• Ο πόλεμος στον ΑΔΜΗΕ, τι λένε Κινέζοι και Υπουργείο Ενέργειας για τον Μανουσάκη και γιατί ο Κ. Τόμας παίζει δυνατά για CEO της ΕΧΑΕ

    O πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, η κ. Πολυξένη Καζόλη και η κ. Σ. Παπαγιανίδου ως μέλη της Επιτροπής τοποθέτησης στελεχών θα αποφασίσουν για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ.

    image

    Ο Κρίστιαν Τόμας και η ΕΧΑΕ

    Διαβάζουμε όλα αυτά τα πολλά και διάφορα που γράφονται αυτές τις ημέρες, όσον αφορά την  διαδικασία ανάδειξης του νέου CEO της ΕΧΑΕ, διαδικασία που τρέχει (όπως έχουμε ήδη γράψει) η Egon Zehnder.

    Μαθαίνουμε μάλιστα ότι η διαδικασία βρίσκεται περίπου στα μέσα της, και περίπου κατά τις 15-20 Ιανουαρίου μάλλον θα βγει λευκός καπνός.

    Το σημαντικό που επίσης μαθαίνουμε είναι ότι η διαδικασία τρέχει απολύτως αξιοκρατικά και με τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας που θα ανέμενε κανείς.

    Η αγορά περιμένει με αγωνία βέβαια.

    Εκείνος ή εκείνη που θα αναλάβει έχει πολλή δουλειά μπροστά του/της…

    Αν μη τι άλλο, το καλό νέο είναι ότι ακούγονται τις τελευταίες ημέρες (από διάφορες διαρροές που ΔΕΝ έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη) και κάποια ονόματα τα όποια έχουν εξαιρετικό βιογραφικό

    Πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα δυνατά ονόματα, είναι του Κρίστιαν Τόμας.

    Ο κ. Τόμας είναι CFO των ΕΛΠΕ.

    Όταν είσαι σήμερα ο Γενικός Οικονομικός και κεντρικός πυλώνας της Διοίκησης που τρέχει τον εξαιρετικά επιτυχημένο μετασχηματισμό του μεγαλύτερου Ομίλου της χώρας (ΕΛΠΕ), ε τότε μάλλον πολύ εύκολα θα μπορέσεις να αναδιοργανώσεις και την ΕΧΑΕ.

    Όταν, επίσης, ήσουν επί σειρά ετών ο πιο επιτυχημένος συνέταιρος της KPMG στην Ελλάδα, ο “front man” της, και κατάφερες να την αναστήσεις σχεδόν από το μηδέν, και να αφήσεις αυτή την μεγάλη παρακαταθήκη πίσω σου, τότε σίγουρα θα βρεις τον τρόπο να αναβαθμίσεις το θεσμό του Χρηματιστηρίου και να το κάνεις πάλι ελκυστικό.

    Θα ‘ναι παιχνίδι εύκολο; Όχι βέβαια.

    Στην αγορά λένε ότι ο κ. Τόμας έχει φρέσκιες ιδέες, ξέρει πρόσωπα και πράγματα.

    Όσοι τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι ότι θα αναμορφώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο που έχει πέσει στην αφάνεια και την απαξίωση.

    Σε κάθε περίπτωση αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να αναδείξουν τον καταλληλότερο.

     

    Ποιοι θα αποφασίσουν

    O πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, η κ. Πολυξένη Καζόλη και η κ. Σ. Παπαγιανίδου ως μέλη της Επιτροπής τοποθέτησης στελεχών θα αποφασίσουν για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ.

    Ήδη έχουν στα χέρια τους τα βιογραφικά και θα προτείνουν στο διοικητικού συμβούλιο τον άνθρωπο που θα πάρει στις τύχες του το ελληνικό χρηματιστήριο.

     

    O Ρομπέν των Δασών της …Αράχωβας

    Όλοι εσείς οι τυχεροί που θα ανεβείτε Παρνασσό αυτές τις άγιες μέρες, θα διαπιστώσετε τις τρομερές ποιοτικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στις υποδομές.

    Είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου έργου μεταμόρφωσης του Παρνασσού σε χειμερινό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, Ευρωπαϊκού επιπέδου. Ανακαινίστηκαν τα Κελάρια με το νέο food hall, δημιουργήθηκε ένα αξιοπρεπές VIP Lounge (με τουαλέτες που δεν παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα), αναβαθμίστηκε το parking των αυτοκινήτων και άλλα πολλά.

    Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η αναχρονιστική αντίληψη ενός πρώην προέδρου Εργατικού Κέντρου που κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Αραχώβης-Διστόμου-Αντικύρων.

    Ως άλλος Ρομπέν των Δασών της Αράχωβας, πιστεύει ότι όσοι λιγότεροι ανεβαίνουν στο βουνό τόσο περισσότεροι θα μένουν και θα ξοδεύουν στην Αράχωβα.

    Ο μικρόμυαλος τοπικός άρχοντας, δεν εκχιονίζει τους δρόμους γιατί «δεν έχει πόρους, ας το κάνει η Περιφέρεια», διαμαρτύρεται για τα τιμολόγια των lift (να πληρώσει φόρους ο αγρότης από την Κάλυμνο για να κάνει φθηνό σκι ο μόνιμος κάτοικος Αράχωβας) και άλλες τέτοιου τύπου πολιτικάντικες εμπνεύσεις λαϊκισμού και αριστερής παλιομοδίτικης αντίστασης.

    Εσείς αγνοήστε όλες αυτές τις ανοησίες και απολαύστε τις διακοπές σας, μακριά από τους ψεκασμένους αντι-εμβολιαστές που παρεπιδημούν στην περιοχή…

     

    Mondee, το Uber του τουρισμού…

    Μια που πιάσαμε τα τουριστικά, ίσως πρέπει να προσέξτε λίγο περισσότερο αυτή την εταιρεία που μπήκε στον Nasdaq με τη βοήθεια του «Ελληνικού» SPAC Ithax για το οποίο πρώτοι -φυσικά- μάθατε από τον wiseman.

    H Mondee φέρνει πραγματικά την ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Όπως το Uber taxi έφερε την μεγάλη ανατροπή στο επάγγελμα των μετακινήσεων, έτσι και η Mondee εισάγει μια νέα αντίληψη στις τουριστικές υπηρεσίες. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και αυτόνομους επιχειρηματίες της βιομηχανίας αναψυχής.

    Ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος μπορεί να γραφτεί συνδρομητής και να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ταξιδιού και αναψυχής σε πολύ καλύτερες τιμές και προσβάσεις.

    Ήδη η Mondee διακινεί το 5% των αεροπορικών μετακινήσεων στην Αμερική ( ο δεύτερος και ο τρίτος ανταγωνιστής έχουν μερίδιο από 1%), ενώ μαθαίνω ότι κλείνει μεγάλες συμφωνίες με αλυσίδες ξενοδοχείων (π.χ. Marriot Hotels), συναυλιακούς χώρους, θέατρα κλπ.

    Είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος λειτουργίας μιας αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία είναι ήδη cashflow positive εν μέσω πανδημίας, φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσει κέρδη EIBTDA της τάξης των 80 εκατ. δολαρίων το 2023…

     

    Αυτός , Αυτή και τα μυστήρια του ΑΔΜΗΕ

    Η Ηγούμενος της μονής που φιλοξενεί αυτόν το καιρό, καθημερινά δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα γι’ αυτά που γράφω από το μοναχικό κελί μου, εδώ στο Άγιον Όρος.

    Σας έγραφα χθες για τον γρίφο με την ανανέωση της θητείας του CEO του ΑΔΜΗΕ Mάνου Μανουσάκη.

    Στον ΑΔΜΗΕ μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 25% και συμμετέχει με 24% η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κίνας State Grid.

    Μέτοχος κατά 51% είναι και η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών.

    Πρωί-πρωί λοιπόν πηγές προσκείμενες στην κινεζικής καταγωγής αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κυρία Cheng Dong τηλεφώνησαν σε πηγή μου και σε άπταιστη Ελληνική γλώσσα τον πληροφόρησαν: «Εργαζόμαστε στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αλλαγή διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Μανουσάκης δεν θα είναι εκ νέου CEO του ΑΔΜΗΕ».

    Για να ξέρετε στα Κινέζικα η φράση “Μανουσάκη φύγε” μεταφράζεται ως “Μανουσάκη 离开”. 

    Ο ηγούμενος μου έδωσε αυστηρή εντολή: «Ψάξε το θέμα προσεκτικά και μην επηρεάζεσαι από τις προσωπικές σου εκτιμήσεις».

    Χθες το απόγευμα λοιπόν αξιόπιστες πηγές από τους υψηλούς ορόφους της Λεωφόρου Μεσογείων και του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας μου ψιθύρισαν κατηγορηματικά.

    «Ήθελα να ξέρω ποιος σου φουσκώνει τα μυαλά Χριστουγεννιάτικα με τέτοιες αερολογίες.

    Ο Μάνος Μανουσάκης και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κάνουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά και ουδείς λόγος υπάρχει για αλλαγή διοίκησης».

    Προσπάθησα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου στην κινεζική γλώσσα για να πάρω μια αντίδραση.

    Δεν κατάλαβα καλά τι μου είπαν οι Κινέζοι.

    Κάτι για δύο υπερσύγχρονα κέντρα υψηλής τάσης στην Αττική και την Κρήτη, μου είπαν,  για τον Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου, για τη μεγάλη εργολαβία, των 380.000.000 ευρώ και άλλα πολλά.

    Όταν όμως μιλά η κυβέρνηση, αρχηγού παρόντος πάσα Αρχή παυσάτω.

     

    Μέρες αγωνίας στον ΟΠΑΠ

    Ο λαμπερός -κατακόκκινος- γιορταστικός στολισμός του κτιρίου κεντρικής διοίκησης του ΟΠΑΠ στην Λεωφόρο Αθηνών, δεν μπορεί να κρύψει την εύλογη αγωνία των στελεχών του για το αποτέλεσμα των διαδικασιών ανανέωσης της Άδειας Παραχώρησης στην Κύπρο.

    Όλοι περιμένουν να δουν που κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τις Αρχές της Μεγαλονήσου για την ανανέωση της άδειας, το χρόνο, τους όρους και φυσικά το τελικό τίμημα.

     Η στοιχηματική αγορά της Κύπρου είναι αριθμητικά μικρή αλλά συμμετέχει με μεγάλα οικονομικά μεγέθη στον ενοποιημένο ισολογισμό του ΟΠΑΠ, γι’ αυτό και είναι εύλογη η αγωνία των στελεχών.

    Στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1958 με σκοπό, όπως έλεγε το σχετικό νομοθετικό διάταγμα, τη «λειτουργία Δελτίου Προγνωστικών επί των ποδοσφαιρικών αγώνων».

    Έτσι ξεκίνησε το παιχνίδι ΠΡΟ-ΠΟ με πρώτιστο στόχο την αξιοποίηση των εσόδων του, για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.

    Το 1967 αποφασίστηκε η συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής κατηγορίας.

    Έτσι συμπεριλήφθηκαν οι πρώτοι αγώνες της Κύπρου στα εβδομαδιαία δελτία ΠΡΟ-ΠΟ.

    Στις 14 Οκτωβρίου 1969 με την υπογραφή της πρώτης Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας αποφασίστηκε η κάθοδος του ΟΠΑΠ στην Κύπρο.

    Το πρώτο Δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ της Κύπρου παίχτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1969…

     

    Μάλτα γιοκ στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ

    Βολοδέρνει πέριξ των  0,7€ η μετοχή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΙΝΛΟΤ -0,88% 1,13 όταν στις αρχές του χρόνου στόχευε από τα 0,86€ το 1€/μετοχή.

    Η ανανέωση της παραχώρησης της άδειας λοταρίας στη Μάλτα (η θυγατρική της δεν συμμετείχε καν στον διαγωνισμό) και γι’ αυτό η FITCH την τιμώρησε αυστηρά με μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας στο CCC από CCC+.

    Μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση χρέους η ΙΝΤΡΑΛΟΤ δεν έχει πλήρη πρόσβαση στα έσοδα της αμερικανικής θυγατρικής και αφού έχασε την Μάλτα που έφερνε σημαντικά έσοδα στον ισολογισμό, η FITCH εκτιμά ότι η αναχρηματοδότηση των δανείων της μητρικής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση….

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.