• Το ρεσιτάλ των ισχυρών στο ΧΑ, το Βατερλώ των ΕΛΤΟΝ-ΓΕΒΚΑ, το σοβαρό βήμα των ΠΛΑΘ, η εθνική συμφωνία ΕΑΣ-Τσέχων και η επένδυση των 83 εκατ., η απαλλαγή του Μποδούρογλου, τι έδειξαν ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ, ο «Γκρίνμπεργκ» του Stefanos, ο Σταϊκούρας και η Νησιώτισσα

    Αγαπητοί αναγνώστες ένα πράγμα που με ενοχλεί βαθύτατα σε αυτή την χώρα, είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών ειδικά εάν κατέχουν σταλινικά ποσοστά, αγνοούν τους μικρομετόχους.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Το ρεσιτάλ Attica, Intrakat, TITAN, Intracom – Σοβαρές ΓΕΚΤΕΝΕΡΓ

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες έδωσαν ρεσιτάλ στο χρηματιστήριο μια σειρά από μετοχές.

    Πρώτη και καλύτερη η Attica Group ΑΤΤΙΚΑ 1,26% 2,41 που έκλεισε με ισχυρά κέρδη 7% και όγκο συναλλαγών τα 211.000 χαρτιά.

    Ο όγκος συναλλαγών είναι ο υψηλότερος από τις 6 Φεβρουάριου, όταν είχαν διακινηθεί 274.000 τεμάχια.

    Το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε placement μετοχών μετά το θέρος.

    Ακολούθησε η Intrakat ΙΝΚΑΤ -2,62% 5,21 που μετά από καιρό σημείωσε ισχυρά κέρδη 5,34% και έκλεισε στα 5,34 ευρώ.

    Μεγάλη άνοδο είχαμε και για ΚΛΜ και Intracom. ΙΝΤΚΑ 1,69% 3,61

    Σοβαρές οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,24% 16,68 και Τέρνα Ενεργειακή. ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,39

    Νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων σημείωσαν η Cenergy, CENER 0,92% 8,78 η JUMBO, ΜΠΕΛΑ -1,64% 27,54 η 3Ε και η  ΤΙΤΑΝ. TITC -0,16% 30,95

    Ειδικά για την τελευταία, χρηματιστές μου λένε ότι στην άνοδο βοήθησε η ανάλυση που δημοσίευσε το mononews.gr στην στήλη Traders Book, και δώσαμε τιμή στόχο τα 34,50 ευρώ.

    Η μετοχή έκλεισε στα 29,55 εύρω με κέρδη 2,60%.

    Έλτον (Παπαθανασίου) – ΓΕΒΚΑ (Κρεμύδας): Το απόλυτο Βατερλώ και η κοροϊδία των μικρομετόχων

    Αγαπητοί αναγνώστες ένα πράγμα που με ενοχλεί βαθύτατα σε αυτή την χώρα, είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών ειδικά εάν κατέχουν σταλινικά ποσοστά, αγνοούν τους μικρομετόχους.

    Προκειμένου να πλουτίσουν οι ίδιοι εις βάρος των υπολοίπων μικρών μέτοχων κάνουν τα αδύνατα δυνατά να υφαρπάξουν ακόμα και το τελευταίο ευρώ από τα ταμεία των εταιρειών που διοικούν.

    Και όταν η  εταιρεία πάει καλά και κερδίζουν όλοι οι μέτοχοι, δικαιολογούνται όλα.

    Όταν όμως οι εταιρείες παρουσιάζουν κάθετη πτώση των καθαρών κερδών τους και οι μέτοχοι εξακολουθούν να κερδίζουν προκλητικά, τότε πράγματι η επενδυτική κοινότητα εξοργίζεται.

    Θα σας αναφέρω δυο τρανταχτά παράδειγμα.

    Που οι διοικήσεις των εταιρειών προφανώς δεν έχουν ακούσει περί σωστής διακυβέρνησης.

    Την ΕΛΤΟΝ Χημικά και την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΓΕΒΚΑ).

    Ας δούμε την ΕΛΤΟΝ.

    Η εταιρεία υπό την κ. Άλκηστη Παπαθανασίου το 2023 παρουσίασε δραματική μείωση καθαρών κερδών σχεδόν κατά 90%.

    Μειώθηκαν 9% οι ενοποιημένες πωλήσεις, -91% τα καθαρά κέρδη του ομίλου από 11 εκατ. το 2022, στις 920 χιλ. το 2023.

    Παρά λοιπόν την κάθετη υποχώρηση στα καθαρά κέρδη της εταιρείας, τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη Διοίκησης αύξησαν τις συνολικές αποδοχές τους από 1,09 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,44 εκατ. ευρώ το 2023.

    Η οικογένεια Παπαθανασίου κατέχει περίπου το 78% των μετοχών της εισηγμένης. 

    Μόνο ο Στάλιν «κέρδιζε» στην Σοβιετική Ένωση με τέτοια ποσοστά.

    Η τιμή  της μετοχή τον Ιανουάριο του 2023 βρισκόταν στα 2,30 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2023 έκλεισε στα 1,81.

    Χθες έκλεισε στα 1,67 ευρώ.

    Άρα  οι μικρομέτοχοι είναι Big Time  χαμένοι.

    Όχι μόνο από την απόδοση της μετοχής αλλά και από την βύθιση των κερδών της εταιρείας.

    Το απόλυτο Βατερλώ δηλαδή της κ. Παπαθανασίου.

    Η άλλη εταιρεία είναι η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας δηλαδή η ΓΕΒΚΑ.

    Τα αφεντικά της εταιρείας Γιώργος Κρεμύδας, και τα παιδιά του Παναγιώτης και Κωνσταντίνος που ελέγχουν το 47% της εταιρείας αποφάσισαν να δώσουν bonus στους εαυτούς τους 800.000 ευρώ.

    Εάν η εταιρεία είχε αύξηση καθαρών κερδών, είναι απόλυτα λογικό τα αφεντικά να δίνουν bonus στους εαυτούς τους.

    Όμως εδώ έχει συμβεί το εξής απίθανο:

    Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν το 2023 κατά 8,6% σε σχέση με το 2022.

    Έφθασαν δηλαδή τα 3,557 εκατ. ευρώ από 3,891 εκατ. ευρώ το 2022.

    Δηλαδή προσέξτε.

    Ενώ τα κέρδη υποχώρησαν σε μια εξαιρετική χρόνια για την Ελλάδα, ενδεικτικό προφανώς της όχι και τόσο καλής διοίκησης, εν τούτους ο πατέρας Κρεμύδας και τα παιδιά Κρεμύδα, εκμεταλλευόμενοι την κυριαρχική τους θέση στην μετοχική σύνθεση, δίνουν bonus στους εαυτούς τους 800.000 ευρώ.

    Και μάλιστα εάν προσθέσουμε και το μέρισμα που θα λάβουν για τη χρήση του 2023, των 843.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό από bonus και μερίσματα αγγίζει τα 1,643,000 ευρώ.

    Δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι «πλουτίζουν» εις βάρος των υπόλοιπων μετόχων.

    Η απόφαση για το bonus θα ληφθεί βεβαίως από τη Γενική Συνέλευση του Μαΐου που θα κληθεί, να επικυρώσει αντίστοιχη πρόταση του ΔΣ της εταιρείας.

    Πρακτικά όμως ο κ. Κρεμύδας στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να εξηγήσει στους μέτοχους του πού ακριβώς «είναι η διαφάνεια προς το επενδυτικό κοινό και σε ποιο σημείο ακριβώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μετόχων της Εταιρίας και όλων όσων συνδέονται με αυτή με την μονομερή πρόταση να δώσει bonus στον εαυτό του».

    Bonus όταν τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν αισθητά…

    Πλαστικά Θράκης: Οι σοβαροί

    Για να σας αντιστρέψω την παραπάνω εικόνα θα παραθέσω μια άλλη εισηγμένη.

    Τα Πλαστικά Θράκης. ΠΛΑΘ 0,25% 4,05

    Και σε αυτή την εταιρεία οι βασικοί μέτοχοι (Κώστας και Έφη Χαλιωρή) κατέχουν το  63% του Κεφαλαίου.

    Απλά για να πάρετε μια γεύση πώς λειτουργούν οι σοβαρές εταιρείες που πραγματικά σέβονται στους μετόχους τους.

    Η διοίκηση της εισηγμένης ποντάρει πολλά στις επενδύσεις.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μάλαμο, η ΠΛΑΘ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επενδύσεων για το 2024 ύψους 30 εκατ. ευρώ.

    Το συνολικό Capex την πενταετία 2019-2023 ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ.

    Το επενδυτικό πλάνο εστιάζεται κυρίως στην οργανική ανάπτυξη, την παραγωγή, τη μεταποίηση αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές.

    Οι επενδύσεις στοχεύουν  τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ώστε να βελτιωθούν τα περιθώρια του ομίλου.

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, μια εκ των δεκατεσσάρων θυγατρικών του ομίλου, με την περαιτέρω επέκταση των θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

    Εξάλλου στο πλάνο της εταιρείας είναι η επέκταση της δραστηριότητας μέχρι το 2026 και επέκταση των θερμοκηπίων  κατά 130 στρέμματα, καθώς και την παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων.

    Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τα αποτελέσματα EBITDA ήταν κατά 5%-10% αυξημένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.

    Μιχάλης Μποδούρογλου: Καμμιά ένδειξη για φοροδιαφυγή  

    Πριν από 4 χρόνια,  ένας πρώην υπάλληλος του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου της All Seas, ο οποίος είχε απολυθεί, (πιθανολογείται ότι) προχωρά σε μια έγγραφη  καταγγελία στις εισαγγελικές αρχές, προφανώς για λόγους εκδίκησης.

    Ο ανώτατος υπάλληλος είχε απολυθεί καθώς προέκυψαν εις βάρος του ενδείξεις υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες ιδιοκτησίας του εφοπλιστή.

    Αμέσως η Εισαγγελία, ως όφειλε, δίδει εντολή στην Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ) να ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσοδών από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Η εκτεταμένη και εις βάθος έρευνα των ειδικών αξιωματούχων της ΔΕΟΕ, διήρκησε 4 χρόνια.

    Αυτή ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024 και το πόρισμα της διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος Εφετείου Αθηνών στις 24/01/2024.

    Σύμφωνα με αυτό δεν προέκυψαν σε βάρος του Μποδούρογλου Μιχαήλ, ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της φοροδιαφυγής (άρθρο 66 Κ.Φ.Δ.) και της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (άρθ. 39 παρ. 1 Ν. 4517/2018).

    ΕΑΣ: Η Εθνική συμφωνία, ο Μητσοτάκης και ο Τσέχος billionaire  

    Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας τεραστίων διαστάσεων εθνικής συμφωνίας που θεωρείται σταθμός για την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

    Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται όλα για το μέλλον της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», τον ρόλο στρατηγικού επενδυτή αλλά και το «ζεστό» χρήμα 83 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, αύριο Μεγάλη Τετάρτη και Πρωτομαγιά, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καλείται να εγκρίνει την τελική συμφωνία για τη δημιουργία join venture της ΕΑΣ με την τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG).

    Το τελικό κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών και το αργότερο μέχρι σήμερα πρέπει να εγκριθεί ώστε το δ.σ. των ΕΑΣ να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο σωτηρίας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

    Την τελική συμφωνία την χειρίζονται οι νομικοί σύμβουλοι των Τσέχων δηλαδή το γραφείο Φλογαΐτη – Σιούτη και του Ελληνικού Δημοσίου η φίρμα Ζέπος – Γιαννόπουλος.

    Το διοικητικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», κ. Νίκος Κωστόπουλος, καθώς πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

    Η συμφωνία είναι έτοιμη να εγκριθεί και να σταλεί σταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες με τη διοίκηση της εταιρείας να μεταβαίνει στην Κομισιόν προκειμένου να συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες που θα «ξεκλειδώσουν» ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 33 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για χρηματοδότηση δύο προτάσεων που έκαναν δεκτές οι Βρυξέλλες με βάση το πρόγραμμα ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.

    Από αυτά, 23,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ΤΝΤ στο Λαύριο κι άλλα 9,3 εκατ. ευρώ για ένα ακόμη πρόγραμμα.

    Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980.

    Με την συμφωνία αυτή ο στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Michal Strnad, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 4,3 δισ. δολάρια, θα έχει τον έλεγχο του 49% και θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την συνολική επένδυση στα 83 εκατ. ευρώ.

    Η ΕΑΣ θα κατέχει το 51% της νέας εταιρείας, ενώ δεν πρόκειται να επενδύσει ούτε  ένα ευρώ.

    Στην ΕΑΣ δεν αλλάζει τίποτα στο μετοχικό καθεστώς καθώς το 100% παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.

    Οι πληροφορίες του Mononews αναφέρουν ότι αν όλα κινηθούν κανονικά και μετά την κατάθεση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, η τελική έγκριση για την εκταμίευση θα δοθεί στις 26-27 Μάϊου. 

    Εάν δεν υπογραφεί στις 27 Μάϊου η τελική συμφωνία, τότε τα χρήματα χάνονται οριστικά και κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. 

    Πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε αναθέσει στην Deloitte την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κάνει ξένοι επενδυτές για το JV, και συγκεκριμένα οι Τσέχοι και μια αμερικανική εταιρεία.

    Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι αυτή η πρόταση κρίνεται η πλέον συμφέρουσα,  έχει γίνει αποδεκτή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει συνομιλήσει σχετικά με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα.

    Ο πρωθυπουργός κρίνει απαραίτητο να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι επισφαλείς και οι πόλεμοι βρίσκονται στην αυλή της χώρας.

    Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς μέσα στην επόμενη 5ετία το κοινό σχήμα ΕΑΣCSG, δυνητικά θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

    Διαβάστε σε άλλη σελίδα του mononews.gr, επιπλέον λεπτομέρειες για την επικείμενη μεγάλη συμφωνία ΕΑΣ-Τσέχων.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Leader της αγοράς και μέρισμα 25 λεπτά ανά μετοχή

    Μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 25% αποφάσισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,24% 16,68  καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 απογειώθηκαν.

    Ο όμιλος παραμένει ηγέτης στην αγορά ενώ προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, λόγω του ανεκτέλεστου – ρεκόρ, της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων του χαρτοφυλακίου που ολοκληρώνονται (Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, έναρξη παραχώρησης Εγνατίας Οδού και Αττικής Οδού) καθώς και της συνεισφοράς του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα για το σύνολο του 12μήνου.

    Για το 2023 ο όμιλος παρουσίασε συνολικά έσοδα € 3.499,2 εκατ. έναντι € 3.938,3 εκατ. το 2022.

    Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) διαμορφώθηκε σε € 585,5 εκατ. έναντι € 661,8 εκατ. για το προηγούμενο έτος.

    Τα κέρδη προ φόρων για τον Όμιλο για το 2023 παρουσίασαν αύξηση και διαμορφώθηκαν σε € 268,5 εκατ. έναντι € 243,3 εκατ. το 2022.

    Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα ήταν €133,3 εκατ., έναντι € 174,4 εκατ. για το 2022.

    Για το 2023 ο Όμιλος σημείωσε καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους € 235,0 εκατ. έναντι € 244,0 κατά το 2022.

    Οι Επενδυτικές Δαπάνες για το 2023 διαμορφώθηκαν σε € 184,2 εκατ., έναντι € 291,5 εκατ. την αντίστοιχη χρήση του 2022.

    Superbe για τον Γιώργο Περιστέρη.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Η τελευταία εκκρεμότητα πριν από το deal

    Ούριος άνεμος πνέει στην Τέρνα Ενεργειακή, ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,39 όπως έδειξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 που ανακοινώθηκαν χθες.

    Πλέον παύει να υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και το deal με την αραβική Masdar, ώστε να κλείσει ο κύκλος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας της εταιρείας.

    Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 10%, ενώ σε επίπεδο κερδοφορίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adjusted EBITDA) για το 2023 διαμορφώθηκε σε €178,4 εκατ. ευρώ έναντι €164,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σε συνέχεια των υψηλότερων πωλήσεων.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 2023 διαμορφώθηκαν σε €64,6 εκατ. έναντι € 69,7 εκατ. για το 2022, επηρεασμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και χρηματοδοτικά έξοδα λόγω νέων επενδύσεων.

    Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €62,1 εκατ. έναντι € 21,7 εκατ. για το 2022.

    Οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου για το έτος ανήλθαν σε € 134,2 εκατ., έναντι € 110,2 εκατ. της χρήσης 2022 σε συνέχεια της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας.

    Η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου παραμένει υγιής, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και οι δεσμευμένες καταθέσεις, διαμορφώθηκαν σε € 322,5 εκατ., ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε € 1.167,1 εκατ.

    Austriacard: Placement για το 15% και διεύρυνση της μετοχικής βάσης

    Ο wiseman είχε πρώτος αποκαλύψει το placement για το 15% της Austriacard, κι επιβεβαιώθηκε χθες λίγο μετά τις 6 και μισή το απόγευμα.

    Στόχος της εταιρείας η ενίσχυση του free float και η προσέλκυση ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

    Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Βιέννης ενώ πωλητής του 15% είναι ο βασικός μέτοχος, Νίκος Λύκος που κατέχει το 77,25%, καθώς και άλλα φυσικά πρόσωπα.

    Η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 6,60 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 239,9 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε πλέον την πορεία της μετοχής όταν μέσω του placement δοθεί μήνυμα εμπιστοσύνης στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι τα περσινά καθαρά κέρδη έκαναν άλμα  220,9% και διαμορφώθηκαν σε 17  εκατ. ευρώ ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου ανήλθε σε 49,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά  27,2%  και ο κύκλος εργασιών στη χρήση του 2023 διαμορφώθηκε σε 351,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 23% σε συγκρίσιμη βάση.

    Το «πάρτι» των τραπεζών με το πρώτο τρίμηνο

    Τριήμερο τραπεζών ξεκινά από σήμερα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου της Πειραιώς.

    Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -2,00% 8,33  και στις 16 Μαίου η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,06 και η Alpha Bank και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

    Αν και λίγο έως πολύ έχουν προεξοφληθεί οι καλές επιδόσεις των τραπεζών, ορισμένα καλά νούμερα, σε συνδυασμό με deals που κυοφορούνται, μπορούν να γίνουν «καύσιμο» για την άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 1.550 μονάδες, όπως σας έχει ενημερώσει ο Wiseman.

    Για την Πειραιώς αναμένουμε εξαιρετικές επιδόσεις που θα επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου για επαναλαμβανόμενη κερδοφορία 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, νέα μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υψηλά έσοδα.

    Ανάλογα εντυπωσιακά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα τριμήνου και για τις άλλες τράπεζες, με τις διοικήσεις τους πάντως να εστιάζουν στην τελική απόφαση του SSM για το μέρισμα που θα δώσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει προτείνει συμβολικό μέρισμα έως 10% και 79 εκατ., η Εθνική τη διανομή 20%-25% επί των καθαρών κερδών, επομένως, 220-332 εκατ., η Eurobank το 25% ή 314 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 122 εκατ. ή το 20% των κερδών του 2023.

    «Αγοράστε» και νέοι υψηλοί στόχοι για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank

    Και μιας και μιλάμε για τράπεζες και αποτελέσματα, πλατιά χαμόγελα έφερε στους τραπεζίτες η έκθεση της Eurobank Equities για το μέλλον των τραπεζών.

    Οι συστάσεις των αναλυτών είναι «αγοράστε» για τις τρεις τράπεζες και οι τιμές στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα €5,40 από €4,66 πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα €10,37 από €8,25 πριν και για την Alpha Bank τα €2,41 από €2,23, προγενέστερα.

    Το κομβικό σημείο το επόμενο διάστημα είναι οι πληρωμές των μερισμάτων και εκτιμούν ότι η συσσώρευση πλεοναζόντων κεφαλαίων που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ το 2023, θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων ύψους 10%-20% το 2024 και έως 50% έως το 2025.

    Για τους αναλυτές η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή, ενώ οι αποτιμήσεις και των τριών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε περίπου 6 φορές φέτος βάσει του δείκτη P/E και περίπου 0,7 φορές σε δείκτη P/TBV.

    «Υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου, κατά την άποψή μας, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν υψηλό κόστος κεφαλαίου που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις σημαντικές επιλογές που διαθέτουν για επιστροφές κεφαλαίου και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

    Οι εκτιμήσεις μας ακόμα είναι συντηρητικές για το 2025, με δείκτη αποδοτικότητας RoTE περίπου 12% το 2025.

    Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι επερχόμενοι καταλύτες, όπως η επαναφορά πληρωμής μερισμάτων και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων από τους αναλυτές κάνει συναρπαστική την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει η Eurobank Equities.

    Έργο 13 εκατ. ευρώ στα Τρίκαλα από θυγατρική της ΤΕΡΝΑ

    Αεικίνητος είναι ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος οργώνει την Ελλάδα για να εποπτεύει την έγκαιρη υλοποίηση των δημόσιων έργων που είναι σε εξέλιξη.

    Από τα βουνά των Καλβρύτων που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, την Μεγάλη Πέμπτη θα «πεταχτεί» στα ορεινά των Τρικάλων όπου υπογράφεται ένα πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο το οποίο το περιμένουν εναγωνίως οι αγρότες της περιοχής.

    Όπως μαθαίνω το έργο θα το αναλάβει μία θυγατρική της ΤΕΡΝΑ και ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

    Το αρδευτικό έργο θεωρείται πολύ σημαντικό για την αγροτική οικονομία της περιοχής καθώς με αυτό θα ποτιστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους Δήμους Πύλης, Φαρκαδόντας, Τρικκαίων και Μετεώρων.

    Άρης: Ο… Σταν Γκρίνμπεργκ του Κασσελάκη…

    Σύμβουλος του… θαλασσοδαρμένου Στέφανου Κασσελάκη θα είναι στο εξής ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Κι αν τον έχετε ξεχάσει ή αν πάθατε ένα deja vu, να σας θυμίσω ότι πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και πρώην υπουργό Παιδείας και Τουρισμού στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

    Αν δεν θυμάστε κι αυτό να σας θυμίσω τον χαρακτηρισμό «Σαλώμη» που είχε κάνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

    Κακεντρέχειες, αλλά έτσι είναι η πολιτική.

    Αλλωστε, με αυτόν τον χαρακτηρισμό διεγράφη ο κ. Καρατζαφέρης και ξεκίνησε τη δική του πολιτική καριέρα.

    Ο άλλοτε «γαλάζιος» υπουργός θα μεταλαμπαδεύσει στον κ. Κασσελάκη και την Κουμουνδούρου, τις γνώσεις του γύρω από τις δημοσκοπήσεις και την ανάλυση που θα κάνει στα διάφορα focus groups.

    Θα σας έλεγα ότι θα είναι ο… Σταν Γκρίνμπεργκ του Κασσελάκη, όμως θα ήταν ιεροσυλία για τον Αμερικανό γκουρού των αριθμών που, όπως και να το κάνουμε, έχει διατελέσει σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Μπλερ, του Μαντέλα, του Χάβελ ενώ ήταν και δεξί χέρι CEO πολυεθνικών κολοσσών.

    Θα πει κάποιος κακόπιστος: «Έχει γνωρίσει ο Σταν τον Αρούλη για να δούμε πόσα πιάνει ο σάκος»;

    … κι ένας άγριος τσακωμός στη Μύκονο

    Και μιας και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα ο συνήθως ηλιοκαμένος σύμβουλος (πλέον) του κ. Κασσελάκη, και τακτικός θαμώνας σε τρελά γλέντια στη Μύκονο, θα σας πω μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν.

    Πριν από πολλά χρόνια, λοιπόν, είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος στο λιμάνι της Μυκόνου μαζί με άλλα άτομα και ξαφνικά ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι.

    Ο συνήθως μειλίχιος Άρης, τσακώνεται άγρια με κάποιον ο οποίος επίσης του απαντά με δυνατή φωνή.

    Αυτός ο κάποιος είναι πασίγνωστος πολιτικός, αλλά δεν είναι της παρούσης να σας αποκαλύψω το όνομά του.

    Απλά να σας πω ότι κάποτε ήταν πολιτικοί σύντροφοι με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, όμως, «άλλος για Χίο τράβηξε, κι άλλος για Μυτιλήνη…».

    Η «ανάσα» που χρειαζόταν η Νίκη Κεραμέως

    Να σας πω την αλήθεια, κι αυτό που συζητούν στην κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, είναι ότι η ανακοίνωση του μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ήρθε την καλύτερη στιγμή για την ίδια.

    Ένα φιλολαϊκό μέτρο σε μια περίοδο όπου έχουν ακουστεί πολλές γκρίνιες για την υπουργό.

    Ο λόγος;

    Αφενός η διαρροή των στοιχείων των ετεροδημοτών στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αφετέρου η πρόσφατη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή των ευρωεκλογών του ΥΠΕΣ.

    Και ειδικά για τη διάρρηξη μέρα μεσημέρι, υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

    Και μπορεί να μην ευθύνεται προσωπικά και για τα δύο περιστατικά η κ. Κεραμέως, όμως, πολλοί εντός της κυβέρνησης σχολίαζαν αρνητικά την «αφωνία» της υπουργού.

    Αλλωστε, πάντα υπάρχει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

    Το πρόβλημα της αμφισβήτησης της επιστολικής ψήφου και κατ’ επέκταση και της αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας έχει πληγώσει την κυβέρνηση και στο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις εξελίξεις που αφορούν βεβαίως το υπουργείο της κ. Κεραμέως.

    Σχέδια για τα Ατομα με Αναπηρία με τη «βούλα» Παπασταύρου

    Από το χθεσινό υπουργικό συνέδριο ξεχώρισα κι ένα ακόμη θέμα.

    Την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

    Αλλά για να λέμε την αλήθεια, πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο δούλεψε σκληρά ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

    Ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα αυτά ο κ. Παπασταύρου, και ειδικά στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία, όταν έφυγε από το Μαξίμου, είχε έτοιμο τον φάκελο με όλα τα μέτρα που προτείνονται.

    Μεταξύ αυτών την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Αναπηρίας, σχέδια για προσβάσιμες γειτονιές με κατάλληλες παιδικές χαρές, δίκτυα πεζής μετακίνησης, χώρους αναψυχής, συμπερίληψη στην εκπαίδευση και κυρίως την ακριβή αποτύπωση της αναπηρίας στην ελληνική κοινωνία.

    Ένα σπουδαίο έργο που πιστώνεται στον Παπασταύρου και οφείλουν να στηρίξουν όλα τα κόμματα.

    Δυναμικά ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ στη μηνιαία καταμέτρηση…

    Ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ έχει ανεβάσει πλέον στα 3 εκατομμύρια τα ρολόγια με μηνιαία καταμέτρηση, με πανελλαδική κάλυψη γύρω στο 40% των καταναλωτών.

    Συνεπώς, στη μηνιαία καταμέτρηση έχει πλέον «περάσει» σχεδόν ένα στα τέσσερα ρολόγια πανελλαδικά.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τους καταναλωτές τελειώνουν οι «έναντι λογαριασμοί» και στο εξής θα λαμβάνουν μόνο εκκαθαριστικούς.

    Οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέξουν τιμολόγιο που να ανταποκρίνεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες τους, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

    Στα τέλη Μάρτιου, οι παροχές με μηνιαία καταμέτρηση ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν στα 3 εκατομμύρια, ενώ όπως μας λένε από το ΔΕΔΔΗΕ σε 4-5 μήνες  θα έχει καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Eπειδή «πυκνώνει» η συχνότητα των μετρήσεων, αυξάνονται τα περιστατικά ρευματοκλοπών που εντοπίζουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

    Ο Διαχειριστής δεσμεύτηκε  να δώσει ακριβή στοιχεία σύντομα.

    Ειρήνη Φρεζάδου: Xάνει συνεχώς αλλά επιμένει γιατί… κάτι περιμένει;

    Σας είχαμε γράψει ότι δεν θέλαμε να ασχοληθούμε πάλι με την γνωστή και μη εξαιρετέα κα Ειρήνη Φρεζάδου, την εμμονική πολυτεχνίτισσα και ερημοσπίστισσα που είναι μία απλή αρχιτέκτονας.

    Μάλιστα, είναι αρχιτέκτονας της οποίας ουδείς γνωρίζει τα -άγνωστα- έργα της.

    Ούτε ο θηλυκός Δημήτρης Πικιώνης είναι ούτε ο Τάκης Ζενέτος,  ούτε και ο… Λε Κορμπυζιέ!

    Θεός σχωρέστους όλους.

    Νομίζει όμως ότι είναι και αρχαιολόγος – χωροτάκτης – πολεοδόμος – τοπογράφος – περιβαλλοντολόγος και δικηγόρος τώρα τελευταία!

    Τι είναι πραγματικά;

    Mία αποτυχημένη πολιτικός που «πάτωσε» ως υποψήφια με το συνδυασμό Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και βέβαια μία κυρία με πολύχρονη αργομισθία από το «Ερρίκος Ντυνάν» όπως αποκάλυψε πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, παρακαλώ ήδη από το 2018.

    Ουδέποτε εμφανίστηκε στο νοσοκομείο και εισέπραττε παχυλό μισθό επί σειρά ετών.

    Είμαι σίγουρος πως μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η ερίτιμος κυρία επέστρεψε όλο το ποσόν της αργομισθίας.

    Ή μήπως όχι;

    Τα… κολπάκια της κας Φρεζάδου…

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Θυμάστε ασφαλώς, ότι η κα Φρεζάδου ήταν (και είναι) η «ψυχή» της γνωστής παρεούλας του Κουκακίου.

    Είχε (και έχει) αυτοαναγορευθεί σε τιμητή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην περιοχή Ακρόπολης – Μακρυγιάννη – Κουκακίου και δεν άφηνε να πετάξει ούτε καρακάξα στην περιοχή χωρίς την άδειά της και χωρίς… «διαβατήριο» από την γνωστή και μη εξαιρετέα παρεούλα της.

    Όλα αυτά, υποτίθεται, στο όνομα του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής παράδοσης.

    Προσφυγές στο ΣτΕ έκανε, προσβολές και απειλές προς αρχαιολόγους εκτόξευε, εξώδικα μοίραζε, απειλές κατά πάντων ανέμιζε.

    Όλα αυτά για να αναιρεθούν άδειες που είχαν δοθεί νόμιμα από την Πολεοδομία Αθηνών και σύμφωνες με δύο αποφάσεις του ΣτΕ.

    Προσέξτε αναφερόμαστε σε άδειες υπό κατασκευή κτισμάτων και όχι σε κτίσματα που ήδη λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

    Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ήρθε το ξημέρωμα και έλαμψε η αλήθεια: Όλα αυτά η κα Φρεζάδου (και η εκλεκτή κομπανία της φυσικά, να μην ξεχνιόμαστε) τα έκανε επειδή είχε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

    Η παρεούλα νοικιάζει Airbnb στην περιοχή με πανάκριβο τίμημα και δεν ήθελε να φτιαχτεί οτιδήποτε θα χαλούσε τη θέα, άρα και τα… έσοδα της μικρής αυτής κάστας.

    Ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα που λέει και ο λαός, για τα λεφτά δηλαδή.

    Όλα ήρθαν στο φως: Οι αυθαιρεσίες της ίδιας της κας Φρεζάδου στο δικό της διαμέρισμα κάτω από την Ακρόπολη, η αργομισθία της στο πολύπαθο «Ερρίκος Ντυνάν», οι ποικίλες παρεμβάσεις της παρεούλας σε θεσμικά πρόσωπα αλλά και οι απειλές προσφυγών που μετά εξαφανίζονταν… με το αζημίωτο φυσικά.

    Το «αυθαίρετο» που είχε αριστοτεχνικά και πυραμιδικά στηθεί μέσα σε ένα κανονικό πολιτιστικό Σύλλογο, (την ΕΛΛΕΤ), για να επωφελείται στο όνομα της πολιτιστικής παράδοσης αποδομήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς.

    Η ιστορία με (ένα ακόμη) δικηγόρο…

    Όλες οι αποφάσεις (Πολεοδομία Αθήνας, ΥΠΕΝ, ΣτΕ) βγήκαν ξεκάθαρες και φυσικά εναντίον της εμμονικής κυρίας Φρεζάδου η οποία (το ξαναλέμε) δουλεύει, όχι για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αλλά για το δικό της συμφέρον.

    Τόσο που η ΕΛΛΕΤ, ο Σύλλογος μέσα από τον οποίο καλυπτόταν, διαπίστωσε ποιος έχει δίκιο στην υπόθεση του οικοπέδου της Ακρόπολης και προσαρμόστηκε.

    Άλλωστε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου, ο γνωστός και σοβαρός δικηγόρος κ. Στάθης Ποταμίτης, έχει πλέον πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί με το Σύλλογο, όπως η διαμάχη για το μπόνους ορόφων, οι αντιδράσεις Δημάρχων και η πρόσφατη τροπολογία  του ΥΠΕΝ για το θέμα.

    Εκκρεμούν και πολύ σοβαρές αποφάσεις για το Ζαγόρι Ηπείρου, τη Σαντορίνη και την Αμοργό.

    Για τον λόγο αυτό η ΕΛΛΕΤ, στην υπόθεση του οικοπέδου της Ακρόπολης, απέσυρε τη νομική κάλυψη της κας Φρεζάδου και επανεξετάζει την ισχύ προσφυγής στο ΣτΕ που είχε δρομολογήσει η γνωστή κυρία.

    Η… εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα κα Ειρήνη όμως, δεν το έβαλε κάτω!

    Υπολογίζοντας μόνο το προσωπικό της συμφέρον και τίποτε άλλο, ανάσυρε από την αφάνεια, φρέσκο δικηγόρο εκτός ΕΛΛΕΤ, για να την καλύψει.

    Απαιτεί μάλιστα από το Σύλλογο να του πληρώνει και τα έξοδα του νεόφερτου δικηγόρου!

    Ο νεοελληνικός σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο!

    Πιστεύουμε ότι η ΕΛΛΕΤ δεν θα υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις της κας Φρεζάδου, ούτε στα τελεσίγραφα της αμαρτωλής παρέας που την προστατεύει.

    Αλλά για τη συγκεκριμένη παρέα θα σας πούμε πολλά προσεχώς αφού τα πλοκάμια πηγαίνουν μακριά…

    Το μεγάλο λάθος του Γιάννη Καλλιάνου

    Σας γράφαμε χθες ότι ο Γιάννης Καλλιάνος έχει μπει στο… μάτι του Μεγάρου Μαξίμου.

    Κι ότι παρά το προσωπικό δράμα που περνά με το θάνατο του πατέρα του, ορισμένες κινήσεις του και λεγόμενά του έχουν εξοργίσει κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Αποκαλύπτεται τώρα ότι ο βουλευτής της ΝΔ έλεγε ψέματα ότι δεν ζητούσε να μπει ο πατέρας του στη ΜΕΘ, καθώς, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη τον πήρε 50 τηλέφωνα για το σκοπό αυτό.

    Κι ότι επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπει κάποιος ασθενής στην Εντατική, το αίτημα του Καλλιάνου δεν έγινε αποδεκτό.

    Αποκαλύπτεται επίσης ότι, όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του ιατρού από το Αττικόν, ο βουλευτής της ΝΔ έστειλε απειλητικά μηνύματα στο κινητό του λέγοντάς του ότι «θα του καταστρέψει την καριέρα».

    Σα να δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Γιάννη Καλλιάνο.

    Διότι αν αποδειχθούν όλα τα παραπάνω, πολύ φοβούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει άπραγος.

    Ο «γάμος» Εκκλησίας – κυβέρνησης και οι… γκρινιάρηδες «πεθεροί»

    Οι φωτιές μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης έσβησαν προς το παρόν, όμως, υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να συντηρείται η ένταση.

    Η στήλη μαθαίνει ότι κάποιοι σκληροπυρηνικοί Μητροπολίτες, κάποιοι που οι πιο μετριοπαθείς τους ονομάζουν «Χριστιανοταλιμπάν», πνέουν μένεα κατά του κ. Ιερώνυμου για τον «σασμό» με τον κ. Μητσοτάκη.

    Αν και μου λένε ότι δεν είναι πάνω από 5-8 ιεράρχες, η φασαρία που κάνουν είναι μεγάλη και σχετίζεται με τα σενάρια αποχώρησης του αρχιεπισκόπου από τη θέση του επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας και την κούρσα διαδοχής που θα ανοίξει.

    Όμως, ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται αποφασισμένος να αποκρούσει τις ακραίες φωνές στην Ιερά Σύνοδο και ταυτόχρονα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για σειρά άλλων καυτών θεμάτων αφήνοντας πίσω το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

    Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός θα πάει τη Μεγάλη Πέμπτη στη Μητρόπολη Αθηνών για να εκκλησιαστεί και την επόμενη θα φύγει για την Τήνο όπου θα περάσει το Πάσχα.

    Και δείχνει σίγουρος ότι μετά τις νέες εξελίξεις, ούτε χαστούκια μέσα στους ναούς, ούτε… ιεροκήρυκες με διαπρύσιους λόγους θα ταράξουν τις άγιες ημέρες, προκαλώντας και πρόβλημα στην κυβέρνηση.

     

    Ideal – Epsilon Net:  Οι σύμβουλοι

    Χθες σας αποκάλυψα όλο το παρασκήνιο για το μεγάλο Deal της Ideal, που πούλησε τη θυγατρική της Astir Vitogiannis στον Ιταλικό Όμιλο Guala.

    Το Guala ανήκει σε ένα τεράστιο equity fund, το Ιnvestindustrial που διαχειρίζεται 15 δισ. ευρώ και επενδύει για πρώτη φορά  στην Ελλάδα.

    Σήμερα θα σας αποκαλύψω ότι χρηματοοικονομικός σύμβουλος των Ιταλών ήταν η Ionian Capital του Σπύρου Μαρτσέκη ενώ νομικός σύμβουλος της Ideal ήταν ο Νίκος Γκορίτσας.

    Επίσης στην δημόσια πρόταση της Epsilon Net, σύμβουλοι του επικεφαλής της εταιρείας Γιάννη Μίχου ήταν το γραφείο Τσιμπρή – Σουργιαδάκη, των Αμερικάνων της GA το γραφείο Κυριακίδης- Γεωργόπουλος και η Βρετανική φίρμα Freshfields Bruckhaus Deringer, ενώ της Εθνικής Τράπεζας το γραφείο της Κατερίνας Καρατζά.

    Superbe!!!

    Επιβράβευση για δύο ελληνικές δικηγορικές εταιρείες

    Μια σημαντική διάκριση για τις ελληνικές δικηγορικές εταιρείες από το έγκριτο νομικό περιοδικό CEE Legal Matters, το οποίο καταγράφει και επιβραβεύει τη δραστηριοποίηση των δικηγορικών εταιρειών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα, οι εταιρείες AKL, DVLaw και Your Legal Partners τιμήθηκαν με το βραβείο 2023 CEE Deal of the Year για τη νομική υποστήριξη στο ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκε από μεγάλη περιπλοκότητα, όπως και οι περισσότερες διεθνείς συναλλαγές που περιλαμβάνουν δημόσιους φορείς.

    Το βραβείο απονεμήθηκε στους εκπροσώπους των δικηγορικών εταιρειών σε εορταστική εκδήλωση στη Βαρσοβία, η οποία συγκέντρωσε τα μέλη μερικών εκ των γνωστότερων δικηγορικών εταιρειών παγκοσμίως.

    Μεγάλο βραβείο για την Karatzas & Partners

    Η δικηγορική εταιρεία Karatzas & Partners ανακηρύχθηκε Δικηγορική Εταιρεία της Ελλάδας στα IFLR Europe Awards 2024.

    Ο διεθνής οδηγός IFLR 1000 (the Guide to the World’s Leading Financial Law Firms) είναι ένας από τους πιο έγκριτους οδηγούς παγκοσμίως, τον οποίο εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών, με κάθε αναγνώριση να αποτελεί σημαντική διάκριση για κάθε συμμετέχοντα.

    Ο πόλεμος της Ουκρανίας στο… Προεδρικό Μέγαρο

    Η φωτογραφία που σας παρουσιάζω σήμερα είναι συγκλονιστική.

    Ίσως και λίγο εξοργιστική.

    Ένα μικρό κορίτσι από την Ουκρανία κρατά ένα Καλάσνικοφ και σημαδεύει.

    Και δεν βρίσκεται στη χώρα της που εδώ και δύο χρόνια είναι σε πόλεμο.

    Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου βρίσκεται και αποτελεί μέρος ενός μουσικού δρώμενου με τίτλο «H Ουράνια Πολιτεία».

    Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής έγινε αυτή η παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο συνδυάζει τα πάθη του Χριστού, τον θάνατο και την Ανάσταση με όσα προκαλούν οι πόλεμοι.

    Η φωτογραφία συγκλονίζει διότι στα χέρια των παιδιών δεν μπορούν να υπάρχουν όπλα.

    Μόνο παιχνίδια, όμως, ο πόλεμος είναι από μόνος του μια θηριωδία.

    Ο Σταϊκούρας και η Νησιώτισσα

    Ένας από τους υπουργούς που ομολογουμένως αποφεύγει τις κοσμικές εξόδους είναι ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Tην Κυριακή εθεάθη με την όμορφη και φινετσάτη σύζυγο του Άρτεμις και την κόρη τους στην ψαροταβέρνα Νησιώτισσα στην Πεντέλη.

    Στη συνέχεια, όπως μου λένε πηγές, πήγαν στην Κηφισιά στο κατάστημα ρούχων Detroit για ψώνια της 17χρονης κόρης τους.

    Από ό,τι μου λένε ο Σταϊκούρας θα περάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα στην γενέτειρα του.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.