• Δημοφιλή στο Internet

    Αμφισβητείται το μισό Αιγαίο

    • NewsRoom


    Η Τουρκία έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι το νόμισμα έχει δύο πλευρές δείχνει να θέλει να καθυστερήσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ -την οποία η ίδια υποστήριζε με σθένος- ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει όλα όσα είχε και συνεχίζει να έχει σκοπό. Η μία πλευρά δηλαδή αφορούσε το γεγονός ότι ίσως η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να ενίσχυε τις αμφισβητήσεις σε κυριαρχικά ζητήματα που θέτει αλλά αυτό που δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψην, είναι ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στα παράλια της, ενώ όσοι πρόσφυγες καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά εδάφη θα επιστρέφονται ξανά πίσω.

    Έτσι, η τουρκική πλευρά αυξάνει την επιθετική της πολιτικής οριοθετώντας τη δράση της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

    Συγκεκριμένα, ένα απόρρητο έγγραφο της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που δόθηκε από την Τουρκία αφορά στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο μισό Αιγαίο(!). Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την επίλυση του προσφυγικού αλλά για την εδαφική επέκτασή της προς το Αιγαίο.

    Οι προκλητικότατες, άλλωστε, δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mövlud Çavuşoğlu ( Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ενώπιον του Νίκου Κοτζιά ότι όταν υπάρχει θέμα διάσωσης ανθρώπινων ζωών «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποια νησιά είναι δικά μας ή δικά σας», μας είχαν όλους προϊδεάσει για τέτοιες δράσεις.

    Ελλάδα-Τουρκία

    Η Τουρκία επιδιώκει να καταστήσει το ΝΑΤΟ διαιτητή ως προς τη διευθέτηση των συνόρων στις αποκαλούμενες «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Ζητεί από τη Συμμαχία να μην αποκαλούνται με ελληνικά ονόματα τα 16 -ως φαίνεται- νησιά που θεωρεί ότι ανήκουν στην δική της εθνική κυριαρχία. Επιπλέον, ζητά να μην εισέρχονται οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στα δικά της σύνορα αλλά εκτός αυτών, καθότι τα δικά της χωρικά ύδατα είναι υπό δικιά της ευθύνη.

    Και εδώ θα αναρωτιόταν κανείς: τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι υπό δικιά της ευθύνη ενώ της Ελλάδας είναι ελεύθερα για εμπλοκή των πάντων;

    Τέλος, η Τουρκία στο απόρρητο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik, απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».



    ΣΧΟΛΙΑ