• Οι επόμενες μυστικές κινήσεις της Ideal, τι θα κρίνει το νέο ράλι στο ΧΑ, η βουτιά της Έλτον, η ΤτΕ και ο Γεωργακόπουλος της Intrum, ο Μυτιληναίος και οι γραφειοκράτες και η νέα κίνηση του… Grinch Οικονόμου

    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την εισηγμένη Έλτον Χημικά υπό την διοίκηση  της κ. Άλκηστης Παπαθανασίου καθώς τα αποτελέσματα του 2023, μόνο με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν. Δραματικά.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Θα έχει συνέχεια το ράλι στο ΧΑ;

    Αγαπητοί αναγνώστες, μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και στην κορύφωση του Θείου Δράματος, αλλά για το Χρηματιστήριο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι περνά κάποιον… Γολγοθά.

    Τουναντίον, η προηγούμενη εβδομάδα αποδείχθηκε κομβική αφού η ελληνική αγορά ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ σε συνολική κεφαλαιοποίηση, επίπεδα που είχε να δει από τον Νοέμβριο του 2009 όταν ο δείκτης ήταν στις 2.400 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 1.000 μονάδες λιγότερες απ’ ότι τώρα.

    Και ο wiseman σας είχε προειδοποιήσει για νέο ράλι 100 μονάδων του Γενικού Δείκτη ως τα τέλη Μάϊου, ο οποίος μπορεί να φτάσει τις 1.550 μονάδες.

    Βέβαια εμείς σας το είπαμε στις 25 Απριλίου όταν ο δείκτης ήταν στις 1.435 μονάδες.

    Την Παρασκευή βρέθηκε στις 1.452 μονάδες.

    Άρα είμαστε ήδη στο +17.

    Οι ξένοι κατά κύριο λόγο «σκουπίζουν» τα καλά χαρτιά κι αν αυτό συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ο Δείκτης διασπάσει τις 1.470 μονάδες τόσο θα επιβεβαιωθεί το σενάριο που σας περιέγραψα τις προηγούμενες ημέρες.

    Οι τράπεζες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη 4,48% και το Χρηματιστήριο έσπασε και τις 1.450 μονάδες, φτάνοντας σε υψηλό 13 ετών. Nέα ιστορικά υψηλά της Optima Bank, στα 10,68 ευρώ, της ΕΤΕ στα 7,70 ευρώ, της Eurobank πάνω από τα 2,02 ευρώ.

    Το καλό κλίμα στην οικονομία, οι εξαιρετικές επιδόσεις εμβληματικών εταιρειών όπως η Μυτιληναίος και η Σαράντης, αλλά και τα deals και οι προοπτικές στον κλάδο της πληροφορικής, δίνουν τόσο αισιοδοξίας στην ελληνική αγορά.

    Κι επειδή τη Μεγάλη Εβδομάδα… καταπραΰνονται κάπως τα πράγματα στις αγορές, να σας πούμε ότι τον τόνο στη Λεωφόρο Αθηνών θα δώσουν αφενός οι εταιρείες Πληροφορικής κι αφετέρου οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών όπως η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς για το τρίμηνο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη χρήση του 2023.

    Όμως, με δεδομένο ότι στο 61% των εισηγμένων εταιριών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα, τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα, καταλαβαίνει κανείς το κλίμα ευφορίας.

    Και μην ξεχνάμε: Πολλοί περιμένουν άμεσες εξελίξεις και σε επικείμενο deal.

     

    Και η φυγή εταιρειών από το ταμπλό

    Πάντως, για να μη σας λέω ότι είναι όλα ρόδινα, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα τρεις εταιρείες φεύγουν από το ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η αρχή έγινε με την EnterSoft και την εξαγορά της από τον Γερμανό.

    Πρόσφατα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησε σε δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών της REDS, ακολούθησε και η περίπτωση της EpsilonNet ενώ αναμένουμε και την απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή από τους Αραβες της MASDAR.

    Θα χαθεί δηλαδή πάνω από 3 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

     

    Ideal: Το παρασκήνιο του deal και οι επόμενες κινήσεις Παπακωνσταντίνου

    Στις 7 Νοεμβρίου του 2023, κορυφαία στελέχη της Ideal δέχονται ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχους της Guala Closures.  H Guala ανήκει σε ένα τεράστιο equity fund, το Ιnvestindustrial που διαχειρίζεται 15 δισ. ευρώ και επενδύει για πρώτη φορά  στην Ελλάδα.

    Το τηλεφώνημα είναι σαφές.

    «Ελάτε να τα πούμε γιατί ενδιαφερόμαστε για την Astir Vitogiannis».

    Ο επικεφαλής της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αντιλαμβάνεται ότι το ενδιαφέρον είναι  σοβαρό.

    Άλλωστε οι δυο πλευρές γνωρίζονται.

    Πριν από χρόνια υπήρξε μια συνάντηση πάλι για το ίδιο θέμα, αλλά τότε η Ideal δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει.

    Διότι μόλις είχε εξαγοράσει την εταιρεία κατασκευής καπακίων.

    Όμως και η Ideal κατάλαβε ότι τότε το ενδιαφέρον των Ιταλών δεν ήταν αρκούντως σοβαρό.

    Τότε ο χαρισματικός όσο και διορατικός στα deals Λάμπρος δεν έχει «ακόμα ετοιμάσει» την Vitogiannis.

    Μόλις την είχε αγοράσει (το 51% εξαγοράστηκε το 2017 και στην συνέχεια το 100%).

    Στην συνέχεια όμως έκανε κινήσεις για να την ενδυναμώσει.

    Η πρώτη του κίνηση ήταν να εξαγοράσει μια ομοειδή εταιρεία στην Νότιο Αφρική.

    Επιπρόσθετα, τούτο τον καιρό συζητούσε να εξαγοράζει  και μια νέα εταιρεία στην Ισπανία.  Η δουλειά θα είχε αίσιο τέλος εάν δεν τον προλάβαιναν οι εξελίξεις.

    Για να επανέλθω στο story της εξαγοράς της Astir Vitogiannis, οι δυο πλευρές δηλαδή η Ideal και οι Ιταλοί συναντήθηκαν περί τα μέσα Νοεμβρίου.

    Αυτή την φορά το ενδιαφέρον ήταν σοβαρό.

    Η ιταλική πλευρά ρίχνει στο τραπέζι 130 εκατ. ευρώ (με τα δάνεια) όμως ο Παπακωνσταντίνου ζητάει 140 εκατ. ευρώ.

    Η διαφορά είναι μικρή και είναι σαφές ότι οι δυο πλευρές -με μεγάλη εμπειρία στα deals- θα τα έβρισκαν.

    Η εμπειρία δείχνει ότι δεν χαλάνε δουλειές αυτού του επιπέδου για 10 εκατ. ευρώ.

    Τελικά η μια πλευρά ανεβάζει το τίμημα, η άλλη ρίχνει τις απαιτήσεις της και τα βρίσκουν στα 137 εκατ. ευρώ (μαζί με τα δάνεια).

    Το deal ολοκληρώνεται με την Ideal να βάζει καθαρά στα ταμεία της 70 εκατ. ευρώ (117-47 εκατ. ευρώ).

    H Ideal δαπάνησε για την εξαγορά της Astir μαζί με την θυγατρική της στην Αφρική και με τα μερίσματα που μοίρασε, 47 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά τώρα μετά το deal, η Ideal έχει μια δύναμη πυρός 130 εκατ. ευρώ για  εξαγορές, ενώ η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

    Η επενδυτική κοινότητα αρχίσει πλέον να ψιθυρίζει ότι “μελλοντικά η κεφαλαιοποίηση της Ideal θα είναι αρκετά υψηλότερη”.

    Κάποιοι που αντιλαμβάνονται την κρυφή αξία της  κάνουν λόγο ακόμα και για τριπλασιασμό της αξίας της.  

    Τα σχέδια του ικανού deal maker, Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατέχει περίπου το 7-8% της Ideal, θα ξεδιπλωθούν σύντομα.

     

    Η Παπακωνσταντίνου και ο Γεωργακόπουλος

    Παρασκευή 26 Απριλίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, έχει προσκαλέσει τις διοικήσεις των servisers σε μια σύσκεψη κορυφής.

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών παρόντες. Μόνος αδικαιολογήτως απών, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    «Χωρίς να έχει ενημερώσει για τους τους λόγους της απουσίας του», όπως λένε πηγές.

    Παρόντες από την πλευρά της Intrum, απλά στελέχη της ελληνικής πολυεθνικής, όχι όμως σε επίπεδο CEO όπως ήταν η πρόσκληση της κ. Παπακωνσταντίνου.

    Μόλις ξεκινάει η σύσκεψη η υποδιοικήτρια, με αυστηρό ύφος, ερωτά τα κατωτέρα στελέχη της Intrum:

    Υποδιοικήτρια: Που είναι ο κ. Γεωργακόπουλος;

    Στελέχη της Intrum: Δεν ξέρουμε.

    Υποδιοικήτρια: Παρακαλώ πολύ να μεταφέρετε στον κ. Γεωργακόπουλο ότι όταν λέμε ότι θα είναι παρόντες οι CEO των εταιρειών, εννοούμε τους CEO των εταιρειών. Και όχι το κατώτερο υπαλληλικό προσωπικό.

    «Άφωνοι» οι υπάλληλοι της Intrum.

    Λόγω του Σαββατοκύριακου το mononews.gr δεν αναζήτησε τον κ. Γεωργακόπουλο.

    Θα το πράξει, όμως, σήμερα για να μας μεταφέρει την άποψη του.

     

    Έλτον Χημικά: Η κ. Παπαθανασίου, η βουτιά των κερδών και τα ειρωνικά χαμόγελα

    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την εισηγμένη, Έλτον Χημικά, υπό την διοίκηση της κ. Άλκηστης Παπαθανασίου καθώς τα αποτελέσματα του 2023, μόνο με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν.

    Δραματικά.

    Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΕΛΤΟΝ, την Παρασκευή σημείωσε μεγάλη πτώση 3,47% στα 1,78 ευρώ, στον απόηχο της βουτιάς των κερδών.

    Από την αρχή της χρονιάς η μετοχή έχει απωλέσει 16,82%.

    Τα αποτελέσματα της εισηγμένης υπό την κ. Παπαθανασίου ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά ενώ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποια (προφανώς υπαγορευμένα  από την διοίκηση) παλαιότερα δημοσιεύματα περί εξαγορών.

    Σε μια εντυπωσιακή χρόνια για την Ελλάδα, οι πωλήσεις το 2023 ανήλθαν σε 103 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 11,5%) και του Ομίλου σε 176 εκατ. ευρώ (μείωση 9,3%).

    Όμως, η μεγάλη έκρηξη είναι τα κέρδη για τα οποία μάλιστα η εισηγμένη δεν είχε προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) της εταιρείας ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022 κυρίως λόγω της αύξησης των τόκων για δάνεια που έλαβε η εταιρεία κατά το έτος 2022.

    Το 2022 ήταν 14,4 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή κατακόρυφη πτώση της τάξης του 77%.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) του Ομίλου ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022. Το 2022 ήταν 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή -79%.

    Αλλά για την διοίκηση της  Έλτον «η ημέρα είναι απλά Παρασκευή».

    Πάντως, όποιος διαβάσει το Δελτίο Τύπου  με τα οικονομικά αποτελέσματα, που εκδόθηκε την Παρασκευή, πραγματικά έχει την εντύπωση ότι η Έλτον είναι μια εταιρεία με τεράστια κέρδη και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

    Προσέξτε πως ξεκινάει το Δελτίο Τύπου:

    «Σε συνέχεια των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της χρονιάς του 2022, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έκρηξη ζήτησης σε πρώτες ύλες για παραγωγή αγαθών καθώς και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις τιμών, για τη χρονιά του 2023 η Διοίκηση της ΕΛΤΟΝ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της δεδομένου ότι τόσο η Εταιρεία όσο και ο Όμιλος διατήρησαν τα μερίδια αγοράς και εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των μεγάλων βιομηχανιών όλων των κλάδων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν πελατολόγιο πολύχρονης και άριστης συνεργασίας.»

    Η απόλυτη διαστρέβλωση δηλαδή.

    Ο συγγραφέας του Δ.Τ. προσέφερε «άφθονο γέλιο στην επενδυτική κοινότητα».   

    Σε άλλο σημείο μας λένε ότι παρά την δραματική μείωση των κερδών η διοίκηση συνεχίζει να απολαμβάνει τις ίδιες αμοιβές που είχε το 2023.

    Προφανώς, σε κάποια άλλη σοβαρή εταιρεία με σοβαρούς μετόχους η διοίκηση, θα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση η θα είχε μειώσει τις κατά πολύ τις αποδοχές της.

    Λέει χαρακτηριστικά το Δ.Τ.:

    «Ο Όμιλος ΕΛΤΟΝ διατηρεί τα λειτουργικά έξοδα διοίκησης και διάθεσης σε σταθερά επίπεδα παρά τη συνεχόμενη ανάπτυξή του, με στόχο τον εξ ορθολογισμό δαπανών και τις συνέργειες κόστους όπου αυτό είναι δυνατό.»

    Η λέξη συνεχομένη ανάπτυξη μόνο «χαμόγελα ειρωνείας» προκάλεσε στην επενδυτική κοινότητα.

    Προφανώς η κ. Παπαθανασίου, που έχει την απόλυτη ευθύνη, νομίζει ότι «οι Έλληνες δημοσιογράφοι, η επενδυτική κοινότητα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλά είναι αμερικανάκια.»

     

    Mytilineos: Ανοίγει φτερά για Λονδίνο το απόλυτο success story 

    Η στήλη σας το έχει ξαναγράψει: Να τον ακούτε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, κάτι ξέρει και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαξε τον κολοσσό που διοικεί. Γι’ αυτό κι όταν λέει ότι το Λονδίνο θα πάψει να είναι μια ταλαιπωρημένη αγορά, θα αναβαθμιστεί και θα ισχυροποιήσει το ρόλο του ως οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, κάτι ξέρει και κάτι βλέπει.

    Μιλώντας της Παρασκευή στο BBC Radio 4 ο κ. Μυτιληναίος, εξήγησε την απόφασή του για την εισαγωγή της Mytilineos, από το 2025 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Αλλωστε ο όμιλος έχει όλα τα χαρακτηριστικά των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου.

    «Έχουμε πολύ στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια από τις κύριες αγορές μας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε περισσότερα από 10 μεγάλα έργα. Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε πως θεωρεί την πιθανή εισαγωγή της Mytilineos και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες ως μια σημαντική υποστήριξη για το ολόκληρο το City.

    Απλά να θυμίσω γιατί κάποιοι το αγνοούν, η Mytilineos αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 6.500 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 40 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.

    Αν αυτό δεν είναι η προσωποποίηση του ελληνικού success story τότε τι είναι;

     

    H Koμισιόν υιοθετεί τις απόψεις Μυτιληναίου για τα μέταλλα…

    Φίλος του wiseman, Έλληνας που βρίσκεται χρόνια στην Κομισιόν μου έλεγε πρόσφατα πως ένα σωρό σοβαρές εταιρείες, οργανισμοί  και παράγοντες, προσπαθούν να «ξυπνήσουν» τους…κοιμώμενους αλλά παχυλά αμειβόμενους Βρυξελλιώτες της Επιτροπής.

    Ο λόγος; Η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ για εξόρυξη ως το 2030 τουλάχιστον του 10% της ετήσιας κατανάλωσης κρίσιμων πρώτων υλών από υπεδάφη των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει η απαραίτητη μερική απεξάρτηση κυρίως από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες εισαγωγής.

    Πριν από περίπου 15 ημέρες, η Eurometaux, η κλαδική μεταλλουργική ένωση που έχει πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο του Ομίλου Mytilineos κοινοποίησε διακήρυξη για το θέμα.

    Η διακήρυξη επικοινωνήθηκε με εμφατικό τρόπο και από το  Politico που έχει επιρροή στις Βρυξέλλες. Τη διακήρυξη – έκθεση στήριξε επίσημα και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Jan Christophe Oetjen ζητώντας με έντονο τρόπο «ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική για την ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα».

    Στο δημοσίευμα στο Ρolitico, αναφέρεται χαρακτηριστικά η δήλωση του κ. Μυτιληναίου κατά την παρουσίαση της διακήρυξης, ότι «αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις πρώτες ύλες.

    Προς το παρόν, στην Ευρώπη κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση, όπως φαίνεται και από τη μελέτη της Eurometaux, καθώς υπάρχουσες μονάδες κλείνουν, την ώρα που άλλες χώρες, με κορυφαίο παράδειγμα τις ΗΠΑ, έχουν ενεργοποιήσει μεγάλα προγράμματα επιδοτήσεων». Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται η  ευρωπαϊκή βιομηχανία. Την πολιτική βούληση εξέφρασε ο κος Μυτιληναίος και η κρισιμότητα της κατάστασης είναι ξεκάθαρη.

    Είναι αρκετό αυτό για να ξυπνήσουν οι αργοκίνητοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών;

     

    Προς κο Θανάση Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ): Υπάρχουν ακόμη και σήμερα «αδήλωτα» τιμολόγια ρεύματος!

    Στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ της οποίας προΐσταται ο θαμώνας της στήλης Θανάσης Δαγούμας, δημοσιεύονται οι τιμές του ρεύματος όλων των παρόχων.

    Υπάρχουν, λοιπόν, ακόμη και σήμερα, 9 (ολογράφως: εννέα!) διαφορετικά κυμαινόμενα τιμολόγια από τέσσερις εταιρείες, που οι τιμές τους για τον Ιανουάριο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

    Στην ίδια την ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ σημειώνεται ότι η τιμή δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Ακόμη και σήμερα  όμως τέλος Απριλίου οι τιμές είναι άφαντες!

    Ακόμη περισσότερο, πρόκειται για τιμολόγια, στα οποία  η χρέωση κιλοβατώρας δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή στον καταναλωτή και γνωστοποιείται εκ των υστέρων.

    Κύριε Δαγούμα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, που δεν επιτρέπει στον απλό  καταναλωτή να κάνει τη σύγκριση όλων των τιμολογίων, έστω και με χρονική διαφορά.

    Οφείλει σήμερα κιόλας η ΡΑΑΕΥ να παρέμβει και να να βάλει… πάγο αλλά και καμία ποινή στους «κρυπτόμενους» παρόχους.

    Πού είναι η περιβόητη διαφάνεια στις χρεώσεις που θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό όπως μας έλεγε ο ΥΠΕΝ κος Σκυλακάκης;

     

    Στα 250 εκατομμύρια όλα κι όλα τα υπερέσοδα των προμηθευτών στο ρεύμα…

    Μια και μιλάμε για ΥΠΕΝ και Θόδωρο Σκυλακάκη, μαθαίνω πως από μέρα σε μέρα υπογράφεται  η Υπουργική Απόφαση για τα υπερέσοδα των προμηθευτών στην ενέργεια.

    Το ποσόν; Πάνω κάτω 250 εκατομμύρια. Από αυτά το 90% θα φορολογηθεί, κάπου 220-230 εκατομμύρια.

    Πόσο είχαν υπολογιστεί στην αρχή τα υπερέσοδα; Άλλοι έλεγαν 1 δις, άλλοι 1,5 δις και ύστερα ξύπνησαν όλοι μαζί.

    Το ΥΠΕΝ (επί Κώστα Σκρέκα πάντως, το σύστημα του οποίου αποδομείται συστηματικά από το νυν Υπουργό) είχε αποδεχτεί το αίτημα των παρόχων-προμηθευτών, να αφαιρεθούν από τα αρχικά υπερέσοδα, οι εκπτωτικές πολιτικές των εταιριών.

    Σε εκκρεμότητα βρισκόταν ο προσδιορισμός του συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που διευθετήθηκε χωρίς να αλλάζει την αρχική πρόβλεψη περί των 250 εκατομμυρίων.

    Έτσι αντί για το «ψαχνό» έμεινε το… κόκκαλο να φορολογηθεί.

    Είναι τώρα έτοιμη η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης  τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Απόφαση θα σημάνει με την σειρά της, την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του ποσού από τους προμηθευτές.

    Το  ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί σχεδόν αποκλειστικά  για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ.

    Η απόφαση συνδέεται με τη λεγόμενη  από το ΥΠΕΝ «μεταρρύθμιση των 132  ΔΕΥΑ και τη συγχώνευση πολλών εξ’ αυτών».

    Αυτή η κίνηση πάντως, όπως σας λέει με βεβαιότητα ο wiseman και κρατήστε το, θα πάει για  μετά τις ευρωεκλογές. Είναι ώρα τώρα να τα βάζουμε με τους Δημάρχους με συγχωνεύσεις και παραχωρήσεις;

    Ο… Grinch Γιώργος Οικονόμου  και η Σεμίραμις Παληού

    Οσοι παρακολουθούν τη «ναυμαχία» που εκτυλίσσεται μεταξύ του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου και της οικογένειας Παληού, μένουν έκπληκτοι με ένα πράγμα: Με την επιμονή του πρώτου να φτάνει μέχρι τέλους το σχέδιο που έχει βάλει στο μυαλό του.

    Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο Οικονόμου μέσω της εταιρείας Sphinx απέκτησε την Παρασκευή περισσότερες από 78 χιλιάδες μετοχές της ναυτιλιακή εταιρείας της οικογένειας Παληού, Ocean Pal, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 14,1% και κατέχοντας πλέον πάνω από 1 εκατ. μετοχές.

    Υπενθυμίζω ότι η τελευταία κίνηση του Οικονόμου ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου όταν είχε αυξήσει το ποσοστό του στο 12,1%.

    Κι όλα αυτά στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Γ. Οικονόμου και της επικεφαλής της Ocean Pal, Σεμίραμις Παληού, για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου.

    Ο εφοπλιστής ζητά την απομάκρυνση πέντε μελών του δ.σ. και συγκεκριμένα της Σεμίραμις Παληού, μαζί με τους Στυλιανή Αλεξάνδρα Σουγιουλτζόγλου, Αλέξιο Χρυσοχοΐδη, Ελευθέριο Παπατρύφων και Γρηγόριο-Φίλιππο Ψάλτη.

    Ο Οικονόμου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί το «κακό παιδί» της ναυτιλίας καθώς «εισβάλλει» σε μια σειρά από ναυτιλιακές εταιρείες, έχει ανοίξει πολλά μέτωπα αυτή την περίοδο.

    Και κάποιοι θυμούνται ένα δημοσίευμα διεθνούς μέσου στις αρχές Ιανουαρίου, με αφορμή τις επιθετικές κινήσεις σε Oceal Pal, Gengo, Seanergy κ.λπ. όπου αναρωτιόταν αν ο Γιώργος Οικονόμου είναι ο «Αγιος Βασίλης» ή ο ήρωας Grinch (Γκρίντς), γκρινιάρης που μισεί τα Χριστούγεννα και θέλει πάντα να τα καταστρέψει.

     

    «Πόλεμος» Γιαννακόπουλου – Μακάμπι με πολιτικές προεκτάσεις

    Θα σας πάω τώρα σε ένα αθλητικό γεγονός με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις τις οποίες πρέπει να προσέξουμε για να μην έχουμε… παρατράγουδα.

    Οπως γνωρίζουν οι λάτρεις του μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός δίνει μάχη με την Μακάμπι για μια θέση στο Final Four της Ευρωλίγκας του μπάσκετ. Το σκορ είναι 1-1 και την Μεγάλη Τρίτη θα γίνει το τρίτο ματς στο Βελιγράδι, όπου και η έδρα της ισραηλινής ομάδας, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

    Τα δύο πρώτα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ήρεμα και, όπως μαθαίνω, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ο λόγος; Η βεντέτα που έχει ανοίξει μεταξύ του προπονητή του Παναθηναϊκού, Αταμάν, αλλά και κατά δεύτερο του ιδιοκτήτη, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με την Μακάμπι.

    Οι «πράσινοι» διαμαρτύρονται για τη διαιτησία αφήνοντας υπόνοιες για διακριτική μεταχείριση της Μακάμπι επειδή είναι ισραηλινή ομάδα και τυγχάνει στήριξης από θεσμικούς πολιτικούς και αθλητικούς φορείς και κυβερνήσεις.

    Από την άλλη ο… Τούρκος Αταμάν, προσωπικός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν (και ξέρετε καλά τη σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τη Χαμάς και με το Ισραήλ), έχει επιτεθεί σε βάρος δημοσιογράφου από το Ισραήλ και ενός προσωπικού φίλου του προέδρου της Μακάμπι που βρέθηκε την Πέμπτη στο γήπεδο.

    Ο δε κ. Γιαννακόπουλος άφησε αιχμές με ανάρτησή του που έλεγε ότι κάποιες ομάδες έχουν μεγαλύτερη ιστορία από χώρες, υπονοώντας σαφώς το Ισραήλ.

    Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αφήνουν να εννοηθεί ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια, με πρωταγωνιστή τον Αταμάν.

    Δεν ξέρω αν είναι mind game κι όποιος κερδίσει να πάρει και τη θέση στο Final Four.

    Αυτό που ξέρω είναι ότι και στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ.

     

    Τα ξεκάθαρα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων

    Και μιας και πιάσαμε τα politics να σας ενημερώσω για τις νέες δημοσκοπήσεις που κάνουν ΜΜΕ και κόμματα. Δύο έρευνες που βγήκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και όσα γκάλοπ δεν δημοσιεύονται έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι παγιώνονται ορισμένα δεδομένα.

    Το πρώτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό που είναι σταθερά πάνω από το 30% και βρίσκεται πιο κοντά στο 34%. Δηλαδή φαίνεται να πιάνει τον στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή το 33,1% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

    Το δεύτερο, όπως με ενημερώνουν, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα στην δεύτερη θέση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δηλαδή μια έκπληξη (πολύ δύσκολα) από το ΠΑΣΟΚ. Κι ότι και τα δύο κόμματα αθροιστικά θα έχουν σίγουρα ποσοστό μικρότερο από αυτό της ΝΔ, γύρω στο 30%.

    Σύμφωνα με την GPO, η ΝΔ είναι στο 33,6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 16,3%, ΠΑΣΟΚ με 13,5%, Ελληνική Λύση με 9,1%, ΚΚΕ με 8,8%, Νίκη με 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, Νέα Αριστερά με 2,7%, Σπαρτιάτες με 2,4%, Δημοκράτες με 2,2%, ΜέΡΑ25 με 2,1%, και Άλλο με 2,8%.

    Σύμφωνα με την Marc η ΝΔ παίρνει ποσοστό 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%, Ελληνική Λύση στο 9,8% και το ΚΚΕ στο 8,5%.

    Στα λοιπά συμπεράσματα ότι η Ελληνική Λύση βρίσκεται οριακά κάτω από το διψήφιο ποσοστό και δείχνει απόλυτα κερδισμένος. Η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τα άλλα κόμματα στα δεξιά της, αλλά και από τη συσπείρωση στο εσωτερικό της.

     

    Ο Στουρνάρας και τα τραπεζογραμμάτια της ΤτΕ

    Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, και γι’ αυτό έχει τη σημασία του. Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επισκέφτηκε προ ημερών το υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας στη Ρόδο και μίλησε με τους εργαζόμενους εκεί οι οποίοι είπαν ότι είναι σημαντικό γεγονός η επίσκεψη αυτή.

    Πέραν όλων των άλλων, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που είπε ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη ομιλία του, και μου έκανε εντύπωση.

    Αναφερόμενος στην «πράσινη» διάσταση που έχουν οι αλλαγές που δρομολογεί η Τράπεζα τόνισε ότι τα νέα συστήματα επεξεργασίας καθώς και οι μεταβολές των διαδικασιών, που οι νέες δυνατότητες αυτών των συστημάτων επέφεραν, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων και τα καθιστούν πιο ασφαλή, βιώσιμα και αποδοτικά καθώς αποτρέπεται η παραχάραξη, παρατείνεται ο κύκλος ζωής τους και διευκολύνεται η χρήση και η αποδοχή τους ως μέσο πληρωμών.

    Κι όπως είπε ο διοικητής: «Η χρήση τραπεζογραμματίων από 1 άτομο, για ένα έτος, ως μέσο πληρωμών ισοδυναμεί με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 8 χιλιόμετρα»!

     

    Ο Χίος, η Αλεξία Μπακογιάννη και ο αστυνομικός

    O εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό» Στέφανος Χίος και η Αλεξία Μπακογιάννη, επιχειρηματίας, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, βρίσκονται εδώ και καιρό στα… μαχαίρια. Από τότε που στην εν λόγω εφημερίδα υπήρξε πρωτοσέλιδο με υβριστικές αναφορές στον νεκρό πατέρα της κ. Μπακογιάννη, τον αείμνηστο Παύλο.

    Το επεισόδιο που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, οδηγεί τους δύο πρωταγωνιστές στα δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε μήνυση κατά του Χίου καταγγέλλοντας ότι αφενός την εξύβρισε σκαιότατα, αφετέρου σήκωσε μπουκάλι και κινήθηκε εναντίον της.

    Επειδή το επεισόδιο έγινε μπροστά σε τουλάχιστον 30 άτομα, μέρα μεσημέρι, σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί μάρτυρες να επιβεβαιώσουν όσα καταγγέλλονται.

    Μαθαίνουμε, πάντως, ότι σήμερα ο Στέφανος Χίος, διά του δικηγόρου του, θα πάει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Όχι για να καταθέσει κι αυτός μήνυση κατά της κ. Μπακογιάννη, αφού όπως λέει περιμένει τη δικογραφία για να δει όσα του καταμαρτυρούν, αλλά σε βάρος του αστυνομικού που συνόδευε την κ. Μπακογιάννη.

    Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν αυτός που σταμάτησε τον δημοσιογράφο όταν κινήθηκε απειλητικά κρατώντας το μπουκάλι. Λοιπόν ο κ. Χίος θα μηνύσει τον αστυνομικό και θα θέσει το ερώτημα γιατί η κ. Μπακογιάννη είχε αστυνομική συνοδεία.

    Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι ο κ. Χίος υποστηρίζει ότι σπρώχτηκε από τον αστυνομικό ενώ τονίζει ότι το επεισόδιο είναι… χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου.

     

    Ο Αντώνης το κρατάει… μανιάτικο στον Κυριάκο

    Πού το πάει ο Αντώνης; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την εν γένει στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Παρ’ ότι η επίσημη θέση της κυβέρνηση είναι ότι κάθε πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη, ακόμη κι αν αυτή είναι αντίθετη με την κυβερνητική γραμμή, τα απανωτά «χτυπήματα» του κ. Σαμαρά προβληματίζουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

    Κάτι η σφοδρή αντίδρασή του στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι η ηχηρή σιωπή του στο επετειακό συνέδριο για τα 50 χρόνια της ΝΔ, κάτι οι αντιρρήσεις του για την εξωτερική πολιτική, κάτι οι νέες παρεμβάσεις που έκανε τώρα, δημιουργούν μια κατάσταση που είναι αξιοπρόσεκτη.

    Κάποιοι λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκνευρίστηκε και για την αποπομπή του «δικού του» Σταύρου Παπασταύρου.

    Μάλιστα ακούγονται φήμες ακόμη και για στήριξη των «Σαμαρικών» στο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Εμφύλιος Πόλεμος. ΕΟΚΑ Β. Παρακράτος και Χούντα» στο σπίτι της Κύπρου, ήταν αιχμηρός για την εξωτερική πολιτική, με τα βέλη να πέφτουν και πάνω στον κ. Μητσοτάκη:

    «Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο», λέει χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση σημείωσε «κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος.
    Και διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας. Εννοώ στην διεθνοποίησή της».

    Κάτι μου λέει ότι ο Μεσσήνιος το κρατάει… Μανιάτικο στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θα… ξεμπερδέψει εύκολα.

    Μεταγραφές για τη δικηγορική εταιρεία Σουριαδάκις – Τσιμπρής 

    Στο δυναμικό της δικηγορικής εταιρείας Σουριαδάκις – Τσιμπρής εντάχθηκαν οι δικηγόροι Λεωνίδας Ρήγας και Αλέξανδρος Γόγολος.

    Οι δύο νέοι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν σπουδές και εμπειρία στη Γερμανία στον χώρο της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, εντάχθηκαν στην ομάδα της Διανοητικής Ιδιοκτησίας της εταιρείας, αναμένοντας να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ήδη δυνατό χαρτί της και να φέρουν μαζί τους καινοτόμες προσεγγίσεις.

     

    Δεν είναι αργία, είναι απεργία!!!

    Σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας νεαροί αριστερών κυρίως οργανώσεων, μοιράζουν φυλλάδια που γράφουν για 24ωρη απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαίου.

    Μα για σταθείτε; Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δεν είχε υπογράψει απόφαση για μεταφορά της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα; Προς ευχαρίστηση βεβαίως εκείνων που θα «κολλούσαν» την ημέρα αυτή στο τριήμερο του Πάσχα και θα έκαναν… μακροχρόνιες διακοπές.

    Να που μάθαμε, όμως, ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 24ωρη απεργία μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη ενώ και στις 21 Μαίου θα έχουμε μια ακόμη ολοήμερη κινητοποίηση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λένε ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι κυλιόμενη αργία για να μεταφερθεί, αλλά απεργία και θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της Αθήνας.

    Αν κρίνουμε πάντως από τις λίγες εκατοντάδες συγκεντρωμένων στην προηγούμενη απεργία στις 28 Φλεβάρη, και με δεδομένο ότι πολλοί θα έχουν φύγει από την Αθήνα, μάλλον προς αποτυχία οδηγείται και αυτή η κινητοποίηση, παρά τα δίκαια αιτήματα.

    Το πρόβλημα ξέρετε που είναι; Στα λιμάνια όπου οι ναυτεργάτες θα απεργήσουν τη Μεγάλη Τετάρτη με αποτέλεσμα να παραμείνουν δεμένα τα πλοία και κανείς να μην μπορεί να μετακινηθεί.

    Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή δηλαδή θα γίνει το αδιαχώρητο…

    Μια απορία, ωστόσο, έχω και θα την εκφράσω. Θα γίνει η απεργία την Πρωτομαγιά. Θα γίνει και την Τρίτη του Πάσχα;

     

    Έξαλλοι με τον Καλλιάνο

    H υπόθεση του πατέρα του βουλευτή Γιάννη Καλλιάνου, που δυστυχώς έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αττικόν την γνωρίζετε.

    Χαμός έχει γίνει με τα βίντεο, τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις του κ. Καλλιάνου, ο οποίος κατηγορεί τους γιατρούς για το θάνατο του πατέρα του.

    Απ’ ότι μαθαίνω, ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι έξαλλοι με τον γαλάζιο βουλευτή. Συμμερίζονται τον πόνο του, αλλά η έκταση που πήρε το θέμα, με τις απειλές και τις κατηγορίες κατά των γιατρών, έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μου λένε ότι το πρόβλημα κατά κύριο λόγο είναι ότι στο διαδίκτυο έχει γίνει στην κυριολεξία χαμός σχόλια κατά του ίδιου του κυβερνητικού βουλευτή, αλλά και κατά της ΝΔ για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Κι αν μη τι άλλο στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα δεν συμφέρει την κυβέρνηση και ακυρώνει την προσπάθεια που γίνεται από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βελτιώσει την κατάσταση.

     

    Ο happy Κασσελάκης και η πτώση ενός ναυάρχου

    H 10ήμερη κρουαζιέρα του Στέφανου Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου τελειώνει σήμερα, αλλά ο… θαλασσοδαρμένος πρόεδρος δεν πτοείται. Θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες στα Ιόνια Νησιά, όπου θα περάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα, μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ.

    Ο πρόεδρος Στέφανος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την αποδοχή που λέει ότι έχει στους νησιώτες. Τόσες σέλφι, τόσα βίντεο και τόσες αγκαλιές από ηλικιωμένες κυρίες αλλά και από νέους, μάλλον δεν είχε ξαναζήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Ομως, να σας πω κάτι που μου έλεγε στέλεχος του κόμματος βλέποντας την 10ήμερη θαλάσσια εκδρομή του κ. Κασσελάκη; Και ήταν πικρόχολο το σχόλιό του.

    Μου έλεγε, λοιπόν: «Πόσο θλίβομαι να βλέπω τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον άνθρωπο που πριν από λίγα χρόνια ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Αμυνας, να παίζει το ρόλο του… σκίπερ ή του μούτσου του κ. Κασσελάκη; Μα πώς επιτρέπει στον εαυτό του τον αυτοεξευτελισμό;»

    Και είναι πράγματι θλιβερό, με την ιστορία που έχει ο κ. Αποστολάκης, να περιφέρεται στα νησιά, οδηγώντας το σκάφος του κ. Κασσελάκη και να γίνεται το… ντεκόρ του σε απίθανες δηλώσεις που κάνει τελευταία.

    Κρίμα…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.