• Πού αποδίδει ο Παύλος Μυλωνάς την αναθεώρηση των στόχων της Εθνικής, πόσα κερδίζουν οι μέτοχοι του Σαράντη και γιατί ανεβάζει στροφές στις χορηγήσεις η Eurobank

    Από τα παραλειπόμενα της ενημέρωσης που έκανε ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας στους αναλυτές, θα ήθελα να σταθώ σε εκείνο που αφορά στην πιστωτική επέκταση

    image

    Πού απέδωσε ο Παύλος Μυλωνάς την αναθεώρηση των στόχων της Εθνικής

    Το 2023 είχαμε ξαναγράψει θα είναι η χρονιά των τραπεζών,  καθώς η μία μετά την άλλη ανεβάζει τον πήχη των αποδόσεων της.

    Η Εθνική, όπως απέδειξε χθες ο Παύλος Μυλωνάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 αναθεώρησε προς τα πάνω όλους τους βασικούς στόχους της τράπεζας (απόδοση ιδίων κεφαλαίων, κέρδη ανά μετοχή ).

    Έχουμε και λέμε ο στόχος για τα κέρδη ανά μετοχή αναπροσαρμόζεται στα 1,10 ευρώ από 0,75 ευρώ και ο δείκτης απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) αγγίζει πλέον το 15% (13% αν αφαιρεθεί η επίπτωση από τα trading gains)  από 11%.

    Οι αποδόσεις αυτές αν συνδυαστούν με τα θετικά αποτελέσματα των stress test όπως είπε ο ίδιος, αίρουν τα τελευταία εμπόδια για την καταβολή μερίσματος το 2024.

    Είναι γεγονός ότι η αναθεώρηση των στόχων, η οποία ξεπέρασε το consensus των αναλυτών, τροφοδοτήθηκε από την εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τόκους.

    Τα έσοδα από τόκους – τα οποία αποτέλεσαν και την ατμομηχανή των κερδών για τις τράπεζες – έφθασαν τα 600 εκατ. ευρώ  σημειώνοντας αύξηση κατά 75% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς.

    Να αναφέρουμε ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα κυμανθούν στην περιοχή του μισού δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ) καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 60% σε ετήσια βάση.

    Μοναδικό «αδύναμο» σημείο η μικρή αύξηση του δείκτη των κόκκινων δανείων στο 5,4% από 5,2% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

     

    Τρέχει με 150 η Aegean Baltic Bank

    Μπορεί το deal για την πώληση της ΑΒΒ στον Τέλη Μυστακίδη να έχει παγώσει εξαιτίας της στάσης που κράτησαν οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας, όμως η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει γιατί ήταν «τσουχτερό» το τίμημα της εξαγοράς.

    Η ΑΒΒ, λοιπόν ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση κερδών κατά 157% στα 14,4 εκατ. ευρώ.

    ΟΙ επιδόσεις της Τράπεζας ανεβάζουν τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 23% σε ετήσια βάση.

    Δηλαδή για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης οι μέτοχοι της Τράπεζας απολαμβάνουν για τα κεφάλαιά τους μπορεί και να είναι έως και διπλάσια σε σχέση με εκείνη που έχουν οι μέτοχοι κάποιων συστημικών τραπεζών.

    Κατά τα λοιπά, οι αναλογίες ρευστότητας παρέμειναν σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη των δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 43,4% και το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 400%, ενώ οι καταθέσεις πελατείας ανέρχονται στα 1,03 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένες από τα 1,01 δισ. ευρώ την 31.12.2022.

    Σημειώνεται, δε, ότι ο όμιλος έχει μηδενικό δανεισμό από το ευρωσύστημα.

    Tο συνολικό ενεργητικό στο τέλος Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 1,18 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων προ προβλέψεων ανήλθε σε 455 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το υπόλοιπο στο τέλος του προηγούμενου έτους (528 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω σημαντικού ύψους προπληρωμών παρά τις νέες εκταμιεύσεις δανείων άνω των 140 εκατ. ευρώ.

    Το 77% του υπολοίπου δανείων την 30.06.2023 αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 23% από μη-ναυτιλιακά επιχειρηματικά δάνεια.

    Οι ισχυροί εποπτικοί δείκτες και η συνεχιζόμενη κερδοφορία επέτρεψαν την διανομή μερίσματος ποσού 2 εκ. ευρώ και ο ενοποιημένος δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, ανήλθε την 30.06.2023 στο 22% με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9.

    Ο  δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 1,9% με 88% κάλυψη από προβλέψεις.

     

    Τι σημαίνει για τη μετοχή της Σαράντης η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου

    Ακυρώθηκαν και τυπικά χθες, τα περίπου 3 εκατ. μετοχές που είχε αποφασίσει η Σαράντης.

    Έτσι το μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 52,14 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 66.850.563 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,78 η κάθε μία.

    Θυμίζουμε ότι το πακέτο των μετοχών που ακυρώθηκε αντιπροσώπευε το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Ο Wiseman έβγαλε χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει τις «συνέπειες» από την εξέλιξη αυτή.

    Σύμφωνα λοιπόν με πρόχειρους υπολογισμούς – συνδυάζοντας παλαιότερες ανακοινώσεις και αναλύσεις που αφορούν στην εταιρεία – η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα (προσδοκώμενα) κέρδη ανά μετοχή του 2023 να διαμορφωθούν στο 4,5%.

    Το 2023 εξελίσσεται ικανοποιητικά για την Σαράντης, καθώς όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η χρονιά θα κλείσει με καθαρά κέρδη περίπου 30 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 12% έως 15% σε σχέση με πέρυσι.

     

    Ανεβάζει στροφές στα δάνεια η Eurobank το β΄εξάμηνο του έτους

    Από τα παραλειπόμενα της ενημέρωσης που έκανε ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας στους αναλυτές, θα ήθελα να σταθώ σε εκείνο που αφορά στην πιστωτική επέκταση.

    Ενώ λοιπόν η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω όλους σχεδόν του δείκτες (κεφαλαιακή απόδοση ROTE, κεφαλαιακή επάρκεια CET1) προσβλέποντας σε καλύτερες αποδόσεις, περιόρισε προς τα κάτω, τον στόχο των χορηγήσεων.

    Αρχικά λοιπόν η διοίκηση της Τράπεζας προέβλεπε ότι τα υπόλοιπα των δανείων θα αυξηθούν κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον ο πήχης έχει χαμηλώσει στα 2 δισ. ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αποπληρωμή μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

    Αν θυμάστε εδώ και αρκετό καιρό σας είχαμε ενημερώσει ότι μετά την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αρκετές εύρωστες επιχειρήσεις αποπληρώνουν τα δάνεια τους σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους.

    Η τάση αυτή φαίνεται να αποτυπώνεται πλέον και στα αποτελέσματα της Eurobank.

    Πάντως η διοίκηση της Τράπεζας παραμένει αισιόδοξη εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέποντας μάλιστα αύξηση των χορηγήσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

     

    Ποιοι κατασκευαστές «τρίβουν τα χέρια τους» μετά το ξεπάγωμα της μονάδας απορριμμάτων στη Λάρισα

    Προς αίσιο, αν και κάπως καθυστερημένο, τέλος μαθαίνω ότι οδεύει ένα μεγάλο έργο, που διεκδικούσαν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά είχε κολλήσει στις γνωστές συμπληγάδες των προσφυγών.

    Αναφέρομαι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Λάρισα, αξίας 125 εκατ. Ευρώ, η οποία ύστερα από δύο παρατάσεις βρίσκεται πλέον στο τελικό διαγωνιστικό στάδιο δηλαδή την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

    Άνθρωπός μου με πολύ καλή γνώση των διαγωνισμών για τις μονάδες απορριμμάτων μου λέει ότι δε δόθηκε χθες νέα παράταση και ότι δύο σχήματα υπέβαλαν προσφορές.

    Για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη ο διαγωνισμός, που τρέχει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχε βγει στον αέρα στα τέλη του Δεκεμβρίου και οι προσφορές αναμενόταν να υποβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο, δόθηκε παράταση για τον Μάιο, καθώς η ΗΛΕΚΤΩΡ που είναι θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, είχε προσφύγει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), επικαλούμενη σημαντικά κενά στους όρους διακήρυξης.

    Έχω να προσθέσω ότι αυξημένο υπήρξε το ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, καθώς οι ΘΑΛΗΣ (που ανήκει στην Motor Oil), Μεσόγειος και Mytilineos είχαν ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το διαγωνισμό.

     

    Κράτος Οπερέτα στη Σέριφο με πρωταγωνιστή σύζυγο πρώην τηλεπαρουσιάστριας

    Τα όσα συμβαίνουν στο μη κοσμικό νησί της Σερίφου, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, δείχνουν ότι ο «ιός της Μυκόνου» που έχει μετατρέψει το κράτος Δικαίου σε… οπερέτα, εξαπλώνεται σε όλες τις Κυκλάδες.

    Στην παραλία Γάνεμα της Σεφίφου λειτουργεί beach bar το οποίο ανήκει στον Νεκτάριο Νικολόπουλο, ο οποίος τυγχάνει σύζυγος της Κατερίνας Λάσπα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, έχοντας στα χέρια του χαρτιά που πιστοποιήσουν ότι το κατάστημα λειτουργεί παράνομα, επιχείρησε να του βάλει λουκέτο και βρέθηκε κατηγορούμενος στο τμήμα του νησιού όπου παραλίγο να περάσει στο κρατητήριο τη νύχτα του, μετά από μήνυση που του υποβλήθηκε.

    Φωνάζει δηλαδή ο κλέφτης…

    Τέλος πάντων το σφράγισμα έγινε στις 26 Ιουλίου στις 11 το πρωί, όμως στις 2 το μεσημέρι, το κατάστημα λειτουργούσε κανονικά!!

    Χθες λοιπόν όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί αντέδρασε ο Άρειος Πάγος.

    Η νέα Εισαγγελέας του, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στη Σύρο από την οποία ζητεί να πράξει τα δέοντα, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

     

    Βloomberg vs Θοδωρής Κολυδάς

    Είπαμε για την οικονομική ενημέρωση εμπιστευόμαστε το Βloomberg, αλλά για το μετεωρολογικό δελτίο νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να παραμείνουμε σε πιο παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης.

    Χθες για παράδειγμα πρώτο θέμα σε πολλά ενημερωτικά sites έγινε ένα ρεπορτάζ του οικονομικού πρακτορείου Βloomberg, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιούσε για την έλευση νέου, σφοδρότερου καύσωνα, εντός του Αυγούστου.

    Προφανώς, τέτοια εποχή και με τα όσα έχουμε «υποφέρει» θα έκανε πολλά «κλικ».

    Όμως, όπως προκύπτει από την ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

    Όπως αναφέρει o  ίδιος στο λογαριασμό του:

    «Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών.

    Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για #καύσωνα στα νότια της Ευρώπης.

    Απλά η  αναπληρώτρια Διευθύντρια για την κλιματική αλλαγή στο Copernicus ,Samantha Burgess δήλωσε στο #Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Όχι όμως ότι θα γίνει.

    Δεν δικαιολογείται άλλωστε από τους χάρτες του ECMWF».

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.