• Πολιτική

    Ακόμη μια εβδομάδα lockdown: Αγορές μόνο για το χριστουγεννιάτικο δένδρο – Με το σταγονόμετρο το άνοιγμα

    • NewsRoom


    Η αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και ο επίμονα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων επέβαλε την παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με χαραμάδα φωτός το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων -αυτών δηλαδή που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη- από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.

    Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει σε μεταγενέστερο χρόνο και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη προς τα Χριστούγεννα. Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και οι ανακοινώσεις μεταφέρονται για την επόμενη εβδομάδα.

    Από τα καθημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι τα κρούσματα μειώνονται μεν, αλλά όχι με τον ρυθμό που περίμεναν επιστήμονες και κυβέρνηση. Χθες, ανακοινώθηκαν 1.882 νέα κρούσματα, 622 διασωληνωμένοι και 100 νέοι θάνατοι. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει στο κόκκινο με τους γιατρούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

    Κλειστά τα σχολεία

    «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων εισηγήθηκε χθες η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων, γεγονός που δείχνει ότι είναι μάλλον αδύνατη η επαναλειτουργία τους μέσα στο 2020. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

    Προχθές ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για την απόφαση λέγοντας πως θα «μείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι λοιμωξιολόγοι». Δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Εποχικά καταστήματα

    Αχτίδα φωτός η απόφαση για άνοιγμα των εποχικών καταστήματα, καθώς από την Δευτέρα, κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η λειτουργεία τους.

    Εδώ και λίγες ημέρες ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την επαναλειτουργία επιχειρήσεων πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και την πώληση των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

    Ωστόσο, γενικότερα στο λιανεμπόριο η κατάσταση παραμένει ρευστή χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής -πρώτα τα μικρά και μετά τα μεγαλύτερα- με πολύ αυστηρά μέτρα.

    Κομμωτήρια, εστίαση

    Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, μαζί με τα κέντρα αισθητικής. Και σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσουν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των χώρων.

    Πιο άσχημα είναι τα νέα για τα νυχτερινά καταστήματα, καθώς ακόμη δεν έχει φανεί το φως στην άκρη του τούνελ. Η δήλωση πως η νυχτερινή ζωή θα επιστρέψει μαζί με το εμβόλιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

    Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια, με τους ιδιοκτήτες να είναι αντίθετοι στο να ανοίξουν μόνο για μία εβδομάδα.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

    «Ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε ακόμη

    Τα χέρια… «ψηλά» σήκωσαν Jumbo και Μουστάκας – Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές

    Αμοιβή 249 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή έως τις 14 Δεκεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ