• Ποιοι βλέπουν short squeeze στον S&P, γιατί έρχεται ο Σπύρος Λάτσης στην Αθήνα, ο ρόλος Βαρθολομαίου στην Παγκρήτια, οι νέες business του Kαλλίνικου και ένα hot τραπεζικό κουΐζ περί αχαριστίας

    Πιθανόν θα παρατηρήσατε ότι ο νέος Προυπολογισμός που κατέθεσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  προβλέπει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει το 2023 1,6δισ.ευρω  περισσότερους φόρους.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Αλλάζει η τάση; Ποιοι βλέπουν short squeeze στον S&P

    Με άνοιγμα σχεδόν 2% για τους βασικούς δείκτες στην Wall Street σε μία μέρα που και τα futures έδειχναν συγκρατημένες διακυμάνσεις και η πτώση πάνω από 1% στην Ευρώπη δεν έδινε περιθώρια για εφησυχασμό, η επενδυτική ψυχολογία δείχνει να αλλάζει.

    Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

    Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που μετά από επτά συνεδριάσεις, δηλαδή 1,5 εβδομάδα η αγορά επέστρεψε πάνω από τις 804 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας και με κέρδη 1,4%, αλλά σε άνυδρο περιβάλλον τζίρου.

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, είναι ότι στις ΗΠΑ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, δεν έκανε τη χάρη στους παίκτες  short και να φύγει πιο κάτω από τα χαμηλά του 3.585 της Παρασκευής.

    Με κίνηση προς τις 3.700 μονάδες για τον συγκεκριμένο δείκτη χθες Δευτέρα, (στις 21.00 ώρα Ελλάδος ο S&P 500 κέρδιζε 2,5% στις 3675 μονάδες)  υπάρχει το ενδεχόμενο short squeeze, δηλαδή να εκδηλωθούν αγορές κόντρα σε αυτούς που πόνταραν στην πτώση των χρηματιστηρίων.

    Όπως έλεγαν με νόημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο εξωτερικό τα 2/3 των επενδυτών σε τούτη τη συγκυρία παίζει ανάποδα τις αγορές ποντάροντας στην πτώση τους, ειδικά όσο βγαίνουν εκθέσεις ξένων οίκων που βλέπουν διόρθωση στους αμερικανικούς δείκτες (S&P) τουλάχιστον επιπλέον 700 μονάδων.

    Σε μικρότερο βαθμό, παρόμοιες κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στο Χ.Α. που αποτελεί μικρογραφία των ξένων αγορών.

     

    Ο  ρόλος Βαρθολομαίου στην υλοποίηση του 5ετους επιχειρηματικού σχεδίου της Παγκρήτιας 

    Μπορεί τον πρώτο λόγο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας να τον έχει το Lyktos του Μιχάλη Σάλλα το οποίο  κατέχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, όμως στη σύνταξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας, που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 1,31% 15,50 , καθοριστικό ρόλο είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αντώνης Βαρθολομαίος.

    Όπως μαθαίνω το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης της Παγκρήτιας, το οποίο έχει ένα χρονικό ορίζοντα 5ετίας, χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικό, χωρίς αρνητικές εκπλήξεις.

    Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τράπεζας, στοχεύει τόσο στην εξυγίανση του ισολογισμού της, Με τα νέα κεφάλαια, η Τράπεζα στοχεύει στον μετασχηματισμό της, προωθώντας τις αναγκαίες επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη υποδομών, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας και στην υιοθέτηση ενός βελτιωμένου και σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου.

    Η νέα Τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση αναμένεται να καλύψει το κενό μεταξύ των συστημικών και των μικρών τραπεζών και να καταστεί η πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

    Τώρα όσον αφορά στα της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου , σύμφωνα με το συμπληρωματικό δελτίο που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η περίοδος εγγραφών, άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής και μεταβίβασης αυτών, λήγει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022.

    Μετά τη νέα καταληκτική ημερομηνία, οι τυχόν αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν σε νέους επενδυτές μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα μάθουμε το πώς πήγε η αύξηση.

     

    Γιατί έρχεται ο Σπύρος Λάτσης στην Αθήνα

    Συνήθως όταν μοιράζονται προσκλήσεις για κάποια εγκαίνια, όσο σημαντικά και εάν είναι, η ανταπόκριση δεν ξεπερνάει το 50%, δηλαδή παρευρίσκονται τελικά οι μισοί από όσους προσκλήθηκαν.

    Στις 17 Οκτωβρίου στο “Ελληνικό” πιστεύω πως θα γίνει το εντελώς αντίθετο για τα εγκαίνια του έργου.

    Με πληροφορούν ότι θα μοιραστούν περίπου 1.200 προσκλήσεις που μάλιστα θα είναι απολύτως ονομαστικές, αλλά θα σπεύσουν τουλάχιστον 1.500 άτομα και να δω πώς θα τα βγάλουν πέρα οι διοργανωτές με την υπερπροσέλευση.

    Ο λόγος; Απλός.

    Θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί δημόσια στη χώρα μας και θα μιλήσει ο Δρ. Σπύρος Λάτσης που είναι και ουσιαστικός ιδιοκτήτης όλου του έργου.

    Όπως είναι γνωστό ο κ. Λάτσης εμφανίζεται δημόσια σπάνια και φωτογραφίζεται ακόμη σπανιότερα.

    Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από πέντε φωτογραφίες του και μάλιστα από παλαιότερα χρόνια.

    «Αν με ρωτάς, εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι σήμερα έστω και εμφανισιακά ο κ. Λάτσης, από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» έλεγε χθες χαρακτηριστικά στον Wiseman υπουργός της Κυβέρνησης που προσκλήθηκε στην εκδήλωση αλλά δεν έχει συναντήσει ποτέ του τον κ. Λάτση. Kαι συνέχισε λέγοντας: «Κυρίως όμως αναρωτιέμαι τι θα πει δημόσια στην ομιλία του και σε ποια θέματα θα προτιμήσει να σιωπήσει. Θα είναι πανηγυρική-τεχνοκρατική η ομιλία του ή θα έχει και κάποιο πολιτικό υπόβαθρο;».

    Ο Wiseman πάντως εκτιμά πως η ομιλία Λάτση θα έχει μάλλον περιγραφικό χαρακτήρα του έργου και όχι παρελθοντολογία.

     

    Οι εισηγμένες που θα μοιράσουν λεφτά

    Μαθαίνω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, τρείς εισηγμένες προγραμματίζουν να κάνουν έξτρα διανομή μερίσματος στους μετόχους.

    Η μία είναι η MOTOR OIL  ΜΟΗ -2,32% 26,98 αλλά τώρα έχουν προκύψει θέματα και αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο.

    Δεν ξέρει κανείς τί θα γίνει και κυρίως πως θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει φόρο στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

    Επίσης προέκυψαν  χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω εξαγοράς της ‘Ανεμος’.

    Οριστική απόφαση αναμένεται μέσα στο μήνα, αφού τα κέρδη εξαμήνου του Ομίλου ήταν άκρως ικανοποιητικά.

    Η δεύτερη είναι η  ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -3,76% 5,38 που εκτός από το μέρισμα των 0,28 ευρώ που μοίρασε  μέσα στον Οκτώβριο θα αποφασίσει  έκτακτη διανομή στους μετόχους.

    Τρίτη η Ideal Συμμετοχών που θα εισπράξει περίπου 46 εκατ. ευρώ από την πώληση της Three Cents στην Coca Cola ΕΕΕ 0,52% 29,06  και σκοπεύει να μοιράσει χρήμα και αυτή.

    Επίσης, αύξηση  του αρχικού μερίσματος θα υπάρξει σε εταιρίες και από την  ακύρωση των ιδίων μετοχών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Βασικό παράδειγμα ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,80% 13,69 στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Θυμίζουμε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου μοίρασαν οι εταιρείες ‘Πλαστικά ΚρήτηςΠΛΑΚΡ -100,00% , ‘IntracomΙΝΤΚΑ 4,88% 3,87 , ‘ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,97% 16,58 και ‘Alpha Aστικά ΑκίνηταΑΣΤΑΚ 0% 11,25 .

    Μέρισμα θα είναι σε θέση σύντομα να μοιράσουν και 1-2 συστημικές τράπεζες που έχουν χιλιάδες μικρομετόχους.

     

    Δύσκολοι καιροί για μείωση των φόρων

    Πιθανόν θα παρατηρήσατε ότι ο νέος Προυπολογισμός που κατέθεσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  προβλέπει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει το 2023 1,6 δισ. ευρώ  περισσότερους φόρους.

    Δείτε όμως τι έπαθε στη Μεγάλη Βρετανία η πρωθυπουργός Λιζ Τρας  η οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω την μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή (45%) .

    Η «τρικλοποδιά» των αγορών στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να μειώσει τη φορολογία, είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για άλλες κυβερνήσεις με υψηλή φορολογία, όπως η περίπτωση της Ελλάδας.

    Η «ταπεινωτική», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα, αναδίπλωση της Τρας, ύστερα από ένα ανελέητο σφυροκόπημα στα κρατικά ομόλογα και τη στερλίνα, είχε ως αποτέλεσμα να μην καταργηθεί τελικά ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου εισοδήματος.

    Ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ είχε ανακοινώσει στις 23 Σεπτεμβρίου το σχέδιο του για περικοπές φόρων.

    Η κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή αντιστοιχούσε μόλις σε περίπου 2 δισ. ευρώ από τα 45 δισ. λίρες που ήταν το σχέδιο μείωσης φόρων, αποτέλεσε όμως το μέτρο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή και τις συνεπακόλουθες αντιδράσεις από το σύνολο του δημοσιονομικού πακέτου.

     

    Το Θριάσιο υπογράφεται – Οι business της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair

    Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια χτυπά εντός των ημερών το υπουργείο Υποδομών, υπογράφοντας τη νέα σύμβαση για το Θριάσιο Ι: αφενός βάζει τις μπουλντόζες στο υπό ανάπτυξη «μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σε ό,τι φιλοδοξεί να μετατρέψει την έκταση των 2.200 στρεμμάτων, αφετέρου λύνει το γόρδιο δεσμό με την Κομισιόν, που είχε «απειλήσει» να ζητήσει πίσω τα κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας των καθυστερήσεων του project.

    Από τα χείλη υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων εκφράστηκε η πεποίθηση ότι είναι θέμα ημερών η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου στην κοινοπραξία των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair (CEO o ικανός και έμπειρος Καλλίνικος Καλλίνικος) να περάσει από τη Βουλή και να υπογραφεί.

    Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα μπει ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,11% 36,50 στο Θριάσιο για να ξεκινήσει κατασκευαστικές εργασίες 109 εκατομμυρίων.

    Έτσι, θα μείνουν κι οι Ευρωπαίοι εταίροι ευχαριστημένοι – λένε οι ίδιες πηγές – αφού έχει ήδη λυθεί η βασική εκκρεμότητα, που είναι η τροποποίηση της σύμβασης, η οποία ήταν και επιταγή της Κομισιόν.

    Στα βασικά, θυμίζουμε ότι το εφάπαξ αντίτιμο διπλασιάστηκε στα 20 εκατομμύρια ευρώ και ο χρόνος παραχώρησης μειώθηκε από τα 60 στα 37 χρόνια.

    Δεν ξέρουμε, όμως, τι γνώμη θα διατυπώσει η Κομισιόν για τη δεύτερη επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο, το Θριάσιο ΙΙ, που έχει ήδη βγει σε διαγωνισμό δις αλλά επενδυτής, στην ουσία, δεν εμφανίστηκε.

    Η τριτη ευκαιρία θα φανεί αν θα είναι καταλυτική για το εργο, που προκηρύχθηκε πάλι πρόσφατα με συνολικη αξία συμβασης 560 εκατ. Και διάρκεια παραχώρησης 30 χρονια για τα επιπλέον 1.450 στρέμματα.

    Το υπουργείο ανεπίσημα συνομολογεί, πάντως, πως είναι δύσκολο να κατεβεί επενδυτής σε ένα project την ώρα που εκπονείται ένα άλλο, όμοιο, σε όμορη έκταση.

     

    Γιατί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επετέθη στον Κώστα Μπακογιάννη

     Παρών δεν ήμουν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του Πολιούχου της Αθήνας, του Αγ. Διονυσίου, όμως η πηγή μου είναι αξιόπιστη και σας το μεταφέρω.

    Όπως έμαθα λοιπό την παράσταση στην εκδήλωση έκλεψε η Πρόεδρος τους Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου.

    Εκτός προγράμματος έλαβε το λόγο για να καταφερθεί σε έντονο ύφος κατά του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την μίζερη εικόνα που εμφανίζει η γειτονιά πέριξ του Αρείου Πάγου εξαιτίας των ετοιμόρροπων εργατικών κατοικιών.

    Όπως είπε η ίδια και ο Δήμαρχος σιωπηρώς συγκατάνευσε,  στην Ευρώπη οι Δήμοι φροντίζουν να εξωραΐζουν τους χώρους που γειτνιάζουν με τα δικαστήρια.

     

    Μαίρη Βαλσαμά: Γιατί αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την Henkel;  

    Μία από τις θεωρούμενες women leaders και αρκετά επιτυχημένη στο χώρο της, η Μαίρη Βαλσαμά, Γενική Διευθύντρια  της Henkel Hellas αποχώρησε, αιφνιδιαστικά, μετά από 25 χρόνια στην εταιρεία.

    H ίδια βρισκόταν στον τιμόνι της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι λόγοι της αποχώρησης της δεν έχουν γίνει γνωστοί.

    Η κ. Βαλσαμά είχε αναλάβει, πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση στην εταιρεία, τη Γενική Διεύθυνση του τομέα απορρυπαντικών και καθαριστικών σπιτιού της Henkel Hellas Α.Ε. για Ελλάδα και Κύπρο την 1η Ιουλίου του 2017, έχοντας περάσει ως τότε από διάφορα τμήματα της εταιρείας.

    Η ίδια ήταν από  τους πρωτεργάτες του περιβαλλοντικού προγράμματος « καθάρισε σε βάθος – καθάρισε στην πηγή»  το οποίο στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

     

    Από το λουκέτο του Κυανού Σταυρού, στον πλειστηριασμό

    Σχεδόν επτά χρόνια μετά το λουκέτο στην κλινική “Κυανούς Σταυρός” – ένα κανόνι 8 εκατομμυρίων προς το δημόσιο – η κατοικία του ιδιοκτήτη, Ηλία Λεγάκη, βγαίνει στο σφυρί.

    Πρόκειται για ακίνητο 193 τετραγωνικών μέτρων στην Εκάλη, αποτελούμενο από living room, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκη, wc, τρία δωμάτια, ένα μπουντουάρ και δύο μπάνια, που εκποιείται με επισπεύδοντες ιδιώτες, στις 19 Οκτωβρίου και τιμή εκκίνησης 442 χιλ. ευρώ.

    Για την ιστορία, η κλινική της Βασιλίσσης Σοφίας έχει μετατραπεί σε κτίριο γραφείων, αφού ανακαινίστηκε από την ολλανδική πολυεθνική Ten Brinke.

    Βέβαια εκείνο το ακίνητο ανήκε στην οικογένεια Καρτάλη, η οποία είχε τεράστια ακίνητη περιουσία στον Βόλο και στο κέντρο της Αθήνας.

    Το ακίνητο το κληρονόμησαν ο Νικήτας  και η Δάφνη Παπαντωνίου (παιδιά του Γιάννου Παπαντωνίου) από την μητέρα τους Λία Καρτάλη.

    Εάν θυμάμαι καλά το ακίνητο αυτό πουλήθηκε από τους Παπαντωνίου, περίπου 6 εκατ. ευρώ.

     

    Κουΐζ 

    Πριν από λίγες ημέρες μια εκ των συστημικών τραπεζών πήρε μια μεγάλη δουλειά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

    Για να μην σας κουράζω η δουλειά πήγε στην Εθνική Τράπεζα.

    Η δουλειά χάθηκε από τις άλλες 3 συστημικές τράπεζες, οι οποίες είχαν καταθέσει προσφορές.

    Ποιος λοιπόν τραπεζίτης σε top επίπεδο μίλησε για αχαριστία;  “Εμείς βοηθήσαμε στα δύσκολα και αυτοί έδωσαν την δουλειά αλλού”, φέρεται να είπε αναφερόμενος σε κάποιον από τους μετόχους της εταιρείας που έδωσε την δουλειά.

    Για να σας κάνω πιο σοφούς η εταιρεία αυτή έχει 4 μετόχους.

    Δυο πολυεθνικές εταιρείες και δυο ελληνικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    Σε ποιον από τους 4, αναφερόταν ο τραπεζίτης;

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.