• Το ενδιαφέρον σε ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚ, ΜΟΗ, CENER, το κρίσιμο σχέδιο Χατζηδάκη, το νέο πρόσωπο της Masdar, η ιστορική φωτό, ποιοι στηρίζουν Μπελέρη, οι εφοπλιστές και ο Αργυρός των 400.000 ευρώ

    Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου σε «πακέτα» που ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    MYTILINEOS-ΜΟΗ-ΓΕΚ-CENER: Σοβαρές

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες στην αγορά διέπρεψαν μετοχές όπως η CENER, CENER -1,55% 8,91 η Βιοχάλκο, ΒΙΟ -3,23% 6,00 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,36% 16,42 η Μοτορ Οιλ, ΜΟΗ -2,87% 24,40 και από τις μικρές η MONTA και η Profile. ΠΡΟΦ -3,16% 4,60

    Σοβαρή συμπεριφορά είχαμε για την ΜΟΗ μετά το ιδιαίτερα ευνοϊκό report της euro bank.

    Η μετοχή έκλεισε στα 28,56 ευρώ με κέρδη 2,66% και νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Ιδιαιτέρως σοβαρή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με ισχυρά κέρδη στα 16,72 ευρώ.

    Στην Mytilineos που ήταν η δεύτερη ημέρα μετά το placement, η μετοχή σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στα 37,06 ευρώ ενώ στο μέσο της συνεδρίασης έφτασε ακόμα και τα 37,38.

    Ο όγκος των συναλλαγών ήταν 451.000 χαρτιά, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τοποθετήθηκαν στο Placement της Τρίτης, κράτησαν τις μετοχές τους παρόλο που τις αγόρασαν στα 35,5 ευρώ.

    Ιδιαίτερα αρνητική η συμπεριφορά  για την AustriaCard που έκλεισε στα 5,99, ευρώ παρά το γεγονός ότι το placement προ ημερών έγινε στα 6 ευρώ.

    Χατζηδάκης: Το κρίσιμο σχέδιο με την ΕΤΑΔ

    Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου σε «πακέτα» που ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για 1000 ακίνητα του δημοσίου που «θα μπουν άμεσα σε πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης».

    Για αυτά δεν θα γίνουν 1000 ξεχωριστοί διαγωνισμοί.

    Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα.

    Είναι προφανές ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει πλέον κάποιο πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να ταράζει τα νερά στη δημόσια περιουσία.

    Και το σχέδιο αυτό μπαίνει πλέον σε προτεραιότητα για να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Και κάτι ακόμα: Κρίσιμο ρόλο σε όλο αυτό θα διαδραματίσει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς η ΕΤΑΔ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μόνη της δεν μπορεί.

    Μυτιληναίος – Παπαλεξόπουλος «έθαψαν» Ευρώπη, αποθέωσαν Ελλάδα…

    Εξαιρετικοί ομιλητές, για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, και ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Οι δύο τους, με συντονισμό από τον Αλέξη Παπαχελά, μίλησαν στην εκδήλωση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης, και πέταξαν πολλές… ατάκες.

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως η κοινή αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ευρώπη.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο οποίος φορούσε γαλάζια γραβάτα… ελληνική, είπε ότι η χώρα μας πρέπει στην ανηφόρα να κάνει ορθοπεταλιά, να μη σταματήσει δηλαδή διότι έχει δύο ορόσημα.

    Το 2027 όπου θα τελειώσουν τα πολλά κονδύλια και το 2032 όταν θα πληρώνουμε περισσότερα τοκοχρεολύσια.

    Όσο για την Ευρώπη ήταν αρκετά απαισιόδοξος: «Δεν πάνε καλά τα πράγματα, χρειάζεται ευρωπαϊκή επανεκκίνηση», είπε.

    Θα σταθώ στον πάντα πιο εκδηλωτικό Ευάγγελο Μυτιληναίο ο οποίος είπε ότι πιστεύει στην Ελλάδα περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

    «Η Ελλάδα έχει πάρει μαθήματα, είναι διαφορετική, έχει μέλλον, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο», τόνισε ενώ ανέφερε ότι η Γερμανία είναι σε τραγική κατάσταση «οι υποδομές καταρρέουν, δεν υπάρχουν λεφτά, κλαίνε τη μοίρα τους».

    Και συνέχισε: «Ο Μακρόν στη Γαλλία προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι από το νερό, η Ολλανδία το χαβά της με τον ακροδεξιό, η Σλοβακία ζει το δράμα με τον πρωθυπουργό.

    Πώς θα συνεννοηθούν όλοι αυτοί;»

    Και οι δύο, πάντως, με τα καλά λόγια για την Ελλάδα μου φάνηκε ότι έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια…

    … Η Ούρσουλα, η Ουκρανία και η χειρότερη Κομισιόν στην ιστορία

    Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος, και της ΝΔ μαζί, στην νυν πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα σας μεταφέρω αυτά που είπε την Πέμπτη στον ΣΕΒ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Αφηγήθηκε μια συνάντηση που είχαν καμιά 35αριά εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών με την κ. Φον ντερ Λάιεν για να μιλήσουν για κρίσιμα θέματα της οικονομίας.

    Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, από τα 40 λεπτά που ήταν ο χρόνος της συνάντησης, τα 35 η πρόεδρος μιλούσε για την Ουκρανία.

    «Τόλμησα να πω: κυρία πρόεδρε έχουμε έρθει να μιλήσουμε για καυτά θέματα.

    Πρέπει στο τέλος του μήνα να πληρώσουμε, τι έχετε να πείτε.

    Και η κ. Φον ντερ Λάιεν μας απάντησε: Η ελευθερία έχει κόστος κι εσείς πρέπει να το πληρώσετε.

    Για να της πω: Έχω 5.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα. Θέλετε να έρθετε να τους το πείτε εσείς;»

    Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φεύγει είναι η χειρότερη στην ιστορία της ΕΕ.

    Μήπως κάποιοι πρέπει να ακούνε την αγορά σε σχέση με την κυρία Φον ντερ Λάιεν;

    Η Masdar και η Αμαλία Γιαννακίκου…

    Καταρρίφθηκε εν τοις πράγμασι ο μύθος πως οι μεγάλοι αραβικοί όμιλοι αποφεύγουν να ιδρύουν θυγατρικές στην Ελλάδα και προτιμούν να δουλεύουν απευθείας από το εξωτερικό.

    Γιατί το γράφω αυτό;

    Διότι πριν από περίπου  μία εβδομάδα πήρε άδεια από το ΓΕΜΗ η Masdar Hellas με έδρα το Μαρούσι και γραφεία στη Λεωφόρο Κηφισίας.

    Πρόκειται για τη θυγατρική του Εμιρατινού κολοσσού της Masdar που όπως όλοι έχετε διαβάσει αναλυτικά στο mononews.gr βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Η Masdar Hellas θα αναλάβει πακέτο και όλα τα έργα του ομίλου στην Ελλάδα, με ένα από τα πλέον γνωστά να είναι η μετατροπή του Πόρου σε «πράσινο νησί».

    Ο προσανατολισμός  της Masdar Hellas φάνηκε και από το πρόσωπο που ανέλαβε την Προεδρία της εταιρείας:

    Πρόκειται για  γνωστό ενεργειακό στέλεχος, την  κα Αμαλία Γιαννακίκου την οποία θυμόμαστε από τη δόκιμη θητεία της στην εταιρεία αιολικών Ρόκας-Iberdrola.

    Να θυμίσω ότι μέτοχος της ελληνικής εταιρείας κατά 100% είναι η Masdar Trident Holding RSC Limited με έδρα το Abu Dhabi.

    Ήδη συνεργάζεται με Στάσση, Koπελούζο και Κωνσταντακόπουλο ο αραβικός κολοσσός…

    Η Masdar πάντως φαίνεται πως ήδη πατάει γερά στην Ελλάδα.

    Πέρυσι τον Μάιο, υπέγραψε με Δημήτρη και Χρήστο Κοπελούζο, μέσω των θυγατρικών του ομίλου, DAMCO Energy και ELICA Mediterranean Interconnection, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power που είναι εταιρική σύμπραξη μεταξύ της Masdar και της Infinity Egypt.

    Όλοι μαζί ήδη σχεδιάζουν την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ κυρίως ηλιακών πάνελ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με «πράσινη» ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY».

    Επίσης, στα τέλη του 2019 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τον ίδιο λόγο.

    Η Masdar λειτουργεί από το 2021 φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW στη Βοιωτία συνεταιρικά  με την οικογένεια των Κωστή, Αχιλλέα και Χρήστου Κωνσταντακόπουλου (εφοπλισμός, Costa Navarino και πρώην «Χίλτον») και την εταιρεία Autohellas του Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean.

    Καθόλου άσχημα για ξεκίνημα και στο «βάθος της αίθουσας» υπάρχει ακόμη ένας πολύ μεγάλος στόχος για  πολύ σύγχρονο πλέγμα επενδύσεων ΑΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα αλλά γι’ αυτόν το στόχο περισσότερα προσεχώς.

    Θυμίζω πως η Masdar είναι θυγατρική του τεράστιου fund Mubadala, που είναι ο στρατηγικός επενδυτικός  βραχίονας  του Άμπου Ντάμπι και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω-κάτω 250 δισ. δολαρίων.

    Η Masdar είναι προσανατολισμένη σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με δραστηριότητας στα Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η ιστορική φωτό και ο επιχειρηματικός «πολιτισμός»

    Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν «ιστορική» τη φωτογραφία από την εκδήλωση της Protergia, όπου Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης και Ανδρέας Σιάμισιης κάθισαν δίπλα – δίπλα.

    Είναι ιστορική από την άποψη ότι δεν υπάρχουν άλλες φωτογραφίες με τρεις ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς ενέργειας και… ανταγωνιστές.

    Αλλά είναι και ένα ισχυρό δείγμα επιχειρηματικού πολιτισμού και αξίζουν πολλά μπράβο στον κ. Μυτιληναίο, που τους κάλεσε, και στους άλλους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

    Και να σας πω κι ένα παρασκήνιο: Όταν ο κ. Μυτιληναίος κάλεσε τον Γ. Περιστέρη της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ο τελευταίος του είπε ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί διότι είχε προγραμματισμένο ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι.

    Την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο, ο επικεφαλής της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ βρέθηκε μπροστά στον κ. Μυτιληναίο ο οποίος τον ρώτησε πώς τα κατάφερε και ήρθε για να του πει ο κ. Περιστέρης: «Μετέθεσα για μία ημέρα το ταξίδι μου για να είμαι εδώ».

    Είπαμε: Πολιτισμός τον οποίο ανέδειξε και ο κ. Μυτιληναίος λέγοντας: «Με τίμησαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών μας, κάτι που αποτελεί δείγμα πολιτισμού.

    Αν και πολεμάμε ο καθένας για το μερίδιό του, αυτό γίνεται με ευγενής άμιλλα και όχι με όρους κακού ανταγωνισμού».

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ανδρέας Σιάμισιης στην εκδήλωση της Protergia. Πολλοί την χαρακτήρισαν ιστορική φωτογραφία…

    Το rebranding στην Protergia του Ευάγγελου Μυτιληναίου και το Πολεμικό Μουσείο…

    «Αποκαλύφθηκε» ως γνωστόν η νέα καλαίσθητη  εταιρική εικόνα  της Protergia  που είναι  σήμερα η «σημαία» του κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS.

    Υπενθυμίζω πως στην εκδήλωση για τη νέα ταυτότητας (rebranding) της Protergia, όπου μίλησε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, παραβρέθηκαν ο  Πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης δηλαδή οι δύο από τους τρείς βασικούς ανταγωνιστές του, μαζί με τη ΔΕΗ.

    Με τα σημαντικά αποκαλυπτήρια όμως, πέρασε λίγο στα ψιλά μία… αμυντική διάκριση για τον κο Μυτιληναίο, ίσως επειδή ο ίδιος συνηθίζει να παίζει… φουλ επιθετικά στο επιχειρηματικό πεδίο: Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos διορίστηκε μέλος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, ως Δωρητής, και συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου υπό τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

    Εντάξει, εμείς δεν θα ευχηθούμε «άντε και σύντομα Αντιστράτηγος» όπως του ευχήθηκε κάποιος φίλος του χαριτολογώντας στην εκδήλωση για το rebranding αλλά όσο να΄ναι η θέση, αν και συμβολική, είναι τιμητική…

    Σδούκου: Επιπλέον 300 εκατ. στον προϋπολογισμό

    «Ασπροπρόσωπο» έβγαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του ευρωπαϊκού συνεδρίου της Eurelectric Power Summit τη δεύτερη ημέρα.

    Όπως είχε γράψει ο wiseman, την πρώτη ημέρα το υπουργείο δεν είχε εκπροσώπηση στο σημαντικό αυτό συνέδριο, το οποίο έφερε στην Ελλάδα περισσότερα από 500 στελέχη της ενέργειας από όλη την Ευρώπη.

    Η κ. Σδούκου, πάντως, είχε έντονη παρουσία τη δεύτερη ημέρα όπου είπε ότι η κλιματική προσαρμογή είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και μόνο από το φόρο κλίματος που επιβαρύνει τη διαμονή των τουριστών αναμένεται να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το κλίμα κατά 300 εκ. ευρώ.

    Η υφυπουργός παρουσίασε τους φιλόδοξους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, αναδεικνύοντας τη σπουδαία πορεία της Ελλάδας στον τομέα των ΑΠΕ και προοιωνίζοντας τις ακόμη καλύτερες επιδόσεις της χώρας στο άμεσο μέλλον τόσο σε ΑΠΕ όσο και στις διασυνδέσεις ως βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης.

    Η… guest εμφάνιση Χατζηδάκη και Αυγενάκη σε εκδήλωση της Alpha Bank 

    Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι 50 επιχειρηματίες της Θεσσαλίας που έλαβαν μέρος σε workshop της Alpha Bank στη Λάρισα την περασμένη Τετάρτη, με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Προοπτική, Προκλήσεις, Στρατηγική και Αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία», όταν διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν απρόσμενα ανάμεσά τους δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου!

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ήταν ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν σε διπλανή αίθουσα του ίδιου κεντρικού ξενοδοχείου της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

    Όταν πληροφορήθηκαν για το workshop της τράπεζας, δεν έχασαν στιγμή και έδωσαν το «παρών», απευθύνοντας μάλιστα σύντομο χαιρετισμό και εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη δράση της Alpha Bank, που παρέχει έμπρακτη στήριξη στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας, ενημερώνοντας μικρές επιχειρήσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να αξιοποιήσουν και αξιολογώντας κάθε ώριμο επενδυτικό τους σχέδιο.

    Η κομμένη ανάσα του Κυριακόπουλου και η… Πόρσε

    «Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα την απόφαση της ΕΚΤ το καλοκαίρι».

    Αυτή ήταν η ατάκα του Πάρι Κυριακόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Μοτοδυναμική» κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας την Πέμπτη.

    Μια φράση που λένε όλοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αγωνιούν για το αν, πόσο και πότε η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.

    «Ελπίζουμε σε ελαφρά μείωση», είπε ο κ. Κυριακόπουλος ο οποίος αναλύοντας το πλάνο της εταιρείας εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

    «Ισχυρή διψήφια ανάπτυξη και το 2024» είπε ποντάροντας στην Yamaha, που «πετάει», στην Πόρσε που είναι πίσω από το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέσω της Sixt.

    Μάλιστα ο επικεφαλής της «Μοτοδυναμική» εξέφρασε την πεποίθηση θα έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά, κυρίως στον premium τουρισμό.

    Ειδικά για την Πόρσε τόνισε πως με την άφιξη της νέας Macan θα υπάρξει αύξηση πωλήσεων ενώ ανέφερε ότι στόχος είναι έως το 2030 τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να κινηθούν σε ποσοστό 80% στην ηλεκτροκίνηση.

    Για τα κινεζικά αυτοκίνητα είπε ότι δεν κλείνουν κανένα παράθυρο για μελλοντικές επενδύσεις. Η γενικής συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία ανακοπής είναι η 28 Μαίου και η καταβολή θα γίνει στις 3 Ιουνίου.

    Να θυμίσουμε ότι οι πωλήσεις το 2023 παρουσίασαν αύξηση 28,7% και ανήλθαν στα 170 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,5%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 28%

    Φουρτούνες για την ΕΤΑΔ

    Μεγάλες φουρτούνες, μαθαίνω ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα στο Παλαιό Φάληρο.

    Όχι, δεν θα έχουμε «φουσκοθαλασσιές», αλλά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ΕΤΑΔ και η διευθύνουσα σύμβουλος, Ηρώ Χατζηγεωργίου.

    Με μια επιστολή που έπεσε στα χέρια μου από κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου προς τον δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις, στρέφονται κατά της ΕΤΑΔ η οποία μισθώνει το χώρο της πλατείας Νερού, όπου γίνονται κάθε χρόνο πολλές συναυλίες.

    «Η ηχορύπανση, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, τα προβλήματα στην κυκλοφοριακή και τη συγκοινωνιακή λειτουργία, η περίφραξη με σιδερένια παραπετάσματα και συρματοπλέγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στους χώρους αυτούς, αλλά και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των χιλιάδων επισκεπτών υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεν συνάδουν σε μία ευνομούμενη πολιτεία», αναφέρουν.

    Οι κάτοικοι μιλούν για «ανυπόφορη ζωή, επί σειρά ετών αντιδρούν κατά της ΕΤΑΔ, όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα». Διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση, όχι μόνο από τις συναυλίες στην πλατεία Νερού, αλλά και από τη Μαρίνα Φλοίσβου.

    Για να δούμε τι μπορεί να κάνει ο δήμος με την ΕΤΑΔ;

    Διότι παίζονται πολλά εκατομμύρια εδώ…

    Έρχεται το «φιρμάνι» της DBRS για την Attica Bank

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί η αξιολόγηση της DBRS για τα «κόκκινα» δάνεια των τιτλοποιήσεων της Attica Bank τα οποία θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ», μια αξιολόγηση που θα κρίνει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί.

    Ανάλογη είναι η διαδικασία και για την Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά συγχώνευσης.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΑΜΚ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και πηγές της αγοράς προσδιορίζουν το ύψος της στην περιοχή των 600-700 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, νέα για την υπόθεση αυτή θα έχουμε μετά τις ευρωεκλογές.

    Το rating της DBRS θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης.

    Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ 7,6%, το ΤΜΕΔΕ 4%, επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα κατέχει το 5% και 4,4% η Thrivest των κ.κ. Δημήτρη ΜπάκουΓιάννη Καϋμενάκη Αλέξανδρου Εξάρχου.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr η συμμετοχή του Ταμείου, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα θα κυμανθεί στην περιοχή των 350 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 40 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του ΕΦΚΑ.

    Ωστόσο είναι πιθανόν -με δεδομένη τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα- η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου να αυξηθεί.

    «Γεφύρι της Άρτας» και το Flyover

    Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας στα δημόσια έργα καθώς εκτός από την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης στην Αττική Οδό και την παραχώρηση Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και η δίκη του Flyover της Θεσσαλονίκης πήρε αναβολή από το ΣτΕ.

    Ως νέα δικάσιμος έχει οριστεί ο Οκτώβριος του 2024 με αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων και οι τρεις αποφάσεις να έχουν καθαρογραφεί σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ τα έργα να κινδυνεύουν σημαντικά όσον αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση που προέρχεται από το Ταμείο  Ανάκαμψης.

    Όσον αφορά το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ της καθυστέρησης της έκδοσης αποφάσεων από το ΣτΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναβολή στο ΣΔΙΤ των 478 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η κοινοπραξία των ΑΒΑΞ-Mytilineos θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον πέντε μήνες για να δούμε αν θα υπάρξει λευκός ή μαύρος καπνός, ενώ δεν αποκλείεται να παγώσει για δεύτερη φορά καθώς οι σύνδεσμοι πολιτών που έχουν ήδη προσφύγει ενδέχεται να υποβάλουν αίτηση για αναστολή των υπό εξέλιξη εργασιών.

    Ευρωεκλογές: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται 

    Θα σας πάω τώρα στις Ευρωεκλογές και στους υποψήφιους, μιας και φτάνουμε σιγά – σιγά στην κάλπη κι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι εκτιμήσεις για αυτούς που προηγούνται.

    Στη Νέα Δημοκρατία να σας πω ότι στην πρώτη οχτάδα βρίσκονται, όχι με σειρά προτίμησης, οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Φρέντης Μπελέρης, ο Πύρρος Δήμας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελεωνόρα Μελέτη και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με τον Δημήτρη Τσιόδρα.

    Θα σταθώ στην ιδιαίτερη περίπτωση του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας ο οποίος χωρίς να μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να τον γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα, καταφέρνει να είναι μεταξύ των πρώτων και να διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά σε σταυρούς.

    Μάλιστα, η υποψηφιότητα Μπελέρη θεωρείται ως πολιτική κίνηση, πετυχημένη καθώς «μάζεψε» τις διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά της.

    Γαλάζια «πανστρατιά» για Φρέντη Μπελέρη

    Η αλήθεια είναι ότι στη ΝΔ αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ως ξεχωριστή περίπτωση.

    Αναπτύσσει τεράστια δυναμική και καθολική απήχηση σε Υπουργούς, Βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, στελέχη του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ κάθε γενιάς, αλλά και πολίτες σε κάθε γωνία της Ελλάδος.

    Και μην ξεχνάμε ότι έχει στο πλευρό του, έστω και από μακριά τους 2 Αντιπροέδρους της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα,  τον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Δημήτριος Πτωχό, Αλέξανδρο Καχριμάνη και Ιωάννη Τρεπεκλή, τις Υφυπουργούς, Μαρία Κεφάλα, Σοφία Βούλτεψη και Ζέττα Μακρή, τον Δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

    Η λίστα των βουλευτών είναι εξίσου μακρά: Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νότης Μηταράκης, Θανάσης Καββαδάς, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Στέφανος Γκίκας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης και Άγγελος Συρίγος.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και συνυποψήφιος Ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι «ο πρώτος σταυρός πρέπει να είναι στον Μπελέρη».

    Ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει και τη στήριξη της Εκκλησίας, ειδικά μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον γιο του Μπελέρη, Πέτρο και τον πρώην Υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.

    Οι «πρώτοι» για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Στον ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνιούν για το ποσοστό που θα πάρουν και πόσους ευρωβουλευτές θα βγάλουν, φαίνεται να παγιώνεται μια τάση που δείχνει ότι ο Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Παππάς, Νικόλας Φαραντούρης και Σοφία Μπεκατώρου, «κλειδώνουν» την είσοδό τους στη Βουλή αν και θα παλέψουν μέχρι το τέλος οι Έλενα Κουντουρά και Δώρα Αυγέρη.

    Ο εξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας μάλλον χάνει το τρένο, όπως και ο… πρώην ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κλπ.

    Στο ΠΑΣΟΚ, που μάλλον θα εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές, Νίκος Παπανδρέου και Γιάννης Μανιάτης δείχνουν σιγουριά για τις δύο πρώτες θέσεις ενώ ακολουθεί ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

    Πάντως, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι κάπως απρόβλεπτα και μπορεί να αλλάξουν οι θέσεις καθώς δυναμική φαίνεται πως έχει και ο πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά εσχάτως και ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος ξαναβγήκε στην επιφάνεια μετά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε «πρωϊνάδικο» και ο «γενίτσαρος» Αντώναρος

    Πάντως, αυτό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο σε άλλο κόμμα, και είναι αποτέλεσμα της γραμμής που έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Αφού επί δύο ημέρες «ξεκατινιάστηκαν» στα κανάλια (κυρίως στον Λιάγκα) για το αν ο Κωνσταντίνος Αργυρός θα τραγουδήσει στο γάμο του προέδρου, στη συνέχεια πιάσαμε τα… μπλε καβούρια και τα χαβιάρια.

    Αφορμή βεβαίως το τραπέζωμα που έκανε ο επιχειρηματίας Μάνεσης της Manessis tours σε διάφορους φίλους του, μεταξύ αυτών και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος την Πέμπτη και μετά το σάλο που προκλήθηκε είπε ότι «θα μπορούσαμε να φάμε φασολάδα και ρέγκα ή φακές με χορταρικά.

    Εμείς καλεσμένοι είμαστε δεν κάνουμε παρέμβαση στο μενού».

    Βεβαία, απ’ ότι έμαθα και σας το μεταφέρω, αυτό το ετερόκλητο παρεάκι που γεύτηκε το λουκούλειο γεύμα, ήταν αυτό που λέμε «φίλοι Σοφίας Μπεκατώρου».

    Και το τραπέζι έγινε για να στηριχθεί η υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή.

    Γι’ αυτό βρέθηκαν εκεί ο Σπηλιωτόπουλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η δημοσιογράφος Αντριάννα Παρασκευοπούλου, ένας πρώην παίκτης Survivor ονόματι Ασημακόπουλος και άλλοι.

    Και κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πρωϊνάδικο με τηλεπανελίστες τον ίδιο τον πρόεδρο και τα στελέχη του. Βέβαια, ήρθε και ο Αντώναρος να χαρακτηρίσει «τουρκολάγνο» τον πρωθυπουργό, η ΝΔ ζήτησε την αποπομπή του, ο ίδιος πήρε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν και… έδεσε το γλυκό.

    Καλά λένε ότι οι «γενίτσαροι» είναι οι πιο χρήσιμοι…

    Quiz: Ο πρώην υπουργός – λάτρης του ωραίου φύλου 

    Είναι νέος, πετυχημένος αφού έφτασε μέχρι και… υπουργός και του αρέσει το γυναικείο φύλο, αν και νυμφευμένος εδώ και μερικά χρόνια.

    Σας είχε γράψει παλιότερα ο wiseman για τον… μπερμπάντη πολιτικό που είχε για μερικούς μήνες σχέση με δημοσιογράφο, επίσης παντρεμένη, και το ζευγάρι «πιάστηκε στα πράσα» σε ένα ταξιδάκι τους στη λίμνη Δόξα.

    Η σχέση τέλειωσε… άδοξα, αλλά ο πολιτικός είναι βρε παιδί μου λάτρης του ωραίου φύλου.

    Γι’ αυτό και συχνά – πυκνά συναντάται με ευειδείς κυρίες σε εστιατόρια και καφέ.

    Όπως έγινε και πριν από μερικές ημέρες όπου ο εν λόγω πολιτικός βρέθηκε με νεαρά κυρία, ωραιοτάτη και τα είπαν για καμιά ωρίτσα σε πιο απόμερο τραπέζι εστιατορίου κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Και για την ακρίβεια σε ρέστο πέριξ του Πύργου Αθηνών στου Αμπελόκηπους.

    Τα ανοιχτόχρωμα μάτια του, πάντως, έλαμπαν από χαρά…

    Δε λέμε ότι τρέχει κάτι, απλά μας αρέσει να βλέπουμε τους πολιτικούς να είναι πιο ανθρώπινοι, πιο «θερμοί», ειδικά για μερικούς που βρέθηκαν ξαφνικά να μην έχουν και πολλά να κάνουν, έπειτα από ορισμένα βαριά χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονταν…

    Ποσειδώνια 2024: Ο Αργυρός και οι 80.000 ευρώ

    Αγαπητοί αναγνώστες όπως γνωρίζετε σε λίγες ημέρες στα Ποσειδωνία στη μεγάλη παγκόσμια γιορτή της Ναυτιλίας, θα έλθουν στην Ελλάδα όλοι οι κορυφαίοι του πλανήτη.

    Μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών θα διοργανωθούν τουλάχιστον 200 καλέσματα και πάρτι από τους τους μεγάλους και ισχυρούς.

    Η Αθήνα και ο Πειραιάς για λίγες ημέρες από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

    Εφοπλιστές, μικρές και μεγάλες εταιρείες, brokers, κλπ. θα λάμψουν.

    Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 17% του παγκοσμίου στόλου και το 32% του παγκοσμίου στόλου των τάνκερς.

    Πάμε όμως τώρα, να σας αποκαλύψω ποιος θα είναι ο περισσότερο ευνοημένος των Ποσειδωνίων 2024.

    Μα, ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

    Ο γνωστός αοιδός, θα πρωταγωνιστήσει σε τουλάχιστον 5 πάρτι  μεταξύ άλλων της Εθνικής Τράπεζας, του Αλεκ Τομάζου, της Allied shipping κλπ.

    Αυτό που μαθαίνω ότι επίσης ότι το fee του Αργυρού, ΕΙΝΑΙ 80.000 ευρώ.

    Άρα ο Αργυρός, αφού θα εμφανιστεί σε τουλάχιστον 5 πάρτι, θα εισπράξει 400.000 ευρώ.

    Not bad!!!

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.