• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Η Fed έχει δρόμο ακόμα στην αύξηση των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Υψηλότερα θα πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια για την επιβράδυνση του πληθωρισμού προειδοποίησε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

    Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Καπιτώλιο και πριν ανοίξει η Wall Street, οι σημειώσεις του Πάουελ από την ομιλία του, επιβεβαίωσαν ότι η Fed δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

    Οι αμερικάνικοι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τον Nasdaq να καταγράφει τη μεγαλύτερη βουτιά κατά 0,90%,  να ακολουθεί ο S&P με 0,56% και ο Dow Jones με 0,42%.

    Ήδη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την απόφαση των Αμερικανών τραπεζιτών για παύση στην αύξηση των επιτοκίων, ο Πάουελ είχε προειδοποιήσει για νέες αυξήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι η απόφαση για παύση θα κρατήσει το πιθανότερο για ένα μήνα.

    Οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed για αύξηση των επιτοκίων στο 5,6%, από το τρέχον εύρος του 5% έως 5,25%, σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης.

    «Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο υποχώρησης για την ανάπτυξη και πιέσεις στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, είχε προειδοποιήσει ο Πάουελ, ο οποίος όμως σημείωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στις επόμενες αποφάσεις της Fed.

    Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει πέσει στο 4%, οι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν απογοητευμένοι με τον ρυθμό επιβράδυνσης, ύστερα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

    Η FOMC αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας για το 2023 προβλέποντας αύξηση στο ποσοστό ανεργίας κατά 4,5%.  Τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 3.7%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κικίλιας: Δεν μας εφησυχάζει η αύξηση των τουριστικών εσόδων

    ΗΠΑ: Ποιος θεωρείται «οικονομικά άνετος» σε 12 μεγάλες πόλεις

    Έξι φορές υπερκαλύφθηκε η επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων – 200 εκατ. ευρώ δανείστηκε το Δημόσιο με επιτόκιο 3,99%

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ