• Τα κέρδη σε ΜΟΗ και ΟΠΑΠ, το νέο deal του Πέτρου Παππά, οι business του Τζέφρι, η νέα εταιρεία του Παπαλέκα, και ο τρελαμένος εφοπλιστής με τη Ferrari που πατάει γκάζι μέσα στη Φιλοθέη

    Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, το su casa, βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου μεγατόνων

    image

    Περιεχόμενα

    Motor Oil και ΟΠΑΠ: Εκπλήξεις;

    Αγαπητοί αναγνώστες, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες στις 1.477 μονάδες, ενώ τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού (DOWJONES, DAX) έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητα.

    Η εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα 3μήνου η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ.

    Ταυτόχρονα την Τρίτη το απόγευμα το αφεντικό της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ανακοινώνει το rebranding της τράπεζας.

    Στην Πειραιώς αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την χορήγηση αδείας στην ηλεκτρονική τράπεζα SNAPPI. Το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί περί τα μέσα του θέρους του 2024.

    Επίσης εντός της εβδομάδας αναμένεται το rebalancing του FTSE-RUSSEL για τη μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,51% 35,30 μετά το placement του 5% της εταιρείας.

     

    Πέτρος Παππάς: Το νέο deal του χαρισματικού εφοπλιστή

    Διάβασα με μεγάλη προσοχή τα όσα επεσήμανε στο conference call με τους αναλυτές ο επικεφαλής της Star Bulk, Πέτρος Παππάς, ενώ έχει προηγηθεί η συγχώνευση με την Eagle.

    Όπως είπε ο έμπειρος και χαρισματικός εφοπλιστής: «Λοιπόν, αυτό που έγινε αφορούσε τα supramax, το επόμενο deal ίσως να αφορά τα cape».

    Έμπειροι παρατηρητές της ναυτιλίας εξηγούν μετά από αυτή την επισήμανση ότι μια από τις εταιρείες που θα ταίριαζε στην STAR BULK θα ήταν η Seanergy του Σταμάτη Τσαντάνη που έχει ακριβώς την διάρθρωση των πλοίων που θέλει ο Πέτρος Παππάς.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν.

     

    O φίλος Τζέφρι (ναι, ο Πάιατ τον ξεχάσατε;) στηρίζει αναφανδόν Ελλάδα και Κάθετο Διάδρομο Αερίου…

    Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά είναι επίσημο: Οι Αμερικανοί στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη ως την Ουκρανία.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων ο γνωστός μας Geoffrey Pyatt που ήταν για χρόνια Πρέσβης στην Αθήνα, έδωσε την πάσα ώστε ο Αμερικανικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη (United States Energy Association, JSET/USAID), να αρχίσει να βάζει χρήματα στην κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου.

    Ουσιαστικά πρόκειται για την τροφοδοσία της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία και κυρίως Ουκρανία) από τον Νότο και την Αλεξανδρούπολη προς τον Βορρά και το Κίεβο.

    Πάγιος αμερικανικός στόχος είναι φυσικά οι χώρες αυτές να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.

    Με την ενθάρρυνση του «φίλου Τζέφρι», όπως τον αποκαλούν στην Αθήνα και με την επιμέλεια του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, ο ΔΕΣΦΑ διοργάνωσε συνάντηση για τον Vertical Corridor.

    Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι CEOs των εταιρειών που συμμετέχουν στον Κάθετο Διάδρομο με φυσική παρουσία: Μaria Rita Galli (ΔΕΣΦΑ), Κώστας Σιφναίος (Gastrade, εκπροσωπώντας τον Χρήστο Κοπελούζο) και από τις εταιρίες ICGB (Κοινοπραξία ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz και Edison), τη ρουμανική Transgaz, την ουγγρική FGSZ και την ουκρανική GTSOU,  γεγονός που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

    Παράλληλα, η κα Gergana Stoitcheva, υψηλόβαθμο στέλεχος της United States Energy Association, JSET/USAID, πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας του Οργανισμού και των Διαχειριστών.

    Σκοπός της ομάδας εργασίας θα είναι να πραγματοποιήσει μελέτη κόστους – οφέλους και να διασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης, μέσω της ανάπτυξης ενός ενιαίου και ισχυρού μοντέλου αγοράς για ολόκληρο τον Διάδρομο.

    «Η διενέργεια μελετών κόστους – οφέλους αποτελεί τη συνταγή χρηματοδότησης έργων από τη USAID. Επομένως, το έργο της κοινής ομάδας εργασίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις κάλυψης μέρους των απαραίτητων επενδύσεων, με κεφάλαια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού» όπως είπε στον Wiseman, ένας από τους συμμετέχοντες μάνατζερ στη συνάντηση.

    Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού σε όλη τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 250 στελέχη από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη δεσμευτική φάση για την υλοποίηση των καθοριστικών έργων επέκτασης κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.

     

    ….και για ποιον (φέρεται να) έχει πει ο φίλος Τζέφρι ότι του κάνει «ψυχολογικό μασάζ»…

    …και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο για τον φίλο Τζέφρι Πάιατ. Φέρεται να είπε πολύ πρόσφατα σε φίλο του στην Πρεσβεία (Μία είναι Η Πρεσβεία, ξέρετε εσείς) πως κάνει διαρκώς «ψυχολογικό μασάζ» σε κάποιον ώστε να τον πείσει για «ένα μεγάλο, ιστορικό γεωπολιτικό πρότζεκτ και περιμένω πως και πως να δεχτεί».

    Ο Wiseman δεν θέλει να σας κρατάει σε αγωνία και σας αποκαλύπτει πως το πρόσωπο-αποδέκτης του ψυχολογικού μασάζ (σ.σ. αυτό που στα φοιτητικά μας χρόνια αποκαλούσαμε «ψηστήρι») είναι ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου και το πρότζεκτ είναι φυσικά η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το  Great Sea Interconnector, όπου οι αδελφοί Κύπριοι έχουν στυλώσει τα πόδια και αντιδρούν.

    Μαθαίνω πως στο περιθώριο του πρόσφατου Συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη, οι δύο υπουργοί συνομιλούσαν κατ’ ιδίαν για τρεις ώρες, ούτε τα οικογενειακά τους να έλεγαν!

    Αναφορικά πάντως με το «ψυχολογικό και ψυχαναλυτικό μασάζ», μαθαίνω από φίλους του Τζέφρι στην αμερικανική Πρεσβεία (σ.σ. έχει πολλούς αφού έμεινε χρόνια στην Αθήνα, αλλά λίγοι είναι οι… ομιλητικοί) ότι δεν χρησιμοποιεί τα συγγράμματα του Φρόιντ, του Άντλερ ή του Γουνγκ για να πείσει τον κ. Παπαναστασίου.

    «Πιο πολύ σε ομαδική ψυχοθεραπεία και θεωρίες του Ίρβινγκ Γιάλομ που ήταν Αμερικανο-Εβραίος τον βλέπω να τείνει εάν με καταλαβαίνεις» μου είπε πολύ διπλωματικά ο φίλος του Τζέφρι αφού και ο ίδιος είναι εν ενεργεία διπλωμάτης.

    Ο Wiseman λίγα ακούει και πολλά καταλαβαίνει….

     

    Κοινά πλάνα Στάσση – Φωτακίδη;

    Όπως γνωρίζετε, εδώ και λίγο καιρό η μετοχή του CVC Capital Partners που έχει στο τιμόνι τον Άλεξ Φωτακίδη, διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ από όπου άντλησε, όπως λένε, γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

    Επίσης, γνωρίζετε ότι το fund ελέγχει το 10% της ΔΕΗ, που έχει στο τιμόνι τον Γιώργο Στάσση.

    Το CVC είναι μάλιστα θεμελιώδης επενδυτής (cornerstone investor) στη ΔΕΗ.

    Μαθαίνω πως ο Άλεξ Φωτακίδης έχει κάνει προτάσεις για από κοινού επενδύσεις με τη ΔΕΗ, τις οποίες ο Γιώργος Στάσσης περνάει από μικροσκόπιο.

    Μη μου πείτε τώρα πως «ναι ενδιαφέρονται για τη NOVA, το ξέρουμε», διότι αυτό είναι παλιό.

    Ο Wiseman αναφέρεται σε άλλα σχέδια πιο μεγαλεπήβολα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κυρίως ενεργειακά αλλά όχι μόνο.

    Προσεχώς περισσότερα…

     

    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ΣΕΒ και ο ειδικός ρόλος της Ράνιας Αικατερινάρη

    Ειδικό ρόλο στη Ράνια Αικατερινάρη, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), ετοιμάζει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία του ΣΕΒ στις 19 Ιουνίου.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος θα «συγκρουστεί» με την Ιουλία Τσέτη για την ηγεσία του Συνδέσμου των Βιομηχάνων, μίλησε στην Καθημερινή και τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί ο ίδιος η κ. Αικατερινάρη θα οριστεί Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ.

    Κι αυτό σημαίνει ότι τις καθημερινές δραστηριότητες του Συνδέσμου θα «τρέχει» η ικανή κ. Αικατερινάρη ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος, ως Πρόεδρος, θα είναι αυτός που προωθήσει το πλάνο του για αναβάθμιση του ΣΕΒ, τις συζητήσεις με την Πολιτεία ως κοινωνικός εταίρος, την κατάθεση προτάσεων για το επιχειρείν και την οικονομία.

    Η κ. Αικατερινάρη, μετά τη θητεία της στο Υπερταμείο, υπηρετεί ως μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, όπως της Motor Oil, στον ΑΔΜΗΕ, έπειτα από πρόταση της αυστραλιανής εταιρείας, Macquarie, της Coral Α.Ε. και της ElvalHalcor.

     

    Ο Δούκας, το Airbnb και οι καταγγελίες

    Αρκετά προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο Δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, καθώς σήμερα καλείται να αποφασίσει για μία υπόθεση, η οποία πέραν του ότι είναι κάπως «ληγμένη», δείχνει ότι δύο άτομα και πιο συγκεκριμένα μία μητέρα και η κόρη της θέτουν σημαντικά εμπόδια σε επιχειρηματίες εστίασης στο Μοναστηράκι αλλά και σε Airbnb που ανήκουν σε ξένους ιδιοκτήτες.

    Να τονίσω, βέβαια, σε αυτό το σημείο ότι διατηρούν και οι ίδιες Airbnb στο Μοναστηράκι και πιο συγκεκριμένα στο εμπορικό τρίγωνο και αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι κάποια μαγαζιά στην περιοχή, και φυσικά όχι όλα, προκαλούν ηχορύπανση.

    Ξεχνούν, όμως, να «γκρινιάξουν» για αυτά τα μαγαζιά όταν περιγράφουν τα ακίνητά τους σε πελάτες στην πλατφόρμα της Airbnb, ενώ και όσοι έχουν μείνει σε αυτά κάνουν λόγο για ήσυχους δρόμους και δεν αναφέρονται πουθενά σε ηχορύπανση λέγοντας πάντα τα καλύτερα για τη γειτονιά και τα μαγαζιά.

    Η αγαπημένη συνήθεια των δύο αυτών κυριών είναι να προχωρούν σε καταγγελίες κατά συγκεκριμένων τοπικών επιχειρήσεων εστίασης που αποτελούν τον βιοπορισμό νέων ανθρώπων και μία τέτοια υπόθεση θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

    Να προσθέσω, σε αυτό το σημείο πάντως πως το ζήτημα που θα συζητηθεί είναι αρκετά ξεχασμένο καθώς η καταγγελία για το σφράγισμα της επιχείρησης αφορά σε μαγαζί το οποίο έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι καφετέρια με άλλη επωνυμία, ενώ μόνο ένας εκ των δύο εταίρων παραμένει στο τιμόνι της επιχείρησης.

     

    Servicers: Υπάρχει πρόβλημα με τους φακέλους

    Ελλείψεις στους φακέλους που έχουν υποβάλλει οι servicers στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αδειοδοτηθούν εκ νέου, διαπίστωσε κατά τη διαδικασία ελέγχου τους η αρμόδια διεύθυνση Εποπτείας.

    Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι servicers έχουν ακόμα δυσκολίες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου νόμου ειδικά απέναντι στους δανειολήπτες.

    Οι βελτιώσεις που τους έχουν ζητηθεί από τη Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ θα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα, καθώς εκπνέει σε ένα μήνα, στα τέλη Ιουνίου,  η διαδικασία αδειοδότησης.

    Ωστόσο, πρόβλημα δεν φαίνεται να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες από τις 18 Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων και Πιστώσεων και οι φάκελοι θα συμπληρωθούν.

    Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος της ΤτΕ «μόνο αν κάποιος δεν θέλει την άδεια, δεν θα συμμορφωθεί».

    Πάντως ο κλοιός εποπτείας στη διαχείριση –ειδικά των δανειοληπτών– έχει σφίξει γύρω από τους servicers, τόσο από την ΤτΕ, η οποία στους καθ΄εξιν παραβάτες θα προχωρά στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους όσο και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι τώρα έχει επιβάλλει στις 4 μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης της αγοράς πρόστιμα ύψους 1,85 δισ. ευρώ.

     

    Ο… Κρητίκαρος Γιάννης Στουρνάρας και η μαντινάδα

    Σχεδόν… μαυροντυμένος, ανάμεσα σε… Κρητίκαρους, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Μεγαλόνησο.

    Όμως, η πιο ενδιαφέρουσα και συγκινητική επίσκεψή του ήταν στο χωριό Λαμπιώτες, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του διοικητή (ο πατέρας του ήταν από τη Φθιώτιδα, γραμματέας του ΕΑΜ).

    Οι Κρητικοί εκεί του πρόσφεραν τσικουδιές και κεράσματα αλλά είχαν κι ένα αίτημα.

    Ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να παραμείνει η Λιμνοδεξαμενή Βυζαρίου – Πετροχωρίου – Λαμπιωτών και να μην καταργηθεί με το φράγμα στο Πλατύ.

    Όπως του είπαν, ήταν η πρώτη λιμνοδεξαμενή στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993.

    Ο κ. Στουρνάρας τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί και θα το μεταφέρει στην κυβέρνηση ενώ οι κάτοικοι του χωριού του αφιέρωσαν και μια μαντινάδα λόγω της καταγωγής του από το χωριό, με τον διοικητή, φανερά συγκινημένο να τους ευχαριστεί για τη φιλοξενία.

    «Πότε σου να μη λησμονάς,
    τση τόπους που σ’ ορίζα,
    δεν έχει αξία το δεντρί,
    άμα δεν έχει ρίζα».

     

    Η μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα για την Ορθοδοξία…

    Μπορεί, αγαπητοί αναγνώστες, να είμαστε σε mood ευρωεκλογών αλλά και… Europa Conference League λόγω Ολυμπιακού, αλλά σας πληροφορώ ότι από σήμερα και μέχρι τις 29 Μαΐου στην Αθήνα γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο για την Ορθοδοξία.

    Το 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία ξεκινά σήμερα και ήδη σπουδαίες πολιτικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες αλλά και κορυφαία ονόματα από το χώρο της ομογένειας, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και θα μιλήσουν.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στη Στοά Αττάλου, την Παλαιά Βουλή, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ζάππειο, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το υπουργείο Εξωτερικών.

    Μεταξύ αυτών που θα μιλήσουν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Αρχων Μέγας Ακτουάριος, δρ Αντονι Τζ. Λυμπεράκης, διοικητής των εν ΗΠΑ Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχων Εξαρχος, Αθανάσιος Μαρτίνος ως πρόεδρος της Αδελφότητος Αρχόντων Ευρώπης «Η Παμμακάριστος» (του ευρωπαϊκού κλάδου των Αρχόντων), ο Ελληνοαμερικανός billionaire, Τζον Κατσιματίδης που ήρθε στην Αθήνα το Σάββατο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Μια ορθόδοξη μάζωξη η οποία θα ασχοληθεί με θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις απειλές που δέχεται η Ορθοδοξία, ειδικά έπειτα από τις προκλήσεις της Τουρκίας τελευταία με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κ.λπ.

    Και μεταξύ των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκουμε κορυφαία ονόματα του επιχειρείν κι όχι μόνο, όπως ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της ΤΕΜΕΣ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο γνωστός γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, εφοπλιστές, κληρικοί, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά.

     

    …Και η οργή στην Κρήτη

    Αλλά μιας και μιλάμε για την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και την αγάπη που αυτή κοινωνεί, δεν μπορώ παρά να μην είμαι εξοργισμένος με αυτό που έγινε στην Κρήτη.

    Ένα κοριτσάκι 17 ετών έχασε τη ζωή του πέφτοντας από γέφυρα του ΒΟΑΚ.

    Η έρευνα για το πώς η μικρή Νικολέττα βούτηξε στο κενό είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν σενάρια για bullying, η τοπική κοινωνία είναι βυθισμένη στο πένθος και τι έκανε η Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου;

    Αποφάσισε να μην κηδεύσει το μικρό κορίτσι, να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο, προκαλώντας την οργή όλων.

    Και απ’ ότι με πληροφορούν από την Κρήτη, και ο Αρχιεπίσκοπος εκεί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με αυτό. Έξαλλος θα έλεγα ότι είναι με τον μητροπολίτη Γεράσιμο…

     

    Ευρωεκλογές χωρίς θρίλερ…

    Δύο εβδομάδες έμειναν, λοιπόν, για τις ευρωεκλογές και αν περιμένετε κανένα θρίλερ τύπου… Χίτσκοκ, μάλλον θα απογοητευτείτε.

    Το πολύ – πολύ κι αν σας ενδιαφέρει, να περιμένετε με αγωνία για το αν ο Βελόπουλος θα ξεπεράσει τον Κουτσούμπα ή ο «μπάρμπα Μήτσος» του Περισσού θα καταφέρει να βρεθεί στην τέταρτη θέση, αν και το ΚΚΕ ποσώς το ενδιαφέρει εδώ που τα λέμε.

    Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων», δηλαδή ο μέσος όρος των 6 γκάλοπ που έγιναν από το Πάσχα και μετά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

    Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16%, το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει στα επίπεδα του 12,7%, στο 9,3% η Ελληνική Λύση, στο 8,2% το ΚΚΕ, με 3,6% η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ, 3,4% η Νέα Αριστερά, 2,6% οι Δημοκράτες του Λοβέρδου, 2,5% η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου και 2,4% το Μέρα 25.

    Συμπέρασμα: Έχει κλειδώσει η πρώτη θέση με διαφορά πάνω από 17 μονάδες, ο Κασσελάκης είναι σίγουρα δεύτερος και το ΠΑΣΟΚ θέλει δε θέλει, θα μπει σε κύκλο εσωστρέφειας μέχρι τις εθνικές εκλογές.

    Ενδιαφέρον έχουν δύο σημεία και μάλλον αυτά θα μας απασχολήσουν το βράδυ των ευρωεκλογών.

    Το πρώτο είναι αυτή η «γκρίζα» ζώνη των 17 – 18 μονάδων των αναποφάσιστων οι οποίοι θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν αυτές τις ημέρες που ξετυλίγονται οι τελικές καμπάνιες των κομμάτων.

    Δεν θα κριθεί η σειρά των κομμάτων αλλά αν π.χ. η ΝΔ θα πάει στα ανώτερα, δηλαδή πάνω από 33% ή θα πέσει στα κατώτερα δηλαδή στο 31% ή και πιο κάτω.

    Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει το 17%.

    Το δεύτερο είναι αν οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν ποια κόμματα θα περάσουν το κατώφλι του 3% και θα μπουν στη διαδικασία της μοιρασιάς των ευρωβουλευτών.

    Κι εκεί ελπίζει και ο Λοβέρδος και η Λατινοπούλου.

     

    … Και ο παραλογισμός της «πολιτικής αστάθειας»

    Πάντως, βλέποντας την αντιπολιτευτική τακτική των κομμάτων, βλέποντας τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα… πλην του ευρωπαϊκού και της συζήτησης που θα πρέπει να γίνει για το μέλλον της ΕΕ, απορώ με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα.

    Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να τίθεται από Κασσελάκη και Ανδρουλάκη και Βελόπουλο κατά κύριο λόγο, θέμα πολιτικής σταθερότητας όταν η ΝΔ έχει 17 μονάδες διαφορά.

    Πώς είναι δυνατόν δηλαδή κάποιοι να περιμένουν την 10η Ιουνίου να θέσουν ακόμη και θέμα… εκλογών για αλλαγή κυβέρνησης, απειλώντας με αστάθεια την οικονομία, το Χρηματιστήριο, το επενδυτικό περιβάλλον.

    Δε λέω ότι η κυβέρνηση είναι τέλεια και όλα δουλεύουν ρολόι, αλλά πώς να το κάνουμε. Η αντιπολίτευση είναι διαλυμένη, όχι το κυβερνών κόμμα.

    Οποιαδήποτε κουβέντα ανοίγει για «πολιτικές εξελίξεις» είναι στα όρια του παραλόγου.

    Πέρυσι ψηφίσαμε για κυβέρνηση και οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Τελεία και παύλα…

     

    Ποιοι προετοιμάζουν τον «άχαστο;»

    Ρώτησα που λέτε, αγαπητοί αναγνώστες, έναν επικοινωνιολόγο, πώς προωθείς έναν όχι γνωστό στην πολιτική ή πώς «ανασταίνεις» κάποιον και τον εμφανίζεις ως σωτήρα της χώρας.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, αρχικά δημιουργείς ένα θέμα που θα συζητηθεί. Το «μπουστάρεις» στο διαδίκτυο, γίνεται κουβέντα για μέρες και προχωράς.

    Έπειτα αρχίζεις και εμφανίζεις το πρόσωπο ως σοβαρό, μετρημένο, να προχωρά με προσεκτικά βήματα και να δείχνει ότι αυτός σε σχέση με άλλους είναι ο «καταλληλότερος».

    Αφού πρώτα αποδομήσεις τους υπόλοιπους «μνηστήρες», χρησιμοποιώντας επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν.

    Τέλος, παραγγέλνεις δημοσκοπήσεις που σε «αποθεώνουν», αλλά με… μέτρο. Και περιμένεις το κατάλληλο timing.

    Χμ. Αναρωτήθηκα: Πού τα έχω δει όλα αυτά; Με ποιον μοιάζουν;

    Και ξαφνικά στο μυαλό μου ήρθε ο λεγόμενος και «άχαστος», ο Αλέξης Τσίπρας ντε που και στο τάβλι να κατέβαινε θα έχανε από τον Μητσοτάκη.

    Δημιουργεί ένα γεγονός, ήτοι την έκθεση που διάβαζε στο αεροπλάνο, που «τυχαία» κάποιος το φωτογράφισε και το έδωσε σε όλα τα sites.

    H έκθεση που είχε τον τίτλο rebranding Tsipras και που συζητήθηκε ως «ο Αλέξης φτιάχνει ξανά το προφίλ του».

    Στη συνέχεια αρχίζεις και βγαίνεις προσεκτικά στη δημοσιότητα με ό,τι θεωρείς ότι έκανες σωστό, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Αμφιλεγόμενη για πολλούς, αλλά «πουλάει» στα διεθνή fora, οπότε έχεις τη στήριξη των ξένων.

    Διοργανώνεις και συνέδριο, δίνει και υποτροφίες σε μαθητές για να γράψουν έκθεση για τα Βαλκάνια.

    Στη συνέχεια έρχονται αίφνης οι δημοσκοπήσεις που σε βγάζουν πρώτο στην καταλληλότητα να ηγηθείς του χώρου που θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη.

    Και ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ο καλύτερος απέναντι στον Κασσελάκη που ετοιμάζεται για πάνελ και στον Ανδρουλάκη που «δεν τραβάει».

    Όμορφα θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Ειδικά από Σεπτέμβρη, όπως μου λένε, όπου ίσως νέα κόμματα να κάνουν την εμφάνισή τους και νέοι… παλιοί σωτήρες θα έρθουν να μας σώσουν από την «επάρατη Δεξιά».

     

    Ο εστιάτορας που μαγείρευε αναβολικά και τα «μπλε χάπια»

    Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, το su casa, βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου μεγατόνων.

    Όπως μαθαίνω από αστυνομικές πηγές, στο τεράστιο κύκλωμα παρασκευής αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που εξάρθρωσε η Αστυνομία εμπλέκεται και ο K.Κ. o οποίος έχει άμεση σχέση με το διάσημο εστιατόριο από το οποίο έχουν περάσει επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και χιλιάδες πελάτες από το 2015 που λειτουργεί.

    Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει κέρδη άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν βρεθεί περισσότερα από 380 χιλιάδες παράνομα φάρμακα.

    Σας πληροφορώ ότι ο εν λόγω εμπλεκόμενος επιχειρηματίας – εστιάτορας, φέρεται να είναι από τους επικεφαλής της σπείρας και μάλιστα λέγεται ότι είχε και γνώσεις χημικού και ήξερε καλά να διαχειρίζεται τα φάρμακα που δίνονταν σε αθλητές κι όχι μόνο.

    Κάποιες πληροφορίες που έχει η στήλη αναφέρουν ότι το πασίγνωστο εστιατόριο λειτουργούσε και ως «βιτρίνα» του κυκλώματος και συναντούσε εκεί πελάτες του.

    Ο επιχειρηματίας Κ.Κ. στο παρελθόν έχει γίνει χορηγός γνωστής ομάδας μπάσκετ ενώ φέρεται να είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε νησί του Αιγαίου. Είναι πολύ γνωστός στα Νότια Προάστια ενώ διατηρεί ένα πολυτελές σπίτι στο Λόφο Πανί στον Αλιμο.

    Τώρα αν «μαγείρευε» αναβολικά κι όχι εκλεκτά εδέσματα, αυτό θα το διαπιστώσει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όμως, φαίνεται να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία…

    Εκείνο που έχω να σας πω, και που ακούγεται ιδιαίτερα στους κοσμικούς κύκλους, είναι ότι ο γνωστός εστιάτορας έφτιαχνε και γνωστά «μπλε χάπια» για την στυτική δυσλειτουργία και κάποιοι πελάτες του τώρα φοβούνται μήπως βγει στη φόρα το όνομά τους και γίνουν… ρεζίλι.

     

    Η Intrakat, οι φοιτητικές εστίες Κρήτης και ο… Διγενής Ακρίτας

    Γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες ότι η Intrakat είναι η εταιρεία που ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κρήτη και Θεσσαλία, μετά από διαγωνισμούς.

    Τα έργα ΣΔΙΤ είναι συνολικού κόστους 370 εκατ. ευρώ.

    Διαβάζουμε τώρα στο ΓΕΜΗ ότι ιδρύθηκε στις 23 Μαΐου η ΤΑΛΑΙΑ ΕΣΤΙΑ Α.Ε., μια εταιρεία ειδικού σκοπού, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Εξάρχου, και αντιπρόεδρο τον Αναστάσιο Αρανίτη, γενικό διευθυντή της Intrakat.

    Αποκλειστικός σκοπός και αντικείμενο της Εταιρείας είναι: (α) η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ..

    Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

    Επομένως, με τη σύσταση της εταιρείας δίνεται το σύνθημα για να ξεκινήσει το έργο.

    Και για την ιστορία, η επιλογή του ονόματος της εταιρείας έχει ενδιαφέρον. Το όρος Κουλούκωνας ή Ταλλαία Όρη, βρίσκεται στη βόρεια προέκταση του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη.

    Τα Ταλαία Όρη είναι η περιοχή που συνδέεται με τον Διγενή Ακρίτα, τη δράση και το θάνατό του. Ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτης δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, θεωρείται το σημαντικότερο έπος της λαϊκής ακριτικής ποίησης. Ακρίτας είναι ο φύλακας των συνόρων και πιο συγκεκριμένα, των συνόρων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Διγενής είναι αυτός που κατάγεται από δύο γένη.

     

    Η νέα εταιρεία του Παπαλέκα

    Κοιτάζοντας τις νέες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, το μάτι μου έπεσε σε μια εταιρεία με την ονομασία LIONHEART ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Κι όπως διαπίστωσα, πρόκειται για μια ΑΕ που ιδρύθηκε στις 22 Μαΐου με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και μετόχους τον Βασίλη Παπαλέκα ως αντιπρόεδρο και τον Γιάννη Δραγατάκη ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

    Έδρα της εταιρείας η οδός Παρίτση 4 και σκοπός της η ανέγερση, διαχείριση, εκμετάλλευση, αξιοποίηση ακινήτων, οικοδομικών – πολεοδομιών συγκροτημάτων κ.λπ.

    Και για όσους δεν γνωρίζετε ο Βασίλης Παπαλέκας είναι ο αδερφός του γνωστού επιχειρηματία ακινήτων, Γιάννη Παπαλέκα, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε το τελευταίο αδόμητο ακίνητο στο Νέο Ψυχικό, το οικόπεδο «Φυστικές» στο Φαρ, όπου θα φτιάξει οικιστικό συγκρότημα.

    Ο Βασίλης Παπαλέκας είναι επικεφαλής στην «Παπαλέκας Συμμετοχών και Ακινήτων», με έδρα την οδό Παρίτση 4, την εταιρεία που πούλησε το μεγαθήριο των σχεδόν 1.000 τ.μ. σπίτι στην οικογένεια Αντετοκούνμπο.

    Να φανταστώ ότι η νέα εταιρεία θα είναι αυτή που θα «τρέξει» το project στο Νέο Ψυχικό; Πιθανότατα, μιας και τα αδέρφια Παπαλέκα δραστηριοποιούνται έντονα στην ευρύτερη περιοχή.

     

    Quiz: Ο υπουργός που κανείς δεν θέλει στο υπουργείο

    Σας έχω για σήμερα ένα πολιτικό quiz, αγαπητοί αναγνώστες.

    Για ποιον υπουργό σχεδόν όλο το υπουργείο του λέει τα… χειρότερα λόγια; Όχι μόνο απλοί υπάλληλοι, αλλά και γενικοί γραμματείς, διευθυντές, σύμβουλοι πνέουν μένεα κατά του εν λόγω υπουργού κυρίως για δύο λόγους:

    Ο πρώτος ότι είναι μονίμως «εξαφανισμένος» από το υπουργείο. Τα θέματα που διαχειρίζεται είναι «καυτά», υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, το υπουργείο λειτουργεί στον… αυτόματο. Και δεν είναι λίγοι όσοι τον χαρακτηρίζουν… ανέστιο.

    Ο δεύτερος είναι η συμπεριφορά του υπουργού στους κατωτέρους του.

    Δεν τους αφήνει να μιλήσουν, να δώσουν συνεντεύξεις, να γράψουν άρθρα διότι θέλει να ελέγχει μόνον αυτός ό,τι βγαίνει από το υπουργείο του.

    Και ταυτόχρονα είναι και απαξιωτικός, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει καθόλου καλά το αντικείμενο και προστρέχει πάντα σε αυτούς που βρίζει για να του βρουν λύσεις.

    Μου τα έλεγε αυτά στέλεχος της κυβέρνησης και μ’ έπιασε μια επιθυμία να τραγουδήσω ένα τραγούδι της Σωτηρίας Μπέλλου που έλεγε:

    «Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης
    Έλα να μάθεις, τι ζωή περνώ
    Έλα να κάτσεις δίπλα μου να κλάψεις
    ένα βραδάκι τέρμα Αχαρνών».

     

    Ο γάμος της χρονιάς στο Λουτράκι

    Σας γράφαμε προ ημερών ότι στο Λουτράκι θα γίνει γάμος – υπερπαραγωγή, με γαμπρό Έλληνα επιχειρηματία και νύφη μια Ινδή, κόρη πάμπλουτου επιχειρηματία.

    Μάλιστα, όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο γάμος στο Loutraki Poseidon Resort (Wyndham Poseidon) θα έφερνε έσοδα πάνω από 600 χιλιάδες στο ξενοδοχείο.

    Ο γάμος, λοιπόν, έγινε το Σάββατο το μεσημέρι κι ακόμη… γλεντάνε στο Λουτράκι, οι περισσότεροι από 300 καλεσμένοι τουλάχιστον, από την Ινδία αλλά και από την Ελλάδα.

    Γαμπρός είναι ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Δαρσινός και νύφη η Σιβάνι, κόρη μεγαλοξενοδόχου, κι όχι μόνο, από την Ινδία, ο οποίος έχει τα Ramada Wyndham στη χώρα του.

    Ο Δαρσινός έχει καταγωγή από τη Νεμέα και ζούσε στο εξωτερικό όπου και γνώρισε την Σιβάνι.

    Ήταν ο γάμος της χρονιάς καθώς ξοδεύτηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ και το Λουτράκι θύμιζε… Μπόλιγουντ. To ζευγάρι θα πάει ταξίδι στη Μήλο, ενώ οι καλεσμένοι από την Ινδία θα κάνουν τουρ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου…

    Ο επικίνδυνος εφοπλιστής με τη Ferrari που πατάει γκάζι μέσα στη Φιλοθέη

    Πέμπτη βράδυ, στα φανάρια της Καποδιστρίου που στρίβουν για Φιλοθέη.

    Μια Ferrari επιταχύνει και μπαίνει με «μπαντηλίκια» μέσα στους δρόμους του προαστείου. Η ταχύτητα;

    Ίσως και πάνω από 100 -120 χλμ.

    Επιχειρηματίας βλέπει το θέαμα παθαίνει σοκ.

    Αποφασίζει να ακολουθήσει τη Ferrari και τις δυο συνοδευτικές μηχανές.

    Η Ferrari στρίβει στην Ελευθερίου Βενιζέλου και κατευθύνεται προς το Ίδρυμα Καραμανλή.

    Με ταχύτητα άνω των 130 χλμ.

    Λίγα μέτρα πριν φτάσει στο ίδρυμα, η Ferrari και οι μηχανές παρκάρουν μέσα σε μια από τις ωραιότερες μονοκατοικίες της Φιλοθέης.

    Ο επιχειρηματίας ενημερώνει αρμοδίως το σύστημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Κάτοχος της Ferrari και της μονοκατοικίας, γνωστός εφοπλιστής.

    Είναι και ιδιοκτήτης ενός κτηρίου στην Αττική Οδό που βρίσκονται παρκαρισμένες 10 Ferrari.

    O τύπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και αυτό το λένε όλοι στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη που τον έχουν δει.

    Αστυνομικές πηγές λένε μάλιστα ότι εχει αλλάξει πάνω από 30 συνοδούς –με μοτοσυκλέτες καθώς οι άνθρωποι δεν αντέχουν πάνω από 2 μήνες….

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.