• Ο ΟΤΕ, η απογοήτευση και η κόκκινη μετοχή, ο Νίκος Κοκλώνης και οι συνεχείς αποκαλύψεις του mononews, τα μεγάλα κέρδη του Στουρνάρα και γιατι ο Δαγούμας είναι τεράστιος παίκτης

    Το mononews.gr στις 26 Νοεμβρίου του 2022, δημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο “Κοκλώνης: Τα 3+1 «καυτά» ερωτήματα για την επένδυση που κάνει”.Σε αυτό το αποκαλυπτικό κείμενο αναφέραμε ότι οι εταιρείες του έχουν υψηλά χρέη και αρνητικά ιδία κεφάλαια.

    image

    ΟΤΕ: Η κόκκινη μετοχή

    Χθες ήταν η μεγάλη ημέρα για την 2η σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Τον ΟΤΕ.

    Το πρωί πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ο  επικεφαλής της εταιρείας Μιχάλης Τσαμαζ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2022 και στην συνέχεια το απόγευμα μίλησε στους αναλυτές.

    Η αγορά όμως πάρα το γεγονός ότι ο ΟΤΕ σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, τα υποδέχτηκε με θυμό.

    Η μετοχή, γρηγορά βούτηξε πάνω από το 2% και στο τέλος έκλεισε με μεγάλες απώλειες 2,63% στα 14,80 ευρώ. Έτσι η μετοχή ξαναγύρισε στα χαμηλά επίπεδα της.

    Από τον Δεκέμβριο η μετοχή παίζει σε ένα στενό range τιμών 14,60 έως 15,20 ευρώ.

    Επι τις ουσίας ο market maker της μετοχής την κρατάει χαμηλά για τους δικούς του λόγους.

    Προφανώς ο μέτοχος αναμένει την πρόταση της Macquarie για την εξαγορά μέρους των μετοχών του Οργανισμού.

    Ή εναλλακτικά ο βασικός μέτοχος που είναι η Dtelecom έχει σχέδια εξόδου από το ΧΑ.

     

    Eurobank – Optima: H απογοήτευση

    Δεν είναι τυχαίο ότι δυο χρηματιστηριακές εταιρείες η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 και η Optima απογοητεύθηκαν.

    Για την ακρίβεια η EUROBANK Equities θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του 2022 διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εντούτοις η επιστροφή στο μέτοχο είναι μια μικρή… απογοήτευση.

    «Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή (+3,3% σε ετήσια βάση), κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή» λέει η χρηματιστηριακή.

    Η Eurobank εξηγεί ότι «αναφορικά με την αποτίμηση της μετοχής, η μείωση της τιμής ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ, αλλά η υπόθεση του ΟΤΕ πάσχει από έλλειψη καταλυτών.

    Ο τίτλος του ΟΤΕ έχει απόδοση -15% τους τελευταίους 12 μήνες, υποαποδίδοντας των ευρωπαϊκών εταιρειών (-3%).»

    Η χρηματιστηριακή, ελλείψει σημαντικών καταλυτών που θα οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα, διατηρεί τη σύσταση σε διακράτηση.

    Η Optima Bank, από την πλευρά της, είναι επίσης της άποψης ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus.

    Με μια σύντομη ματιά, η Optima Bank εξηγεί ότι:

    Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 885,4 εκατ. ευρώ (+1% σε ετήσια βάση) το 4ο τρίμηνο πέρυσι, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 896,4 εκατ. ευρώ.

    Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 331,8 εκατ. ευρώ (0% σε ετήσια βάση), κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών για 341,3 εκατ. ευρώ.

     

    Pantelakis για ΟΤΕ: Υπομονή

    Στην θυγατρική του στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile (TRM), μου φαίνεται ότι ποντάρει  η αγορά προκειμένου ο ΟΤΕ  ΟΤΕ -0,07% 14,27 να καταφέρει να πάρει κεφάλι στον ανταγωνισμό.

    Στην εγχώρια αγορά όπως έχει ήδη γίνει αντιληπτό ο ανταγωνισμός θα οξύνεται ολοένα και περισσότερο, και ο ΟΤΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να απαντά στην πρόκληση αυτή, περιορίζοντας περαιτέρω το κόστος του.

    Η Pantelakis Securities, παρόλο που διατηρεί ως τιμή στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ τα 18 ευρώ, εκτιμά ότι η επιχείρηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ πιο ισχυρούς ανταγωνιστές στο μέλλον κυρίως στον κλάδο των οικιακών οπτικών ινών (Fibre to The Home).

    Παρά ταύτα ο αναλυτής θεωρεί ότι ο ΟΤΕ στον Ισολογισμό του «κρύβει έναν καταλύτη» ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση τη μετοχή του.

    Αυτή είναι η Telekom Romania Mobile (TRM) από την πώληση της οποίας θα μπορούσε να μοιράσει στους μετόχους του περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Οπότε μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου ο συντάκτης της έκθεσης συνιστά  …υπομονή !!!

     

    Νίκος Κοκλώνης: Οι αποκαλύψεις  του mononews.gr

    Το mononews.gr στις 26 Νοεμβρίου του 2022, δημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο “Κοκλώνης: Τα 3+1 «καυτά» ερωτήματα για την επένδυση που κάνει“.

    Σε αυτό το αποκαλυπτικό κείμενο αναφέραμε ότι οι εταιρείες του έχουν υψηλά χρέη και αρνητικά ιδία κεφάλαια.

    Και απορούσαμε που βρήκε τα λεφτά για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει κάμποσες ημέρες νωρίτερα.

    Επίσης ρωτούσαμε «Έχει υποβληθεί δήλωση πόθεν έσχες ώστε να φανεί αν καλύπτονται αυτά τα χρήματα και από ποιες πηγές;»

    Αγαπητοί αναγνώστες, τα νούμερα σε μια επιχείρηση είναι μετρημένα.

    Όταν δεν έχεις λεφτά και είσαι χρεωκοπημένος και ξαφνικά βρίσκεις εκατομμύρια, προφανώς πρέπει να δηλώσεις που τα βρήκες.

    Ή από δωρεές (του Αγίου Παντελεήμονα)  ή από ξέπλυμα.

    Μαγικά στις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν…

    Όπως επίσης και Μάγοι…

    Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοκλώνης μας στέλνει εκείνη την εποχή εξώδικο.

    Όμως εμείς συνεχίσαμε και με άλλα δημοσιεύματα καθώς είχαμε διαβάσει με προσοχή τους ισολογισμούς των εταιρειών του.

    Από πουθενά δεν  μας πρόκυπτε ότι υπήρχαν τα λεφτά που υποστήριζε ότι υπάρχουν για μια θηριώδη για τα δεδομένα του, ΑΜΚ των 7 εκατ. ευρώ.

    Δεν υπήρχαν πουθενά αυτά τα χρήματα.

    Επίσης το γεγονός ότι πλήρωνε, σύμφωνα με φήμες, πολύ υψηλούς μισθούς για να προσελκύσει στελέχη, είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην αγορά.

    Πού έβρισκε τα λεφτά να πληρώνει κάθε μήνα υπέρογκους μισθούς;

     

    Νίκος Κοκλώνης: Η δέσμευση λογαριασμών

    Τελευταίο δημοσίευμα ήταν προ ολίγων εβδομάδων και για την ακρίβεια στις 11 Φεβρουαρίου όταν αποκαλύψαμε ότι χρωστάει σε εταιρεία 50.000 μαζί με το ΦΠΑ.

    Και παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις αρνιόταν να πληρώσει.

    Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν έστειλε εξώδικο.

    Απλά πήρε τηλέφωνο ο ίδιος για να διαμαρτυρηθεί.

    Χθες λοιπόν όλα ήλθαν στο φως.

    Στον οικονομικό εισαγγελέα απέστειλε ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, το πόρισμά του σχετικά με απάτες κατά του Δημοσίου από τον γνωστό παρουσιαστή και παραγωγό τηλεοπτικών εκπομπών Νίκο Κοκλώνη.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, προέκυψαν υπόνοιες ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε με ποσό που ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

    Στο πόρισμα περιγράφονται αδικήματα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με φερόμενο αρχηγό τον γνωστό παρουσιαστή, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και απάτη κατά του Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων.

    Το πόρισμα που ξεπερνά τις 90 σελίδες , καταλήγει σε εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των εταιριών του αλλά και άνω των 5 στενών συνεργατών του.

    Αφορά δε το στήσιμο, κατά τις αναφορές των ελεγκτών, εικονικών- “μαϊμού” εταιριών στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 15-16 εταιρίες!

    Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ, Χαρ. Βουρλιώτης, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει τις εικονικές εταιρίες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και εργαζόμενους του.

    Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς – κατά την Αρχή- ξέπλενε στην Ελλάδα.

    Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δεν αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Η αλήθεια για την επένδυση των 9 εκατ. ευρώ.

    Τώρα με αφορμή φήμες ότι ο Κοκλώνης έχει λάβει επιδότηση 2.000.000 ευρώ για προγραμματισμένη επένδυση 9.000.000 ευρώ (που δεν έχει γίνει ακόμα) από το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτό δεν ισχύει και το mononews.gr το γνωρίζει εδώ και μήνες, όταν ξεκινήσαμε την έρευνα για τον Κοκλώνη…

    Το ξέραμε όταν ρωτάγαμε τον Νοέμβριο που θα βρει τα λεφτά ο Κοκλώνης και θέλει να πραγματοποιήσει επενδύσεις 9.000.000 ευρώ.

    Γιατί πράγματι έχει υποβάλλει φάκελο.

    Τώρα η αλήθεια είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, «η εταιρεία “BARKINGWELL PROGRESS” ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα».

    «Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στουρνάρας: Aπό τη Λαπωνία  φέρνει κέρδη στην ΤτΕ

    Για πρώτη φορά στην δεκαπενταετή ιστορία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρουσιάσει κέρδη για την χρήση του 2022.

    Έτσι η Κριστίν Λαγκάρντ έπεσε  «θύμα της δικής της πολιτικής»  στο μέτωπο των επιτοκίων, η οποία προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στην αγορά των ομολόγων.

    Στην ίδια δυσμενή θέση θα βρεθούν φέτος και άλλες κεντρικές τράπεζες όπως του Βελγίου   και της Ολλανδίας, μια που δεν πρόκειται να λάβουν φέτος μέρισμα από την ΕΚΤ.

    Αντιθέτως η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,25 αποτελεί φωτεινή εξαίρεση καθώς και για το 2022 όπως μαθαίνω θα εμφανίσει κέρδη, τα οποία ας μην ξεχνάμε αποτελούν «χρυσό μποναμά» για τον Χρήστο Σταικούρα.

    Αν θυμάμαι καλά πέρυσι η ΤτΕ κατέθεσε στα Ταμεία του Δημόσιου περίπου μισό δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της.

    Επομένως  αξίζει μία εύφημος μνεία στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας οποίος «τις μέρες αυτές χορεύει με τις Αρκούδες και τους Εσκιμώους » του Αρκτικού Κύκλου.

    Μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος  βρίσκεται στην Λαπωνία της Φιλανδίας.

    Στο πιο βόρειο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένη στην μόλις 7.000 κατοίκων πόλη Inari,  όπου η ΕΚΤ πραγματοποιεί την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε θερμοκρασίες που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ από τους -7 έως -18 C.

    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας που τους φιλοξενεί είναι ένας παλιός γνώριμος μας, από την εποχή των Μνημονίων, ο Ολίν Ρεν.

    Το τσιμεντάδικο, η επένδυση 285 εκατομμυρίων και οι 1.200 θέσεις εργασίας

    Επένδυση 284,5 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στο τσιμεντάδικο στο Μηλάκι της Εύβοιας η ΑΓΕΤ Ηρακλής, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν εμμέσως 1.190 θέσεις εργασίας μέχρι το 2026 (55 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής, 771 στους σχετικούς κλάδους και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και 364 μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παρόχων κεφαλαίου).

    Στις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης, η βιομηχανία (που θυμίζουμε ότι είναι θυγατρική της γαλλικής Holcim) σχεδιάζει εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

    Έχει, μάλιστα, κατατεθεί αίτημα ένταξης του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις και η επένδυση θα βρίσκεται αναρτημένη για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Μαρτίου.

    Au revoir είπαν οι Γάλλοι στην Αττική Οδό

    Οριστικά μαθαίνω πως αποχωρούν οι Γάλλοι της Ardian από το κοινό σχήμα που είχαν δημιουργήσει με τους Ομίλους Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ για τη διεκδίκηση της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετική πληροφορία που σας είχε μεταφέρει από τα μέσα Ιανουαρίου ο Wiseman.

    Αλλά ας πάμε στο δια ταύτα, καθώς οι Γάλλοι «κρατούσαν το ταμείο» της  Κοινοπραξίας, επομένως οι δύο Όμιλοι  που απέμειναν είναι υποχρεωμένοι να βρουν νέο εταίρο.

    Μάλιστα αυτός θα πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς οι Γάλλοι συμμετείχαν κατά 50% στο σχήμα, ενώ οι Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ συμμετέχουν κατά 36% και 14% αντίστοιχα.

    Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή ακούω ότι δεν επικρατεί πανικός στα επιτελεία των δύο Ομίλων, καθώς θεωρούν πως υπάρχει αρκετός χρόνος, αφού λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως οι προσφορές θα κατατεθούν στα τέλη του Μαΐου, ενώ ακόμα και το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την ημερομηνία αυτή ως «ενδεικτική».

    Άρα οι δύο Όμιλοι έχουν  περιθώριο να διαπραγματευτούν με άλλα Funds από την Ευρώπη και το εξωτερικό για να καλύψουν το κενό του Ardian.

    Να προσθέσω όμως  πως εκτός από την αποχώρηση των Γάλλων η Ελλάκτωρ και ο ΑΒΑΞ ως οι υφιστάμενοι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού (κατέχουν αντίστοιχα το 65% και 35% της παραχώρησης) μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

    Από τη μία πλευρά καλούνται να πληρώσουν τα έξοδα συντήρησης του οδικού άξονα που εκτιμώνται στα 70 εκατ. Ευρώ, τα οποία και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το επόμενο φθινόπωρο πριν το handover στο νέο παραχωρησιούχο.

    Από την άλλη η «λυπητερή» για τις αποζημιώσεις των οδηγών και τα πρόστιμα λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 18 εκατ. Ευρώ, καθώς εκτός από τα 8 εκατ. Ευρώ που πρέπει να καταβάλει η Κοινοπραξία, καλείται να πληρώσει έως και 10 εκατ. Ευρώ διότι υπάρχουν οδηγοί, που διεκδικούν τις αποζημιώσεις μέσω δικαστικών αγωγών.

     

    Αριστοτέλης … Δαγούμας!

    Κάνουμε λίγο χιούμορ βεβαίως αφού ο Πρόεδρος της ΡΑΕ και φίλτατος της στήλης (‘πελάτης’ είναι άλλωστε) δεν λέγεται Αριστοτέλης αλλά Θανάσης στο μικρό.

    Ο Θανάσης (Θάνος για τους φίλους του) λοιπόν, βλέποντας ότι ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητές του με τη δημιουργία της Υπερ-Αρχής για Νερά-Ενέργεια-Σκουπίδια και ο ίδιος υποβαθμίζεται σε ταπεινό αντιπρόεδρο, αποφάσισε να μιλήσει.

    Δεν τολμά όμως να μιλήσει «για την ταμπακιέρα», που έλεγε και ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου ο επιλεγόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», δηλαδή για την υποβάθμισή του, αλλά κάνει παρέμβαση για την έλλειψη προσωπικού στη ΡΑΕ.

    Τώρα το θυμήθηκε, ή όπως είπε κάποιος, «τα λέει στην πεθερά (ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας) για να τα ακούει η νύφη (Μέγαρο Μαξίμου)» που του φόρτωσαν Υπερ-Πρόεδρο πάνω στο κεφάλι του.

    Μάλιστα δεν ξέρει και ποιος θα είναι, δεν του λένε παρόλο που έχει κινήσει γη και ουρανό να μάθει.

    Για μισό λεπτό όμως: ο φίλτατος Θανάσης δεν είναι που όταν είχε μάθει (Σ.Σ. από τον wiseman το είχε μάθει για να καταλάβετε πως μας διαβάζει από τις 00.01 τα μεσάνυχτα ήδη και μετά μιλάει στα τηλέφωνα ως τις 02.00!) ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρη η θέση του έτρεξε στον άνθρωπό του στο ΜΜ;

    Εκείνος δεν τον διαβεβαίωσε πως «εσύ μένεις το μεγάλο αφεντικό στην Ενέργεια, μην διαβάζεις τί λένε τα σάιτ (Σ.Σ. και αυτός ό άνθρωπος στο Μ.Μ. διαβάζει mononews και wiseman από τις 00.01 να ξέρετε) μην ανησυχείς»;

    Τώρα που βγήκε το Οργανόγραμμα της Υπερ-Αρχής και ο Θανάσης ζήτησε ευθύνες για τη λάθος πληροφόρηση, δεν του είπαν: «τί φωνάζεις; Την Ενέργεια την έχεις! Ε θα συνεννοείσαι λίγο και με τον …καινούργιο» και του τσάκισαν την ψυχολογία;

    -Οι αναφορές στον αρχαίο ημών φιλόσοφο…

    Για το λόγο αυτό και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε καθυστερημένη δήλωση που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αιχμηρή» για τις ελλείψεις προσωπικού.

    Τι είπε ο Δαγούμας

    Πόσο μεγάλος παίκτης είναι στην στρατηγική. Τεράστιος.

    Είπε μεταξύ πολλών άλλων, ο μέγας παίκτης, τις φράσεις: ««Δεν στηρίχτηκε η ΡΑΕ μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού»… «ως φορείς  αριστοτελικής παιδείας, που προτάσσουν τη λογική, την επιστημονική σκέψη και τη δικαιοσύνη, αλλά και τον σεβασμό στην υπηρεσία του ύψιστου καλού, δηλαδή του δημόσιου συμφέροντος, θεωρούμε ότι»…«αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσήλωση των στελεχών της ΡΑΕ στο δημόσιο συμφέρον, όπως επιτάσσει η “αριστοτελική αναζήτηση” που αφορά το ύψιστο καλό»…. «εμπνεόμενοι από τον Αριστοτέλη, που όρισε ως υπέρτατο αγαθό και ως “τέλος”, δηλαδή στόχο όλων των πραγμάτων, την ευδαιμονία της κοινωνίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε».

    Μάλιστα, το πιάσαμε το υπονοούμενο.

    Ακολούθως  κάποιος κακεντρεχής φίλος του wiseman  παρατήρησε ότι «σαν πολύ για …τέλος έστω και μάλιστα αριστοτελικό δεν μιλάει ο Δαγούμας;

    Ή  εμένα μου φαίνεται;».

    Μάλλον …σου φαίνεται πιστέ φίλε της στήλης.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Αθανάσιος Δαγούμας είναι μαχητής και δεν πιστεύω ότι ετοιμάζει ηρωϊκή  έξοδο όπως ο αρχαίος ημών Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης που έφυγε νύχτα από τη Χαλκίδα για να γλυτώσει από τους εχθρούς του.

    Έτσι δεν είναι …ηρωικέ Θανάση και όχι Αριστοτέλη;

     

    Μόνο  τα ηλιακά με μπαταρίες  θα επιδοτούνται; Ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας  να διευκρινίσει προς χιλιάδες νοικοκυριά…

    Ο wiseman μαθαίνει και σας το μεταφέρει ότι ξεκινά τον άλλο μήνα το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”.

    Ο ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας, είπε ότι η υποβολή αιτήσεων ένταξης θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

    Μέσω του προγράμματος, λέει το ΥΠΕΝ, θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις, για την εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, με συμμετοχή 40%, 30% και 30%, αντίστοιχα, στις δαπάνες.

    Επομένως, ενίσχυση θα λάβουν περίπου 120.000 οικιακά συστήματα, 90.000 αγροτικά και 90.000 επιχειρήσεων.

    Εδώ ακριβώς όμως έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου προς τον ΥΠΕΝ: η εγκατάσταση φωτοβολταικού στέγης με μπαταρία, θα είναι η μόνη κατηγορία για νοικοκυριά που θα επιδοτείται;

    Ναι ή όχι;

    Αν επιδοτηθούν μόνο αυτά, λένε στην αγορά και εμείς απλώς το μεταφέρουμε, αποκλείεται να μπορέσουν να ενισχυθούν τόσα πολλά νοικοκυριά, η επιδότηση θα μείνει κενός (δηλαδή προεκλογικός) λόγος.

    Θυμίζουμε ότι τέσσερα χρόνια το λιγότερο και επτά χρόνια το περισσότερο διαρκεί η απόσβεση για μία τέτοια εγκατάσταση. Τα ίδια ακριβώς συστήματα, αλλά χωρίς επιδότηση, θα χρειαστεί για να αποσβεστούν από 7,5 μέχρι 14,5 χρόνια.

    Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα τη διαφορά αλλά και την αγωνία χιλιάδων ενδιαφερομένων.

    Επίσης θα  πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξει εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τις παραμέτρους υλοποίησής του για  τη χρονική διάρκεια του, τα μέγιστα όρια ισχύος φωτοβολταϊκών και μπαταριών και για κατηγοριοποίηση δικαιούχων.

    Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Θα προλάβουν εάν τελικά οι εκλογές προκηρυχθούν το Μάρτιο για τις 9 Απριλίου;

    Ο Κώστας Σκρέκας θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσει όλα με σαφήνεια, όπως το συνηθίζει άλλωστε και να απαντήσει στις απορίες και τις αγωνίες χιλιάδων νοικοκύρηδων…

    Πολλές  οι ανθρώπινες στιγμές και οι συγκινήσεις…

    Η χθεσινή συνέντευξη του Μάριου Ηλιόπουλου έκρυβε πολλές συγκινήσεις.

    Ο εφοπλιστής του Αιγαίου, όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται έκανε στη διάρκεια της χθεσινής του εμφάνισης πολλές αναφορές στον πατέρα του, Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

    Όποτε έλεγε το όνομα του βούρκωναν τα μάτια του.

    Σε κάποια στιγμή, που  ο Μάριος αποκάλυψε ότι έχει προμηθεύσει το Νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς” με δέκα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τις οποίες χαρακτήρισε “τυχερές”, γιατί στατιστικά έχουν υψηλά ποσοστά ανάρρωσης για τους νοσηλευόμενους από covid -19 των ΜΕΘ, μια νεαρά δημοσιογράφος, πήρε τον λόγο και άρχισε να ευχαριστεί τον Μάριο Ηλιόπουλο και εξήγησε τον λόγο:

    Ο άνδρας της βρίσκεται σε μια από αυτές τις ΜΕΘ και δίνει τη μάχη της ζωής του.

    Δάκρυα κύλησαν στα μάτια του Μάριου Ηλιόπουλου και όλοι οι παρευρισκόμενοι δεν έκρυψαν τη συγκίνηση τους.

    Ο “Τσοπάνης τους πήρε τα σώβρακα”

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στα υδροπλάνα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο.

    Είπε χαρακτηριστικά: “τα υδροπλάνα θα πιάσουν στα νησιά του Αιγαίου, όταν εγώ θα πάω στο διάστημα, ίσως στα επόμενα είκοσι χρόνια”.

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εμπειρία που απέκτησε με τις αγορές των μετοχών της MIG. ο Μάριος Ηλιόπουλος τόνισε ότι “δεν έχει ασχοληθεί με το Χρηματιστήριο και ότι στο θέμα αυτό είναι “τσοπάνης”, δηλαδή άσχετος.

    Όμως, κάποιος στενός φίλος του συμπλήρωσε ψιθυριστά: “Τσοπάνης, αλλά τους πήρες τα σώβρακα…”ακα…”

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.