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;’ απάντησε: όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει».

    Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε και το ειδικό ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο: «Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω ‘όχι΄ και μου απαντά: ΄Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;΄ Έμεινα εμβρόντητος».

    Η σχέση Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

    Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

    «Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο “Παπ” για συντομία».

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ