• Business

    Ηρώ Αθανασίου: Τι απέγινε η πάλαι ποτέ ισχυρή κυρία της Unilever

    Ηρώ Αθανασίου, Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

    Ηρώ Αθανασίου, Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas


    Καριέρα ως μέλος διοικητικών συμβουλίων κάνει πλέον η Ηρώ Αθανασίου, η πάλαι ποτέ ισχυρή κυρία της Unilever στην Ελλάδα.

    Το στέλεχος της Ελαϊς-Unilever Ελλάς, που αποχώρησε με πάταγο προ πενταετίας από την εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού, δεν ανέλαβε ποτέ από τότε επιτελική θέση.

    Η επιβολή του προστίμου μαμούθ ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης στις δύο πολυεθνικές Procter & Gamble και στη Unilever για τις τιμές την περασμένη εβδομάδα επανάφερε αναπόφευκτα στο προσκήνιο τις περιπτώσεις που η Ελαϊς- Unilever βρέθηκε στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας.

    Από τις… περιπέτειες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την επιβολή προστίμων για αντιανταγωνιστικές πρακτικές, είτε στον κλάδο με τις μαργαρίνες και τα βούτυρα είτε στον κλάδο των απορρυπαντικών μέχρι την αποχώρηση της κ. Αθανασίου το 2017 αλλά και άλλων στελεχών από τον κλάδο παγωτού.

    Η πορεία μέχρι την αποχώρηση και τα αναπάντητα ερωτηματικά

    Προκαλώντας μάλιστα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν, ερωτήματα που τέθηκαν κατ’ επανάληψη την περίοδο εκείνη από το mononews και ουδέποτε απαντήθηκαν επί της ουσίας από την εταιρεία.

    Η κ. Αθανασίου είχε αναλάβει τα ηνία της Ελαίς Unilever το φθινόπωρο του 2013, διαδεχόμενη τον Σπύρο Δεσύλλα, έναν από τα πλέον έμπειρα στελέχη της αγοράς και μακροβιότερο πρόεδρο πολυεθνικής.

    Γέννημα θρέμμα της εταιρείας, το πρώην στέλεχος με διαδρομή στην εταιρεία σχεδόν τριών δεκαετιών, είχε αναρριχηθεί σε κομβικές θέσεις. Από αντιπρόεδρος marketing για την Ελλάδα και την Κύπρο (2006 – 2010), αντιπρόεδρος  για την Λ. Αμερική, τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ από το 2010. Το 2013 γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε την κορυφαία θέση στην εταιρεία CEO και πρόεδρος της Unilever Ελλάδας & Κύπρου, ενώ συμμετείχε σαν Executive Vice President στο European Leadership team. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Δ.Σ.  του ΣΕΒ, και στα ΔΣ του Ελληνο- Ολλανδικού Συνδέσμου, του ΙΟΒΕ, και άλλων συνδέσμων όπως, ΕΕΔΕ, ΣΕΕΤ.

    Η τοποθέτησή της στην ηγεσία της εταιρείας είχε προκαλέσει εντύπωση με κάποιους  παρά τα προσόντα και την  εμπειρία της να εκφράζουν  τότε τον προβληματισμό τους για το εάν θα μπορούσε διαχειριστεί τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η εταιρεία.

    Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια οι δρόμοι της κ. Αθανασίου και της Unilever χώρισαν. Με μια λιτή ανακοίνωση- από την οποία απουσίαζαν οι δηλώσεις της κ. Αθανασίου κατά παρέκκλιση της πάγιας τακτικής των εταιρειών όταν γίνεται αναδιάρθρωση στελεχών να φιλοξενούνται οι δηλώσεις και αυτών που αποχωρούν- γνωστοποιήθηκε η αντικατάστασή της από άλλο στέλεχος της πολυεθνικής.

    Κάποιοι απέδωσαν την αποχώρησή της  στην υποβάθμιση του ρόλου της Ελαίς Unilever, αφού από αυτόνομο τμήμα εντάχθηκε σε έναν ευρύτερο σχηματισμό που περιλαμβάνει και άλλες θυγατρικές ενώ κάποιοι άλλοι στην κακοδιαχείριση και την έλλειψη εποπτείας στον τομέα του παγωτού, κάτι που πάντως διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κύκλους της εταιρείας.

    Η καριέρα στα Διοικητικά Συμβούλια 

    Μετά την οικειοθελή,  όπως είχε επισημανθεί τότε αποχώρηση της κάτι το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει το mononews, η κ. Αθανασίου δεν ανέλαβε άλλη επιτελική θέση σε εταιρεία. Παρέμεινε  στον επιχειρηματικό χώρο όντας μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικών Συμβούλιων.

    Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή της βρήκε «στέγη» ως μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Παρέμεινε τέσσερα χρόνια όσο και η διάρκεια της θητείας της και αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2022. ΄

    Επιπλέον από τον Σεπτέμβριο του 2018 και για μία διετία ήταν μη εκτελεστικό μέλος της Τιτάν. Από τον Μάρτιο του 2023 κατέχει  την θέση του Independent Non Executive Director στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courie με θητεία έως τον Μάρτιο του 2024 και είναι μέλος των αντίστοιχων Επιτροπών Ελέγχου και Ρίσκου.

    Από τις αρχές του χρόνου με θητεία έως το 2028 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της στην εταιρεία Symbeeosis, η start up εταιρεία στον χώρο των οργανικών προϊόντων βιώσιμης καλλιέργειας που αποτελεί το νέο εγχείρημα του ιδρυτή της Apivita, Νίκου Κουτσιανά.

    Τέλος, η Ηρώ Αθανασίου πρόσφατα  εκλέχτηκε ως με εκτελεστικό μέλος της Jumbo.

    Ως απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας ( Pierce & Deree) είναι Chair στο Global Alumni Board of American College of Greece.

    Διαβάστε επίσης

    Unilever: Οι τιμές-φωτιά, τα πρόστιμα και ένα μικρό σκάνδαλο

    Unilever Hellas: Διαφωνούμε με την μεθοδολογία των ελεγκτικών αρχών, θα αμφισβητήσουμε το πρόστιμο

    Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα €2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία



    ΣΧΟΛΙΑ