• Business

    Καραβίας: Οι 3 στόχοι της Eurobank – Επιβεβαίωσε τη διανομή μερίσματος στο 25%

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Τους τρεις στόχους της Eurobank για το επόμενο διάστημα, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου.

    Συγκεκριμένα είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας στο μέτωπο των δανείων, δεύτερον η  χρηματοδότηση ευκαιριών διεύρυνσης της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και τρίτον στην επιβράβευση των μετόχων της. Ο κ. Καραβίας επανέλαβε ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 2024, που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023.

    Εξαιρετικά ικανοποιημένος για τα κέρδη της τράπεζας εμφανίστηκε ο κ. Καραβίας καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση του 2023 θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ, από 1,112 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο να συνεισφέρει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Για την πιστωτική επέκταση προέβλεψε ότι φέτος θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε: «Το 9μηνο είχαμε επέκταση 700 εκατ. ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας», είπε  ωστόσο, ότι η δυναμική τα επόμενα τρίμηνα θα είναι μεγαλύτερη.

    Για τους τρόπους αξιοποίησης της ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι «θα αναπτυχθεί η πολιτική όταν ολοκληρωθεί η πλήρης απορρόφηση της Ελληνικής». Σημειώνεται ότι εκκρεμούν οι εγκρίσεις από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Εν συνεχεία η Eurobank θα προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση όπως προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στην Δημόσια Πρόταση τόσο το καλύτερο.

    Ο κ. Καραβίας είπε επίσης ότι πέραν της Ελληνικής Τράπεζας, δεν εξετάζεται επέκταση στο εξωτερικό εκτός βεβαίως της Κύπρου, της Βουλγαρίας. Εξαίρεση αποτελεί η δραστηριότητα Wealth Management του ομίλου η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε νέες αγορές της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον κ. Καραβία.

    Κάτω από 5% ο δείκτης NPE

    Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι αναφορικά με τα NPE ο δείκτης αναμένεται στα τέλη του 2023 να υποχωρήσει στο 4,5% από 4,9% το τρίτο τρίμηνο και κάτω από το 4% τα επόμενα 3μηνα μέσω της πώλησης ενός μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

    Για τυχόν νέα NPE η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ποιότητα των κεφαλαίων συνεχίζει να είναι εξαιρετική καθώς οι νέες εισροές είναι μικρές της τάξης των 27 εκατ ευρώ για το τρίτο 3μηνο. «Περιμένουμε να κινηθούν στο ίδιο flat επίπεδο και το τελευταίο τρίμηνο του 2023», τόνισαν.

    «Ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει στο 4% τα επόμενα τρίμηνα μέσω πωλήσεων μικρών επιχειρηματικών δανείων», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

    Για το σύνολο του τρέχοντος έτους οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι το 2024 η πιστωτική επέκταση θα τρέξει με καλύτερους ρυθμούς καθώς σταμάτησαν οι αποπληρωμές δανείων και αρκετά επενδυτικά έργα που συνδέονται με το RRF θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά.

    Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 23,69%, ξεπερνώντας τον στόχο που έχει τεθεί για δείκτη 23,19% τον Ιανουάριο του 2024. Η Eurobank, μάλιστα, έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης των κεφαλαιακών «απαιτήσεων» έως το 2026.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Προϋπόθεση για τη δημογραφική ανθεκτικότητα μια ακμάζουσα οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ