• Ποιοι αποθέωσαν τον ΚΜ, η απογείωση της Aegean και η διαγραφή των μετοχών, το ράλι της Intrakat, οι φορολογικές εκκρεμότητες για Μπίτζιο-Λαβράνο, και ποιος ξενοδόχος είπε όχι σε 600 εκατ. ευρώ

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη ο Wiseman, ήταν ο μόνος που από την αρχή της χρονιάς έλεγε ότι η Aegean θα βγάλει φέτος 171 εκ. ευρώ κέρδη, όταν οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 126,6 εκ. ευρώ κέρδη.

    image

    Τα χαρτιά που ανεβαίνουν

    Χθες η αγορά ακολούθησε το γνωστό της μοντέλο, που έχει ξεκινήσει από τις 27 Οκτωβρίου.

    Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,44% στις 1237 μονάδες.

    Πρωταθλητές κερδών η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 με άνοδο 5,91%, η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 με κέρδη 5% μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι θα εξαγοράσει τις μετοχές του δημοσίου (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 που έκανε νέο ρεκόρ, η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 η ΔΕΗ και από τις τράπεζες ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70  και Eurobank.

    Η Alpha Bank βρίσκεται ήδη στα όρια του 1,50 ευρώ και άπαντες αναμένουν την Παρασκευή για να μάθουμε την νέα προσφορά της UNICREDIT,  η οποία φαίνεται να καθυστερεί λίγα 24ωρα.

    Εξαιρετική εικόνα για την ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50  που φαίνεται να ενεργοποιήθηκαν φίλιες δυνάμεις σε συνδυασμό με το buy Back.

    Η μετοχή έκλεισε στα 13,66 ευρώ με κέρδη 2,55%.

     

    Intrakat: Το νέο ρεκόρ

    Μια από τις μετοχές που έκανε ρεκόρ 52 εβδομάδων, ήταν η Intrakat.

    Έκλεισε στα 3,48 ευρώ με όγκο συναλλαγών 274.000 μετοχές.

    Ο όγκος συναλγιών δεν ήταν μεγάλος παρά το νέο ρεκόρ.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς “η μετοχή βρίσκεται σε μεταίχμιο καθώς τώρα, εάν διασπάσει τα 3,55 ευρώ με άνεση, τότε θα «πιάσει» τα 4 ευρώ”.

    Η κεφαλαιοποίηση της στα 560 εκατ. ευρώ.

    Not bad για τον ισχυρό μέτοχο και CEO της εταιρείας, Αλέξανδρο Εξάρχου.

     

    Με εκπλήξεις τα κέρδη της Εθνικής,  ανάβουν το πράσινο φως για το placement

    Πρωί-πρωί με τη δροσούλα…. ο Παύλος Μυλωνάς ετοιμάζεται να μας εκπλήξει ευχάριστα με τα αποτελέσματα της Εθνικής.

    Oι αναλυτές αναμένουν η Τράπεζα να εμφανίσει στο εννεάμηνο καθαρά – επαναλαμβανόμενα κέρδη 860 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει 297 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

    Ωστόσο όπως έχω αντιληφθεί από την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν ευχάριστα ξεπερνώντας τις προβλέψεις των ειδικών.

    Όμως ακόμη και αν κινηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  η Τράπεζα «χτυπάει» με άνεση τον στόχο της  για το 2023, με  κερδοφορία άνω του 1 δις. ευρώ.

    Τώρα αντιλαμβάνεστε γιατί κάποιοι εχέφρονες συνιστούσαν η διάθεση του πακέτου των μετοχών της ΕΤΕ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ξεκινήσει μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

    Με την κερδοφορία να τρέχει με ρυθμό που υπερβαίνει το 85% σε ετήσια βάση,  το πακέτο των μετοχών μπορεί να διατεθεί με άνεση σε καλύτερη τιμή.

    Να σας θυμίζω ότι ήδη η Τράπεζα είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τους ετήσιους στόχους τόσο για τα κέρδη ανά μετοχή στο  1,10 ευρώ, όσο και την απόδοση  επί των ιδίων κεφαλαίων της (ROTE) στο 15% (από 11% που ήταν πριν).

    Για περισσότερες λεπτομέρειες αναμείνατε στο … ακουστικό σας στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις 10.30 η διοίκηση της Τράπεζας με τους αναλυτές.

    Πάντως σε γενικές γραμμές τόσο η Εθνική, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οφείλουν την εντυπωσιακή τους κερδοφορία στην σημαντική αύξηση που κατέγραψαν επωφελούμενες την άνοδο των επιτοκίων  τα έσοδα από τόκους,.

    Στην περίπτωση της ΕΤΕ τα συγκεκριμένα έσοδα στο τρίτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

     

    Το αντίο στον Imad

    Δεκάδες φίλοι “αποχαιρέτησαν” το Σάββατο τον γνωστό εφοπλιστή Αϊμάντ Ζέιν (Imad Zein) , o οποίος έφυγε από την ζωή την Πέμπτη  το μεσημέρι.

    Το τελευταίο αντίο στον 63χρονο εφοπλιστή είπαν ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης και η Μάγδα Μπαλτογιάννη, ο Γιάννης και η Σοφία Καραγεώργη, ο Γιώργος Φειδάκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ηλίας και η Αγγελική Τσίγκα, ο Σαμερ και Ταουφικ Χουρι, ο Γασάν και η Ράντα Γκαντούρ, τα αδελφια Μπαχρι, ο Ζοζεφ Σαμααν, Ηλίας και Αγγελική Τσίγκα, ο Αλέξανδρος και η Ετα Σαμαρά κλπ.

     

    AEGEAN: Εκκωφαντική κίνηση για άμεση απογείωση

    Φίλοι αναγνώστες ο Wiseman σήμερα είναι πάρα πολύ χαρούμενος, διότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Aegean τον δικαιώνουν απόλυτα.

    Ως γνωστό εδώ και πολύ καιρό η αγορά περίμενε κάποια εξέλιξη σε σχέση με τα warrants του δημοσίου.

    Όμως ο Wiseman ήταν η μοναδική στήλη που σε άρθρο του στις 26 Σεπτεμβρίου έγραφε «AEGEAN: ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;».

    Τότε όλα τα μέσα είχαν σωπάσει.

    Το ίδιο είχε συμβεί και όταν η μετοχή βρέθηκε κάτω από τα 10 ευρώ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

    Πάλι επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή.

    Όμως, πάλι ο Wiseman ήταν ο μόνος που βροντοφώναξε «Όσοι ήσασταν άτυχοι και αγοράσατε στα 13 ευρώ, τώρα πρέπει να δείτε αυτή την ατυχία σαν μια μεγάλη ευκαιρία και να αγοράσετε Aegean κάτω από τα 10 ευρώ».

    Έτσι, όσοι φανατικοί αναγνώστες μας άκουσαν και στις δυο περιπτώσεις, σήμερα που μιλάμε θα έχουν θεωρητικά μια minimum μέση τιμή της τάξεως των 11,5 ευρώ.

    Φυσικά οι πιο παλιοί αναγνώστες από τις 25 Μαΐου, που από τότε βροντοφωνάζαμε ότι η Aegean το ΑΠΟΛΥΤΟ PLAY.

    Η μετοχή τότε έπαιζε στα 8,80 ευρώ.

    Όσοι είχαν την τύχη και αγοράσαν τότε, η πρόσφατη πτώση δεν τους άγγιξε καθόλου.

    Όμως και αυτοί πρέπει να είναι τώρα απόλυτα ευχαριστημένοι με τις χθεσινές εξελίξεις.

    Δυστυχώς, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταλάβει τι μεγάλη κίνηση εμπιστοσύνης είναι η αγορά των warrants με 11,43 ευρώ ανά μετοχή από την Aegean.

    Για να είμαστε, όμως, απολύτως ακριβείς με τα 85,4 εκατ. ευρώ που ξοδεύει η Aegean με τιμή τα 11,43 αγοράζει το 8,28% των υφιστάμενων μετοχών και το διαγράφει.

    Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της Aegean θεωρεί αυτή την τιμή σαν ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ τιμή ευκαιρίας.

     

    AEGEAN: Προς διαγραφή των μετοχών;

    Φίλοι αναγνώστες, για να γνωρίζετε, από τις 29/5/2023 μέχρι και χθες, δηλαδή πάνω από ένα 6μηνο, η Aegean έχει μια μέση τιμή στα 11,545 ευρώ, σχεδόν ίδια με το 11,43 που γίνεται εξάσκηση των warrants.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, η Aegean θα εξασκήσει τα warrants και θα τα ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ.

    Η πλευρά Βασιλάκη δεν θέλει να υποστούν dilution οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

    Αυτή είναι πραγματικά μια κολοσσιαία κίνηση εμπιστοσύνης της ίδιας της εταιρείας, στο πόσο υποτιμημένη είναι η μετοχή της.

    Πάμε όμως τώρα, να σας αποκαλύψουμε στο πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι οι Έλληνες αναλυτές.

    Πιο συγκεκριμένα χθες μετά την ανακοίνωση για τα warrants βγήκε ο αναλυτής της Εθνικής να πληροφορήσει τους πελάτες την Εθνικής χρηματιστηριακής και ειδικότερα την ελληνική θεσμική κοινότητα ότι επειδή ο ίδιος προέβλεπε και προβλέπει ακόμα και σήμερα ότι η Aegean το 2023 θα βγάλει 128,3 εκ. ευρώ κέρδη, έτσι μετά από την εξάσκηση των warrants η Aegean θα εμφανίσει κέρδη 70,4 εκατ. ευρώ.

     

    Η συντριβή του αναλυτή της Εθνικής

    Μιλάμε ότι εκεί στην Εθνική «πρέπει να καίνε κάρβουνο».

    Ο αναλυτής της Εθνικής μάλλον ΞΕΧΑΣΕ ότι η Aegean έχει βγάλει ήδη εξάμηνο.

    Μας αναγκάζει να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη ότι η Aegean έχει βγάλει αποτελέσματα εξαμήνου που ΣΥΝΕΤΡΙΨΑΝ τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Εθνικής.

    Αλλά αυτός ατάραχος δεν πτοήθηκε. Θεωρεί ακόμα και τώρα ότι η Aegean θα βγάλει κέρδη της τάξης των 128,3 εκ. ευρώ.

    Εύγε! Η διοίκηση Μυλωνά πρέπει να είναι περήφανη που η Εθνική χρηματιστηριακή έχει τέτοιους αναλυτές.

    Για να ξέρετε ο ρόλος του αναλυτή είναι με το που βγάζει αποτελέσματα π.χ. εξαμήνου, ειδικά μια μετοχή του δείκτη FTSE25, ο ρόλος του είναι να προσαρμόζει τις εκτιμήσεις του σχετικά γρήγορα, εφόσον πιστεύει ότι έχει κάνει λάθος.

    Στην περίπτωση του αναλυτή της Εθνικής η Aegean βγάζει αποτελέσματα 9μήνου σε λίγες ημέρες κι ακόμα ο αναλυτής πιστεύει ότι η Aegean θα βγάλει φέτος 128,3 εκ. ευρώ κέρδη.

    Τι να πούμε; Πρέπει να έχει δει κάποιο όραμα ο αναλυτής.

    O Wiseman όπως ήδη σας έχει πει μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου και χωρίς ακόμα να έχουν βγει τα αποτελέσματα 9μήνου πιστεύει ακράδαντα ότι η Aegean πάει για MINIMUM για μια κερδοφορία της τάξης των 171, 5 εκ. ευρώ.

    Ο αναλυτής όμως της Εθνικής δεν μπήκε καν στον κόπο να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις του μετά το εξάμηνο.

    Ήταν φαίνεται πολυάσχολος.

    Για να ξέρετε ο αναλυτής της Εθνικής υπολογίζει ότι το 2024 η Aegean θα βγάλει 137 εκ. ευρώ κέρδη και το 2025 θα βγάλει 139 εκ. ευρώ κέρδη.

    Η πλάκα είναι ότι η Aegean φέτος θα βγάλει καμιά 50αριά εκ. ευρώ κέρδη παραπάνω από αυτά που υπολογίζει ο αναλυτής της Εθνικής για το 2025.

    Εάν επαληθευθεί κάτι τέτοιο, δεν θα ξέρει που να κρυφτεί.

    Έτσι, φίλοι αναγνώστες είναι απολύτως λογικό όταν κάποιος Έλληνας θεσμικός ή Έλληνας επενδυτής διαβάζει το report του αναλυτή της Εθνικής για την Aegean και με τον φόβο του πολέμου στη Γάζα να βγει και να πουλάει.

    Σου λέει: «Σιγά! H Aegean θα βγάλει φέτος 128, 3 εκ. ευρώ κέρδη και του χρόνου 137 εκ.».

    Φίλοι αναγνώστες, όμως, κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman ο αναλυτής της Εθνικής θα υποστεί κολοσσιαία συντριβή για τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη του 2023 και του 2024 και του 2025.

    AEGEAN: Στα 190,9 εκατ. τα κέρδη;  

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη ο Wiseman, ήταν ο μόνος που από την αρχή της χρονιάς έλεγε ότι η Aegean θα βγάλει φέτος 171 εκ. ευρώ κέρδη, όταν οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 126,6 εκ. ευρώ κέρδη.

    Σήμερα που μιλάμε και πριν τα αποτελέσματα 9μήνου ο Wiseman πιστεύει ότι η Aegean πάει φέτος να βγάλει κέρδη 190,9 εκ. ευρώ.

    Εάν υποθέσουμε τώρα ότι η συναλλαγή προχωρήσει και η Aegean αποκτήσει τα warrants αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκταμιεύσει 85, 4 εκ. ευρώ.

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη η Aegean το 2021 είχε υπολογίσει και έχει ήδη εγγράψει στον ισολογισμό της τα 27,5 εκ. ευρώ.

    Άρα λογιστικά στη φετινή χρήση τα κέρδη από 190,9 εκ. ευρώ θα απομειωθούν λογιστικά κατά 57,9 εκ. ευρώ.

    Δηλαδή ενώ τα πραγματικά θα είναι 190,9 τα λογιστικά θα είναι 133 εκ. ευρώ.

     

    AEGEAN: 0,40 ευρώ το μέρισμα

    Όμως, παρόλο τη λογιστική απεικόνιση ο Wiseman πιστεύει ακράδαντα ότι επειδή η Aegean θα εμφανίσει 190,9 εκ. ευρώ πραγματικά κέρδη το 2023, αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση να δώσει μέρισμα από ΦΕΤΟΣ 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

    Δηλαδή με το χθεσινό κλείσιμο των 11,36 ευρώ δίνει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 3,52%.

    Αυτό είναι κάτι που ΔΕΝ περιμένει η αγορά.

    Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες, για να κοιμούνται οι επενδυτές ήσυχοι και όχι ανήσυχοι, είναι το report που έβγαλε η HSBC για την Aegean στις 20 Ιουλίου του 2023. Δίνοντας της τιμή στόχο τα 16,30 ευρώ, χρησιμοποιώντας το μοντέλο προεξόφλησης ελεύθερων ταμειακών ροών.

    Ο αναλυτής της HSBC χρησιμοποιεί για WACC 8,5% και για growth g=0%.

    Άκρως συντηρητική παραδοχή.

    Στο report αυτό ο αναλυτής εκτιμάει ότι η Aegean το 2024 θα εμφανίσει κέρδη 170 εκ. ευρώ και το 2025 192 εκ. ευρώ.

    Με αυτές τις συντηρητικές εκτιμήσεις ο αναλυτής της HSBC προβλέπει ότι η Aegean θα δώσει μέρισμα 0,94 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2024.

    Δηλαδή θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 8,27% με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Ο αναλυτής της HSBC εκτιμάει ότι η Aegean από τα κέρδη του 2025 θα δώσει μέρισμα της τάξης του 1,07 ευρώ ανά μετοχή.

    Δηλαδή με βάση το χθεσινό κλείσιμο θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξη του 9,42%.

    Ο Wiseman θεωρεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΗ αυτή την εκτίμηση κάνοντας έτσι την Aegean την αεροπορική με την υψηλότερη προσδοκώμενη μερισματική απόδοση σε πανευρωπαϊκό αλλά και ίσως παγκόσμιο επίπεδο.

    Τι λένε στο Λονδίνο

    Σύμφωνα με κορυφαίο διαχειριστή του Λονδίνου και παρόλο την έκτακτη ταμειακή εκροή των 85,4 εκ. ευρώ το 2023, η Aegean εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έναν καθαρό δανεισμό της τάξη των 470 εκ. ευρώ και θα εμφανίσει EBITDA της τάξη των 390 εκ. ευρώ.

    Με βάση αυτές τις παραδοχές ο κορυφαίος διαχειριστής από το Λονδίνο θεωρεί ότι η Aegean πρέπει να παίζει από φέτος με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e=6.

    Δηλαδή για να παίξει η Aegean με ένα EV/EBITDA 2023e=6 η τιμή πρέπει να πάει στα 20,74 ευρώ, όπου εκεί η Aegean θα κοστίζει 1.870 δις. ευρώ.

    Με την εκτίμηση ότι θα βγάλει πραγματικά κέρδη φέτος 190,9 εκ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι την τιμή στόχο το 20,74 ευρώ θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e= 9,8.

    Φίλοι αναγνώστες η μετοχή της Aegean έκλεισε χθες στα 11,36.

    O Wiseman θεωρεί πλέον αυτή την τιμή σαν τιμή πατώματος.

    Τα δε αποτελέσματα 9μήνου θα είναι ένα τεράστιο χαστούκι προς τον αναλυτή της Εθνικής που ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι η Aegean θα βγάλει 128,3 εκ. ευρώ κέρδη το 2023.

    Όταν η ελληνική επενδυτική κοινότητα δει το 9μηνο της Aegean τότε και ο πιο κακοπροαίρετος θα καταλάβει ότι η Aegean πάει να βγάλει φέτος 190 εκ. ευρώ κέρδη.

    Να μας θυμηθείτε ότι μετά το 9μηνο θα έρθουν ομοβροντία οι αναβαθμίσεις στην τιμή στόχο της Aegean με πρώτο και καλύτερο τον αναλυτή της Εθνικής.

    Κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman και μετά την εξαγορά και διαγραφή των warrants από την Aegean στην τιμή των 11,43 ευρώ, η Aegean είναι ΤΩΡΑ το απόλυτο Deep Value & Growth Play του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Απλώς θέλει υπομονή και επιμονή.

      

    Στις ερημιές της Εκάλης για να κλείσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες Μπίζιος και Λαβράνος

    Στις ερημιές συναντιούνται τώρα τελευταία οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, «ακολουθώντας μάλιστα όλους τους συνωμοτικούς κανόνες …»

    Για να ακριβολογούμε στις ερημιές της Εκάλης.

    Σε μια πάροδο της οδού Θησέως τους εντόπισε αναγνώστης της στήλης ο όποιος ορκιζόταν ότι μαζί τους βρισκόταν ένα πρόσωπο γνωστό από την υπόθεση του «Καρούζος Gate», αλλά και ένας άλλος λογιστής από την Καλλιθέα με ιδιαίτερα χαρακτηριστική μορφή.

    Τι έκαναν οι τέσσερις τους στις ερημιές;

    Διαχείριση κρίσης υποθέτουμε, διότι όπως πληροφορούμαστε οι «φορολογικές εκκρεμότητες»  του Γιάννη Λαβράνου έχουν ανοίξει διάπλατα και συμπαρασύρουν όποιους έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν προκειμένου αυτά να διευθετηθούν με το αζημίωτο.

    Δεν θα μας έκανε και μεγάλη εντύπωση αν κάποιοι από τους προαναφερόμενους λογιστές της Εκάλης που συνόδευαν τους Μπίτζιο και Λαβράνο επισκεφτούν για τις επίμαχες υποθέσεις «φίλους» τους στην ΥΕΔΔΕ και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

    Αλλά καταλαβαίνουμε ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης ήδη ερευνά κάποιος απ’ αυτούς τους «φίλους», όπως και οι Ευρωπαίοι  Εισαγγελείς…

    O Σπύρος Διβάνης και τα 600 εκατ. ευρώ

    Οι επενδυτές που έβαλαν στο μάτι τα ξενοδοχεία του Σπύρου Διβάνη βρήκαν την πόρτα του επιχειρηματία κλειστή.

    Ακόμη και το προτεινόμενο ποσό της εξαγοράς (εγγράφως όπως λένε πηγές με γνώσεις), που μαθαίνω ότι προσέγγισε τα 600 εκατομμύρια και για τις επτά μονάδες, δε συγκίνησε τον ξενοδόχο.

    Βασικός λόγος ότι για την εταιρεία η επόμενη μέρα θα έρθει μέσα από την οικογένεια – διάδοχος του Σπύρου Διβάνη θα είναι η δραστήρια και επίμονη κόρη του Κωνσταντίνα, που έχει ήδη θέση στο δ.σ. των εταιρειών του ομίλου.

    Εξάλλου, μετά την πανδημία τα ξενοδοχεία Διβάνη έχουν βρει το βηματισμό τους.

    Παράδειγμα η αποπληρωμή των δύο ομολογιακών δανείων που είχε συνάψει με την Εθνική και τη Eurobank για κεφάλαια κίνησης 17 εκατομμυρίων η εταιρεία του ομίλου που ελέγχει τα πεντάστερα Divani Caravel στην Καισαριανή και Divani Apollon Palace & Thalasso και Divani Apollon Suites στο Καβούρι, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2023.

    Ο επιχειρηματίας εκμεταλλεύτηκε τη ρευστότητα που είχε σε τοποθετήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να ρεφάρει την αύξηση των επιτοκίων.

     

    H αποθέωση του Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον Σημίτη

    Πώς αλλάζουν οι καιροί και πώς τα πολιτικά πάθη κατασιγάζουν όταν τιμάται ένας κορυφαίος πολιτικός της Μεταπολίτευσης, και μάλιστα εν ζωή.

    Διότι αυτό που έγινε χθες στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, δεν έχει προηγούμενο.

    Μια εκδήλωση που ουσιαστικά έριξε πολλές διαχωριστικές γραμμές, τις οποίες, εδώ που τα λέμε έχει ρίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική στροφή προς το κέντρο.

    Όμως, το να αποθεώνεται ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της ΝΔ σε εκδήλωση για έναν πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό γεγονός.

    Το να βρίσκονται στην εκδήλωση κορυφαίοι υπουργοί, που συνδέονται με το ΠΑΣΟΚ, επίσης.

    Τον κ. Σημίτη τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

    Ήταν εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και το… όλον ΠΑΣΟΚ, Παπανδρεϊκοί, Σημιτικοί και από τα τελευταία χρόνια του κόμματος.

    Βαγγέλης Βενιζέλος, Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου (η διοργανώτρια) αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης και πολλοί ακόμη πήγαν για να τιμήσουν τον Κώστα Σημίτη.

     

    Ο Στουρνάρας και η ένταξη τη Ελλάδας στο ευρώ

    Από όλα όσα έγιναν ωστόσο, και κυρίως από τα όσα είπε ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης, θα ξεχώριζε κανείς την ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χρωστά πολλά στον πρώην πρωθυπουργό.

    «Λίγοι πρωθυπουργοί, από την Εθνική Ανεξαρτησία, το 1830, έως σήμερα, είχαν την συμβολή του Κώστα Σημίτη στην αποφασιστική ενίσχυση του τρίπτυχου, ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, ισχυρή οικονομία, αποτελεσματική εξωτερική πολιτική» και άρα στην κινητοποίηση του έθνους», είπε καταχειροκροτούμενος ο διοικητής της ΤτΕ.

    Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα βασικά επιτεύγματα των κυβερνήσεων Σημίτη για να καταλήξει: «Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, αποτελεί, κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, σφραγίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και τοποθετώντας την στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

     

    «Παίρνει κεφάλι» στα οδικά έργα ο Μυτιληναίος

    Τα οδικά έργα μαθαίνω ότι θα πρωταγωνιστήσουν για τον όμιλο Μυτιληναίου το τελευταίο δίμηνο του 2023.

    Το πρώτο από αυτά το flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στη συμπρωτεύουσα από την ηγεσία του υπουργείου υποδομών και μεταφορών.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκκίνηση της κατασκευαστικής διαδικασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα και ο νέος οδικός άξονας που θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό της συμπρωτεύουσας θα παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2028 η τις αρχές του 2029.

    Το δεύτερο έργο, το οποίο δεν παίρνει μπρος αλλά ολοκληρώνεται, είναι το Άκτιο – Αμβρακία αξίας 150 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2023.

     

    Που συγκλίνουν Βακάκης – Θεοδωρόπουλος

    Εκτός από την προφανή απάντηση ότι και οι δύο είναι κορυφαίοι επιχειρηματίες στον κλάδο τους και αυτοδημιούργητοι φαίνεται πώς έχουν και σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα.

    Όπως για παράδειγμα για εμβληματικό έργο στο Ελληνικό που αμφιβάλλουν κατά έναν τρόπο και οι δυο για το πώς θα ολοκληρωθεί.

    Μην πάει το μυαλό σας σε οικονομικά ζητήματα, γιατί αυτά είναι λυμένα, αλλά στο ποιος θα το χτίσει… αφού λείπουν εργατικά χέρια.

    Χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών αναφέρθηκε στις  ελλείψεις εργαζομένων τονίζοντας ότι με μια απόφαση που πάρθηκε πριν μερικά χρόνια καταργήθηκαν οι μέσες τεχνικές σχολές και τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ με αποτέλεσμα  να μην εκπαιδεύονται εργαζόμενοι για τεχνικές εργασίες, παρά μόνο σε κάποια ιδιωτικά ινστιτούτα.

    «Και έχουμε και τεράστια έργα μπροστά μας, μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, ξενοδοχεία κ.α. και ειλικρινά είμαι με την απορία αν όλα αυτά θα μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Bespoke.

    Την ίδια απορία με πιο οξύ τρόπο είχε εκφράσει και ο  επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης  πριν λίγους μήνες σε Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας.

    Σχολιάζοντας το πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού είχε κάνει αναφορά και στο έργο του Ελληνικού αμφισβητώντας εμμέσως το χρονοδιάγραμμα που έχει  τεθεί.

    Όπως είχε πει «θα χτιστεί ένα σύγχρονο Μονακό στο Ελληνικό.

    Με τι θα το χτίσει;

    Με πλαστελίνη; Θέλει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, όπως έχτισαν στο Ντουμπάι για να δημιουργήσεις ένα έργο της τάξης των 50 δις. ευρώ.

    Αλλιώς θα πας με τον αραμπά».

    Ένα ενεργειακό έργο στην Πελοπόννησο και μία (πιθανή) ανάμειξη…

    Μαθαίνουμε, ρωτάμε  και σας μεταφέρουμε απλώς, ότι στην Πελοπόννησο ετοιμάζεται μεγάλο ενεργειακό έργο (με ηλιακά πάνελ;) το οποίο το ‘τρέχει’ αμερικανικό fund που έχει δεσμούς αλλά όχι και έδρα στην Πενσυλβάνια.

    Ένα ‘πουλάκι’ όμως μας ψιθύρισε ότι στο έργο εμπλέκεται ενεργά πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο του νεοεκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

    Αν αληθεύουν όσα μας μεταφέρουν (αν λέμε…) το πρόσωπο αυτό, έχει κινήσει γη και ουρανό για να προχωρήσει με κάθε τρόπο και με κάθε  μέσον το έργο, κάνοντας χρήση και του ονόματος του κου Προέδρου.

    Εμείς καλοπροαίρετα απλώς ρωτάμε αν είναι έτσι…

    Kάτι πρέπει να κάνει ο Τάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ) για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη…

    Όπως είναι γνωστό αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας θέλουν να μπουν στο  Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για να έχουν οικονομικότερο ρεύμα σε δύσκολους καιρούς.

    Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως  έχουν τραβήξει τον παθών τους τον τάραχο που λένε, για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στον πολύ κόσμο και είναι ευνοϊκό.

    Πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα είναι και δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: οι αιτήσεις σύνδεσης …περιπλανώνται κάπου μεταξύ γραφείων Διοίκησης  ΔΕΔΔΗΕ, Περιφερειακών Γραφείων  ΔΕΔΔΗΕ και του Ειδικού Τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ που έχει συσταθεί για να γίνει γρήγορα το πρόγραμμα και τελικά …δεν καταλήγουν πουθενά.

    Το ένα γραφείο  ρίχνει ευθύνες στο άλλο  για τις δυσλειτουργίες και τις αστοχίες της πλατφόρμας οπότε εν μέσω γραφειοκρατίας δεν προχωράει τίποτα.

    Επίσης το Ειδικό Τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και συνδεθεί αλλά δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη χρηματική καταβολή, απαντά στερεότυπα:

    «Ενημέρωση θα λάβουν οι χρήστες σε μεταγενέστερο στάδιο, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε υποβάλλει»

    Να υποθέσουμε λοιπόν πως το περιβόητο …Ειδικό Τμήμα (Task Force) δεν έχει ξεκινήσει καν ελέγχους σε έργα που συνδέθηκαν και περιμένουν τη νόμιμη πληρωμή;

    Οι αιτούντες λένε πως αργά ή γρήγορα θα απευθυνθούν και στο μέτοχο του ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο Γιώργος Στάσης και η ΔΕΗ.

    Παρότρυνση προς τον Τάσο Μάνο του ΔΕΔΔΗΕ να δράσει το γρηγορότερο και εν ανάγκη να ‘πάρει και κεφάλια’ ώστε να διορθώσει τα πράγματα.

    Άλλωστε φημίζεται για την ταχύτητά του, εντός και εκτός γραφείου!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.