• Οικονομία

    Πάουελ: Οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων θα συζητηθούν στο μέλλον – Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τον Ιούλιο

    • NewsRoom
    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Η FED δεν έχει λάβει απόφαση για τον Ιούλιο, αν και συζητήθηκε, ωστόσο αναμένεται πως η συνεδρίαση της FOMC αναμένεται πως θα είναι «ζωντανή», ανέφερε ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, η οποία «πάγωσε» τα επιτόκια, αλλά έδωσε παράλληλα σήμα για νέες αυξήσεις μέσα στο 2023.

    «Δεν το κάναμε, δεν πήραμε μια απόφαση για τον Ιούλιο», είπε ο Πάουελ,  «Φυσικά κατά στιγμές προέκυψε στη συνάντηση, αλλά πραγματικά η εστίαση ήταν στο τι να κάνουμε σήμερα. Θα έλεγα… δύο πράγματα: Ένα, δεν έχει ληφθεί απόφαση. Δεύτερον, περιμένω ότι θα είναι μια ζωντανή συνάντηση».

    Ο Πάουελ ανέφερε πως η Fed θα εξετάσει τον «σωρευτικό» αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία σε μελλοντικές συνεδριάσεις, όταν αποφασίσει εάν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια ή όχι.

    «Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά σε αυτή τη συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά και πόσο γρήγορα έχουμε προχωρήσει, κρίναμε συνετό να διατηρήσουμε το εύρος στόχου σταθερό. … Η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», είπε ο Πάουελ.

    Τόνισε πάντως πως οι αυξήσεις επιτοκίων, για περισσότερο από ένα χρόνο, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη πλήρως στην οικονομία.

    «Αυξήσαμε το επιτόκιο της πολιτικής μας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίσαμε να μειώνουμε τα χρεόγραφά μας με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», είπε.

    «Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας και της ζήτησης στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της οικονομίας, ιδιαίτερα στη στέγαση και τις επενδύσεις», πρόσθεσε αργότερα. «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό».

    Ο πρόεδρος της Fed εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι διάφοροι παράγοντες δείχνουν πρόοδο.

    «Σχεδόν θα έλεγα ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που πρέπει να έχουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε.

    «Η διαδικασία του να δουλέψει πραγματικά στον πληθωρισμό θα πάρει κάποιο χρόνο», παραδέχθηκε

    Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι αναμένει αποπληθωρισμό να προέλθει από την αγορά κατοικίας, όπου αναμένει ότι οι νέες τιμές μίσθωσης θα μειωθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Πάγωσε προσωρινά τα επιτόκια – Νέες αυξήσεις «βλέπουν» οι αξιωματούχοι – Βουτιά στη Wall Street

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,36% ο Stoxx 600

    Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο1.968,9 δολάρια ανά ουγγιά

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ