• Πώς φτάσαμε στο whatever it takes για την Credit Suisse, τι λέει ο Πατέλης, ποιοι φέρνουν τα λεφτά τους από την Ελβετία, ο νέος στόχος του Βασίλη Ψάλτη και ο λύκος τραπεζίτης της Φιλοθέης και της Κέρκυρας

    Επειδή πολλά έχουμε δει, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν ξέρω εάν είναι αρκετή η δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα στηρίξει την Credit Suisse.

    image

    To δραματικό whatever it takes για την Credit Suisse

    Επειδή πολλά έχουμε δει, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν ξέρω εάν είναι αρκετή η δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα στηρίξει την Credit Suisse.

    Επειδή οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες όλα θα κριθούν από το πώς θα αντιδράσει η Ασία και κυρίως οι ευρωαγορές που θα ανοίξουν σε λίγες ώρες.

    Πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ακολουθήσε την στρατηγική του τέως επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που το 2012 είπε τις περίφημες 3 λέξεις, δηλαδή «whatever it takes» και έσωσε το ευρώ.

    Οι Ελβετοί πάντως δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν απειλείται καμμιά άλλη Ελβετική Τράπεζα εννοώντας προφανώς τον άλλο ελβετικό τραπεζικό γίγαντα, την UBS.

    Η ανακοίνωση της Κεντρικής ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελβετίας υποστηρίζει ότι:

    «Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

    Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες.

    Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.»

    Πρακτικά οι Ελβετοί δεν είχαν άλλη επιλογή πάρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ που στήριξαν τις 3 τράπεζες  που κατέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες.

    Χθες η Credit Suisse έκλεισε με δραματικές απώλειες 25% με κεφαλαιοποίηση ούτε 7 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή πλέον η COCA COLA 3E έχει υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

    ΝΑ σας δώσω και ένα ιστορικό στοιχείο. Το 2007 η Credit Suisse ήταν η 8η τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

    Χθες ήταν η 155η , ανάμεσα στην Shanghai Commercial and Savings Bank and και στην Webster Financial of Stamford, Connecticut.

     

    Πατέλης: Κάναμε πολύ δουλειά μετά το 2019

    Στην Ελλάδα τώρα οι τράπεζες βούλιαξαν μέσα στον πανικό.

    Έκλεισαν με απώλειες πάνω από 10%.

    Τα ξέρετε μην τα επαναλαμβάνω.

    Χθες ο οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη, ο Αλεξ Πατέλης έδωσε τη δική του εκδοχή για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

    Όπως είπε «Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη.

    Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όπως ήταν πριν», αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

    «Να θυμηθούμε την περιπέτεια με τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων.

    Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν», συνεχίζει ο κ. Πατέλης.

    «Διαβάζουμε ότι η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Φυσικά έγινε τρομερή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον «ΗΡΑΚΛΗ» που απομειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζές μας.

    Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.”

    Έρχονται λεφτά από την Ελβετία

    Πάντως χθες έγινε πανικός στις ελληνικές τράπεζες.

    Τραπεζίτες μίλησαν με μεγαλοπελάτες τους οι οποίοι άρον άρον μετέφεραν χρήματα όχι φυσικά από την Credit Suisse αλλά από την UBS.

    Τα νούμερα δύσκολα θα τα μάθουμε.

    Πάντως χθες τραπεζίτης που συνομίλησε ο WISEMAN έτριβε τα μάτια του.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Αυτός είναι ο επόμενος στρατηγικός μου στόχος

    Ο CEO της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,67 δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Είναι προσεκτικός και συνάμα συντηρητικός.

    Έτσι τώρα στην αξιοποίηση των θυγατρικών της στο εξωτερικό στρέφει την προσοχή της, ο έμπειρος CEO, με το βάρος να πέφτει στην αγορά της Ρουμανίας, εκεί που η Alpha Bank υπήρξε η πρώτη «δυτική» τράπεζα που εισήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

    Ο Βασίλης Ψάλτης ρωτήθηκε σχετικώς στο χθεσινό call αναλυτών για την υποαπόδοση της ρουμανικής θυγατρικής σε σχέση με την Τράπεζα στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι ουσιαστικά η τράπεζα στη Ρουμανία είχε αφεθεί στην τύχη της, εξαιτίας της εποπτείας που επιβλήθηκε στις ελληνικές τράπεζες κατά την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση.

    Ο έμπειρος CEO της Alpha Bank δεν ανέφερε ότι σε μία περίοδο που ανοίγουν οι δουλειές στη Ρουμανία (ΔΕΗ με ENEL), η Alpha Bank δεν θα μπορούσε να λείπει από μία αγορά που τόσο καλά γνωρίζει.

    Ωστόσο, το γεγονός ότι έδωσε ραντεβού με τους αναλυτές στο investor day του προσεχούς Απριλίου, προδιαγράφοντας  επίπεδα κερδοφορίας στη Ρουμανία αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, δείχνει ότι στο νέο στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank η ρουμανική θυγατρική θα έχει κεντρικό ρόλο.

    Το μέρισμα της Alpha εν μέσω του πανικού στην αγορά

    Μετά από μία μέρα σαν την χθεσινή, με τον τραπεζικό δείκτη να φλερτάρει με απώλειες της τάξεως του 8.5%, το να αναφέρεται κανείς στα  μελλοντικά σχέδια των τραπεζών και στα  μερίσματα που ΘΑ μοιράσουν μετά από ένα χρόνο , μοιάζει με σχήμα οξύμωρο.

    Όμως έχουμε αφήσει μία εκκρεμότητα , οπότε σας οφείλω  μία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το μέρισμα της Alpha Bank.

    Την απάντηση για να ακριβολογούμε την έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος δεσμεύτηκε η Τράπεζα να διανείμει μέρισμα το 2024 από τα φετινά κέρδη.

    Ο Wiseman απλώς πήρε μολύβι και χαρτί μετά όσα είπε ο κ. Ψάλτης στους αναλυτές και υπολόγισε ότι το μέρισμα θα πρέπει να διαμορφωθεί σε περίπου 4 σέντς ανά μετοχή.

    Κατά τα λοιπά ο Βασίλης Ψάλτης θα ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τους στόχους που θα θέσει για την ερχόμενη τριετία σε investor day που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

    Τώρα όσον αφορά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή τι θα συνέβαινε στα αποτελέσματα στην περίπτωση που καταγράφονταν οι απώλειες που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που διακρατεί η Τράπεζα μέχρι τη λήξη τους, (ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε για την Αμερικανική SVB),  η απάντηση μπορεί να μην δόθηκε επακριβώς  στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές , αλλά είναι πρόδηλη.

    Τόσο η Αlpha, όσο και υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, αν έκαναν mark to market (σε τρέχουσες τιμές δηλαδή) αποτίμηση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου (Held to Maturity) μάλλον θα έγραφαν ζημιές για το 2022.

    Και τούτο διότι οι τιμές των ομολόγων μετά την επιθετική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει στο μέτωπο των επιτοκίων η ΕΚΤ, έχουν υποχωρήσει σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Επομένως η αποτίμηση τους σε τρέχουσες τιμές θα επέφερε σημαντικές ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

    Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός για τις ελληνικές τράπεζες όπως δέχονται και όλοι οι αναλυτές είναι καθαρά θεωρητικώς διότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του τρόπου αποτίμησης των ομολόγων.

    Βέβαια αυτό δεν κατάφερε να κρατήσει τον πανικό έξω από την ελληνική αγορά.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί συνιστούν … ψυχραιμία.

    Προφανώς όταν έχει πάρει φωτιά  η γειτονιά σου» είναι δύσκολο  οι φλόγες να μην αγγίξουν και το σπίτι σου. Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και ποια είναι τα θεμελιώδη δεδομένα.

    Κατά πρώτον η Τράπεζα που προκάλεσε τη χθεσινή αναταραχή, η Credit Suisse, είναι Ελβετική.

    Ως γνωστόν το Ελβετικό Δημόσιο ουδέποτε έχει αφήσει στο παρελθόν τράπεζα να καταρρεύσει, και οι χθεσινές εξελίξεις το αποδεικνύουν.

    Μην ξεχνάτε ότι πολλοί καταθέτες πληρώνουν τις Ελβετικές τράπεζες για να δεχθούν τις αποταμιεύσεις τους αντί να εισπράττουν από αυτές το νόμιμο τόκο.

    Κατά δεύτερο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν exposure στην C.S οπότε πρακτικώς δεν επηρεάζονται από τα δεινά που έχουν βρει την Ελβετική Τράπεζα.

     

    Ψάχνουν για συμμετοχή της Goldman Sachs στην κατάρρευση της SVB

    Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, έτσι και δεν μπορούσε η Goldman Sachs να μην έχει βάλει το «χεράκι της» στην υπόθεση της SVB.

    Εκτός λοιπόν από την συμμετοχή της στην ανεπιτυχή – όπως εκ των υστέρων απεδείχθη – προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της SVB, η Goldman έπαιξε ακόμη «ένα παιγνίδι» το οποίο μάλιστα της απέφερε προμήθειες μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η GS κυριολεκτικά στο παρά πέντε, αγόρασε χρέος σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική του αξία, γεγονός που κίνησε υποψίες.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση στη SEC, η Goldman Sachs αγόρασε το χαρτοφυλάκιο σε «τιμές διαπραγμάτευσης».

    Οι τίτλοι είχαν κατά προσέγγιση λογιστική αξία 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οποία η Goldman πλήρωσε 21,45 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από φόρους, που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση της SVB.

     

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Θα κάνει ποδαρικό στο τραίνο για Θεσσαλονίκη

    Ποδαρικό στο πρώτο τρένο με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη μαθαίνω πως θέλει να κάνει ο  Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Μία κίνηση με σαφή και ευδιάκριτο συμβολισμό προκειμένου να συμβάλλει με την παρουσία του στην ανάκτηση της  εμπιστοσύνης  του επιβατικού κοινού προς το σιδηρόδρομο.

    Όσοι έχετε δει τα προχθεσινά μέτρα για τη σταδιακή επανεκκίνηση θα ξέρετε πως η πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία Αθήνα-Θεσσαλονίκη της Hellenic Train θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και ο υπουργός θα βρεθεί στο πρώτο πρωινό ζεύγος που θα πραγματοποιήσει το παρθενικό δρομολόγιο προς τη συμπρωτεύουσα.

    Επίσης, μαθαίνω ότι ο υπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της υλοποίησης των έργων σηματοδότησης, ενώ ασκεί πιέσεις προς τη γαλλική εταιρεία Alstom ώστε να παραδώσει το έργο της αμαρτωλής σύμβασης 717/2014 εντός Σεπτεμβρίου.

    Δε σας κρύβω, δε, πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης φαίνεται πως είναι αρκετά διαβασμένος για το νέο του χαρτοφυλάκιο, καθώς βρέθηκε στη Βουλή χθες χωρίς τη συνοδεία των υφυπουργών Γιώργου Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλου  παρέχοντας μάλιστα  ολοκληρωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

    Θριάσιο Ι:  παράταση έναρξης παραχώρησης

    Υπομονή θα πρέπει να κάνει η κοινοπραξία Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για να μπει στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς μαθαίνω ότι η ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης πήρε τρίμηνη παράταση.

    Βέβαια, οι δύο εταιρείες έχουν μάλλον συνηθίσει στην κατάσταση αυτή, αν λάβουμε υπόψιν ότι έπρεπε να αναλάβουν τη σχετική παραχώρηση από το Νοέμβριο του 2018.

    Όμως το έργο «κόλλησε» καθώς η σύμβαση κρίθηκε ως προβληματική, ενώ δεν έλειψε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και η χώρα μας κινδύνεψε με δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή να επιστρέψει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. Ευρώ.

    Ωστόσο, παρά τα όποια εμπόδια ο διαγωνισμός ξεκόλλησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών να δίνει μάχη με την DG Comp της Κομισιόν, ώστε να μη χαθεί το έργο.

    Η διαπραγμάτευση, όπως είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, αλλά και ο Υφυπουργός, Γιώργος Καραγιάννης, ήταν σκληρή και χρειάστηκε να βρεθεί κοινό έδαφος τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με το δίδυμο Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

    Εν τέλει όλες οι πλευρές κατέληξαν σε αναθεώρηση δώδεκα σημείων της σύμβασης παραχώρησης, η οποία και πέρασε από τη Βουλή στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

     

    Στάσης-Μυτιληναίος σημειώσατε 1 (ένα)…

    Προφανέστατα χιουμοριστικός είναι ο τίτλος αφού τόσο ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,96% 11,53 όσο και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος της Mytilineos-Protergia  θεωρούνται και είναι επιτυχημένοι στους τομείς τους και στις δραστηριότητές τους.

    Απλώς το Χρηματιστήριο Ενέργειας (Σ.Σ. καλορίζικος και πάλι ο νέος Πρόεδρος εξ Ιταλίας, ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, αρκεί να μην μετανοήσουν όσοι τον επέλεξαν) έβγαλε το μηνιαίο δελτίο για τα μερίδια στη λιανική ρεύματος τον Φεβρουάριο.

    Το… σκορ;

    Ο Γιώργος Στάσης και η ΔΕΗ κερδίζουν 3,5% (κατέχει 63,54% από περίπου 60 και κάτι), ενώ την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και η Protergia από το 10,67% τον Ιανουάριο πάνε στο 7,44% τον Φεβρουάριο χάνοντας περίπου ισομερές ποσοστό.

    «Σαν να έφυγαν από τη μία εταιρία και να πήγαν στην άλλη, θυμίζει μαζική μετακίνηση …ψηφοφόρων στις εκλογές» μου είπε κάποιος τεχνοκράτης από τη ΡΑΕ, ένας  από τους λίγους έμπειρους που έχουν μείνει στη Ρυθμιστική Αρχή, αφού οι πιο πολλοί παίρνουν μεταγραφή για τον ιδιωτικό τομέα.

    Τί σημαίνει αυτή η μετακίνηση;

    Επί της ουσίας τίποτε σημαντικό αφού οι μετακινήσεις καταναλωτών είναι συνηθισμένες.

    Αν το φαινόμενο γενικευθεί τότε το ξανασυζητάμε, αν και από τη Mitylineos σχολιάζουν πως «έχουσι γνώσιν οι φύλακες».

    Στους υπόλοιπους προμηθευτές οι αλλαγές είναι μικρές:

    Γιώργος Περιστέρης και ΗΡΩΝ στο 7,24% τον Φεβρουάριο από 7,13% τον Ιανουάριο, Νικόλας ΖαχαριάδηςΑνδρέας Σιάμισιης και Elpedison στο 6% από 6,27%, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης και NRG στο 4,85% από 4, 65%, Γιάννης Μητρόπουλος Κώστας Ξιφαράς και Φυσικό Αέριο Αττικής στο 3% από 2,9% και ακολουθούν Ζενίθ, Watt+Volt (την εξαγόρασε η Mytilineos θυμίζω), Volterra και Volton με μικρότερα ποσοστά.

    «Μόνο στην κορυφή τελικά είχαμε …άσσο ημίχρονο -δύο τελικό αλλά αυτά αλλάζουν όπως ξέρεις» σχολίασε ο έμπειρος τεχνοκράτης της ΡΑΕ, προφανώς χολωμένος που ο ίδιος δεν είχε κάποια πρόταση από ιδιώτη για να πάρει μεταγραφή.

    Θυμάστε τη Ραχήλ;

    Αν θυμάστε, προ πολλού καιρού σας είχα αναφέρει πως η κα Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλευτής και κάποτε περιζήτητη τηλεπερσόνα ένεκα  της …δυναμικότητας (πόσο πιο κομψά να το πω πλέον;

    Μέχρι και στις καγκελόπορτες της ΕΡΤ σκαρφάλωνε η συμπαθέστατη πρώην βουλευτής) στις δημόσιες εμφανίσεις της, είχε επανέλθει σε οργανική θέση που κατείχε στο Δημόσιο και μάλιστα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

    Εκεί λοιπόν η πολύπραγος Ραχήλ κατέλαβε τη θέση της προϊσταμένης λογιστηρίου αν και πολλοί συνάδελφοί της την διέκριναν  στο γραφείο για άλλου είδους κριτική που ασκούσε ενδοϋπηρεσιακώς που λένε, ώστε να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.

    Η πάλαι ποτέ «επαναστάτρια»  του Πάνου Καμένου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κατά καιρούς διατυπώσει πολλές  θεωρίες συνομωσίας αλλά και απόψεις που ανάγονται σε διάφορα  «ερμάρια» της δημόσιας σφαίρας, υποστηρίζει σύμφωνα με αυτήκοες συναδέλφους της στο ΚΑΠΕ πως «σύντομα θα ξαναμπώ στη Βουλή και τότε…» η συνέχεια μάλλον ήταν ψιθυριστή και δεν ακούστηκε.

    Αυτά μου λένε και αυτά σας μεταφέρω μέσα από το ΚΑΠΕ όπου κάποιοι εύχονται να πάει στη Βουλή η Ραχήλ, αφού στο Κέντρο δημιουργεί προβλήματα και δεν τους αφήνει να εργαστούν.

    Αλλά όπως μου ξαναλένε οι ίδιοι, ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών (και συνεπώς προϊστάμενος της Ραχήλ;) δεν κάνει κάτι για όλα αυτά αφού είναι …γεωπόνος στο επάγγελμα ο ίδιος, προφανώς για να καλλιεργεί …αισιοδοξία από τη θέση του εάν όντως ισχύει αυτό.

    Το ΚΑΠΕ χρειάζεται προσοχή και φροντίδα όμως αφού σε 1-2 μήνες θα αναλάβει, με το νέο πλαίσιο που θα ψηφιστεί για τις ενεργειακές κοινότητες,  την πλήρη εποπτεία τους.

    Αρμοδιότητα σημαντική για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας που χρειάζεται και την κατάλληλη υποδομή.

    QUIZ νο 2: O λύκος τραπεζίτης της Φιλοθέης και της Κέρκυρας (και όχι της Wall street) 

    Χθες λοιπόν σας έλεγα, εδώ σε αυτήν την στήλη, για τον “τραπεζίτη της Φιλοθέης“, που πλέον θα τον ονομάσω και γραμματοκομιστή, που μιλά εκτός από άπταιστα Ελληνικά και Αγγλικά και σπαστά Ολλανδικά.

    Και σας υποσχέθηκα τη συνέχεια.

    Σας έλεγα λοιπόν ότι ο τραπεζίτης αυτός, που ξαφνικά έμαθε και μερικές λέξεις στα Ολλανδικά (όπως λύκος, καρφώνω κλπ.), άρχισε να καρφώνει στον συνομιλητή του, που μιλάει άπταιστα Ολλανδικά, τους πάντες και τα πάντα. Ανθρώπους που τον είχαν ευεργετήσει και από τους οποίους είχε κερδίσει λεφτά για λογαριασμό της κολοσσιαίας αμερικάνικης τράπεζας όπου δουλεύει.

    Φυσικά η έδρα του είναι στο Λονδίνο.

    Αλλά δεν ήξερε ο δόλιος ο μπανκέρης ότι ο Ολλανδός που έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα (μάλιστα πρόσφατα έλαβε και την ελληνική υπηκοότητα) είναι, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, ένας επιχειρηματίας ο οποίος δεν “πουλάει” τους ανθρώπους που του έχουν σταθεί όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ένας λύκος- μπανκέρης του είπε απλά «διώξ’ τον γιατί σου χαλάει την εικόνα».

    Δηλαδή δεν είχε τίποτα να πει για τον φίλο και στενό συνεργάτη του Ολλανδού.

    Απλά του είπε «διώξ’ τον γιατί σου χαλάει την εικόνα»

    Απίστευτη ατάκα.

    Έτσι ο τραπεζίτης της Φιλοθέης έπεσε σε ολλανδικό τοίχο.

    Όχι της Αθήνας αλλά της Κέρκυρας.

    Α και να μην το ξεχάσω.

    Και οι 3 ήρωες της ιστορίας μας έχουν στενές σχέσεις  με το νησί των Φαιάκων…

    Not bad at all.

    Θα σας επαναλάβω ό,τι  είχε πει ο Αίσωπος: «Λύκος με προβιά προβάτου»… ή, αλλιώς, ο λύκος της Φιλοθέης και της Κέρκυρας…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.