• Ο Μεγάλου και τι λένε τώρα οι ειδικοί για την μετοχή της Πειραιώς, ο τραπεζίτης που έμεινε στην απέξω, οι ψίθυροι για τον εφοπλιστή, η ισχυροποίηση Εξάρχου και της Ιντρακάτ

    Φίλοι αναγνώστες, χθες το αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ήταν καταιγιστικός αλλά και συντηρητικός και προπάντων “to the point”.

    image

    Πειραιώς: Έτοιμη για απογείωση με τις ευλογίες της Morgan Stanley και του Investor Day; 

    Φίλοι αναγνώστες, χθες το αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ήταν καταιγιστικός αλλά και συντηρητικός και προπάντων “to the point”.

    Το Conference call με τους Έλληνες και ξένους θεσμικούς αναλυτές, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Κατά την ταπεινή άποψη των ειδικών, η χθεσινή μέρα είναι η πιστοποίηση ότι πλέον η Τράπεζα Πειραιώς γίνεται από ασχημόπαπο, ΚΥΚΝΟΣ.

    Οι στόχοι της διοίκησης για το 2023 είναι ό,τι καλύτερο για τους μετόχους της Τράπεζας.

    Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το FL CET1 της τράπεζας θα είναι πάνω από 12%, η τράπεζα θα έχει μία επαναλαμβανόμενη απόδοση RoaTBV της τάξης του 10% και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη υπολογίζονται να είναι σε πάνω από 565 εκ. ευρώ.

    Φίλοι αναγνώστες, αυτή τη στιγμή η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, θυμίζει στους ειδικούς των αγορών,  έντονα την πορεία της μετοχής της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 .

    Όταν ξεκίνησε να ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, ξεμύτισαν όλοι οι ειδήμονες να στάζουνε χολή για τη μετοχή.

    Συγκεκριμένα, στα επίπεδα των 15,87 ευρώ θεωρούσαν τη μετοχή της Μυτιλιναίος το απόλυτο short.

    Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, θεωρούσαν τότε ότι η Mytilineos θα έχει την τύχη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, όχι για το εργατικό κόστος, όπως εκείνη, αλλά για το ενεργειακό.

    Συγχρόνως, οι τεχνικοί αναλυτές έδιναν ότι η μετοχή θα έφτανε maximum τα 17,06 ευρώ και μετά θα ξεκίναγε η πτώση της για την περιοχή των 11 ευρώ.

    Ακόμα, κάποιοι κακεντρεχείς συμπλήρωναν το αρνητικό κοκτέιλ λέγοντας «Τι να κάνει κι ο Σαλονικιός με τις γνωριμίες του…Δεν μπορεί…».

    Είπαμε σε αυτή τη χώρα, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια και αν ήταν η ΖΗΛΙΑ ψώρα, θα γέμιζε όλη η χώρα.

    Η ιστορία, όμως δυστυχώς, τους ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕ.

    Τέτοια τεραστίων διαστάσεων συντριβή δεν έχουν υποστεί οι τεχνικοί αναλυτές και οι ψευτο-γκουρού.

    Όπως λέει και το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου «Άιντε κάντε όλοι στην μπάντα να βγει να χορέψει, ο Σαλονικιός»…

    Τους χόρεψε για τα καλά ο Σαλονικιός και οι φίλοι του…

    Είχανε υπομονή, επιμονή και πειθαρχία.

    Και το χαρτί από τα 15,30 ευρώ που έπαιζε τότε, έκλεισε εχθές στα 24,50 και μιλάμε για μετοχή που χρειαζόταν και χρειάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανέβει όχι πενταροδεκάρες…

    Πάμε όμως στο τώρα.

    Οι θεσμικοί της Mytilineos

    Για να ξέρετε, οι αγοραστές που σαρώνουν τη μετοχή της Mytilineos, δεν είναι τυχαίοι.

    Είναι δύο πολλού μεγάλοι, ξένοι παίχτες, ένας Σκανδιναβός και ένας Αμερικάνος, που μετά τα αποστομωτικά αποτελέσματα είπαν να ανεβάσουν τον πήχη στην τιμή με την οποία τοποθετούνται.

    Οι συγκεκριμένοι ξένοι θεωρούν ότι η Mytilineos είναι πλέον εύλογο να παίζει με ένα EV/EBITDA2022=7.

    Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής της πρέπει να πάει τώρα στα 35,50 ευρώ.

    Για αυτό τη σαρώνουν μέχρι και τα 24,50, όπου και εκεί θα παίζει ΜΟΝΟ με ένα P/Ε2022=10,82 και με ένα προσδοκώμενο P/E2023e=9.

    Πειραιώς: Στα 5,58 ευρώ;

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αντίστοιχη περίπτωση με την πορεία της μετοχής της Μυτιληναίος, θα έχει και η μετοχή της Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα, από τα 1,35 ευρώ που ξεκίνησε την πρόσφατη άνοδό της και δεν άρεσε τότε σε κανέναν Έλληνα χρηματιστή.

    Ακόμα και τώρα στα 1,8710 που έκλεισε χθες σου λένε που να πάει η μετοχή…έκανε την κίνησή της.

    Όμως, φίλοι αναγνώστες, το τελευταίο report της Morgan Stanley κρύβει ατόφιο χρυσάφι για το μέλλον της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley μας λέει, ότι επειδή το 2024 η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 θα έχει ένα ROTE 12,6% θα δικαιούται να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV2024e=0,9

    Γι’ αυτό και δίνει στο bull σενάριο της την τιμή στόχο τα 6,15 ευρώ.

    Το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 .

    Πάλι η Morgan Stanley θεωρεί ότι πρέπει στο bull σενάριο της να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV2024e=0,9 και δίνει τιμή στόχο τα 1,82 ευρώ.

    Πάμε τώρα στο χθεσινό conference call όπου ο κύριος Μεγάλου μίλησε στην επενδυτική κοινότητα, λέγοντας ότι το 2023 η Πειραιώς θα έχει ένα FL CET1 πάνω από 12% και ότι είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

    Οι ειδικοί πιστεύουν πλέον μετά το χθεσινό call η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί κάλλιστα να έχει ένα ROTE2025e=12,6%.

    Εφόσον το πετύχει αυτό το 2025, που πλέον φαντάζει απολύτως λογικό, τότε θα δικαιούται και η Τράπεζα Πειραιώς να παίζει με ένα P/TBV2025e=0,9.

    Αυτό σημαίνει με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 5,58 ευρώ(!!!) για να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV2025e=0,9.

    Αυτό πιστεύουν οι ξένοι θεσμικοί και σαρώνουν τώρα τη μετοχή της Πειραιώς.

    Δεν πάνε για τα 3,30 ευρώ, αλλά για τα 5,58 ευρώ, με ορίζοντα το τέλος του 2024.

    Όπως σάρωναν και τη μετοχή του Mytilineos, τότε που δεν την πίστευε κανείς, όχι για να δουν τα 24,50 ευρώ μόνο που έκλεισε η μετοχή, αλλά για τα 35,30 ευρώ που σε αυτή την τιμή η μετοχή της Mytilineos, εκτιμάται ότι μπορεί να εισέλθει στο Club των ισχυρών του FTSE 100 του Λονδίνου το 2024.

    Τελειώνοντας, να θυμάστε ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες θα δώσουν μεγάλες αποδόσεις.

    Όμως, οι αναλύσεις και τα reports εκτιμούν ότι «μακράν τη μεγαλύτερη απ’ όλες θα δώσει τα επόμενα χρόνια η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς».

    Από χθες άνοιξε ένας καινούριος κύκλος δημιουργίας υπεραξιών για τους μετόχους της Πειραιώς.

    Το ασχημόπαπο από χθες έγινε ΚΥΚΝΟΣ.

     

     

    Tράπεζα Πειραιώς: Kαθαρίζει οριστικά από τα κόκκινα δάνεια το 2023

    Όπως σας έγραφα και χθες η παρουσίαση των στόχων που θέτει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023 θα είναι το γεγονός ημέρας.

    Τα όσα παρουσίασε λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου  στους αναλυτές νομίζω ότι με δικαιώνουν.

    Άλλωστε ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει το 2023 χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα.

    Νομίζω ότι η σημαντικότερη είδηση για την Τράπεζα η οποία κουβαλούσε το μεγαλύτερο φορτίο κόκκινων δανείων από τις τέσσερις συστημικές, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η «λύση αυτού  του γόρδιου δεσμού».

    Και επειδή η ιστορία διδάσκει ότι μόνος τρόπος για να λυθεί αυτός δεν είναι άλλος παρά  το «κόψιμο του», αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 .

    Διότι ο μόνο αν η Τράπεζα «κόψει με το μαχαίρι» τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων μπορεί ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί δραστικά.

    Προφανώς ήταν  απαραίτητες οι τιτλοποιήσεις και οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε ο δείκτης να υποχωρήσει στο 6% το 2023.

    Όμως εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερη είναι η δέσμευση για σχεδόν μηδενικά νέα κόκκινα δάνεια φέτος.

    Η δεύτερη σημαντική είδηση μετά την εξυγίανση του Ισολογισμού της, και προφανώς τα κέρδη του μισού δισ. ευρώ για το 2023,  αφορούσε την κερδοφορία της τράπεζας και την ικανότητα της να δημιουργεί νέο κεφάλαιο – άρα και αξία στους μετόχους της .

    Ο κ. Μεγάλου προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιά η  Πειραιώς θα καλύπτει κεφαλαιακά τις απαιτήσεις που θέτει ο Επόπτης στη Φρανκφούρτη.

    Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η Τράπεζα θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα το 2024.

    Βέβαια όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος η σχετική απόφαση για την καταβολή μερίσματος είναι πρόωρο να ληφθεί από σήμερα,  καθώς αυτή εξαρτάται και από άλλους παράγοντες (πλην στου supervisory guidance) οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν.

    Τώρα όσον αφορά στο μέτωπο των δανείων τόσο το 2023 όσο και το 2024, οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

    Η καθαρή πιστωτική επέκταση των 1,7 δις. ευρώ θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο σε αυτές.

    Αντίθετα  οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να έχουμε καθαρή μείωση των υπολοίπων τους.

    Οσο για τα επιτόκια οι εκτιμήσεις της διοίκησης συγκλίνουν με το consensus της αγοράς, το οποίο βλέπει κορύφωση τους για φέτος, δημιουργώντας έτσι υψηλά περιθώρια και ισχυρά έσοδα, και αποκλιμάκωση τους από το 2024.

    Intrakat: Η ισχυροποίηση Εξάρχου 

    Ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη μετοχική της θέση στην Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η επιχειρηματική τριπλέτα των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη .

    Στην κεφαλαιακή αύξηση των 100 εκ. ευρώ, το σχήμα των 3 διέθεσε 49,195 εκ. ευρώ.

    Καλύπτοντας έτσι στο περίπου 49,4% της κεφαλαιακής αύξησης.

    Έτσι, το ποσοστό τους στην Intrakat από το 31,7% αρχικά, ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα.

    Η ενίσχυση της θέσης τους δεν γεννά υποχρέωση υποβολής της δημόσιας πρότασης, καθότι το αυξημένο ποσοστό τους προέκυψε από αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης.

    Αρχικά, οι Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκης, είχαν αποκτήσει  τις μετοχές από την Intracom έναντι των 2,95 ευρώ τη μία.

    Με τη νέα κεφαλαιακή τους εισφορά το κόστος κτήσης πέφτει στα επίπεδα των 1,815 ευρώ.

    Not bad at all!!!

    Ο τραπεζίτης που είναι στην απέξω

    Στο κρανίο τα πήρε  όπως μαθαίνω για μια ακόμα φορά o τραπεζίτης της Φιλοθέης, μόλις έμαθε ότι την Morgan Stanley και την Bank of America επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ ως αναδόχους για τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο τραπεζίτης Χάρης δεν κατάφερε να επιλεγεί ούτε ως Joint Bookrunner.

    Καθώς την δουλειά την “κέρδισε” η Deutsche Bank.

    Προφανώς ο Χάρης πλέον δεν περνάει ούτε απέξω από το Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ), με την βοήθεια του οποίου στο παρελθόν έπαιρνε τις μεγάλες δουλειές.

    Πέρασαν αυτές οι εποχές που σάρωνε τις δουλειές με τις ευλογίες των φίλων του, εντός του ΜΜ.

    Η αλαζονεία, η έπαρση και η προχειροδουλειά πληρώθηκαν πολύ ακριβά.

     

    Ψίθυροι στην αγορά: Εφοπλιστής πίσω από τα πλοία;  

    Πολλές φήμες, αλλά δεν πρέπει να έχουμε και επίσημη κρατική ενημέρωση;

    Τελικά ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τα δύο πλοία με σημαία Τόγκο που μετέφεραν εννέα τόνους κοκαΐνη;

    Πριν μια εβδομάδα, στην Τενερίφη ακινητοποιήθηκε το φορτηγό πλοίο Blume που μετέφερε επίσημα 200 τόνους καφέ, αλλά και 4,5 τόνους κοκαΐνη.

    Χθες, ένα άλλο πλοίο, το Orion V, ακινητοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά που μετέφερε 1.750 βοοειδή, αλλά και 4,5 τόνους κοκαΐνη.

    Στην πρώτη περίπτωση αποκαλύφθηκε ότι το πλοίο ήταν ελληνικών συμφερόντων, αλλά και στη δεύτερη άρχισε μια έντονη φημολογία για το ποιος εφοπλιστής κρύβεται πίσω από το ένα ή και από τα δύο πλοία.

    Στα απανωτά τηλεφωνήματα που γίνονταν, ο ένας έδειχνε τον άλλο και όλοι στην Ακτή Μιαούλη προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ποιος Έλληνας εφοπλιστής ή επιχειρηματίας ήταν πίσω από αυτή την διακίνηση κοκαΐνης.

    Βέβαια, οι φήμες υπέκρυπταν φθόνο, κακία και σκοπιμότητα.

    Οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν βέβαια στον 22χρονο άνεργο από την Καλλιθέα, αλλά ούτε και στην φερόμενη πλοιοκτήτρια “ξανθομαλούσα κοπελιά”.

    Αυτές τις ημέρες άρχισαν να διακινούνται και ονόματα υπεράνω πάσης υποψίας από το χώρο της ναυτιλίας.

    Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι:

    Πρώτον: οι διακινητές διαθέτουν αρκετά πλοία και έχουν ισχυρό δεσμό με την ναυτιλία.

    Δεύτερον: το κύκλωμα της κοκαΐνης έχει σχέση και με τη διακίνηση καφέ.

    Τρίτον: είναι αναμεμειγμένοι Έλληνες έμποροι και διακινητές ναρκωτικών ουσιών.

    Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη κρατική ενημέρωση σχετικά με την πλοιοκτησία, την διαχείριση ή την εμπλοκή Ελλήνων σε αυτά τα κυκλώματα, αλλά ούτε και διαρροή…

    Ιδιαίτερα το τελευταίο, ότι δεν υπάρχουν διαρροές, μας βάζει σε σκέψεις και μάλιστα σε πονηρές σκέψεις..

    Τέσσερις “μνηστήρες” για το mall της Lamda στη Βουλιαγμένης

    Με το ενδιαφέρον τεσσάρων σχημάτων, εκ των οποίων τρεις κοινοπραξίες, προχωρά ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο mall της χώρας που σχεδιάζει η Lamda ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Οι Τέρνα – ACC, η Άβαξ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 με την ιταλική Rizzani, η Άκτωρ με τη βελγική Besix, και πιθανότατα η Αρχιρόδον εμφανίζονται ως μνηστήρες για το εμπορικό κέντρο με προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ.

    Η κατασκευή θα προχωρήσει με το μοντέλο Early Contractor Involvement, όπως έγινε και στην περίπτωση του Riviera Tower, τον οποίο τελικά θα χτίσει η Intrakat με τη γαλλική Bouygues.

    Το mall θα είναι ένα από τα assets της Lamda Malls που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

    Nα θυμίσουμε ότι το Vouligmenis Mall (συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης   85,5 χιλ. τ.μ.) αποτελεί τμήμα του Vouliagmenis Mall Complex (VMC) περιλαμβάνει επίσης και τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς (40 χιλ. τ.μ.).

     

    Αττικό Μετρό: Προίκα 17,9 εκατ. ευρώ στο νέο δίδυμο της ΑΚΤΩΡ

    Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 17,9 εκατ. Ευρώ αναμένεται να λάβει ως προίκα από την Αττικό Μετρό Α.Ε. το νέο δίδυμο των Δημήτρη Κούτρα και Κύπρου Τσέντα, που βρίσκονται μία ανάσα πριν από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

    Το ποσό αυτό, όπως μαθαίνω,  προκύπτει από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να λάβει η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ WEBUILD HITACHI RAIL για τις καθυστερήσεις των έργων στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίες και προέκυψαν λόγω του ζητήματος των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου.

    Αν μη τι άλλο, ο Δημήτρης Κούτρας εκτός από την επιστροφή στα παλιά του λημέρια και την ανάληψη της διοίκησης του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 , θα έχει και έναν άλλο λόγο να χαρεί καθώς θα βρει έτοιμα χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ.

    Πού «κολλάει» το έργο για την επέκταση της οπτικής ίνας στα νοικοκυριά

    Σημαντική καθυστέρηση έχει σημειώσει το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ του Ultra Fast Broadband, κι απ’ ότι μαθαίνω θα καθυστερήσει κι άλλο..

    Για να σας βάλω λίγο στο κλίμα, για το εν λόγω έργο, που τρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στόχος είναι να καλυφθούν με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν οριστεί προσωρινοί ανάδοχοι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 – Grid Telecom.

    Το έργο έχει χωριστεί σε 7 Lots (γεωγραφικές περιοχές) και ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος για να αναλάβει τη διασύνδεση σε περίπου 347.000 νοικοκυριά/επιχειρήσεις, ενώ η κοινοπραξία Τέρνα – Grid έχει αναλάβει τη διασύνδεση με οπτική ίνα σε περίπου 491.000 νοικοκυριά/επιχειρήσεις.

    Και τώρα ερχόμαστε στο ζουμί.

    Όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς, η σύμβαση του ΟΤΕ βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην επόμενη φάση.

    Ωστόσο η σύμβαση της Τέρνα – Grid έχει καθυστερήσει, αφού δεν έχει φτάσει ακόμα στο Ελεγκτικό και έχει πάρει μάλιστα και παράταση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να κατατεθούν τα τελικά δικαιολογητικά.

    Όπως μου λένε, αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ «λογικά» θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση του δικού του μέρους του διαγωνισμού χωρίς να χρειαστεί να περιμένει την Τέρνα να τελειώσει το δικό της διαδικαστικό κομμάτι.

    Αν και απ’ ότι μαθαίνω κάτι τέτοιο δύσκολα θα μπορέσει να γίνει, καθώς σκοπός του υπουργείου είναι οι δύο ανάδοχοι να ξεκινήσουν μαζί την υλοποίηση του μεγάλου project.

    Πάντως ξεκάθαρη εικόνα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο, δεν υπάρχει ακόμα.

     

    Πάνος Γερμανός: «Απόβαση» στην Κοζάνη ή στην Πτολεμαΐδα

    Σχεδόν …. κατά λάθος και εν τη ρύμη του λόγου που λένε βγήκε «λαγός» από μία επίσκεψη υπουργού σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: όπως είναι ήδη γνωστό, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ήταν στην  Κοζάνη προ ολίγων ημερών  για το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

    Εκεί μιλώντας με εκπροσώπους της Ποντοκώμης, για ένα δικό τους τοπικό ζήτημα, (για το ζήτημα της απομάκρυνσης των πυλώνων υψηλής τάσης από το νέο οικισμό) παρουσία του Περιφερειάρχη, του Υφυπουργού Μεταφορών και του Δημάρχου Κοζάνης, είπε πως όλα θα μπορούσαν να διευκολυνθούν εάν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή μία έκταση περίπου 800-1000 στρεμμάτων για ιδιωτική επένδυση που θα δημιουργήσει περίπου 3000 θέσεις εργασίας.

    Το είπε και πήγε να το …προσπεράσει «αβρόχοις ποσίν» που έλεγε και ο αρχαίος Κροίσος. Μάταιος κόπος αφού οι παμπόνηροι παράγοντες και αντιδήμαρχοι το αντιλήφθηκαν και άρχισαν να ρωτούν επίμονα «ποιος-που-πότε-γιατί;».

    Τελικά ο κος Παπαθανάσης αποκάλυψε πως υπάρχει τεράστια πίεση από την εταιρεία Sunlight η οποία επιθυμεί να επενδύσει άμεσα στη Δυτική Μακεδονία.

    Δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο της επένδυσης.

    Εμείς σας λέμε πως ο Πάνος Γερμανός ετοιμάζεται για «επενδυτική απόβαση» στην περιοχή.

    Θέλει μονάδα  φόρτισης μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας που πλέον πριμοδοτείται σφόδρα από το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Δεν αποκλείει όμως-όπως μαθαίνει ο wiseman–  παράλληλα και την ανάπτυξη πάρκου με ηλιακά πάνελ στην έκταση που αναζητεί.

    Η  Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia συμφερόντων του Πάνου Γερμανού θυμίζουμε ότι εξαγόρασε πέρυσι την άνοιξη το  80% της ιταλικής PBM, που θεωρείται leader στα συστήματα φόρτισης στην Ευρώπη, σε μία συμφωνία που υπέγραψαν τότε  ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας και ο Ιταλός μέχρι τότε  ιδιοκτήτης και επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης κ. Μαουρίτσιο Πελόνι.

    Είναι γνωστό πως ο Όμιλος Sunlight, διαθέτει τεχνογνωσία που αφορά στην παραγωγή και διανομή μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και θέλει όλο αυτό το σύστημα να το μεταφέρει στη Δυτική Μακεδονία.

    Ο Πάνος Γερμανός παρήγαγε πάνω από 4.000.000 στοιχεία μπαταριών το 2022, 120.000 πλήρεις μπαταρίες, 45.000 τόνους μολύβδου με αιχμή το εργοστάσιο της Sunlight στη Ξάνθη.

    Το εκλεκτό sushi και μια ηχηρή αποχώρηση

    Μια μεγάλη παρέα απόλαυσε χθες το μεσημέρι εκλεκτό sushi στο εστιατόριο Hachiko στο Νέο Ψυχικό.

    Οικοδεσπότης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Menarini Γιώργος Συκιανάκης – εκ των πλέον αγαπητών της αγοράς.

    Ο κ. Συκιανάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η τελευταία του ημέρα στο γραφείο, καθώς αποχωρεί από την εταιρεία, στο τιμόνι της οποίας ήταν επί 34 ολόκληρα χρόνια.

    «Έκλεισε ο κύκλος, ώρα να αναλάβει η επόμενη γενιά», είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Συκιανάκης στους παριστάμενους και ανακοίνωσε ότι τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Business Operations Manager, Γρηγόρης Πολίτης.

    Όσο για το μενού, από το τραπέζι “παρέλασαν”, μεταξύ άλλων, Ahi & Ikura singature roll, Dragon Hachiko signature roll, Volcano signature roll, noodles, γαρίδες και ο εξαίσιος black cod miso, συνοδεία ζεστού σάκε.

     Ο απερχόμενος πρόεδρος μοιράστηκε παραλειπόμενα από την μακρόχρονη πορεία του, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τα γέλια της παρέας του, ενώ παραδέχτηκε αφοπλιστικά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στο εξής, αν και, όπως είπε, έχει δεχτεί πολλές αξιόλογες προτάσεις.

     Να σημειωθεί ότι επί των ημερών του η πορεία της φαρμακευτικής εταιρείας ήταν ανοδική – συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα στην Ελλάδα.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.