• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank: Το Capital Group Companies που διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια στο μετοχικό της κεφάλαιο

    • NewsRoom
    Eurobank: Απέκτησε το 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα

    Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank


    Ένα από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μέτοχος της Eurobank με ποσοστό άνω του 5%.

    Η Capital Group είναι μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατατάσσεται μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων οργανισμών διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1931 και η έδρα του είναι στο Λος Αντζελες. Απασχολεί 7.500 υπαλλήλους.

    Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών εταιρειών για τις ελληνικές μετοχές και ειδικότερα τον τραπεζικό κλάδο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης στο 5,0635% διαμορφώθηκε το ποσοστό των δικαιωμάτων της Capital Group Companies στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Holdings.

    Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Eurobank.

    Το report του 2014 

    Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε διαρρεύσει στα ελληνικά media ένα email του Joerg Sponer, υψηλόβαθμου τότε στέλεχος του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital, ο οποίος προειδοποιούσε για το απόλυτο χάος στην Ελλάδα, με μαζική φυγή καταθέσεων και επιχειρήσεων και τερματισμό των ξένων επενδύσεων, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Σε ενημερωτικό report του μετά τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό, ο εκπρόσωπος του Capital Group χαρακτήριζε κομμουνιστικό το πρόγραμμα που παρουσίασαν σε μεγαλοεπενδυτές οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (όπως έλεγε , «τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το ‘χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως»).

    Τόνιζε ακόμα πως οι εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα, φοβούμενοι άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!

    Ο ίδιος, μετά τα όσα άκουσε στο Λονδίνο, εκτιμούσε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βιώσει παρόμοια κρίση με αυτήν της Κύπρου, ενώ εξηγούσε πως «εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο».

    Στο report του ο κ. Sponer παρουσίαζε μερικά από τα ήδη γνωστά μέτρα για τα οποία κείνη την εποχή είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γινόταν κυβέρνηση, και τα σχόλια του είναι ενδεικτικά του κλίματος που εισέπραξε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο.

    Ενδεικτικά:

    – Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται…) – δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων.

    Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά…).

    Αναμένουν επίσης ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων.

    – Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα). «Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι δυο τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει.

    – Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χα χα – φοβερό αστείο).

    –  Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.

    «Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το ‘θελα», εξηγούσε στο report του ο Sponer.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eurobank: 

    Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία («Εταιρεία») ανακοινώνει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 του ν.3556/2007, όπως ισχύει, και με βάση τη σχετική γνωστοποίηση που έλαβε από την εταιρεία «The Capital Group Companies, Inc.» (εφεξής «CGC»), ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Εταιρείας που κατείχε έμμεσα η CGC, υπερέβη στις 01.12.2020 του ορίου του 5% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της CGC στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε 5,0635%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Εταιρείας.

    Κατωτέρω παρατίθεται η πλήρης αλυσίδα των εταιρειών μέσω των οποίων κατέχονται τα προαναφερθέντα δικαιώματα ψήφου:

    Η CGC είναι η μητρική εταιρεία της Capital Research and Management Company («CRMC») και της Capital Bank & Trust Company («CB&T»). Η CRMC είναι μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων η οποία εδρεύει στις Η.Π.Α. και λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων της οικογένειας αμοιβαίων κεφαλαίων American Funds, άλλων ομαδοποιημένων επενδυτικών οχημάτων, καθώς και μεμονωμένων ιδιωτών και θεσμικών πελατών.

    Η CRMC και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία συνιστώμενα από μετοχικούς τίτλους για διάφορες εταιρείες επενδύσεων μέσω των τριών διευθύνσεων, Capital Research Global Investors, Capital International Investors και Capital World Investors.

    Η CRMC είναι η μητρική εταιρεία της Capital Group International, Inc. («CGII»), η οποία με τη σειρά της είναι η μητρική εταιρεία τεσσάρων εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων («Εταιρείες Διαχείρισης CGII»): της Capital International, Inc., της Capital International Limited, της Capital International Sàrl και της Capital International Κ.Κ.

    Οι Εταιρείες Διαχείρισης CGII και η CB&T λειτουργούν κυρίως ως διαχειριστές επενδύσεων σε θεσμικούς πελάτες και σε πελάτες υψηλής καθαρής θέσης.

    Η CB&Τ είναι μια εδρεύουσα στις Η.Π.Α. εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων η οποία είναι εγγεγραμμένη ως σύμβουλος επενδύσεων και εποπτευόμενη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α. συνδεδεμένη τράπεζα.

    Ούτε η CGC ούτε οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες κατέχουν μετοχές του Εκδότη για δικό τους λογαριασμό.

    Αντίθετα, οι προαναφερθείσες μετοχές που αναφέρονται σε αυτή τη Γνωστοποίηση ανήκουν σε λογαριασμούς υπό τη διακριτική διαχείριση επενδύσεων μίας ή περισσοτέρων από τις εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων που περιγράφονται ανωτέρω.



    ΣΧΟΛΙΑ