• Πολιτική

    Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown έως Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

    • NewsRoom
    Στέλιος Πέτσας: Να μην αναβάλλονται τα ραντεβού για εμβολιασμό τον Αύγουστο

    Στέλιος Πέτσας


    Παράταση στο lockdown για ακόμη μια εβδομάδα, έως τις 6 το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Εξαίρεση στο lockdown τα εποχικά καταστήματα, που ανοίγουν από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πώληση εποχικών ειδών θα επιτρέπεται από Δευτέρα και από super markets.

    Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν σταθεροποίηση ή και μείωση στα κρούσματα, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από αυτό που αναμενόταν. Συμπλήρωσε ότι πολλά νοσοκομεία ειδικά στην βόρεια Ελλάδα υφίστανται μεγάλη πίεση.

    «Είναι προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται. Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου» είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου αναβάλλεται το μήνυμα πρωθυπουργού προς τους πολίτες. «Θα παρακολουθήσουμε τα στοιχεία και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Πέτσας.

    Αναφορικά με το άνοιγμα των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (κομμωτήρια, εστίαση, μπαρ) συνέστησε υπομονή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει όλους τους κλάδους που πλήττονται για όσο διάστημα χρειαστεί. «Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, καθώς η χώρα απολαμβάνει εμπιστοσύνης».

    Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε απάντηση παραπέμποντας στις δηλώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Το εμβόλιο

    Σχετικά με το εμβόλιο σημείωσε ότι σταδιακά θα είναι όλα στη διάθεση της χώρας σε χρόνο που προσδιορίζεται στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

    «Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    » Βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

    » Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

    » Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια – τον ίδιο μήνα – μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να  υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

    » Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι  υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

    » Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων».

    Στις 7 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το υπουργικό για τον νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανοίγουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα

    Γεραπετρίτης: Τίποτα δεν θα ανοίξει, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια – Πότε θα έρθει το εμβόλιο



    ΣΧΟΛΙΑ