• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities: Αγοράστε όλες τις τράπεζες – Νέοι υψηλότεροι στόχοι τιμών

    Ανδρέας Σουβλερός, Eurobank Equities, Παύλος Μυλωνάς ΕΤΕ, Βασίλης Ψάλτης Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς

    Ανδρέας Σουβλερός αναλυτής Eurobank Equities, Παύλος Μυλωνάς ΕΤΕ, Βασίλης Ψάλτης Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς


    Η Eurobank Equities και ο αναλυτής της Ανδρέας Σουβλερός αυξάνουν τον πήχη για τρεις τράπεζες που καλύπτουν, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η κορυφαία επιλογή τους.

    Οι συστάσεις είναι αγοράς και για τις τρεις τράπεζες (buy|) και οι τιμές στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα €5,40 από €4,66 πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα €10,37 από €8,25 πριν και για την Alpha Bank τα €2,41 από €2,23, προγενέστερα. Το κομβικό σημείο το επόμενο διάστημα είναι οι πληρωμές των μερισμάτων και εκτιμούν ότι η συσσώρευση πλεοναζόντων κεφαλαίων που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ το 2023, θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων ύψους 10%-20% το 2024 και έως 50% έως το 2025.

    «Παρά την αύξηση των τιμών στόχων, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή μας, ενώ οι αποτιμήσεις και των τριών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε περίπου 6 φορές φέτος βάσει του δείκτη P/E και περίπου 0,7 φορές σε δείκτη P/TBV. Υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου, κατά την άποψή μας, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν υψηλό κόστος κεφαλαίου που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις σημαντικές επιλογές που διαθέτουν για επιστροφές κεφαλαίου και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού. Οι εκτιμήσεις μας ακόμα είναι συντηρητικές για το 2025, με δείκτη αποδοτικότητας RoTE περίπου 12% το 2025. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι επερχόμενοι καταλύτες, όπως η επαναφορά πληρωμής μερισμάτων και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων από τους αναλυτές κάνει συναρπαστική την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

    Ταυτόχρονα εξηγούν ότι η υποαπόδοση των μετοχών των τραπεζών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου πυροδότησε μια νέα ευκαιρία επανατοποθέτησης για τους επενδυτές, με τη σχέση κινδύνου και απόδοσης να είναι άκρως θετική. «Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν ισχυρά τη χρονιά μέχρι το Φεβρουάριο, κλείνοντας το χάσμα αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών περιφερειακών τραπεζών, η οποία υποστηρίζεται από τα υψηλά κέρδη πέρυσι, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη βελτιωμένη ρευστότητα στην αγορά μετά τη διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ. Η υποαπόδοση του Μαρτίου έφερε τις μετοχές σε σχετική έκπτωση για το 2024 σε όρους P/TBV στο 20% περίπου και σε έκπτωση P/E ακόμη υψηλότερα, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των μερισμάτων», υπογραμμίζει ο Σουβλερός.

    Η περίοδος των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου θα ξεκινήσει δυναμικά

    «Αναμένουμε ένα ισχυρό τρίμηνο, με το συνολικά βασικά κέρδη προ προβλέψεων (Core PPI) στα €1,29 δισ., μόλις -1% σε τριμηνιαία βάση και σε σύγκριση με το επίπεδο ρεκόρ του δ’ τριμήνου πέρυσι. Οι απώλειες αντιστάθμισης των καταθέσεων, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και η εποχικά ήπια πιστωτική επέκταση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πτώση του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, το οποίο αποτελεί αρκετά ισχυρή απόδοση δεδομένης της εξαιρετικής επίδοσης του δ’ τριμήνου το 2023.

    Αυτά αναμένεται να αντισταθμιστούν, εν μέρει, από τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και μια ελαφρά αύξηση του υποκείμενου συντελεστή κόστους κινδύνου CoR στις 76 μ.β., +5 μ.β. σε τριμηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις για φέτος. Συνολικά, βλέπουμε σταθμισμένα καθαρά κέρδη στα 851 εκατ. ευρώ (για τις 3 τράπεζες που καλύπτουμε), που μεταφράζεται σε σταθμισμένο δείκτης αποδοτικότητας RoTE (μετά από AT1) της τάξης του 16%, ξεπερνώντας τις ετήσιες προβλέψεις στις περισσότερες περιπτώσεις», καταλήγει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

    Διαβάστε επίσης

    Οι συστάσεις των αναλυτών για Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Quest Holdings, Σαράντης και ΕΧΑΕ

    Mytilineos: Οι αναλυτές ποντάρουν ότι το dual listing θα ξεκλειδώσει αξία για τους μετόχους

    NBG Securities για ΕΧΑΕ: Κλειδί η επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών – Αγοράστε τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ