• Γιατί Eurobank, ΓΕΚ και ΤΕΝΕΡΓ απογειώθηκαν, ο Βακάκης, τα 110 εκατ. και ο γαμπρός που δεν πήρε ευρώ, τι συμβαίνει μεταξύ του ΚΜ και του Μηταράκη, η όμορφη πρέσβης Λουέλα, και ποιος είναι ο 67χρονος επιχειρηματίας και η 23χρονη (που όλοι ρωτάτε)

    Αγαπητοί αναγνώστες, κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Απόστολος Βακάκης είναι game changer.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Απόστολος Βακάκης: Τα 110 εκατ. ευρώ, η Χριστίνα, η Σοφία και ο γαμπρός που δεν πήρε… μία

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες το καλό κλίμα στο Χ.Α. το χάλασε η Jumbo.

    Η μετοχή της μετά το placement σημείωσε κάθετη πτώση και έκλεισε στα 27,80 ευρώ με απώλειες 7,33%.

    Όπως γνωρίζετε η μετοχή ΜΠΕΛΑ 1,18% 27,46 έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη (ΓΔ) τουλάχιστον κατά 0,40%.

    Ο ΓΔ έκλεισε με οριακά κέρδη 0,25% στις 1.477 μονάδες.

    Εάν για παράδειγμα δεν υπήρχε το placement και η μετοχή έκλεινε flat,  τότε ο γενικός δείκτης θα είχε βρεθεί στις 1.485 μονάδες.

    Σε κάθε περίπτωση το γεγονός παραμένει.

    Ο Απόστολος Βακάκης πούλησε 4.000.000 μετοχές και αποκόμισε  περίπου 110 εκατ. ευρώ, χρήματα που όπως μεταδίδουν πηγές θα τα μοιράσει στα δύο του κορίτσια, στη Χριστίνα και τη Σοφία.

    Άρα η κάθε μια θα λάβει περίπου 55 εκατ. ευρώ.

    Καθόλου άσχημα για τις δυο.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, η Χριστίνα έχει παντρευτεί τον Βασίλη Μιχαήλ που… αυτοαποκαλείται εφοπλιστής, και η Σοφία τον Πασχάλη Διαμαντίδη που είναι κανονικός εφοπλιστής.

    Και τώρα θα σας διηγηθώ ένα ωραίο παρασκήνιο για να καταλάβετε τι σημαίνει Απόστολος Βακάκης.

    Όταν προ ετών ο Πασχάλης ζήτησε λεφτά από τον Βακάκη, για να ξεκινήσει την εφοπλιστική του εταιρεία,  ο mr Jumbo του τα έδωσε προφανώς γιατί του είχε εμπιστοσύνη.

    Φημολογείται ότι του έδωσε 80 εκατ. ευρώ.

    Και εκ του αποτελέσματος, είχε απόλυτο δίκαιο, καθώς η εταιρεία τους, VELOS Tankers μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

    Όμως εβδομάδες νωρίτερα του είχε ζητήσει λεφτά και ο Μιχαήλ, πάλι για τον ίδιο λόγο.

    Και φυσικά, ο γίγας Απόστολος είπε στον γαμπρό του ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι».

    Πάντως, όσοι ξέρουν τον Μιχαήλ λένε ότι  «βρίσκεται μονίμως σε διακοπές….»

    Not bad λοιπόν για τις δύο ισχυρές κυρίες της JUMBO.

     

    Είναι «παίκτης» ο Βακάκης…

    Αγαπητοί αναγνώστες, κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Απόστολος Βακάκης είναι game changer.

    Με τις κινήσεις του μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι και όλη η αγορά να συζητά γι’ αυτόν.

    Αυτό έγινε και με το ξαφνικό placement που αποφάσισε την Πέμπτη και ολοκλήρωσε μέσα σε λίγες ώρες.

    Η έκπληξη ήταν ότι αντί για 1,5% και 2 εκατ. μετοχές που είχε σκοπό να πουλήσει αρχικά, τελικά διέθεσε το διπλάσιο, δηλαδή 3% και 4 εκατ. μετοχές.

    Πολλοί απόρησαν για την κίνηση αυτή, όπως και για το γεγονός ότι το discount ήταν υψηλότατο για τα δεδομένα του Βακάκη, 9,33% από τα 30 ευρώ που ήταν η τιμή κλεισίματος την Πέμπτη.

    Απόρησαν πολλοί και γιατί ο Βακάκης αποφάσισε να πουλήσει ένα τέτοιο ποσοστό σε θεσμικούς και να κατεβάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbo κοντά στο 16%.

    «Πουλάει και φεύγει;», είπαν κάποιοι που δεν… γνωρίζουν τον Βακάκη, αλλά ο ίδιος έλυσε τις απορίες τους. Τα 109 εκατ. που έβαλε στην τσέπη είναι κάτι σαν… εξασφάλιση των δύο θυγατέρων του.

    Όπως αποκάλυψε πρώτο το mononews τα χρήματα αυτά είναι κάτι σαν «προίκα», σαν δώρο του πατέρα προς τις κόρες του, Σοφία και Χριστίνα, με την πρώτη να έχει εμπλακεί ενεργά στην Jumbo.

    Όσο για την τιμή που πούλησε, στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή, όταν είχε κάνει ρεκόρ στα 30 ευρώ;

    Ο ίδιος λέει ότι είναι η μέση τιμή της μετοχής το τελευταίο τρίμηνο.

    Όπερ σημαίνει «είδα ψηλά και πούλησα, αλλά είχα αγοράσει και πολύ χαμηλά, άρα είμαι κερδισμένος». Είναι «παίκτης» ο Απόστολος, κανείς δεν το αμφισβητεί.

    Όπως ήταν αναμενόμενο το ταμπλό αντέδρασε στο placement με τη μετοχή να σημειώνει υποχώρηση 7,33% στα 27,8 ευρώ, κοντά δηλαδή στην τιμή διάθεσης με το discount.

    Προφανώς κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν πιο ψηλά από εκεί που ο Βακάκης – μέσω του placement- αποτίμησε τη μετοχή.

    Τώρα αν το επόμενο διάστημα δούμε τον mister Jumbo να αγοράζει στα χαμηλά διότι οι τιμές στόχοι που βάζουν οι αναλυτές είναι στα 32 και 33 ευρώ… μην απορήσετε…

     

    Eurobank: Η άνοδος

    Και πάμε τώρα στα τελείως «πεζά» θέματα, καθώς χθες την επικαιρότητα μονοπώλησε ο Απόστολος.

    Χθες τα ξημερώματα εάν θυμάστε σας είπαμε, ότι υπάρχει μεγάλος πωλητής στη μετοχή ΠΕΙΡ 0,52% 3,87 της Τράπεζας Πειραιώς.

    To fund που έχει βγει πωλητής γυρίζει τις μετοχές του σε EUROBANK.

    Όπως διαπιστώσατε χθες η EUROBANK ΕΥΡΩΒ 1,42% 2,14 κινήθηκε έντονα ανοδικά.

    Έκλεισε στα 2,06 ευρώ με κέρδη 1,5% και όγκο συναλλαγών τα 7 εκατ. χαρτιά.

    Αντίθετα η Πειραιώς σε ολόκληρη την συνεδρίαση έπαιζε με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες στα 3,78 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 4,48 εκατ. χαρτιά.

    Λογικά οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

    Ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν ο πωλητής τελείωσε, αλλά σε κάθε περίπτωση λογικά πρέπει σε λίγες συνεδριάσεις να ολοκληρώσει τις ρευστοποιήσεις.

     

    ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Με σημαντικά κέρδη

    Δυο άλλες μετοχές που έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,49% 16,48 και της Τέρνα Ενεργειακή.

    Από την αρχή της συνεδρίασης οι δύο μετοχές του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη, κινήθηκαν ανοδικά, ενδεικτικό της σοβαρής συμπεριφοράς τους και προφανώς των σημαντικών νέων που έχουν μπροστά τους.

    Τελικά η ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε με άνοδο 1,84 % στα 18,80 ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,74 ευρώ με κέρδη 1%. 

     

    Αποδείχθηκε… Τιτάνας και κάνει νέο άλμα

    Η ανακοίνωση της απόφασης του Τιτάνα για εισαγωγή της θυγατρικής του σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

    Κι επισφραγίζει έτσι μια μεγάλη πορεία της εταιρείας που έχει 122 χρόνια ζωής.

    Από την ίδρυσή της το 1902 από την οικογένεια Κανελλόπουλου, την εισαγωγή στο Χ.Α. το 1912, την επέκταση σε ξένες αγορές και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, ο Τιτάνας υπό την ηγεσία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα.

    Η ανάλυση της Citi για τον όμιλο είναι ενδεικτική της εικόνας του Τιτάνα.

    Η Citi αναφέρει ότι τα έσοδα του ομίλου της Τιτάν ήταν στα €624 εκατ. (+6,1% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA στα €110 εκατ. (+2,5% σε ετήσια βάση), σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και τις δικές της εκτιμήσεις (€603 εκατ. και €105 εκατ.).

    Η Τιτάν προστέθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap το Μάρτιο του 2024 και η σύσταση είναι buy με τιμή στόχο τα 30 ευρώ.

    O ισολογισμός είναι ισχυρός με καθαρό δανεισμό στα €684 εκατ. και δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 1,2 φορές, σε σύγκριση με €660 εκατ. και 1,2 φορές στο τέλος του 2023 και €838 εκατ. ή 2,1 φορές στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023.

    Το Χρηματιστήριο επιβράβευσε και χθες τη μετοχή καθώς καταγράφηκε άνοδος 3,65% στα 31,2 ευρώ.

    Ένα μόνο στοιχείο τα λέει όλα για τη μετοχή.

    Στις 2 Ιανουαρίου του 2023, δηλαδή πριν από 1,5 χρόνο η τιμή της μετοχής ήταν μόλις 12,2 ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν ακριβώς, στις 9 Μαΐου 2023 ήταν στα 15,3 ευρώ.

    Υπερδιπλασιασμός δηλαδή και τρελά κέρδη για όποιον είχε επενδύσει στις προοπτικές του Τιτάνα…

     

    Ο Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ) αποφασίζει, η γαλλική Nexans επικρίνει Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ), οι αδελφοί Κύπριοι παριστάνουν τους «Κινέζους»…

    Aνήμερα Μεγάλη Τετάρτη σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά ότι η Κομισιόν… ξύπνησε και πιέζει τους Κύπριους για τη διασύνδεση της Κύπρου με Κρήτη και Ισραήλ με συνολικό κόστος πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    Οι αργοκίνητοι κοινοτικοί τώρα θυμήθηκαν πως έχουν εγκρίνει δάνειο 657 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, ένα δάνειο που τώρα μπορεί να πάει στο  βρόντο.

    Αποδέκτης της πρόκλησης ήταν ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ που ανέλαβε να πιέσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου για λογαριασμό των Βρυξελλών ώστε οι αδελφοί Κύπριοι, που αδιαφορούν προκλητικά, να εισφέρουν τα πολυπόθητα 100 εκατομμύρια ευρώ στο έργο.

    Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές σε Αθήνα και Λευκωσία να καθορίσουν τάχιστα την μεθοδολογία εσόδου για το έργο δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνεται κατά  την κατασκευή του.

    Όλη τη φασαρία έκανε ο γαλλικός κολοσσός της Nexans, που έχει πάρει την εργολαβία του καλωδίου και κινδυνεύει με μεγάλη ζημιά εάν δεν αλλάξουν γνώμη οι Κύπριοι.

    Η Nexans που έχει μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες άσκησε ασφυκτική πίεση για τη  μεταβίβαση  του έργου από το Euroasia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ και το πέτυχε προ ημερών.

    Μαθαίνω ότι σήμερα η ΡΑΑΕΥ με εισήγηση του Προέδρου Θανάση Δαγούμα και του Δημήτρη Φούρλαρη (που είναι ο «κλαδάρχης Ενέργειας» στην Αρχή) θα εγκρίνει τον τρόπο είσπραξης εσόδων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

    Εν τω μεταξύ, όμως πέφτουν βροχή τα… γαλλικά καρφιά προς τον κ. Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, αφού πλέον ο Διαχειριστής θα έχει τον έλεγχο της ροής εσόδων και θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πληρωμές προς την NEXANS.

    «Εάν ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε εμείς στη Nexans θεωρούμε αναπόφευκτη την  αναστολή εργασιών, με κίνδυνο να καταρρεύσει ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αλλά και του Ισραήλ» γράφει σε επιστολή της η γαλλική εταιρία προς την Κομισιόν.

    Συμπέρασμα: ο κ. Μανουσάκης πρέπει να τρέξει… κατοστάρι για να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, όπως σας έχουμε γράψει ήδη από τη Μ. Τετάρτη.

     

    Απτόητος όμως ο… «καλός φίλος» κ. Μάνος παραγγέλνει καλώδια 1,7 δισ!

    Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο μπλέξιμο (όπως σας έχει γράψει κατ’ επανάληψη ο wiseman, πρόκειται για έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που ενδιαφέρει άμεσα και την ελληνική κυβέρνηση) ο… καλός φίλος της στήλης Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ παραγγέλνει καλώδια, επίγεια και υποβρύχια, αξίας 1,7 δισ.!

    Ο «άρχων της πιρουέτας» (σ.σ. ας μην παριστάνει τον θυμωμένο στους συνεργάτες του, κατά βάθος απολαμβάνει το χαρακτηρισμό που του κόλλησε ο wiseman) προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο εξαετούς διάρκειας για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το χερσαίο σύστημα ηλεκτροδότησης, το γνωστό ΕΣΜΗΕ.

    Εντύπωση προκαλεί πάντως η βιασύνη του: Έργο  1,7 δισ. ευρώ, στο οποίο όρισε προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 24η Μαΐου!

    «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, αυτός είναι διαγωνισμός!» σχολίασε στέλεχος του ΑΔΜΗΕ που δεν ανήκει στον στενό κύκλο του κου Μάνου, ενώ άλλο στέλεχος είχε διαφορετική προσέγγιση: «έχει καλούς και… γρήγορους φίλους ο Πρόεδρός μας ο “Πιρουέτας” οπότε γνωρίζει εκ των προτέρων την ανταπόκριση, ενώ οι φίλοι του γνωρίζουν εκ των προτέρων τα πάντα!».

    Εγώ ως ταπεινός wiseman, ούτε υιοθετώ αυτές τις κακεντρέχειες, ούτε τις σχολιάζω!

     

    Ενιαίο τιμολόγιο στο αέριο θέλουν οι Ιταλίδες μάνατζερ από τον Θανάση Δαγούμα…

    Mιας και αναφερθήκαμε στον Θανάση Δαγούμα και τη ΡΑΑΕΥ, να σας πληροφορήσουμε ότι μεταπασχαλινό αίτημα υποβλήθηκε από τη  CEO της «Enaon Eda» κα Francesca Zanninotti προς τη ΡΑΑΕΥ για ενιαίο τιμολόγιο διανομής.

    Όπως τονίζει η Ιταλίδα μάνατζερ, «στόχος είναι η συγκράτηση των χρεώσεων στις περιοχές όπου επεκτείνεται το αέριο».

    Με δύο λόγια τις δαπάνες επέκτασης του αερίου π.χ. στην Ήπειρο ή τη Θράκη θα τις πληρώσει ο καταναλωτής στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη όπου το δίκτυο είναι πυκνό και ώριμο.

    Μάλιστα!

    Θυμίζω πως η Enaon EDA, είναι η νέα επωνυμία της ΔΕΔΑ, του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Αερίου για τις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

    Η Enaon EDA είναι ο καθολικός διάδοχος όλων των δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και έννομων σχέσεων των συγχωνευμένων Διαχειριστών, της πρώην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και πρώην ΕΔΑ Αττικής.

    Είναι θυγατρική, δε, της Enaon-Ιtalgas με Διευθύνουσα Σύμβουλο μία άλλη ισχυρή Ιταλίδα μάνατζερ, την κα  Barbara Morgante.

    Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο: η κα Ζανιννότι δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα κατασκευαστούν μέσα στο 2024, περίπου 650 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 50 χιλιόμετρα  μέσης πίεσης.

    Ελπίζουμε να πετύχει το στόχο και μάλιστα χωρίς τα γνωστά… ιταλικά μαγειρέματα.

     

    To μπάχαλο στον σιδηρόδρομο, ο Σταϊκούρας και η Intrakat

    Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας με το επιτελικό μπάχαλο που συνεχίζει να επικρατεί στον σιδηρόδρομο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το lifting του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.

    Το νέο επεισόδιο που έκανε τον υπουργό να αναθεωρήσει μια δική του προηγούμενη απόφαση ήταν η ένσταση της Intrakat σχετικά με την αρμοδιότητα της επιτροπής του υπουργείου να αξιολογήσει τις καταστροφές στο τμήμα Λάρισα-Βόλος λόγω των καιρικών φαινομένων Daniel και Elias, το οποίο η Intrakat έχει αναλάβει από τον Μάιο του 2022 την αναβάθμιση και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή.

    Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η Intrakat είχε προσπαθήσει πρόσφατα να πείσει τόσο την ΕΡΓΟΣΕ όσο και το υπουργείο ώστε να μην ενεργοποιηθεί η σύμβαση αξίας 83 εκατ. ευρώ λόγω των εκτεταμένων καταστροφών.

    Όσον αφορά στην πρόσφατη ένσταση, η Intrakat αποδεικνύει ότι η αξιολόγηση της επιτροπής του υπουργείου είναι αβάσιμη, μη νόμιμη και πλημμελώς τεκμηριωμένη, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να αποδεχθεί μερικώς το αίτημα της εταιρείας και πλέον το ζήτημα βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΡΓΟΣΕ.

     

    Σταυρούλα Καμπουρίδου (ΔΙΑΣ): Οργανώνει μεγάλο συνέδριο

    Οι αλλαγές που φέρνουν οι άμεσες πληρωμές και το νέο δυναμικό τοπίο που δημιουργούν είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει η ΔΙΑΣ στις 15 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής.

    Προσκεκλημένοι είναι κορυφαίοι διεθνείς ομιλητές που θα αναφερθούν  στο ευρύ φάσμα των ψηφιακών πληρωμών  και θα μιλήσουν για  τις διάφορες μορφές πληρωμής, τις κύριες καινοτομίες, τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις και τις τάσεις όπως τις άμεσες πληρωμές, τις λύσεις Account-to-Account (A2A), που έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, με στόχο να προσφέρουν ευελιξία, βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.

    Εξάλλου το θέμα: «The Rainbow of Digital Payments’ disruptive forms – A new diverse landscape», δείχνει πως πρόκειται για ένα συνέδριο εξωστρέφειας που δημιουργεί νέες συνθήκες στην καθημερινότητα των συναλλαγών.

    Το συνέδριο θα ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και θα αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του IRIS και στο επίπεδο πάταξης της φοροδιαφυγής.

    Μάλιστα προσκεκλημένοι είναι οι  κ.κ. Giorgio Andreoli – Director General, European Payments Council (EPC) που εκπονεί και σχεδιάζει όλα τα συστήματα πληρωμών, Dr. Christian Pirkner – Chairman, European Mobile Payment Systems Association (EMPSA), Jose-Luis Langa – President, European Automated Clearing House Association (EACHA).

    Το European Payments Council εκπονεί και σχεδιάζει όλα τα συστήματα πληρωμών της Ευρώπης, το  European Mobile Payment Systems Association είναι η ομπρέλα για όλα τα συστήματα σαν το IRIS της Ευρώπης και το European Automated Clearing House Association το αντίστοιχο για όλα τα σχήματα ΔΙΑΣ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το πάνελ που θα συντονίσει η CEO της ΔΙΑΣ κα Σταυρούλα Καμπουρίδου όπου θα συνομιλήσει με τον Πορτογάλο ομόλογό της  Luis Sequeira- Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, SIBS (ACH Πορτογα και τον Ινδό Δρ. Kishan Srinivas- Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης – Ευρώπη, NPCI International Payments Limited (ACH Ινδία).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από το αντίστοιχο IRIS της Ινδίας, το UPI, εκκαθαρίζονται 13 δισ. συναλλαγές το μήνα, καθώς από τα 600 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεμπόρους  της χώρας τα 400 εκατ. πληρώνονται μέσω του UPI.

    Ενώ οι Πορτογάλοι έχουν 10 δισ. συναλλαγές το χρόνο, όταν στην Ελλάδα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν μόλις 4 εκατ. συναλλαγές.

     

    Ο πάγος που έσπασε μεταξύ Μητσοτάκη – Μηταράκη

    Στη Χίο είναι για σήμερα, Παρασκευή, προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα βλέμματα και τα ώτα όλων είναι στο που θα πάει, ποιους θα συναντήσει και τι θα πει, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα πάει στο στρατόπεδο Γκιάλα ενώ θα επισκεφτεί και το μουσείο σφαγών της Χίου, στον Άγιο Μηνά.

    Αν μη τι άλλο επισκέψεις με το βλέμμα στη γειτονική Τουρκία.

    Κι επειδή δεν μπορεί να τα ξέρει όλα ένας πρωθυπουργός, μαθαίνω ότι είχε θερμή επικοινωνία με τον βουλευτή και πρώην υπουργό, Νότη Μηταράκη, ο οποίος γνωρίζει τη Χίο σαν… την τσέπη του και είπε πολλά στον κ. Μητσοτάκη.

    Και σίγουρα θα βρεθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού αυτές τις λίγες ώρες στο νησί.

    Οι γνωρίζοντες τα κυβερνητικά λένε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να αναθερμανθούν οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Μηταράκη, μετά την αποπομπή του δεύτερου πέρυσι το καλοκαίρι από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρατάει κακίες, αυτό είναι γνωστό, και όσους τους θεωρεί πολύτιμους τους συμβουλεύεται και τους ακούει…

     

    Βγάζουν καπνούς για τον Εντι Ράμα, το Γαλάτσι…

    Και μιας και μιλάμε για την κυβέρνηση, να σα πω για ακόμη μια φορά ότι στο Μαξίμου βγάζουν… καπνούς από τα νεύρα που έχουν με τον Έντι Ράμα.

    Ίσως όχι τόσο γιατί θέλει να έρθει και να μιλήσει στους Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

    Όσο γιατί η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόθεσή του μόλις στις… 7 Μαΐου, αλλά και για τις παρασκηνιακές κινήσεις της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα, να αναζητά χώρους για τη συγκέντρωση, χωρίς να ενημερωθεί κάποιος αρμόδιος.

    «Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση του Έντι Ράμα, αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», είπε ο Παύλος Μαρινάκης την Πέμπτη.

    «Δεν είναι το ίδιο μια συνάθροιση… Ολυμπιακών ή Παναθηναϊκών που πανηγυρίζουν στο Σύνταγμα ή στο Πασαλιμάνι, με 5-10 χιλιάδες Αλβανούς να κουνάνε σημαίες με τον αετό», λένε κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

    Και είναι εξοργισμένοι – όπως τονίζεται αρμοδίως – διότι η… αχρείαστη (όπως είπε ο πρωθυπουργός) άτυπη επίσκεψη Ράμα ρίχνει νερό στο μύλο πατριδοκάπηλων όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η Νίκη του Νατσιού.

    Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στην απόφαση να δοθεί τελικά το κλειστό του Γαλατσίου καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτε μια συγκέντρωση σε εξωτερικό χώρο που εγκυμονεί κινδύνους.

    Στο Σύνταγμα, την Ομόνοια ή την πλατεία Κοτζιά, που υπήρχαν σκέψεις δεν υπάρχει περίπτωση, οπότε σίγουρα πάμε προς το Γαλάτσι που και μακριά από το κέντρο είναι, και κλειστό γήπεδο είναι και θα μπορεί να ελεγχθεί η συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας.

    Επιβεβαιώνεται και η πληροφορία του wiseman που χθες δημοσίευσε την πρόσκληση προς τους Αλβανούς μετανάστες, όπου αναφερόταν το Γαλάτσι ως τόπος διεξαγωγής της συγκέντρωσης.

    Το θέμα τώρα είναι αν ο Ράμα θα διαβεί το Ρουβίκωνα και θα προκαλέσει λέγοντας κάτι για τον Μπελέρη ή για μειονότητες.

    Ίδωμεν…

     

    … Και η έμπιστη του Αλβανού πρωθυπουργού, Λουέλα Χαϊνταράγκα

    Αγαπητοί αναγνώστες, να σας πω και ποιος έχει δημιουργήσει όλο αυτό το μπάχαλο (κατ’ εντολήν Ράμα φυσικά) με την συγκέντρωση στην Αθήνα;

    Ονομάζεται Luela Hajdaraga (Λουέλα Χαϊνταράγκα) και είναι η πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για μια γοητευτική, έξυπνη και δυναμική γυναίκα, γεννημένη τη δεκαετία του ’80 επί κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, κόρη πολιτικού και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Άμυνας, η οποία είναι παντρεμένη κι έχει κι ένα γιο.

    Όπως έχει πει σε συνέντευξή της στο Marie Claire «Ανάμεσα σε άλλες ευθύνες και καθήκοντα, είχα μια αποστολή που ήταν να μετατρέψω την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα σε ένα σπίτι για κάθε Αλβανό που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα».

    Η Hajdaraga ασφαλώς χαίρει της εμπιστοσύνης της αλβανικής κυβέρνησης και είναι αυτή που έτρεξε τις τελευταίες εβδομάδες να οργανώσει την ανεπίσημη επίσκεψη του Έντι Ράμα και την εξεύρεση χώρου για τη συγκέντρωση.

    Είναι ιδιαίτερα δραστήρια, συναντά συχνά – πυκνά Έλληνες υπουργούς και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις την τελευταία 3ετία που βρίσκεται στην Αθήνα.

    Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ ψυχολογία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Empire State College.

    Ολοκλήρωσε επίσης το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς Σχέσεις.

    Μετά την επιστροφή της στην Αλβανία, υπήρξε διευθύντρια στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Τίρανα.

    Εργαζόταν στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέχρι να γίνει πρέσβης στην Αθήνα στις αρχές του 2021

     

    Η πρέσβης της Αλβανίας κ. Hajdaraga

     

    Ο Στέφανος που θα τους ξεσκίσει, η Βόρεια Ηπειρος και ο σκυλοκαυγάς

    Δεν τον προλαβαίνουμε τον Κασσελάκη και αυτά που λέει.

    Και όπως μου έλεγε γνωστό στέλεχος της πολιτικής επικοινωνίας «ο Στέφανος ή δεν ξέρει τι λέει ή ξέρει πολύ καλά και τα λέει για να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του.

    Είναι τόσο νάρκισσος που θέλει να μιλούν όλοι γι’ αυτόν.

    Και ξέρεις, στην εποχή των social media αυτό πουλάει…».

    Έτσι σκέφτεται, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά το «υπουργοί που δολοφονούν παιδιά», είπε να συνεχίσει τις χοντράδες.

    Μιλώντας την Πέμπτη σε εργαζόμενους υγειονομικούς στην Πρέβεζα είπε: «Παιδιά, ανοικτά μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε.

    Και μη φοβάστε για αντίποινα.

    Αν διανοηθεί κανείς να σας πει τίποτα, μου το λέτε να τους ξεσκίσω».

    Πολλά τα… κυβικά του Στέφανου και μας βγήκε και αψύς σαν τον άλλον.

    Όμως, η μέρα είχε κι άλλα ευτράπελα.

    Όπως όταν ο κ. Κασσελάκης πήγε στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου και είπε ότι καταλαβαίνει τα προβλήματά τους διότι κι αυτός είναι παιδί… μεταναστών.

    Αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα ή για τον φυλακισμένο Φρέντη Μπελέρη.

    Και στη συνέχεια ξεκίνησε… σκυλοκαυγά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται τον Πίνατ ενώ αυτό αγαπάει τη δική του σκυλίτσα την Φάρλι.

    Ασταμάτητος πραγματικά, και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται πώς να τον σταματήσουν από τις γκάφες.

     

    Όταν ο «Αρούλης» μας αφήνει… παγωτό

    Δεν ξέρω αν ο «γκουρού» της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Άρης Σπηλιωτόπουλος εφαρμόζει την τέχνη της αρνητικής διαφήμισης.

    Δηλαδή «πες κάτι, προβοκάρισε, δημιούργησε θόρυβο, πόλωσε το κλίμα» αρκεί να ακουστείς, όμως, η πρώτη δημόσια παρέμβαση έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

    Δηλαδή, πέραν της είδησης ότι ανέλαβε σύμβουλος του Κασσελάκη, πέρα από ένα – δύο αφιερώματα στην (μη) πολιτική του καριέρα και στην γεμάτη life style πορεία του στη Μύκονο και τον Παρνασσό, έτερον ουδέν.

    Κανένα «γκελ» δηλαδή, αδιαφορία για την επιστροφή του στην ενεργό δράση.

    Οπότε σκέφτηκε: «Ας πετάξω ένα ευφυολόγημα για να ακουστώ».

    Και κάπως έτσι, θέλοντας να δικαιολογήσει την ακραία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπουργοί σκοτώνουν παιδιά», ο «Αρούλης» για τους φίλους του είπε: «Το «σκοτώνει» είναι μια φράση που σε έναν προφορικό λόγο τη λες για την αμέλεια ή και θετικά.

    Δεν έχετε ακούσει νέα παιδιά να λένε «αυτό το παγωτό σκοτώνει»;»

    Ε, και μας άφησε… παγωτό για το μέγεθος της πολιτικής του σκέψης.

    Όμως, τον σκοπό του τον πέτυχε.

    Τον «έπαιξαν» όλα τα site και οι εφημερίδες και ο Άρης είναι πια μαζί μας και επίσημα…

     

    Σημαντική διάκριση για τη δικηγορική εταιρεία Bernitsas Law

    Η γνωστή δικηγορική εταιρεία Bernitsas Law πέτυχε μια σημαντική διάκριση για την ίδια αλλά και την Ελλάδα, καθώς συμπεριλήφθηκε στη shortlist για το βραβείο Women in Business Law Awards EMEA 2024 για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Τα βραβεία Women in Business Law EMEA αποτελούν πλέον θεσμό στον χώρο, αναγνωρίζοντας κορυφαίες γυναίκες για τη συμβολή τους στην άσκηση του δικαίου των επιχειρήσεων μαζί με τις εταιρείες που τις στηρίζουν, έχοντας αναπτύξει προοδευτικές πρωτοβουλίες για την ποικιλομορφία και την ένταξη στον χώρο εργασίας στην Ευρώπη.

     

    Θα γίνει ο Χάρης Καρώνης εργολάβος;

    Ότι ο Χάρης Καρώνης της Viva Wallet είναι πολυπράγμων το γνωρίζουμε.

    Και για τον λόγο αυτό, έχοντας βεβαίως ένα «ταμείο» κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την εξαγορά από την JP Morgan του 48,5% της εταιρείας, μπορεί να σκέφτεται κι άλλες δραστηριότητες για να επενδύσει.

    Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο Καρώνης διαθέτει έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στη Σέριφο στα παλαιά μεταλλεία, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία, έπειτα από συναλλαγή με την οικογένεια Αγγελόπουλου.

    Μια έκταση που θέλει να αξιοποιήσει, αλλά για την οποία υπάρχει αντιδικία με το δήμο Σερίφου.

    Είναι επίσης γνωστό ότι ο επικεφαλής της Viva, μέσω της WeRealizeProperties εισερχόταν στο real estate to 2021 μαζί με τον συνέταιρό του, Μάκη Αντύπα, αγοράζοντας κι άλλα ακίνητα στην Αττική, πέραν της Σερίφου.

    Τώρα μαθαίνουμε ότι η WeRealizeProperties εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «VECTOR ENGINEERS ΙΚΕ», η οποία είναι κατασκευαστική και σκοπό έχει την κατασκευή κτιρίων, μεσιτίες, δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών, δραστηριότητες ηλεκτρολογικών υδραυλικών κι άλλων κατασκευαστικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ για να αυξηθεί στη συνέχεια σε 1.250 ευρώ και τα 250 ευρώ τα κάλυψε η εταιρεία του κ. Καρώνη.

    Η Vector, μια εταιρεία με επικεφαλής τον Αυξέντιο Τυχόπουλο, αναλαμβάνει να κατασκευάσει δίκτυα καταστημάτων, βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και logistics, τουριστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες.

    Εικάζω ότι η συμμετοχή του Καρώνη στην εταιρεία σχετίζεται και με την δραστηριοποίησή του στο real estate, και ουδεμία περίπτωση υπάρχει να γίνει ο Χάρης Καρώνης εργολάβος…

     

    Το πάρτι με «ΛεΠά» και Κόνι Μεταξά του 67χρονου με την 23χρονη…

    Σας έγραφα τις προάλλες, κατ’ αποκλειστικότητα, για τον αρραβώνα ενός 67χρονου επιχειρηματία με 23χρονη κυρία.

    Σας έχω νέα, λοιπόν, φρέσκα, καθώς εκατοντάδες ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιους γράφει ο wiseman.

    Κατ’ αρχάς να σας πω ότι με πληροφόρησαν για το big πάρτι που έκανε το ζευγάρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Μια privee γιορτή που κατά πολλούς έγινε για να επισημοποιηθεί η σχέση του επιχειρηματία με τη συμβία του.

    Απ’ ό,τι μου είπαν, δεν υπάρχει ακόμη βέρα στο αριστερό, αλλά αυτά είναι τυπικότητες σε αυτές τις ηλικίες.

    Έμαθα, επίσης, ότι στο εντυπωσιακό αυτό πάρτι τραγούδησε ο Λευτέρης Πανταζής, που όπως και να το κάνεις απευθύνεται στο κοινό του 67χρονου επιχειρηματία.

    Όμως, για το νεανικό κοινό, τις φίλες και τους φίλους της elegance 23χρονης οικοδέσποινας, τον ρυθμό για ξέφρενο χορό έδωσε η Κόνι Μεταξά, η οποία όπως ξέρετε είναι η κόρη του «ΛεΠά».

    Με τον τρόπο αυτό καλύφθηκαν τα μουσικά γούστα όλων των προσκεκλημένων και η νύχτα στον Αστέρα κύλισε όμορφα με το φιλόξενο ζευγάρι να οργανώνει εξαιρετικά ένα ακόμη πάρτι από τα πολλά.

     

    …και ο επιτυχημένος «mister Illy», Γιάννης Ιωσηφίδης

    Και μιας και είμαι σίγουρος ότι σας έχει φάει η περιέργεια για να μάθετε το όνομα του επιχειρηματία σας λέω ότι πρόκειται για παράδειγμα προς μίμηση.

    Πανέξυπνος, δουλευταράς, άνθρωπος της πιάτσας από αυτούς που έμαθαν τη δουλειά στον δρόμο, εξαιρετικά επιτυχημένος, μιας και η εταιρεία του κάνει τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Ίσως λίγοι να τον γνωρίζουν διότι αποφεύγει τις πολλές κοσμικότητες, αλλά προτιμά όλα αυτά τα χρόνια να μιλάει με τη δουλειά του.

    Ο λόγος για τον Γιάννη Ιωσηφίδη, τον Πειραιώτη επιχειρηματία που έφερε στην Ελλάδα τον καφέ Illy. Και αυτόν που είχε την μεγαλειώδη ιδέα να φτιάξει τον freddo εσπρέσο, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που επί της ουσίας «σκότωσε» τον φραπέ.

    Ο εξαίρετος κ. Ιωσηφίδης, λοιπόν, μετά από 50 και πλέον χρόνια δουλειάς, παρέδωσε την εταιρεία στα παιδιά του, τον Ιορδάνη και την Ίλια και αποφάσισε να ζήσει τη ζωή του.

    Η σχέση του με την 23χρονη Εύα, δεν είναι πλέον μυστικό μετά το αρχικό δημοσίευμα του WISEMAN, δεν το κρύβουν και είναι μια χαρά.

    Μάλιστα, μαθαίνω ότι για τις γιορτές του Πάσχα έκαναν ένα πολυήμερο ταξιδάκι στις Σεϋχέλλες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.