• Ανάλυση mononews: H Mytilineos και η κεφαλαιοποίηση των 10 δισ. ευρώ – Crash test των εταιρειών του FTSE100

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos
    Δημοσιεύτηκε:

    Εντός του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή των μετοχών της Mytilineos στον «διάσημο» δείκτη FTSE100 του Λονδίνου.

    Ήδη η εισηγμένη έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δυο χρηματοοικονομικών συμβουλών, της Citigroup Global Markets Europe AG και της Morgan Stanley, προκειμένου να ετοιμάσουν τον φάκελο της αίτησης η οποία εκτιμάται ότι θα κατατεθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2024.

    Η ένταξη της Mytilineos στον δείκτη FTSE100 (παράλληλα με την Αθήνα) στην ουσία διεθνοποιεί τον όμιλο, σημαντικό μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού, μεταξύ αυτών της Βρετανίας και του Καναδά.

    Σε μια εποχή που η νέα δομή της Mytilineos, Energy & Metals, έχει εδραιωθεί και οι συνέργειες μεταξύ των δύο τομέων έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν, ενώ και η διεθνής επέκταση για τις συνδυαστικές δραστηριότητες κατασκευής και πώλησης ενεργειακών έργων και εμπορίας ενέργειας και φυσικού αερίου και τα μεγέθη του ομίλου κινούνται στα επίπεδα του 1 δισ. EBITDA το χρόνο, ο όμιλος έχει πλέον τα χαρακτηριστικά των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου.

    Την επιλογή του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, την αποδίδει στους ισχυρούς δεσμούς της Mytilineos με τη Βρετανία, η οποία ενισχύεται ήδη από 10 έργα σε εξέλιξη.

    «Έχουμε πολύ στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια από τις κύριες αγορές μας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε περισσότερα από 10 μεγάλα έργα. Ένα από αυτά είναι το καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο είναι ένα τεράστιο έργο. Πραγματοποιούμε επίσης πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» επισημαίνει το αφεντικό της Mytilineos σε κάθε ευκαιρία.

    Μετά την είσοδό του στο εμβληματικό Χρηματιστήριο και στον δείκτη FTSE100, αναμένεται να “ξεκλειδώσει” σημαντικές αξίες, που σήμερα δεν αναδεικνύονται σε μια ρηχή χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική.

    Εύκολα ο επενδυτής αντιλαμβάνεται ότι να κατέχει μετοχές της Mytilineos, του προσδίδει την λάμψη ενός χρηματιστηρίου με βαρύνουσα σημασία στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

    Η ανάλυση του mononews.gr

    Το mononews.gr με την βοήθεια των εξιδεικευμένων αναλυτών του, προχώρησε σε μια εκτεταμένη έρευνα σε όλες τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στον δείκτη FTSE 100 του χρηματιστηρίου της Βρετανικής πρωτεύουσας.

    Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι γιγαντιαίες εταιρείες όπως η ASTRA ZENEKA με κεφαλαιοποίηση 217 δισ. ευρώ, η Shell  με κεφαλαιοποίηση 216 δισ. , η HSBC με αξία 145 δισ. , η UNILEVER με 119 δισ. ευρώ και ακολουθούν η RIO TINTO και η BP με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.

    Στο τέλος της σχετικής λίστας βρίσκεται η St. James Place PLC με κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.

     

    FTSE 100: H Mytilineos με βάση την καθαρή κερδοφορία βρίσκεται στην θέση 40-41  

    Εάν θεωρητικά η Mytilineos είχε ενταχθεί την προηγουμένη εβδομάδα στον δείκτη, θα «πλασαριζόταν» μεταξύ 80ης και 86ης θέσης, που διαπραγματεύονται εταιρείες, η κεφαλαιοποίηση των οποίων είναι μεταξύ 5,5 και 5 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι η αξία της εισηγμένης τις προηγούμενες ημέρες ήταν στα 5,4 δισ. ευρώ. (Χθες η μετοχή έκλεισε 39,06 ευρώ,  σημείωσε άνοδο κατά 2,25% και η κεφαλαιοποίησή  της ανήλθε στα 5,58 δισ. ευρώ.)

    Όμως αγαπητοί αναγνώστες, μια προσεκτική ματιά στα μεγέθη της Mytilineos αποδεικνύουν ότι η εισηγμένη, αξίζει να βρίσκεται υψηλοτέρα στην κατάταξη του δείκτη FTSE100 και για την ακρίβεια στην θέση μεταξύ 40 και 45.

    Τα καθαρά κέρδη της MYTILINEOS για το 2023 ανήλθαν στα 623 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή υψηλοτέρα από την BUNZL PLC που είχε κέρδη 605 εκατ. ευρώ αλλά με κεφαλαιοποίηση 12 δισ. ευρώ.

    Επίσης τα κέρδη της CΟCACOLA HBC AG άγγιξαν τα 636 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της όμως να βρίσκεται στα 10,9 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα η Intercontinental HOTELS Group PLC έχει κέρδη 694 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται στα 15,2 δισ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα  o κατασκευαστικός όμιλος  Berkeley Group Holdings το 2023 είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ όμως η κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται στα 16,2 δισ. ευρώ, ενώ ο χρηματοοικονομικός όμιλος LEGAL & General Group με κέρδη 526 εκατ. ευρώ (σχεδόν 100 εκατ. χαμηλότερα από την Mytilineos) έχει αξία 16,2 δισ. ευρώ.

    Οι προαναφερθείσες εταιρείες βρίσκονται στην κατάταξη μεταξύ της 38ης θέσης και 48ης θέσης.

    Στην ουσία, η Mytilineos με βάση την κερδοφορία της βρίσκεται στην θέση 40-41 μαζί με την COCA COLA HBC AG.

    O πίνακας με τις 50 πρώτες εταιρείες σε καθαρά κέρδη του δείκτη FTSE100. Περιλαμβάνεται η εταιρεία Mytilineos

    Adj. Ebitda

    Οι αναλυτές του mononews.gr όμως κατέγραψαν και τα Adj. Ebitda του 2023 των 100 εταιρειών που είναι εισηγμένες στον δείκτη FTSE100 του Λονδίνου.

    Υπενθυμίζεται ότι η MYTILINEOS  κατέγραψε το 2023, Adj. Ebitda 1,014 δισ. ευρώ.

    Υψηλότερα  δηλαδή από την εταιρεία ύδρευσης UNITED Utilities Group PLC που είχε Adj. Ebitda 1,007 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 8,189 δισ. ευρώ, τον εκπαιδευτικό όμιλο PEARSON PLC με 957 εκατ. ευρώ Adj. Ebitda και κεφαλαιοποίηση  7,841 δισ. ευρώ.

    Ένα σκαλί πάνω από την Mytilineos βρίσκεται η Intercontinental Hotels  Group PLC.

    Είχε λειτουργική κερδοφορία 1,018 δισ. ευρώ όμως σχεδόν τριπλάσια κεφαλαιοποίηση από την Mytilineos, στα 15,2 δισ. ευρώ.

    Με βάση την λειτουργική κερδοφορία η Mytilineos κατατάσσεται στις θέσεις μεταξύ 51 και 53.

     

    O πίνακας με τις 100 εταιρείες του FTSE100 βάση των Adj. Ebitda για το 2023. Περιλαμβάνεται η εταιρεία Mytilineos

     

    Mytilineos: Κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ;

    Όμως διαπιστώνετε, το στοίχημα για την Mytilineos με την εισαγωγή στο Λονδίνο είναι τεράστιο.

    Η αγορά του Λονδίνου ξεκλειδώνει υπό προϋποθέσεις μεγάλες αξίες για τους μετόχους.

    Επι της ουσίας, ενώ σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της, η MYTILINEOS κατατάσσεται στην 85η θέση του δείκτη, εν τούτοις σύμφωνα με τα καθαρά της κέρδη, βρίσκεται στην 40η – 41η θέση ενώ σύμφωνα με την λειτουργική της κερδοφορία βρίσκεται στην θέση 51-53.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές του mononews.gr, “εάν η κεφαλαιοποίηση της ήταν σε θέση ανάλογη με τους δείκτες της εισηγμένης, στον δείκτη FTSE100, η αξία της θα ήταν σήμερα πέριξ των 10 δισ. ευρώ.»

    Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, «το LSE έχει δει τα χειρότερα. Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια» εκτιμά ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος της εισηγμένης.

    Η εταιρεία  καταφέρνει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς παρά τα μεγάλα μεγέθη του, σημειώνοντας κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών, με δομή και δραστηριότητες αλληλοσυμπληρούμενες που αντισταθμίζονται μεταξύ τους, και έχει παρουσία στο εξωτερικό αναπτύσσοντας και αναλαμβάνοντας εξειδικευμένα  έργα, έχει κερδίσει  ήδη την εμπιστοσύνη των διεθνών  αγορών, επενδυτών  και πελατών του.

    Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή της να κρατά σταθερά τη σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με άψογο ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης και με σταθερή την προτίμηση των μετόχων της.

    Τα χαρακτηριστικά του ομίλου που έχει παρουσία σε 5 ηπείρους με 280 projects διατηρώντας σταθερά ανοδικά τα μεγέθη της.

    Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους,  ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση κερδών και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με  καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ.

    Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην στήλη traders book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr, σας είχαμε δώσει τιμή στόχο για την μετοχή τα 46 ευρώ.

    Η ανάλυση είχε δημοσιευθεί στις 26 Μαρτίου, τότε που η μετοχή βρισκόταν στα 36,22 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 39,06 ευρώ.