• Πού κολλάνε οι τιτλοποιήσεις Εθνικής και Πειραιώς, η επόμενη ημέρα της Βρεττού, η επίμονη Μαραγκουδάκη, η νέα στρατηγική Εξάρχου, η ΑΒΑΞ και τα κουρασμένα αφεντικά και δυο hot κουίζ

    Προσπαθώντας να διαβάσω το Δελτίο Τύπου της ΑΒΑΞ για να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα του 6μηνου έπεσα πάνω σε ένα χάος. Κανονική παραπλάνηση των δημοσιογράφων και των επενδυτών της εισηγμένης.

    image

    Γιατί η Τράπεζα Αττικής γύρισε την πλάτη στον ΗΡΑΚΛΗ

    Εντύπωση μου κάνει πως ενώ όλες οι τράπεζες έκαναν ευρύτατη χρήση του προγράμματος κρατικής εγγύησης, γνωστό ως ΗΡΑΚΛΗΣ, για να ξεφορτωθούν με επιτυχία τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους, η μόνη που δεν θέλει να μπει στο πρόγραμμα είναι η Τράπεζα Αττικής.

    Τη στιγμή μάλιστα που πλήρωσε και την DBRS προκειμένου να αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, οι οποίες ήταν μέχρι πρότινος υποψήφιες για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Προσπαθώντας, λοιπόν, να καταλάβω πώς μία Τράπεζα με δείκτη κόκκινων δανείων στο 67,6% δεν θέλει να μπει στον Ηρακλή, η απάντηση που έλαβα που γνώστη του αντικειμένου ήταν Σιβυλλική: «δεν θέλει ή δεν μπορεί να μπει στον Ηρακλή;»

    Το ερώτημα προφανώς συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις που θα έπρεπε να πάρει η Τράπεζα αν αποφάσιζε να εντάξει τις τιτλοποιήσεις αυτές στον Ηρακλή.

    Όμως στο τέλος της ημέρας οι προβλέψεις συνδέονται με την εξυγίανση της Τράπεζας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει λοιπόν γνωστά η αποτίμηση της DBRS έδειξε ότι – προφανώς λόγω χαμηλής ποιότητας των υπό εξέταση δανείων (αλήθεια τι απέγιναν εκείνα τα ακίνητα που είχαν προσημειωθεί δεν θα το μάθουμε ποτέ)  για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου οι τιτλοποιήσεις (το κομμάτι των senior bonds το οποίο θα επέστρεφε στην Τράπεζα με την εγγύηση του Δημοσίου) απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις περίπου 750 εκατ.ευρω (300 εκατ. Ευρω για την Οmega και άλλα 450 εκατ. ευρώ για την Astir I και ΙΙ).

    Η Τράπεζα μας ενημέρωσε ότι από την αύξηση των 490 εκατ.ευρω που συμφωνήθηκε με τους βασικούς μετόχους για πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης του συνόλου των τιτλοποιήσεων θα πάνε 300 εκατ. ευρω.

    Επομένως δεν «βγαίνει ο λογαριασμός» .

    Και καλά θα μου πείτε ο Ηρακλής δεν είναι πανάκεια ούτε η συμμετοχή σε αυτόν υποχρεωτική.

    Βεβαίως και έτσι είναι αρκεί η Τράπεζα να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να καθαρίσει τον Ισολογισμό της από τα κόκκινα δάνεια.

    Ήλθε η ώρα της Βρεττού

    Μόλις ένα μήνα χρειάστηκε η Ελένη Βρεττού CEO της Attica Bank  για να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της τράπεζας που την κρατούσε καθηλωμένη την τελευταία πενταετία, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να εγκλωβίζεται σε τιτλοποιήσεις που έφεραν μόνο ζημιές.

    Η τραπεζίτισσα είχε έναν και μόνο στόχο τη διάσωση της τράπεζας των μηχανικών.

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα ΤΜΕΔΕ, Rinoa LTD – Ellington Solutions για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ, ανοίγει νέο δρόμο στην Attica Bank.

    Η Ελένη Βρεττού από την πρώτη στιγμή παρουσίασε όλες τις εναλλακτικές για τη σωτηρία της τράπεζας έστειλε όμως και το μήνυμα στην  Ellington ότι δηλαδή  αν δεν συμφωνούσε θα αναζητούσε νέους επενδυτές.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα συμμετείχε και η ίδια στις συζητήσεις ΤΧΣ- Ellington.

    Το επιχειρησιακό και κεφαλαιακό πλάνο θα κατατεθεί στην Τράπεζα τη Ελλάδος και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ίσως ανοίξει μία πιο παραγωγική περίοδος για την τράπεζα.

    Η επίμονη Μαραγκουδάκη και ο ρόλος των Μπερσή και Παπασταύρου

    Από την πλευρά των μετόχων τώρα δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν ήταν  οι επικεφαλής των τριών μετόχων κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, για το ΤΧΣ, Κωνσταντίνος Μακέδος για το ΤΜΕΔΕ και Ειρήνη Μαραγκουδάκη για την Ellington.

    Μου λένε μάλιστα ότι η κ. Μαραγκουδάκη έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Αμερικάνων της Ellington και ότι έχει φροντίσει να τους πείσει να κάνουν και άλλες δουλειές στην Ελλάδα.

    Η Ellington έχει διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία στις βέλτιστες και σύγχρονες πρακτικές στρατηγικής διαχείρισης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και η κ. Μαραγκουδάκη θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα επίπεδα.

    Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξαν τα νομικά γραφεία και οι εξωτερικοί δικηγόροι που συμμετείχαν στη πολύμηνη διαπραγμάτευση, Νίκος Κορίτσας από τη δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη για το ΤΧΣ, Γιώργος Μπερσής από τη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης – Βεκρής για το ΤΜΕΔΕ και Σταύρος Παπασταύρου από τη δικηγορική εταιρία ΣΝΠ & Συνεργάτες για τους Αμερικανούς της Ellington.

    Ειδικά ο τελευταίος πιστώνεται πρωταγωνιστικό μερίδιο για την επίτευξη της συμφωνίας.

    Πού κολλάνε οι τιτλοποιήσεις της Εθνικής και της Πειραιώς

    Και μια αναφερθήκαμε στα κόκκινα δάνεια της Αττικής και τον Ηρακλή, να σας ενημερώσω ότι οι νέοι κανόνες που θέλει να εφαρμόσει η Eurostat (οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να φουσκώσουν και το Δημόσιο Χρέος), φέρνουν αλλαγές στις τιτλοποιήσεις που θέλουν να κάνουν η Εθνική και  Eurobank.

    Καταρχάς το πρόγραμμα Ηρακλής τελειώνει αυτό το μήνα, αλλά αυτό δεν είναι  το σημαντικότερο εμπόδιο, καθώς στο Υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ εκτιμούν ότι μπορεί να δοθεί μία ακόμη παράταση.

    Στο δια ταύτα τώρα η διοίκηση Μυλωνά, η οποία λογικά θα πρέπει να έχει επιστρέψει στην Αθήνα  μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στο Costa Navarino, σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον Ηρακλή την τιτλοποίηση Frontier II, με την οποία η Τράπεζα κλείνει τους ανοικτούς λογαριασμούς στο κεφάλαιο των κόκκινων δανείων.

    Το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ πωλήθηκε στην επενδυτική εταιρεία (Hedge Fund)  Bracebridge Capital, με έδρα τη Βοστώνη,  οποία μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τα κεφάλαια των καταπιστευμάτων του Yale και του Princeton.

    Από το Princeton έχει λάβει το διδακτορικό του ο CEO της Εθνικής.

    Μάλιστα, μία εκ των ιδρυτών του είναι η Νancy Zimmerman συναπόφοιτος του Μυλωνά από το Πανεπιστήμιο Brown.

    Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η doValue.

    Η δεύτερη τιτλοποίηση που πιθανόν να χρειαστεί τροποποιήσεις είναι η Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς ύψους μισού δις. ευρώ.

    Intrakat: Η νέα στρατηγική και η νέα ΑΜΚ

    Νέα ενίσχυση σε κεφάλαια πέριξ των 100-110 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί όπως όλα δείχνουν η νέα Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,12% 5,40.

    Η νέα διοίκηση πάρα το γεγονός ότι έγινε αύξησή μετοχικού κεφαλαίου τον Ιανουάριο του 2022 εν τούτοις θα προχωρήσει σε νέα ΑΜΚ το αργότερο έως το τέλος του έτους.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α εξαμήνου

    «Η Intrakat έχει τη δυνατότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει  στους κλάδους δραστηριότητάς της στην Ελλάδα.  Με τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τους πόρους και με την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη των μετόχων, που έχω την πεποίθηση ότι θα τους πείσουμε να παράσχουν όταν απαιτηθεί, πιστεύω ότι ο Όμιλος θα εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

    Στρατηγικά επενδύουμε στις κατασκευές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έργα  παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, την ανάπτυξη ακινήτων και τον  τομέα περιβάλλοντος ως κύριους πυλώνες αξίας για τον Όμιλο.»

    Ο όμιλος, έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο περίπου 1,25 δις ευρώ, επικεντρώνεται στο ευρύ φάσμα κατασκευών, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων αλλά και ΑΠΕ, για την ανάπτυξη των οποίων διαπραγματεύεται την έκδοση ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς δεν εντάσσεται στην περίμετρο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

    Η ΑΒΑΞ, η Λαζαράκου, ο Μιτζάλης και τα θηριώδη χρέη (και η υπερτιμημένη μετοχή)

    Προσπαθώντας να διαβάσω το Δελτίο Τύπου της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,67% 1,48 για να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα του 6μηνου έπεσα πάνω σε ένα χάος.

    Κανονική παραπλάνηση των δημοσιογράφων και των επενδυτών της εισηγμένης.

    Εάν τα αφεντικά της ΑΒΑΞ κ. Ιωάννου και Μιτζάλης νομίζουν ότι βρίσκονται στην Κολομβία, ας εισάγουν την μετοχή τους στο χρηματιστήριο της Μπογκοτά.

    Γιατί από ότι καταλαβαίνω θεωρούν τους Έλληνες δημοσιογράφους και επενδυτές, Αμερικανάκια.

    Και τούτο διότι το πιο κρίσιμο μέγεθος που είναι τα κέρδη προ φορών, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) απουσίαζε.

    Όμως ξέρετε, γιατί στην ΑΒΑΞ το απέκρυψαν με ύπουλο τρόπο, ο βασικός δείκτης για να καταλάβει κάποιος εάν πρέπει να επενδύσει σε μια εταιρεία είναι o δείκτης πολλαπλασίων EV/EBITDA. Το EV (Enterprise Value) είναι η αποτίμηση (αξία) των λειτουργικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

    Xρηματοοικονομικοί αναλυτές, επενδυτές, οι αγορές στο σύνολο τους παρακολουθούν συστηματικά το δείκτη αυτό και του αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Άρα λοιπόν υποχρεωτικά κοίταξα το site της εταιρείας.

    Η εταιρεία λοιπόν στο α εξάμηνο του έτους είχε EDITDA περίπου μείον 18,4 εκατ. ευρώ και δάνεια στις τράπεζες περίπου 450 εκατ. ευρώ.

    Εάν προσθέσουμε και τα χρέη στους προμηθευτές που αγγίζουν τα 375 εκατ. ευρώ, τότε τα συνολικά χρέη αγγίζουν το εξωφρενικό νούμερο των 825  εκατ. Ευρώ.

    Βέβαια επειδή πουλήθηκε η VOLTERRA, στην τελική γραμμή, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη είναι θετικά κατά 12 εκατ. ευρώ.

    Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εταιρεία εξακολουθεί να καταγραφεί θηριώδεις ζημιές.

    Σε μια κανονική αγορά με βάση τα νούμερα της εταιρείας οι ειδικοί λένε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κ. Λαζαράκου πρέπει να τους προειδοποιήσει».

    Επίσης αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με την αγορά:

    1. η μετοχή βρίσκεται στα 0,77 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ στα 112  εκατ. ευρώ. Είναι υπερτιμημένη η όχι;

    2. Φέρουν ευθύνες τα κουρασμένα αφεντικά της εταιρείας, όπως ο CEO κ. Κωνσταντίνος Μιντζάλης (κοντεύει το 80ο έτος της ηλικίας του) και ο πρόεδρος κ. Χρήστος Ιωάννου η όχι;

    Οι 3 τραπεζίτες που θα κοντραριστούν για την Εθνική

    Μπορεί η Goldman Sachs να αποκλείστηκε από τη δουλειά του συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης,  την οποία την πήρε ως γνωστό η Rothschild, επανέρχεται όμως δριμύτερη αυτή τη φορά, προκειμένου να διεκδικήσει το άλλο έργο, αυτό του «συμβούλου διάθεσης» των μετοχών του ΤΧΣ.

    Επειδή λοιπόν εκεί στο ΤΧΣ, ο επικεφαλής Ηλίας Ξηρουχάκης και οι πέριξ αυτού,  είναι λίγο μαρτυριάρηδες, είτε για να διασφαλίσουν τα νώτα τους, μία που η  επιλογή αυτή τη φορά θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού  Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα,  φρόντισαν να ενημερώσουν την αγορά ότι τρεις είναι οι επικρατέστεροι για να τρέξουν τη διαδικασία διάθεσης του πακέτου των μετοχών της Εθνικής (40,3%0 που διαθέτει το Ταμείο).

    Και σωστά μαντέψατε είς εκ των τριών είναι και  η  Goldman Sachs,ενω  οι άλλες δύο είναι η Βank of America και η  J. P. Morgan.

    Αρα η μάχη θα δοθεί μεταξύ Ηλιάδη,  Στέλιου Παπαδόπουλου (είναι ο επικεφαλής του γραφείου της JP Morgan στην Αθήνα και είχε διακριτό ρόλο στο deal εξαγοράς του 49% της Viva Wallet, τον περασμένο Ιανουάριο) και  Θάνου Βαμβακίδη που είναι από το 2010 ανώτερο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch, με έδρα στο Λονδίνο..

    Κάποια λοιπόν από τις τρείς θα κληθεί πριν από το τέλος του χρόνου να πρέπει να γνωμοδοτήσει εφόσον αποφασιστεί η διάθεση του πακέτου των μετοχών της Εθνικής στους Αραβες, με συγκεκριμένη πρόταση συναλλαγής  για το πώς θα πρέπει δηλαδή  να διατεθούν οι μετοχές.

    Να θυμίσουμε ότι όπως προβλέπει ο νέος Νόμος  εκτός από την πρόσληψη συμβούλου για τη στρατηγική αποεπένδυσης, απαιτείται ειδική έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο για τη διάθεση των μετοχών ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Να σημειωθεί ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών, και με βάση την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου διάθεσης το ΤΧΣ θα ορίζει  το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης όπως και την τιμή διάθεσης.

    Eurobank: Γιατί η Mytilineos είναι  συναρπαστική επενδυτική πρόταση

    Ως γνωστόν την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η Eurobank Equities έβγαλε καινούργιο report για την Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,20 δίνοντας νέα υψηλότερη τιμή στόχο τα 25,6 ευρώ από 24,8 ευρώ, με τη σύσταση να παραμένει «αγορά».

    Στο report της οι αναλυτές της Eurobank Equities κάνουν λόγο για μία «συναρπαστική επενδυτική πρόταση», λαμβάνοντας υπόψιν την υπερβολικά χαμηλή αποτίμησή της. Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών η Mytilineos αυτή την στιγμή παίζει με ένα EV/EBITDA2022e=4,3 και με ένα P/E2022e=5,26.

    Οι αναλυτές μάς τονίζουν ότι η τιμή της μετοχής δεν είναι συγχρονισμένη με τα θεμελιώδη στοιχεία.

    Έχει υποχωρήσει κατά 25% από την πρόσφατη κορυφή παρότι αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της.

    Παρά το ασταθές εξωτερικό περιβάλλον, ο Όμιλος δημοσίευσε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο, πυροδοτώντας ένα νέο γύρο θετικών αναθεωρήσεων.

    Η έγκαιρη εστίαση της διοίκησης στην ενεργειακή μετάβαση, τοποθετεί τον Όμιλο σε σωστή θέση ώστε να διατηρήσει τη σταθερή δυναμική των κερδών, με τις εκτιμήσεις της Eurobank να προβλέπουν ετήσιο ρυθμό αύξησης των EBITDA κατά 32% για την τριετία.

    Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες, για να παίξει με υψηλότερους πολλαπλασιαστές η Mytilineos είναι η εκτίμηση των αναλυτών της Eurobank, ότι τα «ΠΡΑΣΙΝΑ EBITDA» θα αυξηθούν από 174 εκατ. ευρώ το 2022 σε 600 εκατ. ευρώ παρακαλώ το 2025.

    Τα οποία θα είναι το 70,58% των συνολικών EBITDA της Mytilineos για το 2025.

    Εκτός όμως από αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο, το report της Eurobank κρύβει αξιόλογα στοιχεία.

    Η ανάλυση του REPORT

    Συγκεκριμένα στη σελίδα 9 του report οι αναλυτές μας δίνουν την πληροφόρηση ότι η Mytilineos έχει hedgάρει την τιμή του αλουμινίου για το 2022 στα  $2300/Τon και για το 2023 τα $2700/Τon.

    Αυτό το hedgάρισμα έχει γίνει με μία ισοτιμία hedgαρισμένη στο ευρωδόλαρο και για το 2022 και για το 2023 στο 1,15.

    Αυτό όμως που μας αποκαλύπτει ακόμα το report και συγκεκριμένα η σελίδα 10 είναι ότι η Mytilineos για το 2024 πάει να κλειδώσει την ισοτιμία του ευρωδόλαρου στο 1.

    Ακόμα στη σελίδα 10 οι αναλυτές υπολογίζουν ότι για το 2024 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα προμηθεύεται η Mytilineοs από όλες τις πηγές της, θα έχει μια μέση τιμή στα 70 Εuro/MWh από 42 Euro/MWh που θα είναι η μέση τιμή για το 2023.

    Ακόμα οι αναλυτές αυτή τη φορά κοιτάνε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον κλάδο του RSD.

    Στη σελίδα 19 του report μπορεί κάποιος να βρει τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υπολογίζουν ότι ο κλάδος του RSD θα έχει το 2022 104,3 εκατ. ευρώ EBITDA το 2023 151,5 εκατ. ευρώ EBITDA και το 2024 τα EBITDA θα φτάσουν τα 185 εκατ. ευρώ.

    Για να γνωρίζετε οι αναλυτές της Eurobank έκαναν εξονυχιστική αλλά και συγχρόνως συντηρητική ανάλυση για την εταιρεία.

    Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι το 2022 η Mytilineos θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 687,4 εκατ. ευρώ, θα έχει καθαρό δανεισμό 1.006,9 δις. ευρώ και θα εμφανίσει κέρδη 370,9 εκατ. ευρώ.

    eurobank equites mytil
    Το report της Eurobank equites για την Mytilineos

    Mytilineos: Το μέρισμα των 0,91 ευρώ

    Επιπλέον θα δώσει μέρισμα 0,91 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως πολύ σοφά τονίζουν οι αναλυτές στη τιμή στόχο των 25,6 ευρώ που δίνουν η Mytilineos (χωρίς να ακυρώσουμε τις μετοχές του buy back) θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 3.658 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στη τιμή στόχο θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E2022e=9,8625 και θα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA2022e=6,7862.

    Όλοι θα μας πείτε πολύ ωραία μας τα λένε οι αναλυτές και όντως είναι τζάμπα με βάση του αριθμοδείκτες του 2022. Τι θα γίνει το 2023 και το 2024;

    Εδώ το report επειδή είναι φτιαγμένο συντηρητικά οι εκτιμήσεις που δίνουν οι αναλυτές κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman είναι απόλυτα επιτεύξιμοι.

    Συγκεκριμένα οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 η Mytilineos θα εμφανίσει EBITDA 720,7 εκατ. ευρώ, θα έχει καθαρό δανεισμό 1,139 δις. ευρώ και καθαρά κέρδη 401,4 εκατ. ευρώ.

    Το 2024 οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα EBITDA θα είναι 805,7 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός 1.275,1 δις. ευρώ και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα 449,5 εκατ. ευρώ.

    Μιλάμε για κολοσσιαία νούμερα.

    Το Macquarie και η Mytilineos

    Εάν είναι να παίξει η Mytilineos με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA2024e=7 αυτό σημαίνει ότι η τιμή στόχος πρέπει να πάει στα 30,54 ευρώ. Όπου και εκεί, σε αυτή τη τιμή στόχο δηλαδή, με βάση τα κέρδη του 2024 θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E2024e=9,71. Ακόμα και στα 30,54 θα είναι τζάμπα εφόσον επιτύχει αυτά τα νούμερα.

    Φίλοι αναγνώστες εμείς δεν ξέρουμε πολλές εταιρείες που στη τιμή στόχο θα παίζουν με P/E2024e=9,71 και με EV/EBITDA2024e=7.

    Εφόσον η εταιρεία πετύχει αυτά τα νούμερα που περιμένει ο αναλυτής της Eurobank και στα 30,54 θα μπορεί κάλλιστα με χαρακτηριστική άνεση κάποιο μεγάλο fund βλέπε π.χ Macquarie να την εξαγοράσει όλη.

    Όπου τότε το 70% της Mytilineos θα είναι και ΠΡΑΣΙΝΟ.

    Άρα θα δικαιολογεί και υψηλότερο πολλαπλασιαστή EV/EBITDA.

    Φίλοι αναγνώστες του Wiseman του άρεσε πάρα πολύ το report της Eurobank Equities γιατί έχει πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και είναι και συντηρητικό.

    Οι ειδικοί πάντως πιστεύουν ότι «η Mytilineos θα βγάλει τα νούμερα που εκτιμάει ο αναλυτής της Eurobank και για το 2023 και αλλά για το 2024 η τωρινή αδυναμία της μετοχής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο ή για αύξηση θέσης στην μετοχή».

    Που τα βρίσκει σκούρα η Μπλε Κέδρος

    Μάλλον δύσκολα θα προχωρήσει η επένδυση της Μπλε Κέδρος στην Ελαφόνησο, όπου η ΑΕΕΑΠ είχε χτυπήσει μέσω πλειστηριασμού τρία ακίνητα.

    Η καθ’ου άσκησε ανακοπές, επιδιώκοντας να ανατραπεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αυτές συνεκδικάστηκαν και το δικαστήριο έκανε δεκτό έναν εκ των λόγων της ανακοπής.

    Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν, λένε όσοι ξέρουν από τέτοιες κινήσεις και έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των εκπλειστηριαζόμενων, που σε πολλές περιπτώσεις κυνηγούν την αύξηση της τιμής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμα και η διοίκηση της Μπλε Κέδρος πιθανολογεί ότι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι «δυσχερής».

    Η εταιρεία είχε δαπανήσει ήδη 390 χιλιάδες ευρώ για 13,8 στρέμματα, το καλοκαίρι του 2021, σε μια προσπάθειά της να επεκτείνει τη δραστηριότητα ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων εκτός πρωτεύουσας.

    Κουΐζ 1

    Ποια “θεάρα” της Αθήνας, με πολύ βαρύ πορτοφόλι, που προσφάτως παρά το νεαρόν της ηλικίας της έγινε γιαγιά,  λέγεται ότι “βγαίνει” με “χρεωκοπημένο” νεαρό επιχειρηματία που έχει ρώσικο όνομα;  Ο νεαρός, είναι απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής.

    Κουΐζ 2

    Ποιος πρώην μέτοχος εισηγμένης, ο οποίος πούλησε στα μέσα του καλοκαιριού, τις μετοχές του σε πολύ καλή τιμή, ακούγεται ότι μπορεί να … ξαναγίνει μέτοχος;

    Δηλαδή να ξαναγοράσει σημαντικό ποσοστό μετοχών στην ίδια εισηγμένη.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.