• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γύρισμα για Πειραιώς μετά από επτά συνεδριάσεις! – Τα νέα τεχνικά δεδομένα του δείκτη

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Διόρθωση από τα ιστορικά τους υψηλά για Τιτάν, Cenergy και Μότορ Όιλ, αλλά γύρισμα στην Πειραιώς μετά από επτά πτωτικές και από το 1,72 ευρώ που ήταν το χαμηλό ημέρας.

    Κέρδη για ΕΛΠΕ και Autohellas και ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο με τις συναλλαγές κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ ενόψει της αργίας την προσεχή Δευτέρα σε Wall Street και Λονδίνο.

    Η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη ενώ τη Πέμπτη η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου.

    Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως σχολιάζει η Beta Χρηματιστηριακή, καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων.

    Ο τεχνικός δείκτης MACD μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιακή εικόνα.

    Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1.450 μονάδες επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητα της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή.

    Κατά τα άλλα, εντός ορίων οι πιέσεις την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κλείσιμο στις 1.477,69 μονάδες και απώλειες 0,27%, από τις 1.469 μονάδες που ήταν το χαμηλό ημέρας. Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η πτώση του τζίρου. Στα 86,82 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές την Παρασκευή ενόψει αργίας την προσεχή Δευτέρα σε Wall και City του Λονδίνου.

    Από τις ειδήσεις που κάνουν αίσθηση είναι ότι ο Πούτιν φέρεται διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο, αρκεί να του παραχωρηθούν τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει κερδίσει στον πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters, με τους Ουκρανούς να μη σχολιάζουν τίποτα σχετικό. Πάνω από τα 77 δολ. η τιμή του πετρελαίου αυτή την ώρα και μέχρι τα 82 δολ. το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα, οι αγορές ανησυχούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τους στόχους. Στις τράπεζες, με έντονη την μεταβλητότητα, πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank -0,67%, Eurobank -0,53% και Εθνική -0,17% ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε η Πειραιώς στο +0,85%, παρά το γύρισμα στο 3,72 ευρώ.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Cenergy -2,11%, Motor Oil -1,96%, Ελλάκτωρ -1,87%, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Autohellas +2,5% και ΕΛΠΕ +2,39%. Cenergy και Μότορ Όιλ, αλλά και Τιτάν (σ.σ. που υποχώρησε 1,24%) είχαν βρεθεί την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά.

    Ζημιές λόγω συναλλαγματικής διαφοράς 21 εκατ. ευρώ έγραψε η Aegean στο ά 3μηνο από 14,4 εκατ. ζημίες την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η αρνητική μεταβολή στην ισοτιμία του δολαρίου από την αρχή του έτους που επηρεάζει την αποτίμηση των μελλοντικών ροών των μισθώσεων αεροσκαφών.

    Ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 268,8 εκατ., αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    AXIA για Mytilineos: Ενισχυμένη και πιο ορατή κερδοφορία μπροστά μας – Αύξηση τιμής στόχου στα €48,60

    NBG Securities για Aegean Airlines: Παραμένει θετική για τις φετινές προοπτικές και τη μετοχή

    Mytilineos: Με αυξημένη στάθμιση στους δείκτες FTSE Russell από 28 Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ