• Οικονομία

    Το πολιτικό δράμα της Ιταλίας θα ενεργοποιήσει το εργαλείο στήριξης της ΕΚΤ;

    Mario Draghi, Christine Lagarde


    Το «μυστηριώδες» εργαλείο, του οποίου οι λεπτομέρειες αλλά και η έναρξη εφαρμογής του παραμένουν ακόμα κρυφές, απασχολεί τους αναλυτές της ευρωπαϊκής αγοράς, οι οποίοι διχάζονται για το αν μια πολιτική κρίση, σε αυτή την περίπτωση στην Ιταλία, θα ταρακουνήσει την ΕΚΤ στο να προχωρήσει στην εφαρμογή του, την ίδια ώρα που η απόδοση των ιταλικών ομολόγων έχει εκτοξευτεί.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είναι στο χείλος της κατάρρευσης και το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει τις 200 μονάδες, με τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πληθαίνουν.

    Κόντρες για το νέο εργαλείο

    «Τα χαρακτηριστικά του συνεχιζόμενου πολιτικού δράματος στην Ιταλία εγείρουν ερωτήματα για δύο βασικά ζητήματα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιες οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί αυτό το εργαλείο», αναρωτήθηκε ο οικονομολόγος της AXA, Gilles Moec.

    Την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25% όπως όλα δείχνουν και οι αναλυτές αναρωτιούνται αν παρουσιαστεί και το νέο εργαλείο, ποιο θα είναι το μήνυμα που θα δώσει στην αγορά.

    «Θα σηματοδοτήσει ότι το ιππικό έρχεται γρήγορα για να στηρίξει την ιταλική αγορά ομολόγων;», αναρωτήθηκε ο Moec.

    Βέβαια, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, το εργαλείο αυτό προβλέπεται να λειτουργήσει ως ένα backstop σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που θα προκύψουν από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, και όχι ως «σωσίβιο» για την διάσωση κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν πολιτική αναταραχή.

    Τα γκρίζα σημεία του εργαλείου, είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της Bundesbank, με τον πρόεδρό της Joachim Nagel να ζητάει σταθερούς όρους για το πότε μπορεί να ενεργοποιηθεί.

    Γι’ αυτό το λόγο η Silvia Ardagna της Βarclays κρίνει απίθανο να ενεργοποιηθεί αυτό το εργαλείο, απλά και μόνο για να στηρίξει τα ιταλικά ομόλογα.

    «Δεν είναι μόνο η αντίσταση των Γερμανών. Πρόκειται για ένα νομικό ζήτημα, δήλωσε στο Βloomberg.

    Ανησυχία για τις αγορές

    «Σε αυτή την περίσταση, η γκρίζα ζώνη μπορεί να είναι πολύ γκρίζα για να παρέμβει η ΕΚΤ. Ίσως η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου να είναι να προστατεύει άλλες χώρες από διαρροές από τις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις».

    Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ διχάζεται για το αν θα προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο.

    Η ανακοίνωση ενός μεγάλου κονδυλίου θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη εντός της Ευρώπης, ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού που μπορεί να προκύψουν, αλλά λαμβάνει υπόψιν της και την απογοήτευση των επενδυτών, εφόσον το κονδύλι κριθεί μικρό.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται η χειρότερη αναταραχή στην ιστορία του ευρώ: Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη



    ΣΧΟΛΙΑ