• To Χ.Α. βλέπει τις 1.550 μονάδες, το ρεσιτάλ στον ΜΥΤΙΛ, η ευκαιρία της Πειραιώς, η απογείωση του IRIS, η Γιάννα πάει για πρόεδρος, οι νέες περιπέτειες της κ. Φρεζάδου και ένα quiz με την παρουσιάστρια που βάζει… «Bum Boosting»

    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αιφνιδιαστική απόφαση του αφεντικού της JUMBO Απόστολου Βακάκη, να πουλήσει το 1,5% της εταιρείας του, σε ξένους θεσμικούς με τεράστιο discount της τάξης του 9,3%.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Πάμε προς τις 1.550 μονάδες;

    Αγαπητοί αναγνώστες, στις 24 Απριλίου τότε που ο δείκτης ήταν στις 1.447 μονάδες, ο Wiseman με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών τόλμησε να κάνει μια πρόβλεψη.

    Ότι εντός του Μαΐου ο Γενικός Δείκτης, θα προσέγγιζε την περιοχή των 1.550 μονάδων, με οδηγό κυρίως τις τράπεζες.

    Η Εθνική ήδη πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, ρεκόρ 52 εβδομάδων στα 8,14 ευρώ, η Eurobank είναι πάνω από τα 2 ευρώ, η Πειραιώς παλεύει (υπάρχει μεγάλος πωλητής ξένος) στα 3,79 ευρώ και η Alpha βρίσκεται στα 1,63 ευρώ.

    Σήμερα λίγες ημέρες μετά την 24η Απριλίου, έχουμε διανύσει το 1/4 της απόστασης.

    Χθες ο ΓΔ έκλεισε στις 1.473 μονάδες ή 26 μονάδες υψηλότερα από την 24η Απριλίου.

    Άρα μας έμειναν ακόμα 74 μονάδες για να φτάσουμε στις 1.550 μονάδες.

    Χθες πραγματικά μετοχές όπως η Εθνική, η Optima, η ΕΕΕ, η ΤΙΤΑΝ, η Jumbo και η CENER, έλαμψαν καθώς σημείωσαν νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

     

    Πειραιώς: Είναι ευκαιρία;

    Τώρα όσον αφορά την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,52% 3,85 υπάρχει στη μετοχή μεγάλος πωλητής στην περιοχή των 3,8 ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «γυρνάει» την Πειραιώς που κατέχει, σε Eurobank.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν σταματήσουν οι πιέσεις στην μετοχή, θα δει νέα υψηλότερα επίπεδα.

     

    Μytilineos: Tο ρεσιτάλ και το crash test με τις 100 εισηγμένες του FTSE100- Eιδική ανάλυση του mononews

    Μια από τις μετοχές που πραγματικά έδωσαν ρεσιτάλ ήταν της Mytilineos.

    Έκλεισε με σημαντικά κέρδη στα 39,06 ευρώ και όγκο συναλλαγών 378.000 μετοχές.

    Σήμερα, σε ειδική ανάλυση που θα διαβάσετε σε άλλη σελίδα, με τη βοήθεια της ειδικής ομάδας των αναλυτών του mononews.gr «κάνουμε» ένα crash test της Mytilineos και με τις 100 μετοχές που είναι εισηγμένες στον δείκτη FTSE100  του Λονδίνου.

    Ήταν πραγματικά μια δύσκολη δουλειά αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

    Εκεί θα διαπιστώσετε ότι με βάση της νούμερα της εισηγμένης για το 2023 (καθαρά κέρδη και λειτουργικά κέρδη) η αξία της εταιρείας, εάν σήμερα βρισκόταν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα έπρεπε να βρίσκεται  σημαντικά υψηλότερα. ίσως και άνω των 10 δισ. ευρώ. 

    Σας συμβουλεύω να διαβάσετε την ανάλυση που έχουμε κάνει για τη μετοχή.

    Επίσης μην ξεχνάτε ότι στις 24 Απριλίου ο WISEMAN σας είχε ενημερώσει ότι στη μετοχή «μπαίνει»  δυνατός αγοραστής από το εξωτερικό, καθώς στις 4 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της ημέρας αυτής, είχε αγοράσει 600.000 με 700.000 μετοχές.

    Οι αγορές στη Mytilineos έγιναν μέσω της JP Morgan και αγοραστής ήταν το GIC, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης με υπό διαχείριση 769 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με γνώστες, αυτή η τοποθέτηση οφειλόταν στη γενική στροφή του κρατικού επενδυτικού ταμείου στις αναδυόμενες αγορές.

    Ειδικότερα, στη Mytilineos οι αγορές έγιναν επειδή οι διαχειριστές του fund βλέπουν πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι.

     

    Βακάκης: Το μυστήριο και τα 110 εκατ. ευρώ

    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αιφνιδιαστική απόφαση του αφεντικού της JUMBO Απόστολου Βακάκη, να πουλήσει το 1,5% της εταιρείας του, σε ξένους θεσμικούς με τεράστιο discount της τάξης του 9,3%.

    Ενώ η μετοχή ΜΠΕΛΑ -1,38% 27,14 χθες έκλεισε  στα 30 ευρώ, εν τούτοις το πακέτο πουλήθηκε στα 27,2 ευρώ.

    Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ελληνική επενδυτική κοινότητα έμαθε την είδηση από το Bloomberg, καθώς έως τις 23,00 το βράδυ της Τέταρτης, η εισηγμένη δεν είχε καν εκδώσει ανακοίνωση για λογαριασμό του μετόχου.

    Βέβαια είναι γεγονός ότι ο μέτοχος και εν προκειμένω ο Απόστολος Βακάκης, δεν είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει την μεταβίβαση του πακέτου αμέσως, αλλά σε διάστημα 2 ημερών.

    Με την απόφαση του αυτή ο Βακάκης μειώνει μεν το ποσοστό του κάτω του 18%, αυξάνει όμως τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 110 εκατ. ευρώ. 

    Not bad at all, θα έλεγα!!!

     

    Το τρελό «πάρτι» στο Χ.Α. και τα ρεκόρ που έγιναν

    Τι μεταπασχαλινό πάρτι ήταν αυτό χθες στο Χρηματιστήριο;

    Ακόμη και ο… Άπιστος Θωμάς που γιορτάζει την Κυριακή πείστηκε για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς και για τις προοπτικές που έχει.

    Επιβεβαιώνεται, για να περιαυτολογήσω λίγο, και η πρόβλεψη του wiseman για… μαγιάτικο ράλι 100 μονάδων που μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.550 μονάδες.

    Χθες το κλείσιμο +1,47% είχε πολλά ρεκόρ και το βλέμμα στις 1.500 μονάδες αρχικά.

    Ο Δείκτης έκανε νέο ρεκόρ 13 ετών, τα κέρδη μέσα στο 2024 έφτασαν το 14%, ο δε τζίρος έφτασε τα 212 εκατ. ευρώ.

    Τζίρο 37 εκατ. έκανε η Εθνική ΕΤΕ 1,32% 8,46 με άνοδο 4,23% στα 8,14 ευρώ, ξεπερνώντας το όριο των 8 ευρώ για πρώτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια.

    Πολυετές ρεκόρ για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,11 στα 2,034 ευρώ και άνοδο 0,69% αλλά και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 2,40% 1,71 η οποία είδε την τιμή της μετοχής να φτάνει το 1,6205 και άνοδο 2,21%.

    Ιστορικό υψηλό για την Cenergy Holdings CENER 0% 8,73 με άνοδο +4,38% στα 8,35 ευρώ ενώ και τα άλλα «Στασινόχαρτα» κατέγραψαν σημαντική άνοδο.

    Η Viohalco ΒΙΟ 1,14% 6,20 στα 6,05 ευρώ με +3,6% και η ElvalHalcor ΕΛΧΑ 2,97% 2,08 στο +3,7% και τα 2,02 ευρώ.

    Μεγάλο ρεκόρ για την Jumbo ΜΠΕΛΑ -1,38% 27,14 του Απόστολου Βακάκη.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ ενώ με τη χθεσινή άνοδο 1,76% η μετοχή έφτασε το κατώφλι των 30 ευρώ.

    Θέμα χρόνου και για τη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,21% 38,72 να ξεπεράσει τα 40 ευρώ αφού χθες βρέθηκε στα 39,06 με άνοδο 2,25%.

    Σε νέο υψηλό 2ετίας η Coca Cola ΕΕΕ 0,12% 32,34 με +2,01% στα 31,42 ευρώ.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πλέον στα 101,606 δισ. ευρώ.

    Το «φράγμα» των 100 δισ. ευρώ είναι πλέον παρελθόν…

     

    Titan: Στα 623,7 εκατ. οι πωλήσεις, 52,4 εκατ. τα κέρδη

    Δυνατό ξεκίνημα χρονιάς κάνει η Titan του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου καθώς χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου.

    Ο Όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, φτάνοντας τα €623,7 εκ.

    Τα κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2024 έφτασαν τα €109,8 εκ., καταγράφοντας αύξηση 2,5% έναντι των αποτελεσμάτων ρεκόρ του ίδιου τριμήνου το 2023.

    Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα και αυξήθηκαν κατά 18,4% σε €52,4 εκ., χάρη στα αυξημένα κέρδη EBITDA, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα καλύτερα επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

     

    H απογείωση του IRIS και τα δημοσιεύματα του mononews

    Απογειώθηκαν οι συναλλαγές  του IRIS P2P την τελευταία  εβδομάδα του Απριλίου και κατέγραψαν το ιστορικό υψηλό των 165.000 μέσα σε μία μέρα.

    Ανάλογη δυναμική είχαν και τα άλλα δύο προϊόντα του IRIS με τις συναλλαγές στο P2B να φτάνουν τις 1.900, ενώ και το  IRIS Commerce σημείωσε επίσης το δικό του ρεκόρ με 45.000 συναλλαγές.

    Το mononews.gr από τις 20 Απριλίου είχε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τα οφέλη του IRIS και αν μη τι άλλο συνέβαλε στο να κάνουν ρεκόρ, τόσο οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (Ρ2Ρ), οι πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες (Ρ2Β), αλλά και οι αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα.

    Το IRIS είναι το εθνικό μας σύστημα πληρωμών, είναι εντελώς δωρεάν για τις μεταφορές ποσών (μέχρι 500 ευρώ την ημέρα) μεταξύ ιδιωτών, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα έχουν το QR του IRIS πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερη προμήθεια (από 0,3%-0,5%) σε σχέση με τις συναλλαγές με κάρτα.

    Η δυναμική του IRIS  είναι δεδομένη.

    Τώρα πρέπει να υιοθετηθεί και από τα φυσικά καταστήματα και φυσικά να «συνδεθούν» και οι μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές…

     

    Η Γιάννα… ετοιμάζεται για Ηρώδου Αττικού

    Μια πληροφορία μου ήρθε χθες και σας τη μεταφέρω με κάθε… επιφύλαξη.

    Μου είπαν, λοιπόν, ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου τηλεφωνεί σε δημοσιογράφους, κι όχι μόνο, προσφέροντάς τους εργασία.

    Και μάλιστα με… καλό μισθό, όπως τους διευκρινίζει στο τηλέφωνο.

    «Θέλω να ενταχθείς στο team μας», φέρεται να τους λέει, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

    Καχύποπτος δεν είμαι, αλλά είμαι wiseman και καταλαβαίνω ότι αυτή η κίνηση μάλλον συνδέεται με τις φήμες ότι η κ. Αγγελοπούλου θα ήθελε να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαδεχόμενη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025 κι έχει πενταετή θητεία.

    Να θυμίσουμε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2020 αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.

    Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να εκλεγεί και με 151 βουλευτές ή ακόμη και με 75 ψήφους, αν δεν συγκεντρωθεί σχετική πλειοψηφία.

    Οι πληροφορίες μου λένε ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πρόωρη μια συζήτηση για το αν θα ανανεωθεί η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου ή θα υπάρξει άλλη πρόταση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

    Ωστόσο, οι κινήσεις της κ. Αγγελοπούλου τον τελευταίο καιρό, οι συνεχείς εμφανίσεις και παρεμβάσεις της δείχνουν ότι θέλει να επανενεργοποιηθεί.

    Αν δε στήνει και… team τότε δεν μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος από την προετοιμασία για την υποψηφιότητά της ή κατά το κοινώς λεγόμενον το… λόμπινγκ.

     

    Ο φόβος και η προετοιμασία Μητσοτάκη για το τετ α τετ με Ερντογάν

    Ο πρόεδρος Κυριάκος, πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, έδειξε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.

    «Παντελώς αχρείαστη ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια Ιστορία της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών», είπε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην επίσκεψή του στην Άγκυρα.

    Πότε θα το κάνει άραγε;

    Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ή στη συνέντευξη Τύπου;

    Διότι οι πρώτες είναι σίγουρα καλά προετοιμασμένες, η δεύτερη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

    Μαθαίνουμε ότι στο ελληνικό ΥΠΕΞ, παρά το ταξίδι χαμηλών προσδοκιών, φοβούνται μήπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πετάξει κάποια «βαριά κουβέντα» π.χ. για Τούρκους της Θράκης και τινάξει στον αέρα τη συνάντηση.

    Και μαθαίνουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

    Καλά τα «ήρεμα νερά», αλλά όλοι ξέρουν ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος…

     

    Τρώει «πόρτα» η αλβανική συγκέντρωση στην Αθήνα;

    Έξαλλοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με την επιμονή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει σε ομοεθνείς του.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης κι ότι «είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή.

    Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

    Και στη φράση αυτή, μάλλον είναι το κλειδί της υπόθεσης.

    Διότι μαθαίνω ότι ακόμη χώρος συγκέντρωσης δεν έχει βρεθεί και μπορεί τελικά ο Ράμα να έρθει και να πάει να συναντηθεί με 5-6 ανθρώπους και τίποτε άλλο.

    Μαθαίνω ότι συγκέντρωση στο Γαλάτσι δεν θα γίνει, το αποκλείει και ο δήμαρχος, Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος με τίποτε δεν θέλει να συνδυάσει το όνομά του με τη μάζωξη 5-6 χιλιάδων Αλβανών.

    Επίσης, με πληροφορούν πως μάλλον καίγεται και το σενάριο του ΣΕΦ, αφού η πρόεδρος, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, φέρεται να μην το παραχωρεί ή να δίνει μια αίθουσα 100-150 ατόμων.

    Φυσικά ούτε και ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων δίνει την πλατεία Συντάγματος για μια τέτοια εκδήλωση.

    Το ερώτημα είναι αν ο Ράμα επιμείνει να μαζέψει κόσμο σε κάποιο σημείο της Αθήνας

    Γενικώς επικρατεί μια διάθεση μη… διευκόλυνσης μιας τέτοιας συγκέντρωσης η οποία αν πραγματοποιηθεί θα γίνει «βούτυρο στο ψωμί» των «πατριδοκάπηλων» και μάλιστα ένα μήνα πριν από τις κάλπες.

    Ήδη χθες ο Βελόπουλος ζήτησε απαγόρευση εισόδου του Ράμα στην Ελλάδα, μιας και είδε ότι το θέμα «πουλάει» στο κοινό του.

    Προφανώς ανοησίες διότι έτσι μπορείς π.χ. άνετα να επιτρέψεις στα Τίρανα να εμποδίσει τον Κασσελάκη που πάει σήμερα στα χωριά της Βορείου Ηπείρου.

    Ή και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη που μάλλον θα κάνει μια επίσκεψη πριν από τις ευρωεκλογές.

     

    Το προσκλητήριο του Έντι Ράμα στους Αλβανούς

    Συνεχίζοντας στο νέο… αλβανικό έπος, να σας αποκαλύψω την ηλεκτρονική πρόσκληση που πήραν Αλβανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    Η πρόσκληση έγραφε:

    «Përshëndetje!

    Si jeni mirë?

    Të lutem mund te me thuash qe do vish te dielën me 12 maj ne mengjes ne Oren 10:30 ne stadiumin ne Galaci do  behet takimi me kryeministrin Edi Rama?

    E dua sa me te sakte se do jap emrat.

    Do na ndihmoj shumë pjesëmarrja juaj.

    Do te jem ne pritje te pergjigjes.

    Faleminderit».

    Για να μην κουράζεστε να μεταφράζετε στην πρόσκληση γράφει:

    «Σας χαιρετώ!

    Ελπίζω να είστε καλά.

    Μπορείτε σας παρακαλώ να μου απαντήσετε αν θα έρθετε την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί στο γήπεδο του Γαλατσίου όπου θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα;

    Θέλω να δώσω τα ονόματα όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

    Η συμμετοχή σας θα μας βοηθήσει πολύ.

    Θα περιμένω την απάντηση.

    Ευχαριστώ».

    Προφανώς η πρόσκληση είχε σταλεί πριν το «στοπ» από τον δήμαρχο Γαλατσίου, όμως, είναι ενδεικτική της κινητοποίησης που έγινε για να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι…

     

    Λεκτική ανοησία ή βαρύ ατόπημα Κασσελάκη;

    «Υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά».

    Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα τον ακραίο λαϊκισμό, σαν κι αυτόν που ζήσαμε από το 2010 μέχρι το 2019.

    Όταν χτυπούσαν τον Κωστή Χατζηδάκη στο Σύνταγμα, όταν πετούσαν γιαούρτια και προπηλάκιζαν πολιτικούς, όταν έστηναν κρεμάλες με… προτροπή πολιτικών.

    Ακόμη κι αν ήταν μια λεκτική ανοησία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του και μόνο να μην κάνει κάποια διορθωτική δήλωση, αλλά και το γεγονός ότι πολιτεύεται χωρίς επιχειρήματα, αλλά με τέτοιες φράσεις που θυμίζουν τον… μέγιστο Πολάκη, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει ακόμη στην Κουμουνδούρου.

    Μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η εκπρόσωπος κ. Κεχαγιά, δείχνει απλά το έλλειμμα σοβαρότητας.

    Μαθαίνω, πάντως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση ακριβώς διότι δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν επικροτούν τέτοιες ακραίες, εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις.

    Χθες, Σπίρτζης και Βασιλειάδης έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από αυτή την ακραία δήλωση, με τον πρώτο (ο οποίος είναι σε διαρκή προσπάθεια ηρωϊκής εξόδου) να λέει ότι εκπαιδεύουμε τον κόσμο στον λαϊκισμό.

    Να, όμως, που υπάρχουν και οι… Κασελίστας και μάλιστα «γενίτσαροι».

    Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής προσυπέγραψε την δήλωση Κασελάκη, δεχόμενος και ο ίδιος ότι υπάρχουν υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά.

    Βέβαια, η δήλωση αυτή αφορά το έγκλημα στα Τέμπη και τις πιθανές ευθύνες πολιτικών.

    Ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Κουρουμπλής δεν υιοθετούν προφανώς μια αναφορά του τύπου «υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν ζωντανούς 104 ανθρώπους στο Μάτι».

    Αν, όμως, έτσι πάμε στις ευρωεκλογές κι αν η απόφαση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» είναι να πολιτευτεί με τέτοιες κραυγές, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα.

     

    Ο αγκανάδος πρόεδρος Νίκος και ο… άλλος Νίκος

    Πώς τον λένε τον εξοργισμένο στα κρητικά;

    Ένας φίλος από το νησί μου είπε ότι τον λένε «αγκανάδο», και αμέσως θυμήθηκα τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη που πραγματοποιεί μεταπασχαλινή περιοδεία στην πατρίδα του.

    Την ώρα που καλούσε τον κόσμο να δώσει ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, έμαθε τα μαντάτα για την συνέντευξη που έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου.

    Ο τελευταίος είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα υπάρξει θέμα, όχι ηγεσίας αλλά θα υπάρξει πρόβλημα για τον αρχηγό.

    Διαφώνησε μάλιστα με τον κ. Ανδρουλάκη και για το άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια και τη «θολή» εικόνα που έβγαλε το κόμμα ενώ ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη η λακωνική δήλωσή του τα είπε όλα: «Ο πρόεδρος τον ήξερε και τον επέλεξε», άρα… δεν ρώτησε κανέναν.

    Δεν ξέρω αν ο αδερφός του ΓΑΠ και γιος του ιδρυτή της παράταξης είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

    Μάλλον όχι.

    Διότι μαθαίνω ότι κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν υπομονή μέχρι τις κάλπες και μετά θα μιλήσουν.

    Διότι ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019, η απώλεια της δεύτερης θέσης από τον… life style Κασσελάκη, ασφαλώς θα δημιουργήσει αναταράξεις.

    Για να δούμε: Θα… κοκκινήσει ο πράσινος ήλιος;

     

    Τιτανομανία τριών στο ΕΒΕΑ

    Είδα χθες μια εκτενή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, κι ανέτρεξα στις παρεμβάσεις της προέδρου, Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η αλήθεια είναι ότι είναι πολλές και δείχνουν μια κινητικότητα τον ΕΒΕΑ.

    Ρώτησα τους παροικούντες και μου είπαν ότι οι εκλογές του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, εκεί κατά το φθινόπωρο, έχει κινητοποιήσει τους πάντες.

    Μαθαίνω, δε, ότι ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μπρατάκος, έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ και διαδίδει μάλιστα ότι έχει λάβει το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Και να θυμίσω ότι την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο… φουλ «γαλάζιος», Νίκος Σοφιανός.

    Συγκροτείται δηλαδή μια τριάδα διεκδικητών, η κ. Εφραίμογλου, ο κ. Μπρατάκος, ο κ. Σοφιανός, που θα συγκρουστεί για το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας.

    Κι αν η κ. Εφραίμογλου ή ο κ. Σοφιανός δεν έχουν τίποτε να χάσουν αν… χάσουν, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο αν δεν είναι νικητής ο κ. Μπρατάκος.

     

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τους ξένους επενδυτές, η γνωστή κ. Φρεζάδου τους διώχνει… 

    Νέα διάσταση, που σας αποκαλύπτει σήμερα ο wiseman έχει πάρει η υπόθεση του πολύπαθου υπό ανέγερση, απόλυτα νόμιμου ξενοδοχείου στην περιοχή Κουκακίου-Μακρυγιάννη.

    Πρώτον υπέρ της νόμιμης ανέγερσης τάχθηκε με έγγραφο-φωτιά προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΥΠΕΝ, γεγονός καταλυτικό για την εκδίκαση.

    Και δεύτερον, η εταιρία real estate του οικοπέδου, είναι συμφερόντων πλέον κατά πλειοψηφία αλλοδαπών επενδυτών: ο ένας είναι Αμερικανός πιθανότατα ελληνικής καταγωγής και ο άλλος βορειοευρωπαίος, όπως μαθαίνω.

    Αμφότεροι εμπιστεύτηκαν τη χώρα μας και προετοιμάζουν σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων και του τουρισμού, με πρώτη τη νόμιμη επένδυση του ξενοδοχείου.

    Βλέποντας όμως τις εμμονικές και πλήρως υστερόβουλες αντιδράσεις της γνωστής και μη εξαιρετέας κας Φρεζάδου και της παρέας της, έχουν μείνει κατάπληκτοι και σκέφτονται να επανασχεδιάσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα την Ελλάδα.

    Την ανέγερση του ξενοδοχείου όπως είναι γνωστό, πολεμάει με… λύσσα η γνωστή παρέα του Κουκακίου, «ψυχή» της οποίας είναι η παγκοσμίως άγνωστη για τα αρχιτεκτονικά της έργα κα Ειρήνη Φρεζάδου.

    Αυτός τελικά είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να διώχνουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας.

    Η κα Φρεζάδου όμως έχει άλλη άποψη.

    Τη συγκεκριμένη παρέα ορισμένοι στο ΥΠΕΝ την αποκαλούν και «ληστρική συμμορία» άγνωστο γιατί, αυτοί που το λένε κάτι θα ξέρουν.

    Ίσως μάλιστα γνωρίζουν και τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα πίσω από την παρέα, με μοναδικό στόχο το κέρδος.

     

    Το άγος που ονομάζεται κυρία Φρεζάδου…

    Υπενθυμίζω ότι το υπό ανέγερση ξενοδοχείο έχει όλες τις νομιμοποιητικές άδειες από την Υπηρεσία Δόμησης (την Πολεοδομία δηλαδή) του Δήμου Αθηναίων, την Αρχαιολογική Υπηρεσία (μόλις πριν τέσσερις μήνες ολοκλήρωσε πολυετή έλεγχο και δεν βρήκε κάτι μεμπτό) αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επίσης έδωσε το «οκ».

    Μαθαίνω από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, ότι μόλις πρόσφατα, απέστειλαν στο ΣτΕ που εκδικάζει για δεύτερη φορά την υπόθεση στο τέλος του μήνα, το τελικό έγγραφο που επιτρέπει τη δόμηση με βάση και τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

    Ένα έγγραφο-φωτιά που αποδομεί με επιχειρήματα όλες τις σαθρές αιτιάσεις της κας Φρεζάδου και της παρεούλας της.

    Η κα Φρεζάδου, προσφυγές στο ΣτΕ έκανε, προσβολές και απειλές προς αρχαιολόγους εκτόξευε, εξώδικα μοίραζε, απειλές κατά πάντων ανέμιζε.

    Προσπαθεί ματαίως να πετύχει αναίρεση άδειών που είχαν δοθεί νόμιμα και σύμφωνα με δύο αποφάσεις του ΣτΕ.

    Χρησιμοποιούσε, μάλιστα, ως όχημα την ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).

    Αποκαλύφθηκε, όμως, ότι όλα αυτά η κα Φρεζάδου (και η εκλεκτή κομπανία της φυσικά, να μην ξεχνιόμαστε) τα έκανε επειδή είχε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

    Η παρεούλα νοικιάζει AirBnB στην περιοχή με πανάκριβο τίμημα και δεν ήθελε να φτιαχτεί οτιδήποτε θα χαλούσε τη θέα, άρα και τα… έσοδα της μικρής αυτής κάστας.

    Τα έμαθε αυτά η νεοεκλεγμένη διοίκηση της ΕΛΛΕΤ και αποσύρθηκε από τη νομική κάλυψη της κας Φρεζάδου.

    Η πολύπλαγκτη κα Ειρήνη όμως, δεν το έβαλε κάτω!

    Ανάσυρε από την αφάνεια, δικηγόρο εκτός ΕΛΛΕΤ, για να την καλύψει.

    Ο δικηγόρος αυτός είναι παλαιοπασόκος με όλη τη σημασία της λέξης.

    Αφού οι παλαιοί σύντροφοί του, ούτε να τον ακούν δεν θέλουν!

    Μέσα στην απελπισία τους η κα Φρεζάδου και ο δικηγόρος ζητούν αναβολή της εκδίκασης. Αυτοί που έλεγαν «να δικάσει το ΣτΕ το συντομότερο για να τους λιώσουμε» τώρα ικετεύουν για αναβολή.

    Ζητούν μάλιστα και από την ΕΛΛΕΤ να συμφωνήσει σε αναβολή.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι η νεοεκλεγμένη  διοίκηση της ΕΛΛΕΤ υπό τον σοβαρό δικηγόρο κο Στάθη Ποταμίτη, δεν θα παρασυρθεί από την αναξιόπιστη και υστερόβουλη κα Φρεζάδου που προστατεύει μόνο τα προσωπικά της συμφέροντα και δεν θα ζητήσει αναβολή.

    Το ορθολογικό μάλιστα είναι να ζητήσει και η ΕΛΛΕΤ άμεση εκδίκαση από το ΣτΕ ώστε να απαλλαγεί από το άγος που ονομάζεται «κυρία Φρεζάδου και αμαρτωλή παρεούλα».

     

    Μια σωστή απόφαση του Σκυλακάκη στην οποία έβαλε το λιθαράκι του και το mononews.gr…

    Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ο wiseman πρώτος είχε επισημάνει την «αιμορραγία» στελεχών σε οργανισμούς που σχετίζονται με την ενέργεια.

    Προέτρεπε, μάλιστα, τον ΥΠΕΝ να επιτρέψει αυξήσεις μισθών ώστε να μην μείνουν «γυμνοί» από έμπειρα στελέχη οι οργανισμοί.

    Άξια στελέχη από ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΔΕΥ-Υδρογονάνθρακες, ΚΑΠΕ αλλά και το ίδιο το ΥΠΕΝ, υπέβαλαν παραιτήσεις και έφευγαν για άλλες πολιτείες, δηλαδή για τον ιδιωτικό τομέα όπου οι αμοιβές τους ήταν σχεδόν διπλάσιες πολλές φορές.

    Διαχρονικό αίτημα των εποπτευόμενων φορέων ήταν να αποκτήσουν ευχέρεια στο μισθολόγιό τους για να μην χάνουν τα στελέχη τους.

    Μαθαίνω με χαρά ότι ο ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, αποφάσισε να εισακούσει τις προτροπές του mononews.gr και του wiseman (εντάξει χιούμορ κάνουμε Πασχαλιάτικα, αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα δικά μας δημοσιεύματα) και σύντομα περνάει ειδική νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα δοθεί ελευθερία στο μισθολόγιο των εποπτευόμενων φορέων, επιτρέποντας έτσι την αύξηση των απολαβών για τα στελέχη τους.

    Σωστή απόφαση, που είχε και τη θετική εισήγηση της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του γ.γ. Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και την επικροτούμε.

    Άλλωστε, όπως μας είπε στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, «βάλατε και εσείς στο mononews.gr το λιθαράκι σας για να μείνω στο Διαχειριστή, αλλιώς δεν έβγαινα οικονομικά» οπότε  η χαρά είναι διπλή λόγω και της αναγνώρισης της παρεμβατικότητας του mononews.gr…

     

    Η παρουσιάστρια που βάζει «Bum Boosting Shorts»

    Θα σας πάω σε κάτι ελαφρύ, αλλά αρκετά χαριτωμένο τώρα.

    Διάβαζα που λέτε χθες ένα ενδιαφέρον άρθρο στην ιστοσελίδα της Telegraph που αναφερόταν σε ένα προϊόν από την M&S που ονομάζεται: «Bum Boosting Shorts», κυκλοφόρησε προχθές και είναι… αυτό που νομίζετε.

    Ένα σορτς που φορούν συνήθως οι γυναίκες προκειμένου να… ανορθώσουν την πίσω όψη του σώματός τους.

    Κοστίζει μόνο 15 λίρες και κάνει θραύση διότι είναι σχεδιασμένο να διαμορφώνει τους γλουτούς με εκπληκτικό τρόπο.

    Και θυμήθηκα ότι εδώ και χρόνια πασίγνωστη παρουσιάστρια της τηλεόρασης χρησιμοποιεί αυτό το σορτς ή κάποιο παρόμοιο.

    Ενώ δηλαδή τη βλέπεις στην καθημερινότητά της να είναι… λιπόσαρκη μπροστά από τις κάμερες εμφανίζεται με μοναδικές… καμπύλες εξαιτίας του λεγόμενου και ανυψωτικού παντελονιού, το οποίος μπορείς να αγοράσεις και με μαξιλαράκια αν θες να γίνει… Καρντάσιαν.

    Η εν λόγω Ελληνίδα (το τονίζω) παρουσιάστρια, προσπαθεί να κρύψει ότι το χρησιμοποιεί, αλλά κρύβονται αυτά… Βγάζουν μάτι.

    Τι σου είναι η ματαιοδοξία και το σύνδρομο του Ντόριαν Γκρέυ!

     

    Έφυγε ο Σήφης

    Το mononews και ο wiseman, αποχαιρετούν έναν εξαιρετικό επαγγελματία, το μέλος του ΔΣ και διευθυντή επενδύσεων της Alpha Trust, Σήφη Παπαδογιάννη.

    Ο Παπαδογιάννης, με καταγωγή από τα Χανιά, ήταν ίσως ο κορυφαίος στο είδος του.

    Αντίο Σήφη!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.