• Οικονομία

    IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Ιστορικό υψηλό για τις συναλλαγές του IRIS τόσο στις μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών, όσο και στις πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στις ηλεκτρονικές αγορές.

    Συγκεκριμένα μέσα σε μία μέρα πραγματοποιήθηκαν 165.000 μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών μέσω της υπηρεσίας Ρ2Ρ, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό από την δημιουργία του IRIS το 2016.

    Δυναμικά κινήθηκαν και οι συναλλαγές στο IRIS Ρ2Β με 1.900 πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες (επίσης μέσα σε μία μέρα), ενώ ρεκόρ συναλλαγών -45.000- σημειώθηκε και στις ηλεκτρονικές αγορές στο IRIS Commerce.

    Τα νέα αυτά ιστορικά υψηλά σημειώθηκαν –διαφορετικές μέρες για κάθε υπηρεσία- την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου από τις  24-30. Και κατέγραψαν το μεγαλύτερο πλήθος συναλλαγών από την ημέρα της δημιουργίας τους το 2016, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως  το  εθνικό σύστημα πληρωμών για μία πενταετία μέχρι το 2021 βρισκόταν σε λήθαργο.

    Το IRIS,  είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών, απλό, εύχρηστο, γρήγορο και ασφαλές, προσφέρεται  εντελώς δωρεάν για τις μεταφορές ποσών (μέχρι 500 ευρώ την ημέρα) μεταξύ ιδιωτών, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να έχουν το QR IRIS, μέσω του e banking της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται και θα επιβαρύνονται με  σημαντικά χαμηλότερη προμήθεια (από 0,3%-0,5%) σε σχέση με τις συναλλαγές με κάρτα.

    Μάλιστα οι  επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 να έχουν διαθέσιμη  την υπηρεσία, διαφορετικά θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

    Κάρτα ή IRIS;

    Τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και για την CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου είναι το IRIS να μπει και στα φυσικά καταστήματα. Και να του γίνεται η ερώτηση όταν φτάνει στο ταμείο «κάρτα ή IRIS».

    Επίσης σύντομα οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το IRIS για να πληρώνουν τους λογαριασμούς σε ΔΕΗ, ΟΤΕ cosmote, ΕΥΔΑΠ, Vodafone

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ (Απρίλιος 2024) έχουν ενεργοποιήσει το IRIS payments στο mobile banking app τους:

    – 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες, με το  70% αυτών δηλαδή περισσότερα από 1,8 εκατ. άτομα είναι νέοι ηλικίας 18-34 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών, ενώ απουσιάζουν οι  μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες.

    – 271 χιλιάδες επαγγελματίες (από περίπου 850 χιλιάδες)

    -5.000 e shop (από τα 103.000 που δραστηριοποιούνται στη χώρα)

    Και όμως το IRIS είναι μια ομπρέλα υπηρεσιών άμεσης μεταφοράς και πληρωμής από το κινητό και ο χρήστης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το ενεργοποιήσει στο mobile banking app του.

    Εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του, τόσο για αποστολή χρημάτων σε φίλους μόνο με τον αριθμό κινητού, και αγορά προϊόντων/υπηρεσιών από επαγγελματίες – με σάρωση του IRIS QR ή με το ΑΦΜ.

    Ενώ ο χρήστης μπορεί να κάνει τις αγορές του από e-shop  με το κινητό και το mobile app της τράπεζάς του.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο TikTok του Κωστή Χατζηδάκη: Η μείωση 50% στα POS, το σύστημα IRIS και… η γραβάτα

    Κάποιος έπρεπε να σταματήσει τους αδίστακτους μεσάζοντες της Visa και Mastercard, το κάνει ο Χατζηδάκης – Άρθρο παρέμβαση

    Η πλεονεξία από Visa και Mastercard έφερε το πλαφόν στις προμήθειες για συναλλαγές κάτω από 10 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ