• Business

    Telefonica: Aύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο – Διατηρεί τις προβλέψεις για το σύνολο του 2024

    • Bloomberg
    Jose Maria Alvarez-Pallete, πρόεδρος και CEO Telefonica

    Jose Maria Alvarez-Pallete, πρόεδρος και CEO Telefonica


    Η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefοnica ανακοίνωσε κέρδη για το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για 2024.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η εταιρεία επανέλαβε τις προβλέψεις της για το έτος, οι οποίες στοχεύουν σε αύξηση των κερδών κατά 1% έως 2% και επιβεβαίωσε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

    «Γενικά πιστεύω ότι το μήνυμα είναι θετικό, η εμπορική δυναμική παραμένει γενικά καλή, η εταιρεία διατηρεί τους στόχους της και δεν βλέπω κανένα φόβο», δήλωσε στο Bloomberg News ο αναλυτής της GVC Gaesco Valores, Juan Peña.

    Οι διαθέσιμες ταμειακές ροές, ένας βασικός πυλώνας της νέας στρατηγικής της Telefonica, ήταν αρνητικές κατά 41 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για 111 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε αναμενόμενα εποχικά κόστη και στην υψηλότερη κατανάλωση κεφαλαίου κίνησης, τις υψηλότερες αναμενόμενες φορολογικές πληρωμές και στον αντίκτυπο των μισθώσεων και των πληρωμών τόκων.

    «Εκτός από τις διαθέσιμες ταμειακές ροές, που φαίνονται λίγο άσχημες επειδή είναι αρνητικές, αλλά οφείλονται σε εποχικές επιδράσεις, και η εταιρεία δεν έχει αλλάξει τους στόχους, θεωρώ τα υπόλοιπα καλά», είπε ο Peña.

    Στο πλαίσιο του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, η Telefonica στοχεύει σε αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών κατά 10% ετησίως.

    Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση στα 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς πρόσθετου μεριδίου στη γερμανική μονάδα. Η Telefonica δήλωσε ότι αναμένει μείωση του δανεισμού.

    Δήλωσε ότι υπέγραψε μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας για να διατηρήσει την εταιρεία Digi Communications NV ως πελάτη χονδρικής πώλησης στην Ισπανία. Αναμένει να υπογράψει την οριστική σύμβαση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η τρέχουσα συμφωνία των δύο πλευρών λήγει τον Σεπτέμβριο του 2026.

    Η Telefonica, το άλλοτε κρατικό μονοπώλιο, λειτουργεί σε ένα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο στην Ισπανία.

    Η συγχώνευση μεταξύ δύο ανταγωνιστών της, της Masmovil Ibercom SA και των ισπανικών δραστηριοτήτων της Orange SA, πήρε το πράσινο φως τον Μάρτιο και θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Η Zegona αναμένει την κανονιστική έγκριση για την εξαγορά της ισπανικής επιχείρησης της Vodafone Group. Την ίδια ώρα, η Digi συμφώνησε να πουλήσει μέρος των δικτύων οπτικών ινών της στην Ισπανία σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Macquarie Group. Η συμφωνία θεωρείται προάγγελος περαιτέρω ενοποίησης στην ισπανική αγορά οπτικών ινών.

    Η ιδιοκτησιακή δομή της Telefonica αλλάζει επίσης. Η Saudi Telecom Co., που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο το σχέδιο της για την εξαγορά μεριδίου 9,9% έναντι 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ισπανία θεωρεί σημαντική στρατηγική την εταιρεία και απάντησε με σχέδια για την εξαγορά μεριδίου έως 10%. Από τις 8 Μαΐου, κατέχει μερίδιο άνω του 7%.

    Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο περίπου 19% φέτος, εν μέρει χάρη στην αύξηση του μεριδίου της κυβέρνησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βακάκης: Διπλασίασε το placement στην Jumbo – Δόθηκε το 3%, στα 109 εκατ. τα έσοδα

    Genco Shipping: Χάνει έδαφος ο Οικονόμου – Ισχυρά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας

    Η ιδιαιτερότητα των αμοιβών για τα μέλη του Δ.Σ της  Καρέλια – Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα



    ΣΧΟΛΙΑ