• Τα war rooms της Ελλάκτωρ, ο ρόλος της Λαζαράκου (ΕΚ), οι Ολλανδοί, η αντίδραση Καλλιτσάντση και τα 3 funds που “χτίζουν” θέση στην Mytilineos

    Στην Mytilineos σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όπως υποστηρίζουν στην αγορά, χτίζουν θέση δύο Aμερικάνικα Funds (το ένα με έδρα την IOWA των ΗΠΑ) και ένα Ευρωπαϊκό.

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι σοφοί αρχαίοι και η έναρξη ενός πολέμου

    Οι αναγνώστες της στήλης πριν ξεκινήσουν να την διαβάζουν ας απομνημονεύσουν το εξής αρχαίο γνωμικό: έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης, δι’ ην τα όπλα ωφελεί (δηλαδή «η έκβαση του πολέμου εξαρτάται κυρίως από τα χρήματα που θα ξοδευτούν»). 

    Ελλάκτωρ Ι: Το Farallon θέλει τις 31 Δεκεμβρίου τα 60 εκατ. ευρώ

    «Όποια πλευρά βάλει πάνω στο τραπέζι τα 60 εκατ. ευρώ φρέσκα και ζεστά αυτή θα επικρατήσει», έλεγε στην στήλη ένας από τους καλύτερους γνώστες της υπόθεσης Ελλάκτωρ.

    Κι αυτό διότι το fund Farallon θέλει, όπως υποστηρίζουν πηγές, να πληρωθεί το δάνειο που έδωσε το 2018 στους αδελφούς Καλλιτσάντση (με το τσουχτερό επιτόκιο του 6%) για να αποκτήσουν το 25% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    «Money talks», λοιπόν και η αγορά περιμένει από σήμερα τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά των αφεντικών της Ελλάκτωρ καθώς ο Ολλανδός Henry Holterman, που ελέγχει το family fund Reggeborgh έκανε την δική του…

    Όσο για το Farallon από την 1η Ιανουαρίου αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει βάλει τα λεφτά στο χέρι θα είναι μέτοχος της Ελλάκτωρ.

    Ελλάκτωρ ΙΙ: Το χτίσιμο του ποσοστού και οι φίλιες δυνάμεις έφθασαν στο 10,1%

    Η επιστολή που έφθασε στα χέρια του Σάκη Καλλιτσάντση από τους Ολλανδούς στην οποία ζητούν την σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, αλλαγή διοίκησης και τον διαχειριστικό έλεγχο των τελευταίων δύο ετών υπογράφει block μετόχων με συνολικό ποσοστό στην Ελλάκτωρ 10,1%.

    Μεταξύ  αυτών και ο μικρο-κατασκευαστής (σε σχέση με τα δεδομένα των πρωταγωνιστών της μάχης) Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,8% αλλά και ο πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης της Παντεχνικής Άγγελος Γιόκαρης που ελέγχει ποσοστό 1,3%.

    Το Regeeborgh χτίζει εδώ και καιρό το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και μόνο την τελευταία εβδομάδα, λέγεται ότι,  έχει μαζέψει αρκετές μετοχές.

    Τι τελευταίες ημέρες διακινούνταν συστηματικά 1,3-1,4 εκατομμύρια μετοχές της Ελλάκτωρ, με εξαίρεση την χθεσινή ημέρα που άλλαξαν χέρια 4,3 εκατ. μετοχές.

    Πηγές λένε στην στήλη ότι το fund έχει συσπειρώσει γύρω του φίλιες επενδυτικές δυνάμεις – πλην της προφανούς συμφωνίας με τον Λεωνίδα Μπόμπολα – και ελέγχει πλέον ποσοστό πέριξ του  30%.

    Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσκολεύει το μέτωπο των αδελφών Καλλιτσάντση, κυρίως τους φερόμενους ως ενδιαφερόμενους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο.

    Διότι κι αν το πάρουν το μαγαζί θα έχουν απέναντί τους έναν ισχυρό μέτοχο – τους Ολλανδούς – και τους προσαρτημένους σε αυτόν μικρότερους σε ποσοστά μετόχους.

    Ελλάκτωρ ΙΙΙ: Με την επιστολή στο χέρι

    Από την πλευρά τους οι Καϋμενάκης και Μπάκος, λέγεται ότι έχουν την επιστολή της Εθνικής Τράπεζας στην οποία πιστοποιείται ότι διαθέτουν την πιστοληπτική ικανότητα να πάρουν δάνεια, να εκδώσουν ομόλογα και να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι Καϋμενάκης- Μπάκος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ και σύμφωνα με πηγές εχθές τα τηλέφωνα πήραν φωτιά προκειμένου να ετοιμαστεί η επόμενη κίνηση.

    Ελλάκτωρ IV: «Ανοικτή η διοίκηση στον έλεγχο 5ετίας» λέει το war room της Κηφισιάς

    Τα αδέλφια Καλλιτσάντση βρίσκονταν καθ` όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μέχρι αργά το βράδυ στα κεντρικά της γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά όπως κι άλλοι τα υψηλόβαθμα στελέχη.

    Στο war room που στήθηκε με ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το block των επενδυτών που τους στηρίζουν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Σάκης Καλλιτσάντσης έδειχνε ιδιαίτερα ψύχραιμος.

    Πολύ κοντινός του άνθρωπος έλεγε στη στήλη ότι ο CEO της Ελλάκτωρ εξηγούσε στους συνεργάτες του ότι είμαστε ανοικτοί στον διαχειριστικό έλεγχο όχι μόνο για τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και πέντε αν θέλουν.

    «Εμείς θα ζητήσουμε διαχειριστικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια» λέει η ίδια πηγή.

    Εξάλλου, ο Ελλάκτωρ όπως έλεγε ο συνεργάτης του Σάκη Καλλιτσάντση συμπεριλαμβάνεται στις 4 καλύτερες και πιο διαφανείς εταιρείες με βάση τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την  ΕΧΑΕ.

    Οι συζητήσεις των αδελφών Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς ξεκίνησαν πριν περίπου ενάμιση μήνα και από τότε οι μεταξύ τους θερμοκρασία είχε απότομες μεταβολές.

    Πηγές λένε στην στήλη ότι ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ προσπάθησε να πάρει καλή τιμή για να πουλήσει τις μετοχές του και όχι στο 1,20-1,30 ευρώ που έδιναν οι Ολλανδοί ενώ διεκδικούσε και ρόλο (διοικητικό, όχι CEO) την επόμενη ημέρα στην εταιρεία…

    Regeeborgh: Το war room του Χαλανδρίου

    Κι ενώ στην Κηφισιά είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα και οι διαδικτυακές συσκέψεις, το ίδιο συνέβαινε εχθές και λίγο πιο κάτω στο Χαλάνδρι όπου διατηρεί γραφεία η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται οι Ολλανδοί.

    Παρέμβαση της Βασιλικής για την Ελλάκτωρ

    Η στήλη πληροφορείται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολή εχθές στη διοίκηση της Ελλάκτωρ και ζητά απαντήσεις…

    Πρόκειται για κανονική διαδικασία και η πρόεδρος κ. Βασιλική Λαζαράκου επέδειξε αντανακλαστικά.

    Μαθαίνω ότι οι απαντήσεις θα υπάρχουν σήμερα το πρωί στο γραφείο της…

    Όσο για τις φήμες περί αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής,  δεν έχουν βάση προς το παρόν!

    Βλέποντας και κάνοντας…

    Πάντως χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 προς το μέσο της συνεδρίασης και ιδιαίτερα όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις των Ολλανδών κέρδιζε περίπου 3%.

    Όμως προς το τέλος της συνεδρίασης δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε με πτώση 3,73% στα 1,65 ευρώ με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών 4,21 εκατ. μετοχές.

    Ο υψηλός όγκος συναλλαγών προφανώς όπως λένε οι ειδικοί σημαίνει ότι “αγοράζουν παίκτες με λεφτά”.

    Προφανώς αυτοί που αγόραζαν κάτι ξέρουν.

    Μάχη υπουργών

    Η υπόθεση όμως έχει και έντονο πολιτικό χαρακτήρα καθώς έχουν  συμμετοχή και δύο υπουργοί.

    Ο ένας είναι ο Νίκος Δένδιας το δικηγορικό γραφείο του οποίου συμβουλεύει τους Ολλανδούς και ο άλλος λέγεται ότι είναι άλλος κορυφαίος υπουργός γνωστός για την μαχητικότητα του ο οποίος λέγεται ότι βρήκε τους εφοπλιστές που εικάζεται ότι θέλουν το ενέχυρο της Farallon!!!

    Eurobank: Με την σφραγίδα του Capital  Group

    Με χαμόγελα πληροφορούμαι πως υποδέχθηκε η διοίκηση της Eurobank την αύξηση του ποσοστού του αμερικανικού fund Capital Group πάνω από το 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Holding.

    Το fund αποτελεί ναυαρχίδα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας καθώς διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια!

    Ο CEO του ομίλου Φωκίωνας Καραβίας στήνει σιγά-σιγά την επόμενη ημέρα με ισχυρούς συμμάχους, τους οποίους θα χρειασθεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει το 2021!

    Το 2014 υψηλόβαθμο στέλεχος του Capital είχε φρίξει με την παρουσίαση Σταθάκη –Μηλιού στο Λονδίνο και είχε δημοσιεύσει ένα report στο οποίο σχολίαζε με καυστικό τρόπο ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κουμμουνιστική.

    Ποιος πουλάει και ποιος αγοράζει Lamda;

    Ποιος έδωσε εχθές 9 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 1.360.000 μετοχές – το 1% του μετοχικού κεφαλαίου – της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 , κυρίως ποιος πούλησε;

    Μήπως ο επικεφαλής της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου ξέρει κάτι;  Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ έκλεισε στα 6,52 ευρώ με κέρδη 0,31%.

    Απογειώνει η Alpha Finance τον Μυτιληναίο με τιμή στόχο (Τarget Price) 17.48 ευρώ και ποιοι ξένοι χτίζουν τώρα θέση
    Το report της Αlpha  Finance είναι το πρώτο που βλέπει την Mytilineos (Μυτιληναίος)  με «πράσινο» μάτι.
    Δίνει τιμή στόχο τα 17.48 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα χτίσει 1000 MW φωτοβολταϊκά που ανήκουν στην Εγνατία ΙΚΕ (το έργο αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Μεγάλων ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ τις επόμενες εβδομάδες)  και θα τα κρατήσει.
    Όμως στην περίπτωση που χτίσει το χαρτοφυλάκιο των 1000 MW από φωτοβολταϊκά αλλά τα κρατήσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΚΕ  για ιδία χρήση , τότε η τιμή στόχος πέφτει στα 15.23 ευρώ.
    Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι ο αναλυτής εκτιμάει ότι ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 το 2022 θα έχει EBITDA της τάξης των 478,9 εκατ. ευρώ και κέρδη 250,6 εκατ. ευρώ.
    Στην τιμή στόχο τα 17.48 ευρώ ο Μυτιληναίος με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή για το 2022 θα παίζει με EV/EBITDA 2022 e=6.44 και θα παίζει με ένα P/e 2022 e=9,6.
    Aπό τις φθηνότερες εταιρίες παγκοσμίως, όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με τις πράσινες business.
    Για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όπως λένε στην αγορά, χτίζουν θέση δύο Aμερικάνικα Funds (το ένα με έδρα την IOWA των ΗΠΑ) και ένα Ευρωπαϊκό.
    Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ χθες έκλεισε στα επίπεδα των 11,20 ευρώ με κέρδη 1,17% και όγκο συναλλαγών 365.000 μετοχές.
    Ακόμα επί καθημερινής βάσεως τα κορυφαία στελέχη της Mytilineos έχουν συνεχή Calls με  Αμερικάνους και Ευρωπαίους διαχειριστές και τους ενημερώνουν για τα μεγέθη και τις προοπτικές του ομίλου.

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.