• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για Πλαστικά Θράκης: Ανθεκτικότητα σε ένα επισφαλές περιβάλλον – Στα €8,2 η δίκαιη τιμή της μετοχής

    Κωνσταντίνος Χαλιορής. επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης

    Κωνσταντίνος Χαλιορής. επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης


    Η παρατεταμένη χαμηλή ζήτηση δημιουργεί ένα δύσκολο βραχυπρόθεσμο σκηνικό για τα Πλαστικά Θράκης, εξηγεί η Eurobank Equities και η υποτονική ζήτηση έχει επιδεινώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις για τον όμιλο, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε 15% σε ετήσια βάση και το EBITDA (προσαρμοσμένο για την κερδοφορία των προϊόντων – μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι) υποχώρησε χαμηλότερα κατά 5% περίπου σε ετήσια βάση στα €24 εκατ. (-20% δημοσιευμένο).

    Η ισχυρή συσσώρευση μετρητών κατά τη διάρκεια του 2020-21, που ενισχύθηκε από τη ζήτηση που σχετίζεται με την πανδημία, βοήθησε τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης να ενισχύσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση.

    Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, ο όμιλος διατήρησε τον υγιή ισολογισμό του, ενώ ενέκρινε επενδύσεις (με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη) και επιβράβευσε τους μετόχους. Σχετικά με το τελευταίο, η εταιρεία έχει καταβάλει €11 εκατ. περίπου (€0,26/μετοχή) σε μερίσματα το 2023, ενώ ανακοίνωσε επίσης ένα ενδιάμεσο μέρισμα €0,07 ανά μετοχή (αποκοπή 30/11). Η Eurobank Equities σε όρους αποτίμησης επαναπροσδιορίζει τις εκτιμήσεις της και καταλήγει σε ένα εύρος αποτίμησης μεταξύ €313 εκατ. και €426 εκατ.

    Η βασική γραμμή δείχνει μια αξία δωδεκαμήνου στα €8,2 ανά μετοχή (από €8,5 προηγουμένως), υποδεικνύοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Τα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν μια απαισιόδοξη προσέγγιση, με μηδαμινή αύξηση της κερδοφορίας, ακόμη και αν η ζήτηση ανακάμψει, γεγονός που δεν συνάδει με το σταθερό ιστορικό του ομίλου.

    Οι προοπτικές είναι θετικές για τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης

    «Η πτώση των εσόδων οφείλεται τόσο στη μείωση του όγκου όσο και στην τιμολόγηση (λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών), με την παρατεταμένη χαμηλή ζήτηση να επιδεινώνεται περαιτέρω από την επίδραση της σύγκρισης με πέρυσι. Τούτου λεχθέντος, οι επιδόσεις του ομίλου είναι καλύτερες από ότι δείχνουν τα στοιχεία, καθώς το τρέχον έτος είναι το πρώτο χωρίς έκτακτη συνεισφορά από τα προϊόντα ΜΑΠ. Σε αυτή τη βάση, δηλαδή χωρίς τα ΜΑΠ, τα κέρδη προ φόρων του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν κατά 3 εκατ. ευρώ, εξακολουθώντας να είναι μια αρκετά αξιοσέβαστη επίδοση κατά την άποψή μας», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Οι προβλέψεις μας για τα EBITDA 2023 εξακολουθούν να είναι 35% υψηλότερα από τα προ-covid μεγέθη και μειώνουμε τις προβλέψεις μας για τα EBITDA την περίοδο 2023-2024 κατά 6-9% περίπου, υπό το πρίσμα του δύσκολου βιομηχανικού περιβάλλοντος, το οποίο βλέπουμε να εκτείνεται μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Προβλέπουμε τώρα για το 2023 τα EBITDA στα €42 εκατ., λίγο χαμηλότερα (εξαιρουμένης της συνεισφοράς από τα ΜΑΠ), το οποίο είναι αρκετά αξιέπαινο δεδομένου του απαιτητικού περιβάλλοντος. Αυτό θα προέλθει από την πτώση των εσόδων του 2023 (€366 εκατ.) κατά 7% περίπου σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της πτώσης του όγκου του 2023 κατά 3% περίπου, λόγω της περαιτέρω επιβάρυνσης από τις τιμές/το μείγμα. Υποθέτουμε ανάκαμψη του όγκου το 2024, αν και με συνεχή αποπληθωρισμό των τιμών, καταλήγοντας έτσι σε αύξηση των εσόδων κατά 2% περίπου το επόμενο έτος. Παρά το χλιαρό top line, τονίζουμε ότι η υποκείμενη κερδοφορία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019, με τα EBITDA του 2023-2024 στα 42-47 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ στα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019», προβλέπει η Eurobank Equities.

    «Κοιτάζοντας πιο μακριά, τα Πλαστικά Θράκης φαίνονται καλά τοποθετημένα για να ξεπεράσουν με επιτυχία το επισφαλές σκηνικό, αξιοποιώντας την αποτελεσματικότητα του κόστους και την αύξηση του όγκου χάρη στην ισχυρή τοποθέτηση στην αγορά και τις επενδύσεις ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, υπολογίζουμε ότι την περίοδο 2024-2027 τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) θα επιδείξουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 15%, με τα έσοδα να έχουν ρυθμό αύξησης πάνω από 5%, με το αντίστοιχο περιθώριο να αυξάνεται προς το 9%, σχεδόν διπλάσιο από το 5% της προ-covid περιόδου», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Οι 5 μετοχές που οδηγούν στη διάσπαση των 1.260 μονάδων – Και δεν είναι μόνο τράπεζες

    Aegean (Ευτύχης Βασιλάκης): Το θεαματικό ράλι στο Χ.Α. και γιατί προκρίνεται η ακύρωση των μετοχών από τα Warrants

    JPMorgan: Θέση long για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών



    ΣΧΟΛΙΑ