• Οικονομία

    Unicredit: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει νωρίτερα από τη Fed τα επιτόκια

    • Bloomberg
    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) - Τζερομ Πάουελ (FED)

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) – Τζερομ Πάουελ (FED)


    Τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα ίσως αποσυνδέσουν τη μέχρι πρότινος κοινή πορεία στα επιτόκια της ΕΚΤ και της Fed.

    Αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Unicredit, Erik Nielsen, σε δηλώσεις του στη τηλεόραση του Bloomberg.

    «Μία ισχυρή αγορά εργασίας με σταθερή αύξηση των μισθών και δημοσιονομική στήριξη είναι πιθανόν να διατηρήσουν την νομισματική σύσφιξη στην αμερικάνικη οικονομία για περισσότερο καιρό. Αν ισχύει αυτό ίσως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο», σημείωσε.

    Διαφοροποίηση

    Ο Nielsen θεωρεί ότι οι πιθανότητες για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων είναι πολύ υψηλότερη στην περίπτωση των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ευρώπη.

    Αντίθετα οι αγορές, ποντάρουν και στις δύο περιπτώσεις ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα λειτουργήσει ανεξάρτητα, με τον Φιλανδό τραπεζίτη Όλι Ρεν να σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν είναι η 13η ομοσπονδιακή περιφέρεια της Fed.

    Η άποψη του Nielsen συναντά διαφωνίες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, εκτιμά ότι ένα σενάριο όπου τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα μειωθεί, θα ήταν «φρικτό για την ΕΚΤ», υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικών ροών θα ήταν πολύ υψηλοί.

    Ο Nielsen, απαντάει σε αυτή τη θεωρία ότι οι τραπεζίτες θα ήταν πιο ευέλικτοι με στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

    «Ποιος ενδιαφέρεται αν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρήσει λίγο», υποστήριξε. Η ΕΚΤ ασκεί νομισματική πολιτική για την ευρωζώνη και δεν ακολουθεί απλά τη Fed», αναφέρει.

    Αστάθμητος παράγοντας οι γεωπολιτικές προκλήσεις

    Υπενθύμισε και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία όπως η Μέση Ανατολή, τα εμπορεύματα, η προοπτική της κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

    «Αυτά είναι τα πράγματα που με κρατούν ξύπνιο τη νύχτα», σημείωσε ό Nielsen ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Goldman Sachs.

    “Η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη έχει αυστηροποιηθεί στον υπερθετικό βαθμό, αλλά αυτό είναι ένας πολύ μικρός παράγοντας μπροστά σε αυτό που πραγματικά βλέπουμε στον κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Βιλερουά (EKT): Απρίλιο ή Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων

    Ξανά υποψήφια για πρόεδρος του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

    ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις για την πρώτη μείωση



    ΣΧΟΛΙΑ