• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με το δεξί μπήκαν στον Οκτώβριο οι βασικοί δείκτες – Κέρδη 2,2% για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ανοδικά ξεκινούν τον Οκτώβριο οι βασικοί δείκτες της Wall Street , με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η επιβράδυνση που καταγράφει η αμερικανική οικονομία και όχι μόνο, θα αποθαρρύνει την Fed από το να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.

    Αυτές οι ελπίδες οδήγησαν σε ένα απότομο ράλι (με βραχυπρόθεσμη κάλυψη) στα κρατικά ομόλογα την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς προς τα κάτω σε όλο το μήκος της καμπύλης αποδόσεων. Μέχρι το άνοιγμα, η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 3,68%, μειωμένη κατά άλλες 12 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Παρασκευής και κατά 34 μονάδες βάσης από την κορυφή της περασμένης εβδομάδας. Η απόδοση του 2ετούς, ήταν σταθερή από την Παρασκευή στο 4,12%, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν ένα τέταρτο της μονάδας από την κορυφή της.

    Ο μήνας που μας πέρασε αποτέλεσε τον χειρότερο Σεπτέμβριο εδώ και δεκαετίες για τις μετοχές, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να χάνουν πάνω από 8% συνολικά. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, με την ταυτόχρονη αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Fed που ελλοχεύει κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις και έφεραν την Wall Street σε απότομο και σκληρό sell off.

    Η σημερινή ημέρα προβλέπεται καλύτερη, με τον Dow Jones να καλπάζει και τις μετοχές τεχνολογίας να δίνουν μια ισχυρή ώθηση, ασυνήθιστη τον τελευταίο καιρό.

    Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν 2,5 χρόνια τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020. Παράλληλα, και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global έδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο παράμειναν σχετικά υποτονικές τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στις 52,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο.

    Μετοχές

    Ο Nasdaq θα μπορούσε να σημειώνει μεγαλύτερα κέρδη στο άνοιγμα ωστόσο τα απογοητευτικά νέα από την Tesla εμποδίζουν την υπεραπόδοσή του. Η εταιρεία είπε ότι οι παραδόσεις του τρίτου τριμήνου ήταν περίπου 4% κάτω από τις προβλέψεις συναίνεσης. Μετά από αυτό η μετοχή της καταρρέει άνω του 7%.

    Οι μετοχές ενέργειας έχουν πάρει τα πάνω του καθώς η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει σήμερα με τον ΟΠΕΚ+ να συζητά τις μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή από το 2020. Η Exxon Mobil προσθέτει 4,1% και η Chevron ανεβαίνει 4,6%.

    Κέρδη για τις μετοχές τεχνολογίας, με την Microsoft να προσθέτει 1,7%, την Apple να ανεβαίνει 1,9% και την Meta επίσης να σημειώνει άνοδο άνω του 2%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 613 μονάδες ή 2,14% στις 29.338 μονάδες, ο S&P 500 επίσης προσθέτει 2,09% στις 3.660 μονάδες και ο Nasdaq κινείται στις 10.743 μονάδες με άνοδο 1,6%.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Εφοπλιστές και μεγάλες επιχειρήσεις σηκώνουν τα λεφτά τους από τη ελβετική τράπεζα- Πανικός από τα CDS



    ΣΧΟΛΙΑ