• Η «πολιτική» μάχη της Ελλάκτωρ, ο Μπόμπολας, ο «σκεπτικός» Mr Δουμάνογλου και η έξυπνη ιδέα Μεγάλου 

    Πιστός αναγνώστης και φίλος της στήλης μου μετέφερε ότι είχε τη τύχη να δει τον εκπρόσωπο του αμερικανικού fund Farallon Capital Παναγιώτη -Τάκη- Δουμάνογλου να βολτάρει στα βόρεια προάστια των Αθηνών.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η Ελλάκτωρ και ο Λεωνίδας…

    Εν αναμονή της σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 –σήμερα το απόγευμα – η στήλη θα σας αποκαλύψει ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ομίλου και μέτοχος με ποσοστό 12,1% Λεωνίδας Μπόμπολας δεν έφυγε ποτέ – αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια από την εταιρεία. 

    Διατηρεί γραφείο, το οποίο επισκέπτεται όταν βρίσκεται στην Αθήνα, όπως έκανε και την προηγούμενη Πέμπτη, όταν έσκασε η βόμβα από τους Ολλανδούς της Reggeborgh. 

    Πήγε λοιπόν κανονικά στα κεντρικά της εταιρείας στην Κηφισιά και μαθαίνω ότι αρκετά στελέχη πέρασαν από το γραφείο του… κάτι που δεν συνέβαινε συχνά όταν βρισκόταν στο κτήριο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. 

    Ο προβληματισμένος Mr Τάκης

    Πιστός αναγνώστης και φίλος της στήλης μου μετέφερε ότι είχε τη τύχη – ένεκα των εξελίξεων – να δει τον εκπρόσωπο του αμερικανικού fund Farallon Capital ΠαναγιώτηΤάκη- Δουμάνογλου να βολτάρει στα βόρεια προάστια των Αθηνών – προφανώς θα είχε στείλει μήνυμα για τη σχετική μετακίνηση. 

    Καθότι το σπίτι του των περίπου 600 τμ βρίσκεται σε έναν πολύ ωραίο δρόμο στον Δήμο Ψυχικού- Φιλοθέης-Νέου Ψυχικού.

    Η πηγή μου λέει ότι  ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός. 

    Πώς να μην είναι; 

    Το Farallon αποτελεί το «κλειδί» στην υπόθεση της Ελλάκτωρ και οι Αμερικανοί θέλουν να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν διότι αν δεν γίνει αυτό από μετά την Πρωτοχρονιά θα βρεθούν με τις μετοχές της κατασκευαστικής εταιρείας στο χέρι… 

    Ο ταλαντούχος κύριος Τάκης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ και διατηρεί καλές σχέσεις – είναι γνωστός διπλωμάτης – με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές… 

    Πάνω από όλα όμως βρίσκεται εκεί για να προασπίζει τα συμφέροντα των Αμερικανών. 

    Πάντως τις τελευταίες ημέρες η μετοχή τραβάει τα βλέμματα (και τα λεφτά προφανώς) όσων ποντάρουν σε αυτή.

    Το σίγουρο είναι ότι κάνει όγκους χωρίς όμως κάποιος να είναι σε θέση να προβλέψει προς μια κατεύθυνση θα κινηθεί.

    Την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 0,61% στα 1,66 ευρώ με 1,89 εκατ. μετοχές.

    Τώρα στην αγορά γίνονται διάφορες εικασίες τις οποίες δεν χρειάζεται να σας  μεταφέρω.

    Δένδιας Vs Γεωργιάδη 

    Από την άλλη πλευρά σε πολιτική μάχη εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ελλάκτωρ.

    Το θέμα της Ελλάκτωρ τείνει να λάβει και πολιτικές διαστάσεις στο βαθμό που οι Ολλανδοί εκπροσωπούνται από το δικηγορικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

    Ταυτόχρονα πληροφορίες φέρουν άλλον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης (Άδωνις Γεωργιάδης) να βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Εξωτερικών και να έχει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση με τους εφοπλιστές Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο οι οποίοι φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσουν το ενέχυρο των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου.

    Ο Αστυφίδης

    Ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital ήταν αυτός που ενεργοποιήθηκε για να δέσει το σχήμα Καλλιτσάντσηδων με τους εφοπλιστές του κόλπου, ο οποίος το 2019 είχε αγοράσει το 3,9% των μετοχών που κατέχει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο Δημήτρης Κούτρας.

    Ο κ. Αστυφίδης, που έχει συνεργασία τόσο με τον Σάκη Καλλιτσάντση όσο και με τη Farallon, διατηρεί καλές σχέσεις και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αδωνις είχε ενημερώσει τόσο το Μαξίμου όσο και τον αρμόδιο επί των υποδομών υπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    H Ambrosia Capital, είναι  μια χρηματιστηριακή εταιρεία – boutique του Λονδίνου που διευθύνεται από τον Τάσο Αστυφίδη και τον Σταύρο Ανάγνου.

    Πειραιώς Ι: Την Πέμπτη το hive down

    Στην Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζουν κανονικά, παρά τις εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο με την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 61,3% μέσα στις επόμενες 25 ημέρες, τα βήματα που απαιτούνται στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. 

    Οι μέτοχοι, λοιπόν, θα κληθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου να εγκρίνουν την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά σε νέα εταιρεία.

    Ουσιαστικά, πρόκειται για το hive down, το οποίο έχει μεν δρομολογηθεί αλλά απαιτούνται και οι σχετικές εγκρίσεις. 

    Επόμενο βήμα η τιτλοποίηση των 5 δισ. ευρώ, γνωστό ως project Vega, και το νέο business plan που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο. 

    Πειραιώς ΙΙ: Η έξυπνη ιδέα του Μεγάλου

    Το επάγγελμα του τραπεζοϋπαλλήλου όπως έχετε καταλάβει φθίνει χρόνο με το χρόνο… 

    Κάποτε άνηκε στα… ρετιρέ, τώρα ισόγειο και πολύ είναι. 

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές και οι τράπεζες ήδη αλλάζουν εκ βάθρων. 

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς σκέφθηκε κάτι έξυπνο και σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις έφερε τους εργαζόμενους της τράπεζας σε επαφή με τα αρμόδια στελέχη των εταιρειών προκειμένου να τους ανοίξει άλλους επαγγελματικούς ορίζοντες. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι πριν 10 ημέρες πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο virtual event, στο οποίο συμμετείχαν 10 εταιρείες (Κορρές, Pharmaten, Ιασώ κ.ά.) και εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα της τράπεζας Πειραιώς.

    Έγιναν λοιπόν ψηφιακές προσωπικές συνεντεύξεις, τα στελέχη των επιχειρήσεων ψάρεψαν εργαζόμενους και το «Window to Market», δούλεψε ικανοποιητικά… 

    Το «ψάρεμα» δεν αφορούσε μόνο εκείνους που θα αποχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας. 

    Κρατά ψηλά την Σημαία

    Η Άννα Αγγελικούση δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ο στόλος της κάθε χρόνο μεγαλώνει και πλέον βρίσκεται στην 7η θέση στην κατάταξη των Ελλήνων εφοπλιστών, όσον αφορά στην αξία του. 

    Η σιδηρά κυρία των θαλασσών επιμένει ελληνικά, καθώς τα 34 από τα 72 πλοία που διαθέτει ο εφοπλιστικός όμιλος έχουν ελληνική σημαία! 

    Γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει την εμπιστοσύνη της Άννας αλλά και των δύο παιδιών της Φραγκίσκου και Αντώνη στην Ελλάδα.

    Δεν συναντάται αυτή η κίνηση σε πολλούς Έλληνες εφοπλιστές γι` αυτό έχει την αξία της. 

    H κ. Αγγελικούση φέτος αναδείχθηκε προσωπικότητα της χρονιάς στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020.

    Οι εταιρείας της έχουν σήμερα 66 πλοία, ενώ ακόμα έξι αποτελούν το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας.

    Αξίζει να σημειωθεί οτι η κ. Άννα Αγγελικούση ήταν μια απο τις επιδραστικότερες ελληνίδες για το 2019 σύμφωνα με την λίστα mononews100.

    Την λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο, με τους 100 πιο επιδραστικούς Έλληνες, το mononews.gr.

    Η Axia, τα δάνεια και ο Γιώργος Μυλωνάς

    Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα πήγαινε-έλα με τις πιστώτριες τράπεζες επετεύχθη συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων – περίπου 160 εκατ. ευρώ – της Alumil, του επιχειρηματία και βασικού μετόχου Γιώργου Μυλωνά. 

    Την δουλειά έφερε εις πέρας η συμβουλευτική εταιρεία Axia. 

    Η συμφωνία προβλέπει παράταση της λήξης των δανείων μέχρι το τέλος του 2030 αλλά και άνοιγμα νέων πιστωτικών γραμμών! 

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.