• Τράπεζες

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας – Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε την Credit Suisse

    • NewsRoom
    Credit Suisse

    Credit Suisse


    Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή FINMA διαβεβαιώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι θα κάνουν  ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν τη Credit Suisse, και ότι η ελβετική τράπεζα πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας SNB και η Εποπτική Αρχή της Ελβετικής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς FINMA υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν ενέχουν άμεσο κίνδυνο για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες.

    Εάν η χρειαστεί, η SNB θα παράσχει στην Credit Suisse ρευστότητα.

    Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο διάχυσης  στα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

    Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν κεφαλαιακά αποθέματα και αποθέματα ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει να απορροφηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις μεγάλων κρίσεων και κλυδωνισμών.

    Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα  από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που ισχύουν για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Έκκληση για δημόσια στήριξη μετά τη κατάρρευση

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η ελβετική τράπεζα, ζήτησε δημόσια στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

    Η Credit Suisse προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη. Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

    Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.

    H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες έως και 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, παρασύροντας κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε sell-off.

    Διαβάστε επίσης

    Τι ερευνούσαν οι εισαγγελείς στη Signature Bank πριν καταρρεύσει

    Φινκ (CEO BlackRock): Ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ συνεχίζει να κινδυνεύει



    ΣΧΟΛΙΑ