• Business

    Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το placement του 15% των μετοχών της AUSTRIACARD του Νίκου Λύκου

    Νίκος Λύκος


    Στοχεύοντας στη διεύρυνση της μετοχικής βάσης με την είσοδο ξένων, αλλά και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, ξεκίνησε σήμερα στις 6.45 το απόγευμα, το placement AUSTRIACARD. Εταιρείας που προήλθε από τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Inform Λύκος.

    Η fast track διαδικασία του βιβλίου προσφορών, αφορά την παραχώρηση του 15% των μετοχών της εταιρείας, η οποία τελεί σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Βιέννης και παράλληλα σε αυτό της Αθήνας.

    Πωλητές είναι ο βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Λύκος ( που κατέχει έως τώρα το 77,25%) όπως επίσης και ορισμένα άλλα φυσικά πρόσωπα.

    Καιρό τώρα τονιζόταν από την πλευρά  των διοικητικών στελεχών της AUSTRIACARD ,ότι επιζητείται η ενίσχυση του free float της μετοχής. Καθώς αυτό ‘’αποτελεί ισχυρό μήνυμα τους μετόχους, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εταιρική διακυβέρνηση και εντέλει προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην ίδια την εταιρεία’’.

    Στην παρούσα φάση η διασπορά εμφανίζεται να είναι στο 22,75%, πλην όμως επί της ουσίας, βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Η είσοδος νέων επενδυτών αποτελεί έμπρακτο δείγμα ενδιαφέροντος , ενώ συνιστά παράλληλα και «ψήφο» εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας. Στοιχεία που αναμένεται να λειτουργήσει τονωτικά, τόσο για την εμπορευσιμότητα , όσο και για τη μελλοντική πορεία της τιμής της μετοχής. Η οποία σήμερα έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με τη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 239,9 εκατ. ευρώ.

    Τη σημερινή διαδικασία του placement την ‘’τρέχουν’’ η Euroxx χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ, μαζί με την Αυστριακή Raiffeisen Bank.

    Η αξία των μετοχών και το άλμα στα μεγέθη της εταιρείας

    Σε τρέχουσα αγοραία αξία η παραχώρηση του 15% (5,453 εκατ. μετοχές) αντιπροσωπεύει περί τα 36,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους placement το discount είναι αναπόφευκτο και κατά συνέπεια αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα την τελική τιμή διάθεσης του μετοχικού ‘’πακέτου’’. Ανάλογα βεβαίως και με το «βάθος» που θα έχει η έκπτωση επί της τρέχουσας τιμής. Καθώς το εύρος της παραχώρησης καθορίστηκε μεταξύ των 6 έως 6,10 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή ισοδυναμεί με discount 9,1% – 7,6%.

    Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις με φόντο τον… εμπλουτισμό του μετοχολογίου  δρομολογούνται στον θετικό απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της AUSTRIACARD. Όπου, λόγω των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων  και των σημαντικά λιγότερων προσαρμογών, τα περσινά καθαρά κέρδη έκαναν άλμα  220,9% και διαμορφώθηκαν σε 17  εκατ. ευρώ. Με το περιθώριο κερδοφορίας να αυξάνεται στο 4,8% έναντι  του 1,7% στη χρήση 2022.

     Παράλληλα, το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου ανήλθε σε 49,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά  27,2% , ενώ ο κύκλος εργασιών στη χρήση του 2023 διαμορφώθηκε σε 351,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 23% σε συγκρίσιμη βάση.

    Το placement είναι συμβατό με τη νοοτροπία της  προωθούμενης αλλαγή του κανονισμού του χρηματιστηρίου της Αθήνας, που θέλει σε βάθος χρόνου να έχουν ελάχιστο free float  15% οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ και 25% εκείνες με χρηματιστηριακή αξία κάτω των 200 εκατ. ευρώ. Για την AUSTRIACARD δεν τίθεται πρακτικά ζήτημα, αφού ως εισηγμένη πρωτογενώς σε ξένη αγορά, μπαίνει στην κατηγορία υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας στο χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς να την αγγίζουν τα μέτρα για το free float. Παρά ταύτα η ενίσχυση της μετοχικής βάσης της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το χρηματιστηριακό της status.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Placement από AustriaCard και νέα υψηλά για Jumbo και Τιτάν
    ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα €182,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2023 – Στα €3,3 εκατ. τα EBITDA
    ΔΑΑ: Αύξηση εσόδων κατά 15,3% και καθαρών κερδών κατά 29,8% στο α’ τρίμηνο του 2024
     



    ΣΧΟΛΙΑ