• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Αρχές Σεπτεμβρίου η πρόταση για την εξαγορά του ΤΧΣ – «Βλέπει» κέρδη 0,28 ευρώ/μετοχή για το 2023

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στόχος της Eurobank αποτελεί η διανομή μερίσματος που να αντιστοιχεί στο 25% των κερδών του 2023 επανέλαβε μιλώντας στους αναλυτές, κατά τη τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Φωκίων Καραβίας.

    Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, η Eurobank, μετά τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, προχωρά σε αναθεώρηση προς τα πάνω του guidance για το σύνολο του 2023, προβλέποντας πλέον  από βασικές δραστηριότητες προ προβλέψεων στα 1,7 δισ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ νωρίτερα), λειτουργικά κέρδη άνω των 1,3 δισ. ευρώ (έναντι 1,1 δισ. ευρώ προηγουμένως), και  κέρδη 0,28 ευρώ/μετοχή, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη 0,22 ευρώ/μετοχή

    Παράλληλα, προβλέπει πως ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα διαμορφωθεί στο 17%, από 16% που προέβλεπε νωρίτερα.

    Αναφορικά με την αναμενόμενη επαναγορά του ποσοστού 1,4% που ελέγχει το ΤΧΣ, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η πρόταση στο Ταμείο θα υποβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια ολοκλήρωση της εντός του μήνα.

    Ο κ. Καραβίας ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο τα υψηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ οδήγησαν σε μια τάση μείωσης των εταιρικών δανείων, αλλά πως αναμένεται ενίσχυση των χορηγήσεων στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η Eurobank προβλέπει στους αναθεωρημένους στόχους της τα δάνεια να διαμορφωθούν στα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους, κάτι που σημαίνει πως περιμένει να χορηγήσει νέα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει επίσης να υπάρξει μια σχετική κινητικότητα κυρίως στους κλάδους της  ναυτιλίας, του τουρισμού και  των κατασκευών.

    Αναφορικά με τις καταθέσεις, ο κ. Καραβίας τόνισε πως ενώ οι προβλέψεις του Business plan ήθελαν το 40% των καταθέσεων να είναι προθεσμιακές, στο πρώτο εξάμηνο το ποσοστό τους ανήλθε στο 25% του συνόλου των καταθέσεων, ενώ αναμένει πλέον πως θα κινηθούν γύρω από το 30% στο σύνολο του έτους.

    Τέλος, ο κ. Καραβίας τόνισε πως είναι πλέον θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα και πως αναμένεται υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Καθαρά κέρδη 18 σεντς/μετοχή στο πρώτο εξάμηνο – Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τόκους

    Eurobank για stress test: 12η στην Ευρώπη σε όρους μείωσης του δείκτη FL CET1 το 2025

    Πώς ο Φωκίων Καραβίας (Eurobank) δίνει το σύνθημα για νέες αναβαθμίσεις στη μετοχή από τους ξένους



    ΣΧΟΛΙΑ