• Τα τελευταία 9505 χλμ. του Μητσοτάκη, οι φόβοι για Εθνική και το story της EUROBANΚ, γιατί βούλιαξε ο ΟΤΕ, τι συμβαίνει με την Καμπουρίδου, ποιος CEO αγόρασε σπίτι στο Ελληνικό και οι business της Μπερνίτσας Law

    Ανησυχία προκαλεί στους ξένους θεσμικούς επενδυτές η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας η οποία μετά το ράλι του Ιανουαρίου κατά 16%, φαντάζει πλέον ακριβή.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Τα τελευταία 9505 χλμ. του Κυριάκου, πριν την μεγάλη απόφαση 

    Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μεταξύ αυτών και με την απεσταλμένη του mononews.gr στο Τόκυο Μαρίνα Πρωτονοταρίου, λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ιαπωνία.

    Ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο σχετικά με την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

    Ο πρωθυπουργικός χρησμός μεταφράζεται ως εξής.

    «Είτε οι εκλογές θα γίνουν λίγο πριν το Πάσχα, π.χ. στις 2 ή 9 Απριλίου (όπως φημολογείται), και οι δεύτερες στα μέσα Μαΐου, είτε θα διεξαχθούν οι πρώτες τον Μάιο και οι δεύτερες μετά τις Πανελλήνιες τον Ιούνιο.»

    Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στα τελευταία λίγα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου.

    Επιπλέον ο πρωθυπουργός μέχρι την επιστροφή του στην Αθήνα (Αθήνα – Τόκυο 9505 χιλιόμετρα ή 5906 μίλια)  θα έχει σκεφθεί τι θα κάνει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο

    Η επιλογή ξεκάθαρα, είναι μια!!!

    Οι  φόβοι  για την Εθνική και το story της EUROBANΚ

    Ανησυχία προκαλεί στους ξένους θεσμικούς επενδυτές η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,83% 7,28 , η οποία μετά το ράλι του Ιανουαρίου κατά 16%, φαντάζει πλέον ακριβή.

    Η για να είμαστε πιο ρεαλιστές η τιμή της έχει σχεδόν αγγίξει τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ αυτών η Γαλλική BNP Paribas,  η Ισπανική  Santander κλπ.

    Χθες λοιπόν αναπόφευκτα άρχισε η σύγκριση Εθνικής και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,56% 1,79  καθώς το Price to book value (P/B) των δυο τραπεζών ήδη έχει αγγίξει το 0,68 έως 0,73  με τον μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να προσεγγίζει το 0,73 έως 0,75.

    Οι ειδικοί διέγνωσαν ότι οι δυο μετοχές έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Όμως αιφνιδιαστικά χθες η μετοχή της Eurobank ενώ πήγαινε καλά στην διάρκεια της συνεδρίασης μετά τις 17,30, το Helikon, ανακοίνωσε ότι κατέχει πλέον άνω του το 5% των μετοχών της εισηγμένης.

    Το Helikon είναι ένα fund με έδρα το Μιλάνο και έχει στην κατοχή του το 10% της Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,78% 3,86 , το 5,01% της Eurobank, το 6,48% της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,60% 11,63 κλπ.

    Να σημειωθεί ότι ο Helikon το 2021 είχε το 5,14% των μετοχών της Eurobank, όμως στην συνέχεια ρευστοποίησε ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών που είχε, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει κάτω του 5%.

    Όμως χθες με την ανακοίνωση του το Helikon επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του και πάλι ανήλθε πάνω από  5%.

    Η μετοχή της EUROBANK, έκλεισε στα 1,24 ευρώ με κέρδη 3,20%.

    Και η Εurobank έχει προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο,  όσον αφορά το P/B  value, όμως η στήριξη από το Helikon “φαίνεται” να βοηθά το story  της μετοχής.

    Χθες λοιπόν η μετοχή της  Εθνικής ενώ στα μέσα της συνεδρίασης προσέγγισε τα 4,444 ευρώ, εν τούτοις έκλεισε με οριακές απώλειες, στα 4,346 ευρώ δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας.

    Στις αρχές του χρόνου η μετοχή είχε ξεκίνησε από τα επίπεδα των 3,782 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας χθες ανήλθε στα 3,98  δισ. ευρώ.

    Άρα οι φόβοι είναι προφανώς δικαιολογημένοι.

    Η Εθνική, λένε οι κάποιοι ειδικοί, είναι πλέον μια ακριβή μετοχή.

     

    Γιατί βούλιαξε ο ΟΤΕ; – Ο άρχων της  Εκάλης απλά παρακολουθεί

    Τα μυστήρια του ΟΤΕ  ΟΤΕ 0,73% 13,79 συνεχίζονται, καθώς είναι σαφές ότι το αφεντικό της Εκάλης επιθυμεί η τιμή της μετοχής να βρίσκεται καθηλωμένη πέριξ της στενής ζώνης μεταξύ 14,60 έως 14,80 ευρώ.

    Αλλά και παρακάτω να πάει δεν έχει κανένα πρόβλημα.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, η μετοχή προσπάθησε να διαφύγει από την περιοχή των 14,80 ευρώ την προηγουμένη Παρασκευή, εν όψει της αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης FITCH.

    Εκείνη την ημέρα κάποιος θεσμικός,  ο οποίος προφανώς είχε αγνοία κίνδυνου , αποφάσισε να αγοράσει ΟΤΕ με αποτέλεσμα να «κλείσει» στα 15 ευρώ, με ισχυρή άνοδο.

    Δηλαδή πόνταρε στο στόρι της αναβάθμισης μέσω του ΟΤΕ.

    Προφανώς η σκέψη του δεν ήταν λάθος.

    Όμως προχθές Δευτέρα η μετοχή έκλεισε με οριακές απώλειες ενώ χθες τα «σκληρά» παιδιά που ελέγχουν το παιχνίδι της μετοχής την διέλυσαν.

    Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει στα 14,47 ευρώ με ισχυρές απώλειες 3,15% και όγκο συναλλαγών 1,3 εκατ. μετοχές.

    Προφανώς ο θεσμικός της Παρασκευής ήταν κάποιος ξένος ο οποίος φάνηκε αδύναμος και εκτιμάται ότι δεν είχε επιπλέον λεφτά να ξοδέψει, και να συνεχίσει τις αγορές.

    Προφανώς ο άρχων της Εκάλης ακόμα δεν έχει κατασταλάξει  στα σχέδια του.

    Έως τότε αποδεικνύεται ότι η μετοχή  πρέπει να παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα των 14,60 ευρώ.

    Το ταμπλό είναι προφανώς ο καθρέφτης….

    Θα τον περιμένουμε λοιπόν, αφού κρύβεται πίσω από την ισχυρή περίφραξη του γιγαντιαίου σπιτιού των Βορείων Προάστειων, κοντά στο ECALI CLUB του ομίλου Λάτση.

     

    MYTILINEOS: Η μάχη των big 4

    Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για τους 2 συμβούλους που θα προσλάβει η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,04% 36,12 , οι οποίοι θα προετοιμάσoυν το έδαφος για την ένταξη της μετοχής στον εμβληματικό δείκτη FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

    To επιτελείο της ΜΥΤΙΛ, εξετάζει προσεκτικά τους φακέλους των συμβούλων, καθώς πρόκειται για 4 μεγάλες και αναγνωρισμένες τράπεζες διεθνώς.

    H απόφαση δεν θα αργήσει να οριστικοποιηθεί, καθώς το αφεντικό της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

    Το ζήτημα είναι ποιες από τις 4 διεθνείς τράπεζες είναι περισσότερο ικανές να φέρουν εις πέρας το μεγάλο project.

    Απλά σημειώστε ότι στόχος της MYTIL είναι να εισέλθει στον FTSE 100 όπως είχε γίνει με την COCA COLA ΕΕΕ -0,58% 28,89 3E και όχι για παράδειγμα στον FTSE 250.

    Όλα χρειάζονται υπομονή και επιμονή και ο κ. Μυτιληναίος είναι απόλυτος γνώστης όλων των δυσκολίων για το μεγάλο αυτό εγχείρημα.

    Οι big 5

    Με φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί στο «πράσινο» πακέτο Μπάιντεν, το οποίο προβλέπεται στο νόμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    Σε  προσχέδιο του λεγόμενου Green Deal, όπως μεταφέρει το Bloomberg, επιχειρείται η αποφυγή στρατηγικών εξαρτήσεων από βασικές «καθαρές» τεχνολογίες με έμφαση στην τοπική παραγωγή.

    Εάν πράγματι συμβεί αυτό τούτες ευνοούνται οι εξής ελληνικές εταιρείες: Motor Oil ΜΟΗ -0,37% 26,88 , Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,11% 17,87 , Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0,94% 5,38 , Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,04% 36,12 και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0% 8,10 .

     

    Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες αγοράζουν χρυσάφι;

    Δυστυχώς προφανής απάντηση δεν υπάρχει στο παραπάνω ερώτημα, ωστόσο η είδηση καθ΄αυτή  σε εμένα τουλάχιστον προκαλεί μία ανησυχία και κατά δεύτερο ερμηνεύει την μεγάλη άνοδο στην τιμή του χρυσού.

    Το τελευταίο τρίμηνο λοιπόν του 2022 οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες αυξήθηκαν 12 φορές περισσότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021,  κάτι που μεταφράζεται σε 417 τόνους χρυσού.

    Συνολικά λοιπόν ο χρυσός που μπήκε στα θησαυροφυλάκια τους έφθασε τους 1.136 τόνους !!.

    Ομολογώ όσο και αν έψαξα σε έγκριτα διεθνή ΜΜΕ δεν κατόρθωσα να πάρω μία πειστική απάντηση για την επανάληψη του φαινομένου αυτού που είχαμε να το δούμε από το 1967.

    Όμως αυτό που βρήκα αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι «πρωταθλήτρια» στις αγορές χρυσού είναι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

    Oπως καταλαβαίνετε όλη αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού.

    Kάτι που προδήλως έχουν αντιληφθεί όσοι επιμένουν να επενδύουν στην «χρυσή θέα» δηλαδή στην λίρα.

    Η τιμή λοιπόν της χρυσής λίρας έφθασε αισίως χθες (αγορά) στα 401 ευρώ από τα περίπου 385 ευρώ που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα λοιπόν με το Δελτίο τιμών της Τραπέζης της Ελλάδος ΕΛΛ -0,65% 15,40 καταγράφεται μία αύξηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 της τάξης του 4%.


    Απογειώνει τον ΔΙΑ η Σταυρούλα Καμπουρίδου

    Σήμερα θα αναφερθώ σε μία γνώριμη της στήλης,  την ευειδή κυρία Σταυρούλα Καμπουρίδου η οποία είναι επικεφαλής στην ΔΙΑΣ, τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών.

    Επειδή δεν συνηθίζω να επιδαψιλεύω τιμές και φιλοφρονήσεις στους «φιλοξενούμενους» του Wiseman   θα αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά τα οποία νομίζω ότι επιβεβαιώνουν τη φήμη της.

    Ένα περίπου χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έχει καταφέρει να απογειώσει την εταιρεία.

    Όπως μαθαίνω λοιπόν πριν από λίγες ημέρες η Euronet Worldline (η εταιρεία που έχει αγοράσει τις υπηρεσίες πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,78% 3,86 ) συμφώνησε να αγοράσει το πακέτο μετοχών της ΔΙΑΣ που κατείχε η Bank of America.

    To σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι η τιμή στην οποία κλείστηκε η συμφωνία, η οποία όπως μου μετέφεραν είναι πολύ υψηλότερη εκείνης που είχε πληρώσει πριν από ένα χρόνο η Viva Bank του Χάρη Καρώνη  η οποία αν θυμάστε είχε αγοράσει περίπου το 1% της ΔΙΑΣ από την Unicredit.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΙΑΣ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και ακολουθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζων.

    Η εταιρεία λοιπόν δημιουργεί αξία στους μετόχους της αλλά πρωτίστως κέρδη καθώς το 2022 κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν το ΕΒΙDΤΑ της φθάνοντας τα 6 εκατ. ευρώ.

     

    Η Σόνια Μπαμπίλη στον ANTENNA 

    Και μιας και αναφερθήκαμε στις ισχυρές κυρίες μου ήλθε στο μυαλό η νέα επικεφαλής του τομέα M&A του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Πρόκειται για την Σόνια Μπαμπίλη, με προϋπηρεσία από την Morgan Stanley στο Λονδίνο, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ως Chief Investment Officer και Director of Investment Banking Division στην NBG Securities.

    Η νέα της δουλειά θα είναι Mergers & Acquisitions Director στον Όμιλο.

     

    Το μήνυμα Gauci στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Σε κλίμα πανηγυρικό και μιλώντας άπταιστα ελληνικά μίλησε απ’ ότι μαθαίνω στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο νέος CEO της εταιρείας κ. Robert Gauci.

    Ο πολύπειρος Γάλλος αλλά με ελληνικές ρίζες manager, καθώς η μητέρα του ήταν Ελληνίδα, απηύθυνε μια εμψυχωτική ομιλία χθες, βάζοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους της εταιρείας, δείχνοντας ταυτόχρονα το μέλλον, το οποίο όπως τόνισε είναι αβέβαιο.

    Και επειδή είναι αβέβαιο επεσήμανε ότι η εταιρεία πρέπει να αλλάξει και να συμβαδίσει με τις νέες συνθήκες που επιτάσσει η αγορά, να εξελιχθεί και να δώσει στον πελάτη αυτό που ακριβώς χρειάζεται.

    Στόχος μας είναι να είμαστε πάντα η καλύτερη ασφαλιστική τόνισε με έμφαση, δίνοντας το στίγμα ότι ήρθε στην Ελλάδα για να δώσει νέα «αξία» στην εταιρεία, μια λέξη που χρησιμοποιούσε συνεχώς εχθές.

    Πάντως όπως μαθαίνω, οι εργαζόμενοι έμειναν ικανοποιημένοι με τα όσα άκουσαν από το στόμα του νέου CEO ο οποίος ξεκίνησε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Ειδικά όταν ανακοίνωσε την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρονικών υπολογιστών με καινούργιους, άπαντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


    Το Ελ. Βενιζέλος πετάει προς το Χ.Α., ενώ ο Δημητριάδης αναζητεί σύμβουλο

    Την αναζήτηση χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ξεκίνησε το Υπερταμείο, έχοντας βρει τους αναδόχους, την Morgan Stanley και τη Bank of America, ενώ η Deutsche Bank θα έχει το ρόλο του joint bookrunner.

    Το Υπερταμείο βγήκε στην αγορά, περιμένοντας τις προσφορές μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, την ώρα που βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση το MoU μεταξύ των των μετόχων του αεροδρομίου, του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% (ποσοστό που θα διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς), του Υπερταμείου που κατέχει το 25% του αεροδρομίου, των Καναδών των AviAlliance και AviAlliance Capital που κατέχουν από κοινού το 40% και της οικογένειας Κοπελούζου, συμμετέχουσα με 5%.

    Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει να διατεθεί το 10% των μετοχών να διατεθεί με premium στους Καναδούς.

    Είναι βέβαια απορίας άξιο γιατί δεν περίμενε η διοίκηση του Υπερταμείου και ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης , να αναλάβει ο σύμβουλος καθήκοντα και μετά, βάσει των ακριβοπληρωμένων με 150.000 ευρώ συμβουλών να αποφασιστεί η διάθεση του 10% στους Καναδούς.

     

    «Μετακομίζει» στο Ελληνικό ο Οδυσσέας Αθανασίου

    Ιδιοκτήτης ενός από τα 200 διαμερίσματα του Riviera Tower είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα των  Sunday Times για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου, που φιλοξενεί και δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 170 από τα 200 διαμερίσματα του πράσινου ουρανοξύστη έχουν πουληθεί και μάλιστα κατά 86% σε Έλληνες αγοραστές, σε τιμές που ξεκινούν από 9.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Όταν, μάλιστα, μιλάμε για ρετιρέ, ή πρέπει να έχουμε στα υπόψιν μας ότι τιμή  φτάνει μέχρι και τα 30.000 ευρώ το τ.μ.

    Βέβαια για την ώρα δεν γνωρίζουμε ποιον όροφο έχει επιλέξει ο  CEO της Lamda ΛΑΜΔΑ -0,99% 7,03 .

    Πάντως, από όσα έχουμε δει και έχουμε διαβάσει στους  Sunday Times, τα έξυπνα διαμερίσματα του πύργου θα είναι εξοπλισμένα μέχρι και με ψυγεία που εμφανίζουν το περιεχόμενό τους με ένα άγγιγμα και με οθόνες για τον έλεγχο του φωτισμού και της θερμότητας της κατοικίας.

     

    Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Βιομηχάνων…

    Στο ιστορικό νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος στο κέντρο της Αθήνας, μαθαίνω πως έλαβαν το σήμα που περίμεναν και έχουν αρχίσει εντατικά να προετοιμάζονται για τη σημαντική συνάντηση που έχουν ζητήσει από κοινού με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας.

    Μέσα στο μήνα που ξεκινά σήμερα, θα δουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έχουν ζητήσει επίμονα, με βασικό και κρίσιμο θέμα συζήτησης το ενεργειακό κόστος στη μεταποίηση που έχει «τινάξει στον αέρα» κάθε επιχειρηματικό και επενδυτικό προγραμματισμό ανά την Επικράτεια.

    Θυμίζω πως πριν περίπου 12 ημέρες, εννέα βιομηχανικοί-εργοδοτικοί  Σύνδεσμοι  της χώρας, συνυπέγραψαν τη δραματική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενεργειακό κόστος.

    Η κοινή επιστολή των εννέα βιομηχανικών οργανώσεων, μεταξύ τους οι δύο «μεγάλοι», ΣΕΒ και ΣΒΕ (της Θεσσαλονίκης), στάλθηκε στις 19 Ιανουαρίου και έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «η ελληνική βιομηχανία δεν αντέχει άλλο, τετέλεσται!».

    Μου λένε και το μεταφέρω πως θετικό ρόλο για την προσεχή  συνάντηση έπαιξε ο Άκης Σκέρτσος που γνωρίζει από ΣΕΒ (είχε συνεργαστεί παλαιότερα με το Σύνδεσμο)  και από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους και έχει δείξει μεθοδικότητα στις ενδο-βιομηχανικές συνεννοήσεις αλλά και στις σχέσεις με κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

     

     Να προσέχεις Θόδωρε…

    Επειδή όμως πολλοί έλεγαν (με περισσή κακεντρέχεια) πως «ο ένας είναι του ΤΙΤΑΝΑ που από οικογενειακή άποψη έχει πολύ παλαιές σχέσεις με τους πολιτικούς και ο άλλος δούλευε κάποτε στο ΣΕΒ, άρα τα βρίσκουν εύκολα» θα υπενθυμίσω τί έλεγε κάποτε ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πατέρας του σημερινού Προέδρου που είχε και ο ίδιος διατελέσει Πρόεδρος επί σειρά ετών στο ΣΕΒ.

    Όπως  γνωρίζουμε οι οικογένειες Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου του ΤΙΤΑΝΑ έχουν επαφές με τον πολιτικό κόσμο της χώρας από …αμνημονεύτων χρόνων.

    Λοιπόν ο πεθερός του Θόδωρου Παπαλεξόπολου και παππούς του σημερινού Προέδρου του ΣΕΒ,  ο αείμνηστος Κανελλόπουλος έλεγε στο γαμπρό του ως παρακαταθήκη:  «να προσέχεις Θόδωρε και να ικανοποιείς τα λογικά αιτήματα των εργαζομένων κυρίως όταν αυτοί συνεργάζονται με την αντιπολίτευση, για να μη γίνει καμία ζημιά.

    Να προσέχεις όμως ακόμη περισσότερο  τους …φίλους σου πολιτικούς Θόδωρε.

    Αυτοί μπορεί να σου κάνουν μεγαλύτερη ζημιά!».

    Εντάξει οι σημερινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνη την εποχή προ 45 χρόνων, αλλά ας μην ξεχνάμε πως κάποια ψυχή που δεν είχε άριστη φιλοσοφική σχέση με την εργοδοσία, είχε πει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά μόνον ως φάρσα».

    Και ο «Ιστορικός Βιομηχανικός συμβιβασμός» Βορρά-Νότου!

    Μέσα όμως σε όλη τη δικαιολογημένη παραζάλη με το βαρύτατο ενεργειακό κόστος που πληρώνουν νοικοκυριά (ας είναι καλά οι κρατικές επιδοτήσεις που προστατεύουν στοιχειωδώς το εισόδημα) και επιχειρήσεις, δεν προσέξαμε τον «ιστορικό βιομηχανικό συμβιβασμό» που έχει επέλθει μεταξύ Βορρά και Νότου!

    Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι  αναγνώριζαν ποιοτικά και ποσοτικά το  ΣΕΒ ως βασικό εκπρόσωπο των εργοδοτών.

    Λέμε σχεδόν διότι στην όμορφη Θεσσαλονίκη υπήρχε ο ΣΒΒΕ (ο …«ΣΕΒ του Βορρά») που δεν αναγνώριζε την οδό Ξενοφώντος ως βιομηχανικό Στρατηγείο της χώρας.

    Ένας πρώην Πρόεδρος του ΣΒΒΕ μάλιστα, ο Νίκος Ευθυμιάδης είχε πει κάποτε: «μα ποιος ΣΕΒ; Αυτοί εκεί χάμω έχουν τραπεζίτες, μεγαλεμπόρους  και ασφαλιστές ως μέλη τους! Οι βιομήχανοι είμαστε εμείς, οι βορειοελλαδίτες, με μας θα μιλάτε για βιομηχανία».

    Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Αξιού και οι Έλληνες βιομήχανοι …αξιώθηκαν να συντονιστούν σε βασικά σημεία.

    Ο ΣΒΒΕ μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ενώ ο ΣΕΒ έχει γίνει εδώ και 25-30 χρόνια Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (και όχι Βιομηχάνων). Στην προσέγγιση έπαιξαν ρόλο η νέα Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη και ο πρώτος- εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κος Γιάννης Σταύρου.

    Για τον ίδιο σκοπό στην Ξενοφώντος δούλεψαν μεθοδικά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος  της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιος Βιδάλης που είναι αυτό που λέμε «παλιά καραβάνα της βιομηχανίας».

    Ο κος Παπαλεξόπουλος μάλιστα φαίνεται να «συγκίνησε» και την  αντιπρόεδρο  της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ με το υπόμνημα των Συνδέμων και η Επίτροπος έστειλε  επιστολή προς όλους τους υπουργούς Βιομηχανίας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., υποδεικνύοντάς τους την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βιομηχανία, ενόψει των ανταγωνιστικών μέτρων των ΗΠΑ και τον κίνδυνο μετανάστευσης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πέραν του Ατλαντικού.

     

    Οι business της Bernitsas Law

    H νομική φίρμα της Bernitsas, ήταν ο σύμβουλος της  INTRAKAT και της LAVIPHARM για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των δυο εταιριών ύψους  €100m και  €51.2m αντίστοιχα.

    Επίσης η φίρμα ήταν σύμβουλος στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τράπεζας Eurobank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Νομικοί σύμβουλοι ήταν ο Νίκος Παπαχριστόπουλος, η Σοφία Κοντού και η Κέλλυ Χατζηδάκη.

     

    Νίκος Παπαχριστόπουλος, Bernitsas LAW
    Σοφία Κοντού, Bernitsas Law

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.