• Οικονομία

    ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις για την πρώτη μείωση

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι αγορές μετράνε ανάποδα για την πρώτη μείωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τα επιτόκια στην ευρωζώνη να παραμένουν «παγωμένα» στο 4,5%  για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο 4% για αυτό των καταθέσεων.

    Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

    «Tο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, με τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε πτωτικά ιδίως για το 2024, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΤ.

    Οι προβλέψεις της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι εκτιμήσεις  για τον πληθωρισμό χωρίς την μέτρηση των δεικτών για την ενέργεια και τα τρόφιμα έχουν επίσης αναθεωρηθεί πτωτικά  και είναι κατά μέσο όρο 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.

    Η πορεία της ανάπτυξης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αν και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, oι οικονομολόγοι που συμμετείχαν εκτίμησαν ότι θα γίνουν μόνο τρεις μειώσεις το 2024, σε σύγκριση με τέσσερις που προέβλεπαν πριν από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αν και οι προσδοκίες διίστανται ευρέως.

    Σχετικά με την ανάπτυξη οι προβλέψεις της ΕΚΤ αναθεωρήθηκαν πτωτικά για την ανάπτυξη το 2024 σε 0,6%, με την οικονομική δραστηριότητα να αναμένεται να παραμείνει υποτονική. Στη συνέχεια, αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποστηριζόμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

    Tο Διοικητικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στάση αναμονής από την ΕΚΤ – Τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 σύμφωνα με το Bloomberg

    Αποκαλυπτήρια για την ανάπτυξη του 2023 – Τι θα κρίνει νέες παροχές και μέτρα στήριξης

    Beige Book (Fed): Θετικά νέα από πληθωρισμό και αγορά εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ