• Πότε θα ανακοινώσει τις εκλογές ο Κυριάκος, ποιοι Έλληνες της Ελβετίας πουλούσαν τράπεζες, γιατί η Βρεττού πάει στην Λαζαράκου και ο νέος πόλεμος Μαντωνανάκηδων – Alpha Bank

    Ένα νέο δικαστικό μέτωπο ανοίγει ανάμεσα στην οικογένεια Μαντωνανάκη και την τράπεζα Alpha.

    image

    Περιεχόμενα

    Τράπεζες: Retail και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια από Ελβετία πουλούσαν  

    H χθεσινή ημέρα ήταν πολύ κακή ειδικά για τις τράπεζες.

    Λογικό μετά την μεγάλη άνοδο των τελευταίων ημερών .

    Το κλίμα βάρυνε και στην Αθήνα, όταν ειδικά μετά το μεσημέρι οι τιμές των μετοχών των μεγάλων τραπεζών  στην Ευρώπη, υποχωρούσαν αρκετά δηλαδή από 1,5 έως 3%.

    Σε αυτό το σημείο το retail στο ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να πουλάει τα χαρτιά και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν τελικά με πτώση πάνω από 3%.

    Αλλά και συμβόλαια των τραπεζών υπήρξε πίεση.

    Κάποιοι λένε ότι μεγάλα χαρτοφυλάκια ιδιωτών πελατών από το private banking του εξωτερικού (Ελβετία κλπ.) λόγω μεγάλων κερδών προχωρήσαν σε ρευστοποιήσεις.

    Λίγες μετοχές ξεχώρισαν μεταξύ αυτών η 3Ε, ο ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 , η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,34% 5,97 κλπ.

    Η προκήρυξη των εκλογών έρχεται με την Σαρακοστή

    Επειδή ήδη έχει προεξοφληθεί η ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών, η 9η  Απριλίου, η είδηση βρίσκεται πλέον στο ΠΟΤΕ αυτές θα ανακοινωθούν.

    Όπως λοιπόν με ενημέρωσαν καλά πληροφορημένες πηγές από το Κυβερνητικό στρατόπεδο, ευθύς μετά το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα , το πλήρωμα της Εκκλησίας θα εισέρχεται στην Σαρακοστή και η χώρα θα μπει  επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

    Την επόμενη Τρίτη λοιπόν  μετά τα Κούλουμα, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πιθανότατα λοιπόν αυτό θα είναι και το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης, όποτε στην εισήγηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και την ημερομηνία των εκλογών, η οποία όπως προαναφέραμε θα είναι η 9η Απριλίου.

    Βέβαια τούτο δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για τη διάλυση της Βουλής, μία που υπάρχουν ήδη Νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί προς συζήτηση όποτε δεν μπορούν να μείνουν στον αέρα.

    Το τελευταίο νομοσχέδιο το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί είναι αυτό του Υπουργείου Παιδείας, και αν μου τα μεταφέρουν σωστά από τη Βουλή,  η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου.

    Ο σχεδιασμός  αυτός αφήνει επαρκές περιθώριο να διαλυθεί η Βουλή ακόμη την επομένη,  καθώς έτσι θα μεσολαβήσουν έως τις εκλογές ένας μήνας και κάτι ημέρες.

    Χωρίς ο Wiseman να επιζητά να δρέψει δάφνες συνταγματολόγου, η κρατούσα άποψη που επικρατεί στους ευγενείς αυτούς κύκλους είναι ότι σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος το πιο σύντομο   χρονικό διάστημα που προβλέπεται, μεταξύ της προκήρυξης και της τέλεσης των εκλογών, είναι  οι 21-22 ημέρες (3 εβδομάδες συν μία ημέρα.

    Το Σύνταγμα αναφέρει ότι  «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές».

    Ελέγχους στους Servicers ξεκίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος

    Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η συνάντηση του με το «οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά απ΄ότι μαθαίνω ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει πάρει πολύ ζεστά το ζήτημα της λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, των λεγόμενων servicers.

    Η αλήθεια είναι ότι και πριν από τη συνάντηση ο διοικητής της ΤτΕ είχε βγάλει κατά καιρούς «κίτρινες κάρτες» κάνοντας λόγο τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε θέματα διαφάνειας και στους όρους των συναλλαγών και εν γένει για την ανάγκη τήρησης του κώδικα δεοντολογίας.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε  επισημάνει επίσης ότι καμία από τις εταιρείες  αυτές ενώ νομικά θα μπορούσε, δεν έχει εισέλθει στις χρηματοδοτήσεις ώστε η διαδικασία αναχρηματοδότησης προβληματικών δανείων να είναι ολοκληρωμένη.

    Τώρα φαίνεται όμως ότι πήγε ένα βήμα παραπέρα καθώς όπως προανέφερα η ΤτΕ ξεκίνησε επιτόπιους ελέγχους στις εταιρείες αυτές.

    Τώρα τι θα προκύψει από τους ελέγχους δεν μπορώ να γνωρίζω, πάντα όμως κρατώ μικρό καλάθι.

     

    Ελένη Βρεττού: Στην Λαζαράκου της ΕΚ το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο της Αττικής   

    Μπαίνει σιγά σιγά το νερό στ΄αυλάκι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τ των 470 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής.

    Το διοικητικό συμβούλιο, υπό την CEO Ελένη Βρεττού, ενέκρινε χθες το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο αναμένεται σήμερα να υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει ραντεβού μεταξύ της CEΟ της Αττικής και της επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου, για τις λεπτομέρειες, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο.

    Το Δελτίο αυτό θα περιλαμβάνει  το σύνολο των εταιρικών πληροφοριών και γεγονότων που έχουν ενδιαμέσως εμφιλοχωρήσει σε συμπλήρωση ή τροποποίηση του Ενημερωτικού Δελτίου, και πρωτίστως την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου .

    Το αρχικό προέβλεπε ότι ο αναμενόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της ΑΜΚ θα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που πλέον προδήλως είναι ανέφικτο.

    Επίσης θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο των ετών 2023 -2025,  στο οποίο θα εξειδικεύεται πρωτίστως το φλέγον ζήτημα του Σχεδίου Διαχείρισης   Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

    Αυτό είναι και το μείζον ζήτημα…

    Εξυπακούεται ότι σε όποια σημεία του Ενημερωτικού υπήρχε η συμμετοχή της Ellington θα πρέπει να τροποποιηθούν λαμβάνοντας υπ όψιν την έλευση της Thrivest, του νέου στρατηγικού επενδυτή.

     

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Τι σημαίνουν τα δυνατά αποτελέσματα της IDEAL

    Οφείλω  να πω ότι εντύπωση προκάλεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η IDEAL Holdings, αν μάλιστα προσπαθήσουμε να τα συνδυάσουμε με την πρόσφατη έκθεση της Παντελάκης X.Α.Ε.Π.Ε.Υ.

    Και να εξηγήσουμε: Η Εταιρία στο Flash Note για το οικονομικό έτος 2022, ανακοίνωσε πωλήσεις στα €181.4εκατ και EBITDA στα €27,5εκατ.

    Από αυτά €9.6 εκατ. προήλθαν από τον κλάδο της Πληροφορικής (BYTE και ADACOM) και 17.8 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κλάδο της βιομηχανίας.

    Η μέση αποτίμηση των εταιριών Πληροφορικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε όρους EV/EBITDA είναι στο 13.3x ενώ για τον κλάδο της Βιομηχανίας η αντίστοιχη μέση αποτίμηση είναι στο 9.1x

    Χρησιμοποιώντας αυτές τις αποτιμήσεις για τους επιμέρους κλάδους της IDEAL Holdings έχουμε τις εξής αποτιμήσεις:

    1. Η Πληροφορική (BYTE, ADACOM) με EBITDA €9.6εκατ. αποτιμάται στα  €127.7εκατ. και η Βιομηχανία (ASTIR, COLEUS) αποτιμάται στα €162.0
    2. Η Βιομηχανία (ASTIR, COLEUS) με EBITDA €17.8εκατ. αποτιμάται στα €162.0 εκατ.

    Αφαιρώντας το συνολικό δανεισμό που είναι  €20.3εκατ, η αποτίμηση της IDEAL Holdings σε όρους Enterprise Value είναι στα  €237εκατ. που σημαίνει €5.9 ανά μετοχή!!!

    Η τιμή αυτή απέχει από την τιμή στόχο της Παντελάκης X.Α.Ε.Π.Ε.Υ. περίπου 10% ενώ από την τιμή που η IDEAL Holdings διαπραγματεύεται (€3.89) απέχει περίπου 35%!!!!

    Με την παραπάνω ανάλυση προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα περιθώρια ανόδου είναι μεγάλα!

    Not bad για το ισχυρό CEO της Ιντεάλ Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

    Και τα λεωφορεία με υδρογόνο στον προεκλογικό αγώνα

    Προεκλογική βόλτα στην Αθήνα με το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου μαθαίνω ότι ετοιμάζει η ΟΣΥ.

    Απ’ ότι πήρε το αυτί μου η  ΟΣΥ που έχει αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο στην Αττική είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου με στόχο να εισέλθουν οι μεταφορές σε μία νέα εποχή με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

    Το λεωφορείο αυτό θα παρουσιαστεί στο Κέντρο της Αθήνας τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα γίνει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αυτής παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της Solaris, η οποία έφερε το νέο λεωφορείο στη χώρα μας, καθώς και την Linde Hellas, που είναι θυγατρική της ομώνυμης γερμανικής εταιρείας, και θα προμηθεύει τα λεωφορεία με υδρογόνο.

     

    Novibet : Η μεταγραφή από την Kaizen και τα σχέδια για 6 αγορές

    Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η διεθνοποίηση της novibet με στόχο να επεκταθεί φέτος σε 6 νέες αγορές, σε 3 χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε 3 Πολιτείες των ΗΠΑ.

    Η δύναμη πίσω από τα νέα σχέδια της Novibet, που αναμένει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές για να μπει στον Nasdaq, είναι ο Παναγιώτης Σκύρλας, η μεταγραφή που έκανε η εταιρεία πριν δύο μήνες.

    Ο κ. Σκύρλας για 6 χρόνια ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη σε 12 αγορές του εξωτερικού της Kaizen Gaming (Stoiximan) διεθνοποιώντας την ελληνική εταιρεία.

    Στις μεγάλες επιτυχίες του το άνοιγμα της αγοράς της Τσεχίας, πριν ένα χρόνο, κάνοντας τη Stoiximan (Betono) το μοναδική διεθνή operator που κατάφερε να δραστηριοποιηθεί στην πολύ δυναμική τσεχική αγορά.

    Να σημειώσουμε, ότι πριν την Kaizen, η bet365 και η Entain μεγάλες στοιχηματικές είχαν επίσης προσπαθήσει να μπουν στην αγορά της Τσεχίας αλλά δεν τα κατάφεραν.

    Η novibet, βλέπει τη δραστηριότητά της ανοδική και το 2023, καθώς, όπως αναφέρεται…το Μουντιάλ έφερε πολλούς νέους παίκτες στην εταιρεία και ήδη ο Ιανουάριος κινείται με αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.

    Η Κουταλίδης σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας 

    Με τη συμβολή της δικηγορικής εταιρείας «Κουταλίδης» πραγματοποιήθηκε η αναχρηματοδότηση του χρέους της REDS, του Ομίλου Ελλάκτωρ για την αγορά ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στην πρώην αμερικανική βάση της Κρήτης.

    Οι υπογραφές έπεσαν πριν λίγες ημέρες, με τη δικηγορική εταιρεία να λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Εθνική Τράπεζα η οποία προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 71 εκατ. ευρώ. στην εταιρεία «ΓΥΑΛΟΥ Εμπορική και Τουριστική Μονοπρόσωπη ΑΕ» θυγατρική της Reds.

    Το έργο της ανάπλασης έχει ήδη συγκεντρώσει ενδιαφέρον από επενδυτές για για την εκμετάλλευση του καζίνο και του ξενοδοχείου αποκαλείται και ως το «μικρό Ελληνικό».

    Επικεφαλής της νομικής ομάδας ήταν η  Εφη Παπουτσή.

    Mπλίνκεν ξεκάθαρος: Οτιδήποτε σας απομακρύνει ενεργειακά από τη Μόσχα, είναι…ερωτεύσιμο από εμάς!

    Σταθερά προσανατολισμένη στην απεξάρτηση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ συνολικά από οποιαδήποτε επιρροή ρωσικού αερίου ή πετρελαίου, παραμένει η αμερικανική πολιτική.

    Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα.

    Όχι τόσο από το κοινό ανακοινωθέν που ήταν μεν σε πολύ φιλικούς τόνους, αλλά πολύ προσεκτικά και αρκετά «συντηρητικά» διατυπωμένο, όσο από τις πληροφορίες που διέρρευσαν τόσο από ελληνικής όσο και από αμερικανικής πλευράς μέσω Πρεσβείας.

    Το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρο: οτιδήποτε βοηθά στην απεξάρτησή σας από ρωσικό αέριο ή πετρέλαιο, εμείς το «αγκαλιάζουμε» με θέρμη, το επιλέγουμε και το στηρίζουμε.

    Στο πλαίσιο αυτό το State Department στηρίζει τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κυρίαρχο ενεργειακό κόμβο (hub) με την πλωτή μονάδα αερίου (FSRU)  αλλά και με την «ανάσταση» του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης αλλά …από την ανάποδη, δηλαδή με ροή από το Ελληνικό λιμάνι προς τη Βουλγαρία και από εκεί ίσως στην Ουκρανία.

    Επίσης ο κος Μπλίνκεν μίλησε με θερμά λόγια για το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Αίγυπτο στην Ελλάδα καθώς και για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, καθώς και την πρόοδο στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Σκοπίων-Ελλάδας.

    Στο κοινό ανακοινωθέν, χαρακτηριστική είναι η αναφορά  στο FSRU για το οποίο το κείμενο ομιλεί για «προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους».

    Στο θέμα των καλωδίων εκφράζεται η κοινή αντίληψη για τη σημασία των έργων που «θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως διάφορες προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

    Εδώ υπονοείται το GREGY, δηλαδή το Ελλάδα -Αίγυπτος που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου (GREGY) και το Κρήτη-Κύπρος -Ισράηλ της Eurasia Group.

    Ειδικά όσον αφορά το καλώδιο με την Αίγυπτο, οι ΗΠΑ φαίνεται να παρέχουν ισχυρή στήριξη στο έργο, καθώς υποκαθιστά 4,5 bcm ρωσικού αέριου.

    Το «δύσκολο» πλέγμα αερίου-κοιτασμάτων στην ανατολική μεσόγειο

    Αναφορικά με τον East Med, είναι μεν ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ αφού ένα τέτοιο κολοσσιαίο και μεγαλεπήβολο έργο, «ξεδοντιάζει» τη ρωσική υπεροχή στο αέριο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά υπάρχουν στη μέση τα μεγάλα ανοικτά θέματα της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

    Όπως είναι γνωστό, όλοι οι σχεδιασμοί για τον East Med παρακάμπτουν την Τουρκία, κάτι που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

    Στη σημερινή φάση,  με την Τουρκία «βαριά λαβωμένη»  μετά τους σεισμούς και ενόψει εκλογών, η Ουάσινγκτον θέλει ξεκάθαρα να αποφύγει τις αναφορές ή τις δεσμεύσεις που θα κρατήσουν ανοιχτές πληγές με το καθεστώς Ερντογάν.

    Για το λόγο αυτό, για τον East Med, υπάρχει η σχετικά αναιμική αναφορά  ότι «η Ελλάδα επανέλαβε την στήριξη της σε σε πιο παραδοσιακά έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Όπως μάθαμε χρειάστηκε πολλές φορές η ευγενική συνδρομή του Τζόρτζ Τσούνη για να γίνει αυτή η αναφορά στο ανακοινωθέν.

    Γενικότερα πάντως να θυμηθούμε πως «οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήθελαν ένα σταθερό και μόνιμο έργο που θα απέκλειε την Τουρκία, παρακάμπτοντας την επί δεκαετίες στενή τους σύμμαχο» όπως παρατηρεί έγκυρος αναλυτής στην Αθήνα.

    Σε σχέση με  τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια, για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

    Η Άγκυρα  κατηγορεί Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ  ότι την έχουν αποκλείσει από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, πιέζοντας για να συμμετάσχει και αυτή στον διαμοιρασμό του θαλάσσιου πλούτου.

    Γι αυτό και όσον αφορά  στις ανακαλύψεις κοιτασμάτων από Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο στην Αν. Μεσόγειο, η επισήμανση της σημασίας τους αποδίδεται μόνο στη χώρα μας και όχι και στις ΗΠΑ.

    «Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και ανέδειξε τη σημασία των δικών της προγραμμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Να θυμίσουμε πως για  τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ένα χρόνο πριν η Ουάσινγκτον είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της, εν μέρει και λόγω των σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων.

    «Οι  ενεργειακές συζητήσεις ΗΠΑ-Ελλάδος προμηνύουν  ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας και αμερικανικής στήριξης στην Ελλάδα στο βαθμό που η Αθήνα προχωρεί  στην απεξάρτηση   από τη Μόσχα και στην σύνδεση με τον αμερικανικό παράγοντα για συγκεκριμένα έργα.

    Για άλλα έργα, οι Αμερικανοί, για τους δικούς τους λόγους, ενδιαφέρονται μεν αλλά δεν στηρίζουν δημόσια ώστε να μην κακοκαρδίσουν την Άγκυρα» μας λέει συνοπτικά κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης και συνεχίζει: «μην μου πείτε πως ο κος Μπλίνκεν είναι αδιάφορος για έργα στα οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει τώρα η ExxonMobil  και αύριο θα μπεί και η Chevron;

    Μην ακούτε οτιδήποτε άλλο, οι Αμερικανοί είναι ζεστοί και για τα κοιτάσματα και για τον East Med αλλά είναι προς το παρόν αθόρυβοι, δεν κάνουν φασαρία για να μην …αγουροξυπνήσει η γειτονική Τουρκία, εποχές που είναι».

    Σιγά μην δεν ενδιαφέρεται ο Μπλίνκεν, όταν εμπλέκεται ενεργά η ExxonMobil

    Nα διαβάζετε wiseman και mononews  για να ξέρετε τί γίνεται γύρω σας.

    Μην ακούτε (διαβάζετε) πως οι Αμερικανοί «μας έβαλαν πάγο για τα κοιτάσματα της Κρήτης» και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

    Ο wiseman συνομίλησε με κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη και σας  μεταφέρει την ανάλυσή του: «μην μου πείτε πως ο κος Μπλίνκεν είναι αδιάφορος για έργα στα οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει τώρα η ExxonMobil  και αύριο θα μπεί και η Chevron;

    Όλοι γνωρίζουν τη σημασία και την επιρροή των δύο Υπερ-Ομίλων στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ!

    Μην ακούτε οτιδήποτε άλλο, οι Αμερικανοί είναι ζεστοί και για τα κοιτάσματα και για τον East Med αλλά είναι προς το παρόν αθόρυβοι, δεν κάνουν φασαρία για να μην …αγουροξυπνήσει η γειτονική Τουρκία, εποχές που είναι. Τη θέλουν μέσα στο παιχνίδι την Άγκυρα, αλλά με τους δικούς τους όρους».

     

    …Και η  ευγενική «χορηγία» του Τζόρτζ Τσούνη για τον East Med

    Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν  για τον East Med.

    Εδώ  υπάρχει η σχετικά ισχνή  αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν  ότι «η Ελλάδα επανέλαβε την στήριξη της σε  πιο παραδοσιακά έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο wiseman  έμαθε ότι  χρειάστηκε πολλές φορές η ευγενική συνδρομή του Τζόρτζ Τσούνη για να περιληφθεί  αυτή η αναφορά στο ανακοινωθέν.

    Γενικότερα πάντως να θυμηθούμε πως «οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήθελαν ένα σταθερό και μόνιμο έργο που θα απέκλειε την Τουρκία, παρακάμπτοντας την επί δεκαετίες στενή τους σύμμαχο» όπως παρατηρεί έγκυρος αναλυτής στην Αθήνα.

    ΑΔΜΗΕ: Αποχωρήσεις στελεχών

    Ως γνωστόν  ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 2,5 δις.

    Μόνο η διασύνδεση με την Κρήτη, η περιβόητη «Αριάδνη» είναι έργο του ενός δις.

    Άρα έχει μεγάλες και άμεσες ανάγκες για ειδικευμένο και λιγότερο ειδικευμένο  προσωπικό τόσο για το πρόγραμμα, όσο για τη  συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς.

    Αντί όμως να προσλαμβάνονται καινούργια στελέχη, αποχωρούν ακόμη και αυτά τα παλαιά, εξειδικευμένα  και υψηλόβαθμα στελέχη που υπάρχουν στον Οργανισμό και αποτελούν τα …«μπεντένια» του που λένε, δηλαδή τις δομικές βάσεις του.

    Μαθαίνω μάλιστα πως τα στελέχη αυτά οδεύουν φουλ προς μεγάλους Ομίλους που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν έργα του ΑΔΜΗΕ και οι ίδιοι τα γνωρίζουν εκ των έσω, σαν την τσέπη τους!

    Προφανώς οι όμιλοι  πληρώνουν καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να κάνει κάτι και ο Διαχειριστής για να συγκρατήσει  το ρεύμα φυγής;

    Εκτός αν (όπως λένε μέσα στον ΑΔΜΗΕ και εγώ το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη) «σε λίγο καιρό λόγω έλλειψης στελεχών, όλες οι δουλειές θα δίνονται αναγκαστικά outsourcing, ίσως αυτό να είναι το σχέδιο».

    Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, αλλά μήπως  πρέπει να αρχίσει να προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς; 

     

    Κλειώ Μαντωνανάκη VS Alpha Bank: Νέες αγωγές

    Ένα νέο δικαστικό μέτωπο ανοίγει ανάμεσα στην οικογένεια Μαντωνανάκη και την τράπεζα Alpha.

    Όπως αποκαλύπτει σήμερα η δημοσιογράφος του mononews.gr Ρεγγίνα Σπυράτου η χήρα του ιδρυτή του ξενοδοχειακού Ομίλου στρέφεται με αγωγή της σε βάρος του τραπεζικού ιδρύματος, διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη και επιπλέον 276.962 ευρώ, ποσό που ισχυρίζεται ότι υπεξαιρέθηκε παράνομα από προσωπικό λογαριασμό της.

    Η ενάγουσα Κλειώ Μαντωνανάκη ήταν η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη.

    Του προσφάτως αποβιώσαντος ιδρυτή του Ομίλου που σήμερα εκμεταλλεύεται 7 πολυτελή ξενοδοχεία.

    Ανάμεσα τους τα διάσημα ELOUNDA BEACH και ELOUNDA BAY PALACE, στην Ελούντα Αγίου Νικολάου Κρήτης και το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα GRAND RESORT LAGONISSI, στο Λαγονήσι.

    Με την αγωγή που πρόσφατα κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, η Κλειώ Μαντωνανάκη υποστηρίζει ότι η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 (με την οποία τα παιδιά της Παντελής και Άννα έχουν εδώ και χρόνια σφοδρή δικαστική αντιδικία) αφαίρεσε παράνομα από προσωπικό της λογαριασμό το ποσό των 276.962, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές της κόρης της.

    Στην αγωγή που αποκαλύπτει σήμερα το mononews, η Κλειώ Μαντωνανάκη αναφέρει ότι το σύνολο των χρημάτων στο λογαριασμό της στην εναγόμενη τράπεζα αποτελούν ατομική  της περιουσία, προερχόμενη από την πώληση ενός ακινήτου το 2005, το οποίο ανήκε σε εκείνην και τα αδέλφια της.

    Περιουσία δηλαδή που ουδεμία σχέση έχει με τις εταιρείες του Ομίλου Μαντωνανάκη.

    «Η κόρη μου Άννα Μαντωνανάκη – φέρεται να υποστηρίζει στην αγωγή της- είχε υπογράψει τη σύμβαση επενδυτικού χαρτοφυλακίου και έγινε συνδικαιούχος στο συνδεδεμένο με αυτόν τραπεζικό λογαριασμό,  χωρίς στην πραγματικότητα να αντλεί δικαιώματα επί του περιεχομένου του, αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους διευκόλυνσής μου κατά την κίνηση του λογαριασμού, εξαιτίας της ηλικίας μου, γεγονός που είχε διευκρινιστεί και τονιστεί εξ αρχής στην Τράπεζα, μέσω της υπηρεσίας Private Banking.

    Τα χρήματα αυτά αποτελούν τη συνολική μου περιουσία -κάτι που γνώριζε η Τράπεζα – και είναι η εξασφάλιση των γηρατειών μου.»

    Η χήρα του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη  υποστηρίζει ότι είναι το παράπλευρο θύμα της πολυετούς δικαστικής αντιδικίας ανάμεσα στην οικογένεια της και 4 τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Alpha Bank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στην πολυσέλιδη αγωγή της:

    «Η συμπεριφορά της Alpha Bank δεν υπήρξε τυχαία ή συμπτωματική».

    Επρόκειτο για κακόπιστη ενέργεια, η οποία αποφασίστηκε και εκτελέστηκε μεσούσης σφοδρότατης  αντιδικίας μεταξύ του επιχειρηματικού Ομίλου Μαντωνανάκη και των τραπεζών Alpha, Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στα 2 παιδιά μου προκειμένου αυτά να υποκύψουν στις επιθυμίες τους».

    Υπεξαιρέσατε το ποσό εν αγνοία μου

    Η ενάγουσα περιλαμβάνει στην αγωγή της την επιστολή της προς την Τράπεζα, με την οποία της είχε ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που παράνομα κατ΄ εκείνην, εκταμιεύθηκαν από το λογαριασμό της.

    Φέρεται να αναφέρει στην επιστολή της:

    «Στις 8 Νοεμβρίου του 2019  προβήκατε αυθαιρέτως σε αναγκαστική είσπραξη του χρηματικού ποσού των 276.962,10 ευρώ από το λογαριασμό μου, χωρίς καμία αιτία, χωρίς καμία ενημέρωση σε εμένα και χωρίς ουδέποτε να αιτιολογήσετε την υπεξαίρεση του ποσού αυτού.

    Δηλαδή, προβήκατε σε αναγκαστική είσπραξη χρημάτων που γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι ανήκουν αποκλειστικά σε εμένα, επικαλούμενοι ως αιτία φερόμενη οφειλή της κόρης μου, στην οποία φερόμενη οφειλή εγώ δεν έχω την παραμικρή εμπλοκή.»

    Κατά τη χήρα του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη, η Τράπεζα προχώρησε στην αφαίρεση των χρημάτων από τον επίμαχο λογαριασμό με συνδικαιούχο την κόρη της, επικαλούμενη  την καταγγελία κοινού ομολογιακού δανείου, με εγγυήτρια την Άννα Μαντωνανάκη,  το οποίο είχε λάβει η ΗΛΙΟΣ ΑΕ, εταιρεία του ξενοδοχειακού Ομίλου.

    Μία οφειλή που η οικογένεια αμφισβητεί.

    «Η αναγκαστική είσπραξη του επίμαχου χρηματικού ποσού από την Τράπεζα  πραγματοποιήθηκε παράνομα, καταχρηστικά και σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη.

    Η ενέργεια της Τράπεζας έχει κλονίσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μου απέναντι της, έπληξε βίαια και καίρια το επίπεδο διαβίωσής μου και μου προκάλεσε σοβαρή ταραχή, θλίψη και αβεβαιότητα», φέρεται να υποστηρίζει στην αγωγή της η Κλειώ Μαντωνανάκη.

    Η ενάγουσα αναφέρει ότι ο γιος της Παντελής, επικεφαλής πλέον του ξενοδοχειακού Ομίλου και η κόρη της προσπάθησαν επί μακρόν να έρθουν σε συνεννόηση με την Τράπεζα προκειμένου να της επιστραφεί το ποσό.

    Τι υποστηρίζει η Alpha Bank

    Ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2020, η Τράπεζα, σε απαντητική επιστολή της προς την κ. Μαντωνανάκη (η οποία περιλαμβάνεται στην αγωγή), αναφέρει ότι νόμιμα εισπράχθηκαν οι 276.962,10 καθώς «ο  συμψηφισμός του ανωτέρω ποσού έγινε απολύτως νόμιμα, εντός των ορίων της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού και οικονομικού σκοπού του δικαιώματος της τράπεζας.

    Ουδείς νόμιμος λόγος υφίσταται για την επιστροφή του συμψηφισθέντος από ποσού.

    Οι  ισχυρισμοί περί αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ανωτέρω ποσού, εκτός από το ότι δεν επιβεβαιώνονται, είναι νομικά αδιάφοροι».

    Επιπρόσθετα, φέρεται να υποστηρίζει  η Τράπεζα ότι η Κλειώ Μαντωνανάκη είχε ζητήσει «να μεταφερθούν τα λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα που αποτελούσαν μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της σε νέα σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με μοναδική δικαιούχο εκείνη».

    Τον Αύγουστο του 2022 η Τράπεζα, κατά την ενάγουσα, αρνήθηκε ξανά να της επιστρέψει τα χρήματα, αν και , όπως υποστηρίζει, «είχαν ήδη γίνει δεκτά από τη Δικαιοσύνη τα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία απαγορεύτηκε στην Alpha Bank να εκτελέσει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, δυνάμει της οποίας πραγματοποιήθηκε ο συμψηφισμός», βάσει του οποίου έγινε η είσπραξη των 276.000 ευρώ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές της κόρης της.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.